Louis Braillejaar

Van Mien B ontving ik post met deze mooie postzegel op de envelop. Op dat moment realiseerde ik me niet dat op zaterdag 10 januari 2009 officieel het Louis Braillejaar 2009 van start was gegaan. Maar gelukkig maakte Lies mij daar attent op. Ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Louis Braille geeft TNT de speciale postzegels Lees mee uit. Uniek aan deze postzegels is dat het leesbaar is voor ziende én blinde mensen. Op elke zegel staan drie woorden die elk uit vijf letters bestaat. Van ieder woord ontbreekt een paar letters die wel in braille staan. Als je de postzegel omdraait zie je de ontbrekende letters in spiegelschrift.

Prinses Laurentien, voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, opende op 10 januari 2009 het Louis Braillejaar. In een interview voor Anders Bekeken, ledenorgaan van de Nederlandse Vereninging van Blinden en Slechtzienden, vertelt prinses Laurentien dat ze het een interessante gedachte vindt de problematiek van braillelezers te vergelijken met die van laaggeletterden. Als voorbeeld noemt zij de opschriften van medicijnen en voedingsproducten. ‘Als die niet in braille zijn weergegeven, verkeren braillelezers in dezelfde situatie als analfabeten: ze kunnen het niet lezen. Als gelijkheid de kern is van onze samenleving, mogen we niet voor lief nemen dat mensen zich schikken in dat lage gevoel van eigenwaarde. Door mensen te leren lezen en schrijven, stellen wij hen in staat zich te ontwikkelen tot mondige burgers die ertoe doen.’

Om deze log toch te eindigen met handwerk wil ik je wijzen op de schitterende gehaakte jurk die prinses Laurentien droeg op 10 januari 2009.

13 gedachten over “Louis Braillejaar

 1. De jurk is echt prachtig! Morgen ga ik wel puzzelen wat er op de postzegels staat.

 2. Sinds enige tijd vallen mij de brailletekens op de medicijndoosjes op en ineens kijk ik er anders tegenaan. Medicijnen gebruiken willen we liever niet, maar te bedenken dat je medicijnen moet gebruiken als je ook al blind bent, maakt dat je niet zeurt over de medicijnen die je moet gebruiken. Brailleschrift is dus voor niet-blinden een eye-opener.

 3. Dankjewel Berthi voor alle informatie.
  Ik ga de woorden op de rest van de zegels nog eens goed bekijken.

 4. Ha Berthi, ik heb het velletje postzegels ook in huis. Ik vind het bijna jammer om ze te gebruiken.
  De tussenliggende letters staan inderdaad lichtgrijs in spiegelbeeld op de achterkant. Je kunt de woorden daardoor compleet lezen als je ze tegen het licht houdt.
  Ook is het handig, dat op de rand van het velletje het Braille-alfabet is afgedrukt.
  Wat zou het veel ouderdomsverdriet besparen als iedereen op de lagere school standaard braille en gebarentaal zou leren!
  Leuk dat de prinses een gehaakte jurk aan heeft!

 5. leuke zegels, en heel nodig1 en de vergelijking met de slechte spellers en lezers. wat moesten we zonder letters.

 6. De prinses wist dat vast en zeker: dit onderwerp zou bij jou op de log terecht komen dus: gehaakte jurk aantrekken. Eén ding lijkt me zeker: ze heeft hem niet zelf gemaakt.
  Mooi onderwerp Berthi!

 7. Breipatroontjes omzetten in braïlle kan opdat blinde breiers samen met de zienden op kunnen gaan. Toch is dan een eenvoudig patroontje een dik boekwerk en makkelijk?…Niet echt. Ik probeer voor hen die dat fijn vinden patroontjes en schema’s helemaal uit te schrijven op de computer, opdat de spraakcomputer het voor kan lezen. En……dit werkt! Heerlijk samen breien dus!

 8. Deze log was een mooie gelegenheid om mij eens in het brailleschrift te verdiepen. Opgezocht bij Google. Zes punten, drie in de hoogte en twee punten in de breedte, vormen het raster waar de letters mee voorgesteld worden. Om met de computer te kunnen werken zijn er meer tekens nodig, dus nu werken ze met acht punten.
  Het lijkt me nog best moeilijk om met deze puntjes te kunnen lezen.
  De gehaakte jurk van prinses Leontien is prachtig, wie zou hem gehaakt hebben?
  elma

 9. @Anje, fantastisch dat jij dat allemaal doet!
  @Mieke S, maar wie heeft de jurk dan wel gehaakt?
  @Elma, het brailleschrift is een heel gepuzzel (voor mij)!

 10. En om ons dit allemaal bewust te worden hebben we dit over het paard getilde type nodig ?
  Heel zielig, iemand met en beetje hart in zijn of haar duvel widt dit al lang !!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *