Internationale Vrouwendag 2009

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt in Paradiso Women in Paradise georganiseerd. Op het programma zie ik Renske Versluijs staan die een breiworkshop zal geven. Renske is mode- en textielontwerper en in 2008 afgestudeerd aan de master fashion design van de HKU.

Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

7 gedachten over “Internationale Vrouwendag 2009

 1. Dus zondag allemaal naar Paradise met een bolletje wol en de naalden in de breitas.
  SEX IS BACK: zou dat een nieuwe breisteek zijn?
  elma

 2. Hahahah Elma, misschien met zes naalden breien?! (E=I)
  Is Internationale Vrouwendag in Nederland beperkt tot Paradiso? Of wordt er elders in het land ook iets georganiseerd?
  Het valt dit jaar op een zondag, dus publiek genoeg beschikbaar, lijkt me.
  Even googlen levert de volgende site op:
  http://www.vrouwendag.nl

 3. Misschien wordt dit weer een (te) lang verhaal..toch interessant en weinig bekend onder ons, vrouwen, vandaar.Ik keek op de door Saskia genoemde site en zag dat in Groningen maandag as de Aletta Jacobslezing gehouden wordt.Zie daar voor het onderwerp,in deze tijd belangrijk genoeg!Door de naam van de lezing dacht ik aan waar ik altijd erg van onder de indruk was (en nog ben): In 1915, midden in WOI dus, riep AJ een internationale vrouwenconferentie bijelkaar in Den Haag!
  Een conferentie voor Vrede en Vrijheid waar meer dan 1100 vrouwen uit zowel de neutrale als alle oorlogvoerende landen bijeen kwamen om te protesteren tegen de oorlog en te praten over manieren om zoiets in de toekomst te voorkomen…Je kunt je voorstellen hoe veel moeite het heeft gekost om bv. alleen al de duitse vrouwen naar Den Haag te krijgen, zij hoorden tot de vijand! Maar ze kwamen! De ideeën en suggesties van die conferentie zijn later gebruikt door Woodrow Wilson als uitgangspunt voor de oprichting van de Volkenbond, de latere VN.Dat toch WOII er achteraan kwam is diep tragisch en als het aan de inmiddels georganiseerde vrouwengroeperingen uit die tijd gelegen had, waren de “strafmaatregelen”van Versailles in 1919 nooit zo geweest en was de voedingsbodem voor de Nazi’s zeker niet zo vruchtbaar geweest.Uiteraard is dit speculeren, maar in elk geval hebben met name de vrouwen internationaal hartstochtelijk geprobeerd die catastrophe te voorkomen.Je kunt treurig zijn over de uitkomst van al dit streven, maar misschien toch ook trots en respectvol mbt de inspanningen van onze (over)grootmoeders voor een betere wereld.Ik denk vaak aan ze, aan die vrouwen die persoonlijk enorme risico’s liepen, die het lef hadden tegen de macht van de mannen in te gaan, en zeker op 8 maart….er valt nog veel te doen, maar dat kunnen we dankzij hun inspanningen!

 4. Toen 17 jaar geleden onze twee Russiche gastkinderen kwamen logeren vierden we in mei moederdag, maar dat begrip kenden ze niet. Op de ochtend van het Moederdagfeest kwamen ze me met hun mooie tekeningen feliciteren met mijn “Internationale Vrouwendag!” Een tijdje geleden liet ik die tekeningen in één van mijn logjes zien, ik koester ze en nu is deze Internationale Vrouwendag voor mij altijd verbonden met herinneringen aan Dîma en Ruslan. Ik hoop dat hun moedera.s. zondag een heel mooie verwendag van hun inmiddels volwassen zoons krijgen.

 5. @Saskia, in elk dorp of stad is wel een activiteit. Het wordt een drukke zondag!:-)
  @Frouke, zeer interessant verhaal. En wij moeten zeker dankbaar zijn voor de vrouwen die in het verleden zoveel lef hadden.
  @Corrie, ik zie het mooie logje voor me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *