Van breien wordt het brein blij


In Happinez lees ik dat depressiviteit vaker voorkomt dan vroeger. Magnetronmaaltijden, wasmachines en computers nemen steeds meer werk uit handen, waardoor we het steeds gemakkelijker hebben. Volgens de Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper Kelly Lambert is er een verband tussen deze twee zaken. Volgens haar is er iets mis met onze geestelijke gezondheid nu we onze handen niet langer gebruiken om land om te ploegen maar op knopjes te drukken. Als we een taak verrichten die concreet is, zichtbaar resultaat oplevert en belangrijk is, worden onze hersens daar blij van, volgens Kelly Lambert. Nu we dergelijk handwerk steeds minder verrichten, blijft ook dat tevreden gevoel achterwege. Wil je je beter voelen, dan moet je meer met je handen werken. Je hoeft niet je eigen groenten te gaan verbouwen. Van breien wordt het brein ook blij!

31 gedachten over “Van breien wordt het brein blij

 1. Dan zal mijn brein blij zijn als dit ook voor haken telt Berthi.
  Want ik heb wat af gehaakt de laatste tijd. Vandaag nog aan een kikker begonnen uit de nieuwe ANNA 3
  Voor straks slaap lekker !!!

 2. @José, van Lies hoorde ik dat jij ontzettend veel haakt! Blijven doen!
  Leuk een kikker… het voorjaar komt eraan!

 3. Ooooo ben ik daarom altijd zo blij en te tevreden. Ik ben altijd met mijn handen bezig, is het niet met textiel dan wel met het bezig zijn in mijn volkstuin.
  Voor mij een bewijs dat de stelling klopt.

 4. HIHIHIHIHIHIHAHAHAHAHA
  Ik ga nu breien/haken of zo !!!!!
  ;-)))))))))))))))))))))))))))))
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 5. Nu snap ik waarom mijn brein niet moeilijk doet. Ik brei, haak, borduur, quilt en in mijn huis geen magnetronmaaltijden.

 6. Ik kom handen en tijd tekort en voel me daar prima bij (nou ja, iets meer tijd zou wel prettig zijn). Trouwens je eigen groente kweken of in de tuin werken geeft ook veel voldoening.
  Gister naar Zwolle geweest, ik denk dat al die dames (en heren) ook veel doen met hun handen ! En nu aan de slag in huis (minder leuk handwerk).

 7. Kijk,dat had ik nou altijd al gedacht…juist dat met je handen bezig zijn maakt een mens gelukkiger…altijd leuk om te zien wat mensen maken…stimuleer je eigen creativiteit en wordt een gelukkiger mens….daar gaan we voor!

 8. Oh vandaar dat ik zo’n happy brein had gisteren!!
  En vandaag natuurlijk ook nog.
  Heb kramp in mijn vingers van de Groninger meebreideken!!
  :o)

 9. Gelezen bij the Dutch Knitter: Breien is chocolade voor de geest.
  Weet je: en van chocola ga ik uit m’n dák…

 10. Borduren geeft je ook een zeer prettige gevoel van binnen. Vooral als een nieuw patroon aan het uitzoeken bent. Het is allemaal zo mooi en je hebt zo veel. Waar moet je beginnen. Moet minsten 150 jaar worden om alles te maken wat ik nog graag wil en elke week komt er weer nieuwe dingen bij.

 11. Mijn persoonlijke (Steek Plus) motto is:
  elke dag een draadje, dan raakt er aan mij geen steekje los.

 12. hallo Berthi,
  Ik ben helemaal weg van je hart apart. Waar kan ik dit patroon vinden of kopen? Ik ben net weer begonnen met borduren en ik vind het leuk!
  Marja

 13. Aan alle reacties te lezen zijn we het met z’n allen eens dat breien/handwerken goed voor ons brein is! En ja… eigenlijk wisten wij dit al!

 14. Hoi Berthi en de rest,
  ik was weer meteen in het Wolhalla toen ik DEZE stelling las, en het is zo waar! Ik heb enkele jaren geleden veel last gehad van depressieve gevoelens, en er was letterlijk ‘niets aan (en in) de hand’. Ben toen weer aktief met breien e.d. aan de gang gegaan, en ik werd daar letterlijk blij van. Mijn leven kreeg nieuwe inhoud;ik wil nu ‘breier van mijn vak’ worden, alle ins en outs weten. De mensen om me heen worden ook blij van mijn gebrei, want ik ben een stuk vrolijker, en mijn werkstukken vinden ook gretig aftrek.
  Ander vraagje, ik ben op zoek naar het jaartal waarin 3 Suisses (breimode – herinnert u zich deze nog?) 40 jaar bestond. Ik heb namelijk nog een catalogus van hen in mijn bezit, die ik veel gebruik en die was uit dat jubileumjaar. Het jaartal zelf kan ik echter nergens vinden, aan de stijl te zien moet het uit eind 70’s, begin 80’s stammen. Wie helpt mij hier op weg? Alvast bedankt!

 15. @BeB: Op internet vond ik volgende informatie over 3Suisses in een inkijkexemplaar van de “Encyclopedie Tilburg”:
  In 1938 kwam in de Goudenregen­straat in Tilburg een vestiging van de in 1823 op­gerichte 3 Suisses Wolfabrieken. Het bedrijf, dat hier officieel Brabantse Breiwolfabrieken heet­te, verkocht aan het begin van de jaren vijftig als eerste in Nederland breiwol per postorder. Dit gebeurde vanuit een nieuw bedrijfspand aan de Ringbaan-Oost, dat in 1950 werd betrokken. In 1955, toen de fabriek in Tilburg werd uitgebreid, had het bedrijf verspreid in Europa ruim twee­duizend mensen in dienst. De producten werden aangeboden in maandbladen, handwerkboeken en modellenschriften. Het bedrijf vertrok aan het begin van de jaren tachtig weer uit Tilburg, maar is nog steeds actief vanuit België. In het gebouw op Ringbaan-Oost 8 kwamen andere bedrijven en het > Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant (cva). In de voorgevel van het gebouw bevindt zich een reliëf met drie soldaten van de Zwitserse Garde (Suisses).

 16. Hallo Saskia,
  bedankt voor de info! Ik ga beslist eens kijken in de Encyclopedie Tilburg.
  Groetjes BeB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *