Great American Aran Afghan II

Mieke S: ‘De ontwerpers van deze deken zijn gezamenlijk zeer veelzijdig. Er zijn mensen die uit hun kabelbestand een paar kabels hebben genomen en die aan elkaar geplakt hebben. Dat levert mooie blokken op hoor!

Er zijn ook mensen die heel origineel geweest zijn in hun ontwerpen. Ik vind die zelf het leukste en ik kan hier twee voorbeelden van laten zien. De ontwerpster van de levensboom geeft als verklaring dat ze het blok heeft gebreid ter ere van haar joodse vriendin die trouwde met een van oorsprong Ierse man. Beide culturen delen onder andere de levensboom als symbool. De kabels links en rechts stonden op hun huwelijksaankondiging.

De ontwerpster van het spinnenblok liet zich inspireren door haar kleinkinderen die op een verjaardagskaart X’en en O’s tekenden (de kabels links en rechts) en erbij schreven: kisses and hugs, spiders and bugs (kussen en omhelzingen, spinnen en insecten).

Er zijn ook enkele ontwerpen die we zo moeilijk vonden dat ze haast niet te breien waren. Aan enkele zijn we daarom gewoon niet begonnen. Een voorbeeld van een hele moeilijke doe ik er ook bij. Van het blok is eerst de rand gebreid, het middendeel is er naderhand met 5 naalden ingebreid. De blokken die van buiten naar binnen gebreid waren, hadden beslist niet onze voorkeur!’

28 gedachten over “Great American Aran Afghan II

 1. @Mieke S, ik vind dit zo knap werk! De onderste blok met 5 naalden breien… waar begin je aan?:-) Je hebt zeker eer van je werk want het is prachtig geworden!!!
  De symboliek van de bovenste blok is erg mooi. Het verhaal achter de middelste blok vind ik erg grappig!
  Dit wordt een schitterende deken, vol met verhalen!

 2. Ik denk dat ervaren sokkenbreisters het onderste blok niet eens zo moeilijk zullen vinden. De hoeken en het vierkant in het midden hebben wat weg van jojo-hielen. (Hahaha, hoor wie het zegt: Sas, net bezig aan haar eerste sok)
  De kabels van het eerste blok vind ik het interessantst vanwege de ierse vorm.

 3. Weer een mooi nieuw onderwerp GAAA. Heerlijk om al deze patronen uit te proberen.
  Ik ben aan het zwoegen op een nieuw pronkjournaal, het idee met een aantal tekeningen is er al en nu nog de tekst.
  elma

 4. ongelooflijk wat een mens met een paar naalden kan (sommigen dan …ik gun me de tijd niet het te proberen…er is te véél leuks…)
  de laatste is de oplossing voor Balsemien’s vraag mbt een breiwerk van haar oma…5 naalden dus…
  die boom en spin erg leuk verzonnen en dan vooral het verhaal erachter…

 5. er is iets heel mooi gebreid, alle bewondering Heb ooit de uiitleg gekregen dat bepaalde kabels en bloken familie gebonden zijn, met verwijzingen naar de kabels van de schepen en de landjes met de “stone.walls” In Schevingen hadden de visserstruien een motief ingebried en dat was een herkenningsteken voor eventuel bij vinden na verdinken of ander ongeluk om de familie terug te vinden, zo ook de gouden oorbal vor de kosten van de teraardebestelling.

 6. @ Mieke S. De levensbomen vind ik zeer mooi. Je moet maar op het idee komen en dan ook nog kunnen uitvoeren. Zeer geslaagd.

 7. @ Saskia, ik denk dat het middendeel meer overeenstemming vertoont met het breien van de teen! Het verschil is dat je bij de sok dunne, korte naaldjes kunt gebruiken. Wij werken met naald 4,5 en voor dat ene blok hebben we geen korte gekocht hoor maar de lange gebruikt en op het einde met 2 steken per naald hoor je hier woorden……
  Feitelijk is dit geen “echt” Aran breiwerk. Dan ben je gebonden aan bepaalde kabels en combinaties ervan zoals Basje al zegt. Dat mag de pret niet drukken hoor…
  @ Hilda, dat vonden wij ook, dat je maar op het idee moet komen! Wij hoefden alleen nog maar na te breien!

 8. Ik heb meerdere mails ontvangen van mensen die mijn weblog en andere blogs niet kunnen bezoeken. Zoals ik heb begrepen geldt dit met name voor klanten van KPN en HetNet.
  Hopelijk wordt dit probleem snel opgelost.

 9. Wat zijn ze weer mooi geworden.
  Ik ga in april beginnen mijn broer neemt dan het boekje mee vanuit Amerika.
  No genoeg andere dingen omhanden.
  groetjes Marjan

 10. gelukkig we kunnen weer op jouw site komen
  dit is breien is en van mijn favorieten
  weet je van de aktie van carla m
  voor herdruk van het boek van Alice Starmore
  over aranbreien
  groet elly s

 11. sorry voor de typfouten
  bedoelde te zeggen dit is een van mijn favoriete breitechnieken
  groet elly s

 12. Ik ben er ook weer hoor Berthi, dus kanb weer meegenieten. Maar kabels, hoe mooi ook, daar begin ik niet (meer)aan. Wat wordt dit een pracht van een deken!

 13. Het verhaal bij het plaatje maakt het compleet!!
  En ondertussen blijf ik me verwonderen over wat allemaal kan met naald en draad. (maar ikke nog niet ;-))
  Vanmorgen kon ik idd je log niet bereiken Berthi, maar nu gelukkig wel. EEn dag zonder Berthi’s log dat kán toch niet!!

 14. Hoi, Berthi
  Ik lees nu ruim een jaar je blog en werd verliefd op de gaaa. En ik volg jullie vorderingen. Ik heb van mijn valentijn het boek The great American Aran afghan gekregen, maar ik heb wat moeite met de keuze van het garen, wat gebruik jij? . De vertaling it het Engels lukt wel, maar de kabels vertalen!!!! Kun je daarmee helpen of weet je een vertaallijst.

 15. @elly s, ja, ik weet van de aktie van Carla. Heel goed dat Carla dit doet!
  @frouke, ha fijn dat je er weer bent!
  Ik vond het al een beetje stilletjes worden op mijn weblog. Gelukkig is alles weer bij het oude!
  @ine, er was een fikse storing vanaf gistermiddag!!!
  @martine, prachtig cadeau heb jij gekregen van je valentijn!
  Ik brei de GAAA niet, maar dat doet Mieke S samen met Betsy.
  Een van de twee zal zeker antwoord geven op je vraag.

 16. @ Martine: Ik heb gebreid met Merino Mix van Schoeller Stahl. Ik kan nog niet precies zeggen hoeveel ik gebruikt heb, dat hangt ook van de rand af, Ik weet nog niet hoe ik die ga maken en hoe breed. Ik ben begonnen met 50 bollen en daar houd ik heel zeker ruim van over. Na het breien van alle blokken heb ik nog 23 bollen over, dus een trui kan er ook nog af.
  Kijk voor engelse breitermen eens op de site van Wolhalla, daar kun je gratis een lijst downloaden. Succes en veel plezier met je deken. Een raad heb ik nog: brei proeflapjes voor de stekenverhouding!

 17. Lieve help, wat knáp is dit werk! Daar is dan geen kant-en-klaar patroon voor, maar wat een prachtige breiblokken zijn dit!

 18. @ Corrie: Er is wel een kant en klaar patroon hoor! Zoek bij Amazon.com naar The great american aran afghan. In het boek staan 24 patronen. We hebben niet alle kant en klare patronen gebreid maar ook zelf ontworpen.

 19. Prachtig prachtig prachtig, en mijn handen jeuken, want het boek heb ik al een hele tijd in de kast staan…
  Zo mooi om je eigen blokken te maken, met je eigen verhaal erin verweven. Echt, het is puur tekenen en schilderen zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *