Great American Aran Afghan III

Mieke S: ‘Betsy en ik hebben gestaag verder gebreid en we naderen nu de voltooiing van dit project. Zoals bij alles wat je namaakt van anderen, kwamen we ook hier voor de keus te staan of we wel alles wilden maken. Er zaten blokken tussen waar we echt geen mooie steek aan konden ontdekken, er zaten blokken tussen die ons niet aanspraken en er zaten géén blokken van ons tussen. Vooral dat laatste stoorde ons! Conclusie: nou, dan ontwerpen we zelf toch wat. En dat hebben we gedaan. Ieder is in boeken gaan bladeren, ideeën opdoen en hier zijn enkele resultaten. Ik weet dat Betsy nog met een eigen blok bezig is maar dat heb ik nog niet gezien.

Mijn eerste ontwerp vind ik achteraf toch minder geslaagd, het is aan de drukke kant. De patronen komen allemaal uit Japanse boeken.

Mijn tweede ontwerp bevalt mezelf beter. De kabels links en rechts komen uit een gekochte trui en die kabels heb ik altijd al leuk gevonden. De bolletjeskabels zijn Japanse en de middelste brede kabel komt uit een oud Phildar stekenboek. Ik heb hem behoorlijk veranderd.

Betsy is ook in haar boekenvoorraad te rade gegaan en kwam met deze combinatie. Ik vind het verwerken van gerstekorrelsteken en tricotsteken in één kabel erg geslaagd.

Wat ik nou zo leuk vind is, dat we alle twee dezelfde deken hebben gebreid, maar waar toch weer verschillen in zitten, niet alleen doordat we de blokken vermoedelijk anders zullen rangschikken, maar ook omdat we toch niet allebei dezelfde blokken hebben gebreid.

Over 1000 jaar zit een archeoloog een artikel te maken over Hollandse dekens waarvan er een in de polder en een in Zuid-Limburg is gevonden en waar de oorsprong niet heel duidelijk van is. Er zitten Ierse, Japanse, en volkomen onbekende elementen in… en een diepgaande analyse heeft uitgewezen dat het garen hetzelfde is…
Over 1000 jaar kom ik terug als muisje.’

22 gedachten over “Great American Aran Afghan III

 1. WAUW, weer zo’n mooie blokken. Ik ben het met je eens dat het eerste blok een beetje druk is, maar des al niet te min, vind ik het zeer geslaagd.
  Het tweede blok is heel stijlvol. Juist die diversiteit aan blokken is erg leuk, waardoor het een zeer bijzondere deken gaat worden, zowel die van jou Mieke als van Betsy.
  Het blok van Betsy is ook al zo mooi.
  Het lijkt me erg leuk, als de dekens in elkaar zijn gezet, om ze van jullie beiden te zien. Gaat het lukken om dan als afsluiting foto’s te sturen?
  Geweldig hoe je eindigt! Ik zie de archeoloog al zuchtend een artikel schrijven over deze Hollandse dekens. Misschien kun je hem alvast een handje helpen door een brief met enige uitleg aan hem te schrijven!:-)

 2. Duizend jaar is wel erg ver vooruit. Wij praten hier altijd over 100 jaar. Alles waar wij nu mee bezig zijn, na een aantal jaren naar de zolder zal verhuizen en dan ineens wordt gevonden. We zullen hopen dat er niet veel muisjes komen en in de dekens lekkere holletjes hebben gemaakt.
  Kunnen jullie achter de dekens geen lapje naaien waar je de gegevens op geborduurd hebt. Dat is altijd duurzamer dan papier.
  elma

 3. Ik vind de tak in het midden van het eerste blok heel erg mooi. Wat rust er om heen was inderdaad beter geweest. Die gerstekorrel met tricot is inderdaad geslaagd, maarre hadden ze dat bij de Gansey patronen ook al niet uitgevonden :-))))?

 4. Toch vind ik die eerste tak ook heel mooi!
  Maar ze zijn allemaal mooi. Elk heeft zijn eigen charme.

 5. Wat ben je al goed opgeschoten met je deken. Heel erg mooi! Ook je eigen blokken. Toen ik je de eerste keer over deze deken schreef , heb ik ook onmidddellijk het patroonboekje besteld en ben ondertussen ook al halfweg.Ik heb ondertussen ook al een paar blokken zelf samengesteld .Er zijn inderdaad een paar afschuwelijk moeilijke blokken bij deze deken. Ik heb nog nooit zo gesukkeld en uitgehaald met een patroon als met sommige van die 4-naalden blokken. Wel een uitdaging.Ik vind het nog steeds een prachtige deken.Ik denk wel dat archeologen in onze multiculturele samenleving van niets meer versteld zullen staan. Ik lees trouwens met heel veel plezier dagelijks je blog. Fantastisch hoe jij dat doet!

 6. Prachtige blokken.De eerste komt bij mij ook wat druk over,maar afgewisseld met de tweede,zal het vast wel goed komen.Het idee van Elma kwam bij mij ook direct naar boven,toen ik deze log las.Een geborduurd lapje met naam en datum,eventueel aangevuld met een wasvoorschrift,aan het voeteneind vast naaien,weet je ook meteen bij het bed opmaken,hoe het moet liggen.

 7. Ik ga absoluut voor het eerste blok!!! Een genot om te zien. (De tak heb ik ook gebreid in mijn breirol, erg leuk om tekenend te breien, dat merk ik iedere keer weer). Ook de afwisseling van drukke en rustige blokken zal deze deken alleen maar aantrekkelijker maken.
  Een groot compliment is hier absoluut op zijn plaats, en ik kijk al uit naar de andere blokken. Veeeeel plezier bij deze breireis toegewenst! :-)))

 8. Ik vind dit prachtig én kunstig !!
  EN razend knap !!!
  Vooral het zelf inleggen van je verhaal, wat Dijn ook zegt en zelf ook doet !!
  Het worden prachtige ‘persoonlijke’ dekens zo !!!

 9. Hoi Berthi,
  Wat een leuke blokken laat je steeds zien. Mijn zusje heeft een boek met allemaal van dit soort patronen, echt prachtig ook!

 10. Wat een prachtige blokken!!! Zo wil ik mijn breinaalden ook wel weer uit het stof halen!!
  Erg mooi!!

 11. @ Elma, goed idee, lapje borduren, maar dat wordt dan een hele grote, met zoveel blokken en zoveel gegevens. Ik blijf voor het borduren toch maar bij mijn pronkrol!
  @ YvonneP, wij pretenderen geen originaliteit hoor! We lenen van anderen wat ons zo uitkomt en sommige dingen vinden we dan mooier dan andere dingen
  @ Liesbeth: waarom maak je niet een paar foto’s en stuur je die naar Berthi, zoals ik gedaan heb? Ik weet zeker dat Berthi het leuk vindt en ik ben benieuwd naar blokken van anderen! Die van mij ken ik al!
  @ Berthi, zeker maak ik foto’s van mijn deken als hij klaar is en ik hoop dat Betsy hetzelfde doet! Ik weet alleen nog niet wanneer hij klaar is. Ik ben nu bezig met de boel in elkaar te zetten en dan moet de rand er nog omheen.
  @ alle anderen: bedankt voor jullie mooie woorden. Het is zeker een stimulans.

 12. Liesbeth kan zeker foto’s naar mij sturen en met veel plezier zet ik ze op mijn blog zodat anderen mee kunnen genieten van al dat moois.
  Mieke, haast je niet met het in elkaar zetten van de deken. Het is al hartstikke leuk als we t.z.t. het eindresultaat mogen bewonderen. En wat zou het mooi zijn als Betsy ook foto’s van haar deken wil maken voor de blog.

 13. @ Berthi, ik zal ook zeker foto’s maken als mijn deken klaar is. In het begin liep ik steeds iets voor op Mieke, maar inmiddels heeft zij haar blokken klaar en moet ik er nog 2 breien. Op dit moment besteed ik ook veel tijd aan mozaieken en dan loop je wel eens een sneetje in je vingers op waardoor het breien even stagneert.
  De eerste blokken zijn echter al opgespannen en ik hoop er vanaf nu iedere dag een paar te doen, zodat ik over een week of 2 ook kan gaan beginnen met de rand.

 14. Ik vraag mij af wat nu typich Japans is of Iers.
  In mijn boek met de Hollandse oude schippertruien zie je ook veel van deze motieven.
  Mooi dat de vissers herkenbaar waren aan hun truien.
  Maar nog mooier dat wij nu de vrijheid hebben om al dat moois door elkaaar te husselen.

 15. @ marian’ne m: ik heb werkelijk geen flauw idee hoor! Ik zie in Japanse boeken kabels met elementen die ik herken uit dat wat ik meen dat Iers breiwerk is. De Japanners knutselen er dan een heleboel aan en bij en komen zo met in mijn ogen originele breipatronen waar ik mijn vingers bij aflik en die anderen lelijk vinden. Voor elk wat wils! Ik ben vooral geïnteresseerd in het hoe. De rest laat ik graag over aan de deskundigen!

 16. Ik stuur zeker foto’s door als m’n deken klaar is. Ben nu nog vanalles aan het veranderen. Ben er gebreide stroken met kabels tussen aan het maken. Ik maak blokken in verschillende kleuren(wel vooral natureltinten), maar toch vind ik dat er door die stroken meer binding tussen de blokken is. Wel veel werk!Ben nog effe bezig.

 17. @liesbeth, erg leuk als je foto’s stuurt. We zijn erg benieuwd, maar doe rustig aan. Wij hebben best veel geduld!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *