Richard Avedon

We waren in Amsterdam en hadden tijd om naar Foam te gaan. Het zal je zeker niet ontgaan zijn dat tot 13 mei 2009 de expositie Avedon, Photographs 1946-2004 te zien is in het Fotografiemuseum. Gebrek aan aandacht heeft deze tentoonstelling niet. Kranten en tijdschriften spreken vol lof over het werk van Richard Avedon, en dat heeft weer een gunstige invloed op het bezoekersaantal. Toen wij omstreeks 14.00 uur bij het museum kwamen stonden de mensen buiten in de rij te wachten.

Na Kopenhagen, Milaan, Parijs en Berlijn is Amsterdam de laatste Europese plek waar deze tentoonstelling te zien is. Ruim tweehonderd werken zijn samengebracht: van de glamourfoto’s van de Parijse modewereld begin jaren vijftig, de vele portretten van beroemdheden, zijn tien meter lange werk The Factor, een selectie uit zijn fameuze serie In the American West tot opnames gemaakt kort voor zijn dood in 2004.

Nu ben ik minder enthousiast over het werk van Richard Avedon dan de meeste mensen. Uiteraard heeft hij magnifieke foto’s gemaakt, maar toch vind ik veel foto’s kil en koud aan doen. Het lijkt of de mensen in het luchtledige staren. En dan heb ik het hier met name over de portretfoto’s. De foto’s uit de modewereld springen er voor mij uit.

Op de eerste foto zie je Dovima met een avondjurk van Dior, augustus 1955. De tweede foto is in 1946 in Rome gemaakt. Op de laatste foto zie je Chanel met Suzy Parker.

11 gedachten over “Richard Avedon

 1. En toch “doet” die tweede foto me wel wat.
  Die vrouw heeft veel meegemaakt, haar zorgen “staan in haar gezicht geschreven”.
  terwijl die eerste foto: tja…ik geloof niet dat die dame met die mooie jurk ooit de olifantenstal uit zal mesten.
  En wat heeft Coco in haar mond? een fluitje??

 2. @ine, de tweede foto is absoluut een prachtige uitzondering op zijn portretfoto’s. Met name de latere portretfoto’s zijn minder geslaagd voor mij.
  Coco Chanel had een sigaret in haar mond!:-)
  Suzy Parker had ook een sigaret in haar hand. Niet zo goed te zien op de foto.

 3. Dit zou dan wel ook kunst zijn maar het zegt mij weinig. De foto van Coco en Suzy vind ik wel geinig maar dan gaat het meer om de dames met hun beroemde klassieke pakjes. Zo nu ga ik gauw naar bed wel te rusten iedereen.

 4. Sowieso vind ik zwart-wit foto’s héél mooi en daardoor komt een bepaalde sfeer vaak nog beter tot uiting.
  Ik houd wel van het rauwe dat uit die killere foto’s spreekt, ze zijn zoals het leven kan zijn en als ik daarnaar kijk, kan ik juist weer blij zijn met de goede dingen van het leven en blij dat ik ondanks de hardheid van het leven kan lachen en liefhebben. Dat lijkt misschien wel veel te ver doorgetrokken qua emotie, maar zo diep voel ik zulke foto’s wel.
  Ik denk dan ook altijd nog een moment verder, de dingen die er na de opname gebeuren, misschien hebben ze zich wel suf gelachen om iemand die een raar gezicht trok ;- )
  Maar ik vind ze prachtig!

 5. Sowieso vind ik zwart-wit foto’s héél mooi en daardoor komt een bepaalde sfeer vaak nog beter tot uiting.
  Ik houd wel van het rauwe dat uit die killere foto’s spreekt, ze zijn zoals het leven kan zijn en als ik daarnaar kijk, kan ik juist weer blij zijn met de goede dingen van het leven en blij dat ik ondanks de hardheid van het leven kan lachen en liefhebben. Dat lijkt misschien wel veel te ver doorgetrokken qua emotie, maar zo diep voel ik zulke foto’s wel.
  Ik denk dan ook altijd nog een moment verder, de dingen die er na de opname gebeuren, misschien hebben ze zich wel suf gelachen om iemand die een raar gezicht trok ;- )
  Maar ik vind ze prachtig!

 6. de 1e is mijn favoriet en staat hier al jaren in de serre te pronken ,tot een maand geleden ik ook wist wie de fotograaf was ,dankzij de op handen zijnde tentoonstelling…
  die afwezige blikken vind ik juist mooi ,hoe hij die weet te vangen ,maar in zijn modefoto’s blinkt ie uit in subtiel lijnenspel en de mooiste jurken van verschillende ontwerpers..

 7. Ik kan me voorstellen dat je de foto’s wat kil vindt maar kijk naar de ogen….die spreken en wat ze zeggen mag je zelf invullen. Knap vind ik dat.

 8. Hallo allemaal,
  Hierbij een berichtje op verzoek van Berthi, mijn moeder. Er is thuis geen verbinding met internet mogelijk, waarschijnlijk door een storing bij de internetprovider. Hierdoor kon ze vandaag niet reageren op berichten en mails en is het tevens mogelijk dat ze vandaag geen nieuwe log kan plaatsen.
  Elk voordeel heeft zijn nadeel: nu kan iedereen twee dagen genieten van de mooie foto´s! 🙂

 9. Eline, dank je voor het berichtje! Nu is Matthijs net thuisgekomen en heeft het probleem opgelost, dat niet bij de provider lag, maar bij onszelf. Geen idee wat, maar het belangsrijkste is dat het probleem opgelost is. Een nieuwe log komt er dus aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *