Trui voor de kip…

We hebben een echte breiweek. Vorige week vrijdag begon ik met de ketting van Riemke, daarna zagen we mooie blokken van de Great American Aran Afghan gebreid door Mieke S en Betsy, het filmpje Live Earth – Don´t Let It All Unravel kwam langs, een prachtig verhaal van Frouke over Mary die ontelbare mooie truien met kabels breide, en gisteren kwamen de biggetjes om de hoek kijken waarvan we hopen dat zij nog lang met de bol wol mogen spelen. Tja, en vandaag ga ik het hebben over de gebreide ’trui’ voor de kip. Misschien hoorde je het al bij Man bijt Hond. Mevrouw Eglan (29) neemt het op voor de legbatterijkip. Zij redt deze kippen, voordat ze gedood zouden worden, door ze bij haar op de boerderij te nemen in Greenways, Newton Flotman. De legbatterijkippen verliezen veren door stress en te krappe kooien waarin ze leven. Deze kippen zullen bij mevrouw Eglan op de boerderij een nieuw leven tegemoet gaan. Ze gaan groeien, net als hun veren. Om ze extra warmte te geven vraagt mevrouw Eglan om een ’trui’ te breien voor de kippen. Op de site Little Hen rescue is het patroon te vinden. Hier is een filmpje te bekijken. Of je de kippen een plezier doet met de gebreide trui, vraag ik me af!

Foto: Simon Finlay

Een patroon van de trui voor de kip kun je hier vinden.

17 gedachten over “Trui voor de kip…

 1. Of de kippen er blij mee zijn vraag ik me ook af; ze maken zulke zielige geluidjes.
  Maar idd. breien is weer helemaal van deze tijd.

 2. Had het gezien bij MbH.
  Kon het haast niet geloven.
  Zo sneu die beestjes zo gestrest, akelig.
  Maar ja of deze truitjes een oplossing zijn !!?

 3. Dit is niet om aan te zien, zo’n kale kip.
  Als je dit allemaal ziet ben je geneigd om vegenist te worden, maar een broodje met een gekookt eitje is wel erg lekker.
  Oma’s gemarineerde kipstukjes worden door ieder erg gewaardeerd.
  Of jasjes breien de oplossing is weet ik niet, maar het zet je wel aan het denken.
  Marianne wat zijn dat mooie oude haakboekjes, een prachtig bezit.
  Weten jullie dat de 6 delen DMC boekjes POINT DE MARQUE herdrukt zijn en weer te leveren zijn.

 4. Het moet toch echt niet gekker worden met die kippen….maar Berthi jij komt zo wel aan je trekken met “verhalen” waar je zo van houdt.

 5. of dit de beestjes nog redden kan ?? ik hoop het voor Lucy, maar uiteindelijk zullem ze toch ook in de braad of kookpa eindigen. fijn weekend tokketot…

 6. of dit de beestjes nog redden kan ?? ik hoop het voor Lucy, maar uiteindelijk zullem ze toch ook in de braad of kookpa eindigen. fijn weekend tokketot…

 7. Ooit heb ik 4 kuikens gered van een kippenboederij. Een collega ging trouwen en ze droomde altijd van een huisje op de hei met koeien en kippen. Volgens de boer waren de kuikens 6 weken. Natuurlijk wist ik uit ervaring hoe groot ze waren. Dus een kistje meegenomen voor 4 kleine kuikentjes. Toen de 4 er inzaten konden ze hun “bips” niet meer draaien. Kleine kuikentjes het waren volwassende kippen. De kuikens moesten nog een paar dagen bij mij in de keuken blijven. De ene was hees de andere was aan de diarree. Om de paar uur moesten de kruiken vernieuwd worden want ze mochten niet onderkoelen. Wanneer Harry de keuken in kwam begonnen ze vreselijk te kakelen. Harry pakte dan een kip uit de diepvries en zei dan ” Als jullie niet snel je snavels houden verander ik jullie hier in”. Waarschijnlijk omdat Harry een luide stem heeft waren ze dan rustig. Omdat ik overdag moest werken had ik de buurman gevraagd om de kruiken te wisselen. Jaren later hoorde ik van de buurvrouw dat zij de kruiken had verwisseld. De buurman vond de kippen veel te eng. En de kippen ze leefden nog lang en gelukkig. De ene bleef hees en de andere bleef aan de diarree.
  @Berthi ik mis nog steeds Gerrie.

 8. Arme kippen, want in een legbatterij zitten is vreselijk, maar zo’n trui lijkt me nog erger.
  Groetjes
  Ines

 9. Ach wat is dat allemaal zielig. De kippen in het filmpje lijken erg tam, ze lijken wel verdoofd. Zou dat komen van de stress uit de legbatterij ? De kippen worden er wel mooier van, het lijkt wel of ze een haantje worden van al die mooie gekleurde wolletjes.

 10. de anti-legbatterijactie, zoals op de site te zien, is me sympatiek en we kunnen allemaal meehelpen door geen legbatterij-eieren meer te kopen, maar de wolletjes zijn me een brug te ver…daar krijg ik kippenvel van….

 11. hihi ik ook ,ze kunnen zo ongelukkig kijken….
  psst ik heb eenzaamheid van de priemgetallen verslonden…prachtig!!

 12. Ik las er vandaag over in de krant!! Hoe bevlogen kan iemand zijn! Erg leif van haar om zo’n truitjes project te beginnen! Ik moest erook wel een beetje om grinneken.

 13. @elma, nee, dat wist ik niet! Er zal zeker belangstelling zijn voor de herduk van de DMC boekjes.
  @Lies Huizer, dit is wel een heel apart verhaal!:-)
  Eén van de kinderen vindt dit zelfs dierenmishandeling!
  @Hilda, wat fijn dat de kippen een heerlijk hebben gehad!
  Ik heb nog steeds geen antwoord van Gerrie gekregen. Ik ga het weer opnieuw proberen om een mail te sturen.
  Het is zo jammer dat we geen enkel idee hebben waarom Gerrie niet meer reageert. Ik hoop nog steeds dat we het moeten zoeken in de richting van computerproblemen.
  @frouke, ik heb ook zo mijn twijfels over deze truitjes!
  @Hilly, o, jij hebt het boek zeker in één ruk uitgelezen!? Kan me dat goed voorstellen als het zo’n prachtig boek is. Ik wacht tot de boekenweek, en die begint zo…
  @marijna, zelfs in de krant!!!

 14. Toch heb ik moeten lachen om het filmpje, ik vind het geen gezicht en als grapje kan het, maar ik denk wel dat er andere mogelijkheden zijn om deze arme dieren op te laten knappen. Ik ga geen vestje voor hen breien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *