Pronkjournaal VI

Het wordt hoog tijd voor een nieuw journaal! Dit keer door Jeanny:

‘Allereerst wil ik een lapje van Nelly uit onze groep tonen. Een prachtig Richelieu lapje, dat echt heel mooi en secuur is geborduurd evenals alle andere werken van Nelly. Dan ga ik over naar mijn eigen productie:

Deze patroontjes zijn uit het boek Carrés Carreaux van Monique Lynonnet uit de serie Mango Pratique. Ik heb gewerkt op geblokte 11-draads band.

Het volgende lapje is op 16-draads linnen geborduurd. Enkele platsteekranden heb ik uit twee merklappen gehaald, die ik in 2002 heb gemaakt. Verder heb ik zelf wat randjes gefantaseerd om een leuk geheel te krijgen.

Het derde lapje is naar een patroon uit HzG 3-1999. Weer op een geweven band geborduurd, die dit keer tweekleurig is. Het borduurgaren heb ik aangepast aan de kleur van de ondergrond en aan weerszijden van het lapje heb ik randjes gemaakt die in de mouwtjes voorkomen. Dit vind ik zelf een “dotje”!

Uit een Japans hardangerboek komt dit merklapje (geborduurd op 16-draads linnen).

Nogmaals naar een idee uit het boek Carré Carreaux aangepast aan de maat die bij mijn rol zal passen. Hier heb ik met enorm veel plezier aan gewerkt. Gemaakt op 12,6 draads stof. Fijner linnen kan haast niet gebruikt worden, omdat enkele vlakken met twee draadjes splijtgaren geborduurd moeten worden, anderen met een enkel draadje.

Het laatste lapje is een “samenraapsel”. Ergens vorig jaar heb ik het bovenste patroon “voorgewerkt”, dat wil zeggen de rand rondom in platsteek, daarna drie draden verwijderen en twee laten staan. Hierna weer een nieuw stramien maken door de draden te omslingeren in beide richtingen. Toen bleek, dat ik drie draden had moeten laten staan en slechts twee mocht knippen. Het lapje verdween in de kast tot kort geleden… Jammer toch van al dat werk? Dus heb ik een patroon erin doorgestopt van een Marker vernaaid lint. Het onderste randje was een uitdaging. Het komt uit een Anna (Burda). Enkele jaren geleden heb ik een tafelkleed uit Anna geborduurd wat uit 49 verschillende vlakken bestaat. Eén heel vlak ervan (16 x 16 cm) werd op ongeveer dezelfde wijze gemaakt als dit patroon. Dat heb ik toen overgeslagen, omdat ik het zonde vond om mijn kleed hierdoor te verknoeien als het zou mislukken. Het kleed staat op mijn website onder nummer 2006/05 t/m 2006/05d. Nu heb ik het aangedurfd, omdat het maar een klein lapje is. En het is niet eens zo moeilijk hoor. Conclusie: dat overgeslagen vlak zal in de toekomst toch gemaakt worden, maar dan voor deze pronkrol.’

Voor een vergroting van de handwerkjes kun je op alle foto’s klikken.

35 gedachten over “Pronkjournaal VI

 1. @Jeanny, wat laat je weer veel mooie kunstwerkjes zien!
  Het Richelieu werk van Nelly is schitterend, de rode blokjes komen goed tot hun recht op de gekozen stof, de randjes op het volgende lapje zijn heel sierlijk, het vierde lapje is echt een dotje (het tweekleurig linnen is erg mooi), weer zo’n mooie hardangerlap zoals we van je gewend zijn, de gebroduurde ruitjes doen me denken aan de theedoeken, en het ‘samenraapsel’ mag er zeker zijn!
  Alle handwerksters die bezig zijn aan een pronkrol kunnen terecht gaan pronken!!! Ik sta er echt van te maken wat voor mooie, ingewikkelde en fraaie handwerkjes er gemaakt worden.

 2. Wat prachtig allemaal. Ben ook een van die mensen die een pronkrol maakt en doe dat met heel veel plezier. Wat vooral zo leuk is,is om met allerlei technieken kennis te maken. Ik denk nu al aan een tweede pronkrol, maar heb nog heel veel begeleiding nodig van Elma.

 3. @Margriet, je bent bij Elma in goede handen!
  Het is altijd leuk om vooruit te kijken en plannen te maken.

 4. @Jeanny: Wat een supermooie pronkrol wordt het toch! Maar dat kan ook niet anders bij zo’n tophandwerkster als jij!
  En de viooltjes van Nelly zijn om te zoenen!

 5. Jeanny,
  Jij bent een superhandwerkSTER.
  Prachtige werksukken. Leida

 6. Dames schitterend !!!
  En wat een genot om de foto’s in te kunnen kruipen !!;-)
  Ik ga dat nóg een keer doen >>>>>>>>>>>>>>>

 7. @marian’ne m, ik dacht: ‘Laat ik marian’ne m nu voor zijn, en de foto’s in een groot formaat aanbieden!’ :-)))

 8. prachtig Jeanny, wat zal jouw pronkrol om mee te pronken worden. Het lapje van Nelly ziet er ook super uit

 9. Jeanny, prachtig werk van jou en je mede-pronkrollers, ik heb woensdagavond mijn appeltjes voor de appelmoes laten aanbranden omdat ik zo jouw pronklapjes zat te bewonderen op je website dat ik de appeltjes totaal vergat, de kamer stond blauw.

 10. Schitterend en wat een geduld moet je hebben.Dames ik bordur veel maar dit doe ik jullie niet na. Mijn complimenten

 11. Heel erg mooi werk, ik geniet enorm van de foto’s en ben blij met de uitgebreide omschrijving.

 12. oooooooooo, wat prachtig allemaal..ik ben diep onder de indruk en voel me zelf maar een klein borduurstertje, maar dat geeft niet, heb ik van Elma geleerd! en daardoor kan ik echt enorm genieten van jullie toewijding, vakkundigheid en de schoonheid van de resultaten daarvan! dank je wel!

 13. goedemorgen allemaal
  Wat een SCHITTERENDEWERKJES om van te water tanden mijn complimenten
  en we doen als Elmapronksters weer voldoende ideeen om het is alllen moeilijk om niet direct te beginnen.
  Voor dat er eerst weer 2 werkjes af zijn
  Ik wens jullie allemaal een prettig weekend groet elly s

 14. Zo mooi!!!
  En dank je wel Berthi dat we de foto’s aan kunnen klikken. Zo ondekte ik dat ’t zesde lapje toch echt geborduurd is en niet geweven.

 15. Aaaah, dit is weer heerlijk vergapen aan pure schoonheid! Op de handwerkbeurs in Zwolle een kraampje gezien met zoveel verschillende soorten borduurlinnen, zó mooi……wist niet dat er zoveel aftelbaar linnen was. Hierboven ook zo’n mooi exemplaar.

 16. ikben voor de rest van de dag uitgekeken, …. wat een mooie handwerken , dikke pluim op de diverse hoeden . Komt Jeanny nog wel eens aan slapen toe???

 17. Nou Jeanny, wat moet ik hier nog aan toevoegen? Het ziet er bij Berthi net zo mooi uit als bij jou thuis!

 18. Dank jullie allemaal voor de lieve reacties !
  Berthi, het geheel ziet er fantastisch mooi uit.
  @Maaike, wat zonde van je appeltjes !
  @Basje, ik slaap zeker 8 uurtjes per nacht hoor.

 19. Jeanny wat mooi werk,ook het richelieu lapje van Nelly is prachtig.Dames jullie laat ons weer echt genieten.Vooral door het werk te kunnen vergroten,kun je de draadjes zowat tellen.Prachtig!!!!

 20. Wat een mooi werk en wat goed dat de foto’s vergroot kunnen worden. Dan nog zit ik er met de neus bovenop.Leuk om het vernaaide lint op deze wijze te zien.

 21. wat een prachtioge werkjes! Omdat ik momenteel zelf een cursus doe in open naaiwerk weet ik welk een werk er in zit om de vlakken zo mooi gevuld te krijgen, Jeanny wat een fijne hand van borduren heb je toch!

 22. Wat fijn dat de foto’s deze keer allemaal vergroot konden worden Berthi! Ik heb er extra van kunnen genieten.
  Jeanny, ik verheug me er steeds opnieuw in dat er nog mensen zijn als jij die zich willen geven aan het maken van zulk prachtig fijn handwerk. Dit zijn de antieken van de toekomst en ik vindhet prachtig! Ook het lapje van Nelly is zó mooi gemaakt.
  Ik was net als jijzelf wég van het “dotje”, het lijkt wel een kimono of een engeltje.
  Maar ik was stomverbaasd bij het vergroten van het geruite stukje om te zien dat je óók de ruiten allemaal geborduurd hebt. Echt gewéldig mooi werk!

 23. Dit is weer genieten van al deze mooie techniken. Ook een hulde aan de fotograaf die al deze werkstukken op een perfecte manier in beeld heeft gebracht en na vergroting nog erg duidelijk zijn.
  elma

 24. Kan niet anders zeggen dat ook ik er enorm van kan genieten en het er allemaal erg aantrekkelijk uitziet. Fijn dat je ons, de creatieve dames, zo laat meegenieten!
  Groetjes uit een sneeuwwit Virginia

 25. Miranda@ uit een sneeuwit Virginia, wat leuk dat je reageert. Vanmorgen heb ik al even gekeken op je site en genoten van de mooie sneeuwfoto’s.
  Wat kan door internet een grote afstand klein worden, bedankt.
  elma

 26. Dat is een echt PRONKJOURNAAL,daar kun mee pronken en het is om te pronken en niet alleen in een pronkkast,maar zoals de pauw pronkt mag Het PRONKJOURNAAL ook pronken.Mia Hendrikx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *