Reiger in Amsterdam

Je bent in Amsterdam en je zoekt een parkeerplaats in een woonwijk. Je verwacht niet, althans ik niet, dat je in onze hoofdstad verrast kunt worden door een reiger die rustig heen en weer drentelt bij een flatgebouw. De reiger kijkt me boos aan. Het is net of hij wil zeggen: ‘Wat doe jij hier? Je komt op mijn terrein, maak dat je snel wegkomt.’ Dat doe ik uiteraard niet. Ik maak het autoraampje open en schiet in een rap tempo enkele plaatjes. Het is duidelijk, de reiger heeft honger en zit op zijn dagelijkse maaltijd te wachten. Hij kijkt naar boven, en even later spurt hij naar het balkon van de flat op de eerste verdieping. Hij wil weten of zijn ‘baasje’ thuis is. Het is tijd voor zijn kostje.

Waarom ik vandaag in Amsterdam was, laat ik je snel weten!28 gedachten over “Reiger in Amsterdam

 1. Geweldig! Mijn moeder heeft me ooit verteld dat het geluk brengt als je een reiger ziet, dat heb ik er altijd in gehouden en vertel ik mijn kinderen ook. Mijn vaders bm-er heet zelfs Reiger.

 2. Er zijn talloze reigers in Amsterdam. Hier op de brug en aan de gracht zaten elke morgen meerdere reigers, jarenlang op hun maaltijd te wachten – totdat de vrouw die daarvoor zorgde er niet meer was. Maar je komt ze vaak tegen, er is overal water…

 3. Als je op een ochtend de trap afkomt en uit het raam kijkt naar de vijver en ziet dat er een reiger wegvliegt met de grootste goudvis in zijn bek.
  Wie heeft er dan geluk de reiger of ik?
  elma

 4. De reigers hier vliegen van schutting naar schutting zo gaan ze alle vijvers bij langs. Van hen zijn het net wegrestauranten. Langs hun route krijgen ze heerlijke kant en klare brokken. Helaas zijn dat vaak de goudvissen en voordat je het weet is je vijver leeg geroofd.

 5. die stadsreiger laat zich niet alleen door stadsmensen voeden, hij/zij is ook gewenst zich uitvoerig door bezoekers te laten fotograferen! die reigers van tegenwoordig toch!

 6. @Maaike, ik heb me net verdiept in enige reigerkennis en kwam via google erachter dat reigers geluksbrengers zijn!
  @eva b, als ik schuin de straat oversteek, kom ik bij een water terecht, en ook daar tref ik regelmatig reigers aan. Alleen zijn deze reigers als de bliksem verdwenen zodra ze mij in de gaten krijgen.
  Niet eerder zag ik zo’n ’tamme’ reiger.
  Ik begrijp uit je verhaal dat in Amsterdam veel ’tamme’ reigers te vinden zijn, net als de duiven die je bij sommige restaurants naar binnen ziet gaan.
  @elma, ik weet er alles van. Bij mij in de buurt zijn al diverse vijvers leeggehaald door reigers. In dat geval zal de reiger heel blij zijn met zijn heerlijke voedzame maaltijd.

 7. Prachtige foto van een indrukwekkend beest. Levensgevaarlijke snavels dus altijd oppassen.
  En zo’n mooi gekleurd decor !!
  Reigers zijn idd gecultiveerd en veel in de steden te vinden.
  Vroeger als tiener hoopte ik een reiger te zien wanneer ik uitging in Naarden vesting want dan zou het een leuke avond worden. En regelmatig kwam ik er één tegen.
  Later kwam ik er achter dat er in de vesting grachten tientallen, en misschien wel meer, reigers zaten dus niet zo vreemd dat ik er vaak 1 zag !!:-))
  Heb dus ook vele gezellige avondjes gehad daar !!!

 8. @marian’ne m, de reiger heeft jou veel geluk gebracht!:-)
  Ik was zo dichtbij dat ik zijn snavel bijna kon aanraken. Ik vond het ook wel een beetje eng!:-) Ik klikte niet voor niets in een rap tempo!:-)

 9. Als je rond 18.00 uur ‘s-avonds op de Albert Cuyp markt bent en je zit op een terrasje dan zie je werkelijk 15 reigers op het dak zitten en ze lopen gewoon tussen de mensen door die de markt aan het opruimen zijn, een heel bijzonder gezicht.

 10. Mij is hetzelfde overkomen dan Elma (zie derde reactie).
  We wonen midden in de stad en hebben een kleine vijver, met een eerste generatiegoudvis van 25 cm. Een een aantal jonkies die nakomelingen zijn van de eerste generatie vissen. Op een middag kom ik thuis en vliegt er een hele grote vogel uit mijn kleine stadstuintje. Schrikken, indrukwekkend die spanwijdte. Snel naar de vijver, gelukkig ik zie onderin de kleintjes zitten. Maar helaas ligt de grote vis op het terrasje, nog een zwiep met zijn staart gegevend. Hij kon niet meer terug in de vijver, er waren al schubben af en dat gaat dan ontsteken. De reiger weet ni dat hier wat te halen valt en is regelmatig te zien op een van de dakgoten van de huizen om ons heen. We maken ons dus zorgen om het welbevinden van de kleine visjes.
  Ben er neit zo gelukkig mee, met een reiger die geluk b rent als je hem ziet.

 11. Grappige fotoBerthi. Hier zie je ze aan de slootkant of wat statig schokkend door het land kuieren… Maar zo op een stoepie, nee!
  Ben benieuwd wat jou naar Amnsterdam bracht…

 12. Wat een prachtige foto’s, daar moet je bij thuiskomst wel heel nieuwsgierig naar zijn geweest en ervan genoten hebben bij het zien in groot formaat. Ieder detail kun je dan zo mooi zien, ik vind dat altijd een feestje! Er is een tv programma geweest speciaal over stadsvogels en daarin vertelde men dat steeds meer vogelsoorten zich daar thuis voelen.

 13. Hier in Alphen krioelt het van de reigers, zwanen en ooievaars, allemaal indrukwekkende vogels en ik blijf er van genieten, zeker als zo’n reiger of ooievaar majesteitieus langs je raam vliegt.
  Groetjes
  Ines

 14. Als het niet waar is, is het in elk geval een mooi verhaal…:jaren geleden vertelde een kennis uit Amsterdam me het volgende: beneden bij haar flat was een vijver, waar dagelijks een oude man zat te vissen. Ook dagelijks stond er trouw een reiger vlak naast hem, die de visjes verschalkte die de man ophaalde. Op een dag was hij er niet meer, de man dus, maar de reiger wel…en wat gebeurde? De reiger nam een dunne tak in zijn snavel en begon te “vissen”!!Mijn kennis heeft wel drie keer haar ogen uitgewreven en gefascineerd staan kijken. Ik weet dat relatief intelligente dieren imitatiegedrag kunnen vertonen, dus zó gek is dit verhaal misschien niet eens toch? Visjes ophalen op die manier lukte alleen helaas niet….

 15. Wat een schitterende foto’s!! Nee in het vrije veld kun je niet zo dichtbij komen. deze winter zag ik een witte reiger, maar die was zelfs nóg schuwer dan zijn grijze familieleden.

 16. De vogels gaan met hun tijd mee hoor. Reiger in Amsterdam! Vroeger als we gingen wandelen door de velden zei m’n vader wel eens fluisterend: kijk, een ekster; en wij vol bewondering voor die prachtige vogel die je zo zelden zag. Tegenwoordig zitten ze in de tuin, net als de Vlaamse gaai, en twee soorten spechten! Misschien zeggen wij over een paar jaar zachtjes: kijk, een mus!

 17. Ja ze zijn tegenwoordig overal!! Ook hier in de tuin op zoek naar vissen… Ik dacht dat de reiger ook altijd naar het zuiden gingen maar de laatste tijd zie ik ze steeds in ons koude kikkerlandje…

 18. Een reiger in de stad is niet zo zeldzaam. Er zijn ook wel eens uilen, dat is pas echt speciaal.

 19. Het zijn lieve brutaaltjes en ja hoor overal in de stad waar te nemen, maar wat zijn het toch een schitterende vogels.

 20. Haha, dacht ik te denken dat het bijzonder was om een ’tamme’ reiger in onze hoofdstad tegen te gekomen, maar het is de gewoonste zaak van de wereld! Zo zie je maar weer, ik kom té weinig in Amsterdam. In mijn stadje zijn de reigers niet zo tam, als ze een persoon waarnemen, nemen ze de benen!:-)
  @mieke s, toen wij in Limburg kwamen wonen, waren het de vele eksters in de tuinen die mij opvielen. Ik vind het geen aardige vogels. Ik wil ze het liefste niet in mijn tuin zien. Ze jagen namelijk achter de eekhoornfamilie!
  @frouke, wat een enig verhaal over een speciale reiger!
  @Corrie, zijn de mensen aardiger geworden voor de vogels waardoor zij zich meer thuis voelen in de stad?
  @hilly, (*_*) (*_*)
  @tijm, o, het is te hopen dat de reiger die mooie visjes in jullie vijver laat zitten.
  @lous, dat is bijzonder. Nooit geweten. Zitten er zoveel reigers omdat er wellicht eten valt te halen?

 21. @lous, de visboer kon zijn niet verkochte vis aan de reigers kwijt!:-))) Tsja, dan zou ik als reiger het ook wel weten!:-)

 22. Hoewel ik een rasechte Zeeuw van geboorte ben, woon ik sedert 1996 in Heerhugowaard. Fietstochtjes maken als het enigszins goed weer is, hou ik van!!! Daarnaast vind ik vogels kijken ook erg leuk met name reigers!!!
  Het zal ca. 2006 zijn geweest dat ik op de Oostdijk fietste (ik was van Heerhugowaard op weg naar Obdam, Spierdijk en die kanten) toen ik op een stuk grasland 22 reigers naast elkaar zag zitten bij een sloot. Ik ben nadien nog weleens langs die plek gereden (maandag 4 mei 2009 nog) maar ik heb er niet veel meer teruggezien.
  Nu ga ik heel vaak met de bus van Heerhugowaard naar Alkmaar (en omgekeerd) en zie er nogal eens menigeen rond de slootkanten of laag overvliegen en in een weiland neerstrijken!!!
  Vaak ben ik jaloers op vogels; die beesten hebben alle vrijheid, kunnen gaan en staan op plaatsen waar een mens dat niet kan en ga zo maar door!!!

 23. @André de Hooge, dat moet een machtig mooi gezicht zijn om zoveel reigers bij elkaar te zien. Je ziet de reigers op plaatsen waar eten valt te halen. Bijvoorbeeld op de Albert Cuypmarkt zoals Lous vertelt. ’s Avonds rond zes uur, als de mensen de markt aan het opruimen zijn, laten de reigers zich zien. Ze weten dat er dan nog genoeg eten voor ze over is. Misschien een idee om een bezoek aan deze markt te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *