Lezende en schrijvende vrouwen

‘Wat is het toch altijd leuk om post te krijgen, vooral van die bijzondere natuurlijk. En dat allemaal via ’t “world wide web”. Dat deed me denken aan het “web van vriendschap”, een boekje uit de prachtige griffioenreeks,’ schrijft een weblogvriendin. En zo kwam dit ontzettend leuke boekje op mijn deurmat terecht. Brieven van vrouwen aan mannen uit de gouden eeuw. Geschreven vanuit de binnenkamer naar de buitenwereld toe, met liefde, met vriendschap, maar ook vaak met een subtiel inspinnen en een trekken aan touwtjes.

Constance Huygens schreef op 25 april 1622 de volgende brief aan Constantijn Huygens, Den Haag.

‘Hoeveel haast ik ook heb, ik kan het toch niet laten je nog dit nieuwtje te schrijven. Berbertje Duyck is vannacht met Trochmorton weggelopen en ze heeft al haar bezittingen meegenomen. Den Haag is in rep en roer. Hij zal vanmiddag uit zijn ambt worden gezet. De pensionaris zegt dat al zou het hem zijn hele bezit kosten, hij ervoor zal zorgen dat zijn kop rolt. Stel je dat eens voor. Gisterennacht kwamen we samen van de bruiloft van Van Eijck en ze bracht ons thuis; en ze had ons al goedennacht gezegd, toen ze nog een keer terugkwam en zei: ‘Ik moet je nog een keer een zoen komen geven.’ Ik denk dat ze ons nog een keer adieu wilde zeggen. Dit is het. Ik vraag me mijn slechte handschrift te vergeven; het komt door de grote haast, en hiermee adieu,

Constance,
je onderdanige zuster

Ik zou willen dat je een zwart pluimpje voor me mee zou willen brengen, want we hebben zo genoeg van al die kleuren. De dames trekken door de stad als schutters, met al die pluimpjes.’

Naast schrijvende vrouwen zijn er veel lezende vrouwen, die door de eeuwen heen veelvuldig zijn vastgelegd in de kunst. Een virtuele galerie van lezende vrouwen in de kunst kun je hier bekijken. Ik koos voor een lezende vrouw van Erni Kwast.

19 gedachten over “Lezende en schrijvende vrouwen

 1. Oh wat een mooie tekst, maar die lezende vrouw vind ik G*E*W*E*L*D*I*G! Ga meteen haar site bekijken! Fijne avond nog!

 2. Toevallig (?) heb ik zondag jl (8 maart) een schilderij op mijn log gezet van de hand van mijn vader waarop ik lezende te zien ben!

 3. Oh wat leuk dit vond ik ook in mijn boekenmolen, vond ik zo mooi en las het na het brievenboek van betje wolff en aagje deken…(dat ik geweldig vond alles vanuit verschillende hoeken bekeken en beschreven)
  Dit was een deeltje van de griffioenreeks van Querido http://www.klassieken.nl/boekboek/show/id=32939 en een verdwaald exemplaar stond nog bij donner op de planken bij “secundaire literatuur”
  Op de site ,van de uitgever ,is nu te lezen dat ze op een andere manier hiermee doorgaan, zie onderaan hun site “afscheid griffioenreeks ,maar niet voorgoed”:
  http://www.klassieken.nl/boekboek/show?id=32781&framenoid=32759

 4. Ha Hilly,
  gezellig dat je er weer bent. Wat een toeval dat ik nu net vandaag dit logje plaats!:-)
  Het is een enig boekje, zoals je weet!:-) Geweldig dat je het laatste exemplaar uit de kasten bij Donner wist te halen.
  Dank je voor de links!

 5. leuk boekje!!! en het plaatje van de lezende vrouw erbij, leuk gevonden, ik ga naar de diverse sites en even googlen

 6. Heerlijk om allemaal weer te lezen en de schilderijen zijn ook weer prachtig om naar te zien.

 7. Nog even komen kijken naar de mooie lezende vrouw. Ik heb van mezelf een foto die lijkt er een beetje op, ik ben wel iets slanker… Ik vind het werk dat ze maakt heel mooi heb lang op haar site rondgeneusd! Schijnt het zonnetje ook zo lekker in Limburg?

 8. @Balsemien, vanochtend liet de zon zich van de goede kant zien. Eindelijk een beetje de sfeer van de lente. Nu is hij (even) verscholen achter de wolken. Hopelijk komt de zon weer snel tevoorschijn.
  Jij bent superslank, en die foto van je zal zeker erg mooi zijn.

 9. Het mooie van dit soort boeken is, dat ze een beeld geven uit die tijd en hoe de mensen toen leefden. Op dit moment ben ik “het wandtapijt” aan het lezen van Kylie Fitzpatrick. Ook hierin komt het verleden aan het woord.
  Hilly bedankt voor de links!!

 10. @Hilly, dank je voor de links. Kikkertje Lief moet een interessant boek zijn. Volgens mij heb jij het zelfs al eens eerder genoemd. Nu heb ik de titel opgeschreven.

 11. Erni Kwast heeft er een schitterend schilderij van gemaakt. Gisteren in het zonnetje (achter het glas) lekker een poosje zitten lezen. Geen boek maar tijdschriten die er al lang lagen.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *