Pronkjournaal VII

Jeanny: ‘Ja, dit is wel erg snel, weet ik. Maar voor een speciale gelegenheid! Het eerste lapje is voor mij de allereerste keer in de Richelieu techniek (waarschijnlijk ook de laatste keer).

Het patroon van het tweede lapje kreeg ik toegestuurd van een lieve voor mij zeer speciale mevrouw. Deze pauw zal ik als laatste lapje aan mijn pronkrol zetten. Tegen de tijd, dat de rol zover af is, zal ik ook wel zo trots zijn als een pauw!

Bij het laatste lapje hoort een verhaal.
In pronkjournaal IV heb ik een lapje getoond voor mijn zus Riet, die toen vijf jaar geleden was overleden. Hier een lapje voor mijn zus Els, die vandaag elf jaar geleden is overleden. Els was slechts zes jaar gehuwd toen haar man aan kanker overleed. Bijna vijf weken hierna is haar enige zoon geboren. Els had meestal een optimistisch humeur; een vrouw die altijd écht aanwezig was. Elk jaar als de lelietjes-van-dalen uitkomen, krijg ik een brok in mijn keel. Dat waren haar bloemetjes, hiervan plukte ze een boeketje en propte dat in een glas voor op haar keukentafel! Ze was coupeuse en had daardoor altijd mensen over de vloer, die moesten komen “passen”. Het was bij haar Huize “de zoete inval”, zó gezellig!
Op het lapje dus de lelietjes-van-dalen, uiteraard een naaimachine en de nodige attributen, die een coupeuse nodig heeft, zoals speldenkussen, naalden, een meetlat, scharen, knopen, vingerhoed en klossen garen… Voor de foto heb ik een keer het lapje in de stof gevouwen, waar de pronkrol van gemaakt gaat worden, kleurt mooi, nietwaar? Ik heb weer op tweekleurige band geborduurd. De sierlijke letters passen precies bij mijn zus Els!’

32 gedachten over “Pronkjournaal VII

 1. Een heel lief mooi gebaar, Jeanny! Het zal vandaag geen gemakkelijke dag voor je zijn, maar je zussen zullen trots op je zijn!
  Prachtig borduurlapje met de pauw. Ik heb het patroon met de letter B in de kast liggen om te borduren, maar wanneer…
  Door een Richelieu lapje gemaakt te hebben, weet je nu dat deze techniek niet bij je past!

 2. Jeanny, ik voel weer de ontroering van toen we in Utrecht over je zussen spraken. Wat zijn we bevoorrecht dat we onze gevoelens kunnen uitdrukken in iets tastbaars als dit mooie, lieve lapje voor Els. Prachtig ook je Richelieuwerkje en de pauw vind ik prachtig in rood op naturel. Maar je hoeft niet te wachten om trots als een pauw te zijn, je hebt namelijk al zóveel prachtig werk gemaakt…en Jeanny “Ontroerd zijn is ademhalen met het hart!”

 3. een pronkrol is
  we kon soms alleen niet bedenken hoeveel emoties het bij sommigen van ons los
  een herrinering waar we een werkje van maken een gekregen werkje de meeste van ons leggen hun gevoelens volgens mij dus in hun pronkrol, en ik hoop niet allen in een pronkrol maar dat ze bijbehoorende emoties en verhalen ook op papier zetten en samen bewaren krijgt de rol nog meer persoonlijkewaarde fijne avond en tot gauw groet Elly S

 4. Snel even komen lezen, ga zo avondje weg.
  Jeanny wat is dit mooi. Een schitterend eerbetoon aan je zus.
  Vandaag 11 jaar zie ik. Sterkte!!
  Een dierbare te moeten missen…..maar de herinneringen zijn mooi en kunnen je niet worden afgenomen. Die neem je met je mee.
  Viel dat Richelieu zó tegen!
  Mooi die pauw, komt me bekend voor. GigiR??

 5. Zelfs zo’n eerste werkstuk in een nieuwe techniek ziet er bij jou perfect uit, Jeanny! Kun je ons ook vertellen waarom de Richelieu techniek niets voor je is?
  Toen ik vorig jaar bij je thuis was, begreep ik al hoe speciaal je zussen voor je zijn/waren. Ze leven met deze borduurwerken voort, ook in onze harten. “Dood ben ik pas, als jij me bent vergeten” zong Bram Vermeulen ooit hierover.
  Je krijgt zo een heel speciale pronklap. Elk lapje heeft een extra dimensie. Dank dat we mee mogen genieten.

 6. @Saskia, ik werk liever op aftelbare stof en je werkt meestal met dezelfde steek, festonsteek.
  @Corry, wat mooi: Ontroerd zijn, is ademen met je hart. Die moet ik onthouden.

 7. Zeer mooi maar zeker ontroerend Jeanny. Ik denk, ik weet het wel zeker wat zijn je zussen trots op je. De kleur combinatie is zeer geslaagd. Zoals hier boven al genoemd werd je mag nu ook al trots als een pauw zijn op je borduurwerk.

 8. Do not stand at my grave and weep
  I am not there. I do not sleep
  …..
  Do not stand at my grave and cry;
  I am not there, I did not die
  Begin en eindregels van een gedicht waar ik altijd een beetje aan moet denken als je over je zussen praat Jeanny. Weet je wel hoe bevoorrecht je bent dat je mensen echt kunt missen? Je weet hoe ik dit bedoel!
  En je werk is zoals gewoonlijk prachtig.

 9. Ik ben hier helemaal stil van, wat lief dat je ons een kijkje in je hart geeft en wat dapper ook.
  Groetjes
  Ines

 10. mooie lapjes en vooral delaatste erg lief en waardevol. sterkte van daag Jeanny

 11. mooie lapjes en vooral delaatste erg lief en waardevol. sterkte van daag Jeanny

 12. Heel ontroerend de lapjes voor je zussen in je pronkrol, en zo mooi doordacht wat je erop hebt gezet….borduren is voor mij vaak bijna meditatief, ik kan me dus voorstellen hoe je bij ieder steekje aan je zussen dacht…dat is enerzijds verdrietig, anderzijds heel intensief fijn, denk ik?

 13. Jeanny wat laat je ons weer mooie dingen zien.Bij het richelieulapje verwoord je het met m’n eigen woorden.Aftellen klopt altijd.
  Het tweede lapje laat je ons zien,als een trotse pauw.Het derde lapje brengt mij helemaal uit m’n doen.Zo’n bijpassend verhaal bij al die naai hulpstukken,die jou zus vaak heeft gebruikt.Zo mooi verdeeld over het lapje,prachtig.Een prachtig herdenking aan jou zus.

 14. Jeanny ik vergat te vragen op hoeveel draden per cm je hier hebt gewerkt.Het is weer zo fijntjes gemaakt.

 15. nog even een reactie van mij sorry voor de typ foutjes ik heb volgens mij een paar woorden vergeten
  Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel
  En ik kijk nu al uit naar het volgende pronkjournaal Elly

 16. wat ziet het er prachtig uit, Jeanny en wat een ontroerend verhaal bij het prachtige lapje voor je zus.

 17. Tante Jeanny, bedankt voor het doorsturen van de link. Wat een mooi stukje heb je gemaakt over mijn mam. De tranen liepen me voor het eerst sinds lange tijd weer over mijn wangen. Vooral na het lezen van het stukje over jouw “grote” zus en mijn man.
  Bedankt,
  Erwin

 18. Jeanny,wat ontroerend mooi.Het brengt veel mooie herinneringen en emoties teweeg.Ik word er heel stil van.

 19. @Erwin, wat ontzettend lief dat je hier een heel mooie reactie plaatst voor jouw tante Jeanny.
  Jij hebt een ontzettend lieve tante die met heel veel liefde praat over haar zussen.

 20. Lieve mensen allemaal. Na een hele dag cursus geven in Roermond kom ik hier even kijken en raak ik ontroerd van de lieve reacties. Iedereen bedankt !!!
  @Truus, het pauwenlapje is op 16 draads linnen en het derde lapje is 11 draads band.

 21. Prachtig gemaakt, met mooie herinneringen.
  Moet een beetje lachen bij de opmerking,
  “(waarschijnlijk ook de laatste keer)”.
  Viel het zo zwaar.
  Het resultaat is prachtig.

 22. Prachtig en bijzonder werk maak je Jeanny. De herinnering aan je zus Els is zo mooi, vooral de letters E*L*S zijn heel sierlijk!

 23. Lieve Jeanny een paar dagen te laat met de reactie.
  Om bij het eerste lapje te beginnen, erg mooi geworden, maar het is niet jouw techniek. Je bent niet de enigste, wij willen de draadjes tellen om regelmatig te kunnen werken.
  De naam Richelieuborduurwerk draagt de naam van een kardinaal genaamd Richelieu. In de tijd van Lodewijk de XIII was hij de eerste minister van Frankrijk. Doordat deze staatsman bij voorkeur kragen droeg van Venetiaanse naaldkant, de kantsoort die als inspriratiebron diende. Dus de naam zegt meer over de motieven als over de techniek.
  Rijgsteken, feston- en platsteken worden gebruikt. Nu ben ik motieven aan het bedenken met rechte lijnen en spijlen om zo deze techniek toch te kunnen maken. En dan als entre-deux in de pronkrol.
  Het tweede lapje (de pronkstaart) is een waardig einde aan je eerste pronkrol (er zullen nog vele volgen)
  Het derde lapje verteld zoveel en is zo mooi van kleur en opbouw. Een compliment dat je in borduren zoveel emotie kwijt kunt en het met ons deelt.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *