Ketting van Riemke

Riemke gaat elk jaar zo’n vijf weken naar Zweden om op bezoek te gaan bij haar Nederlandse vrienden. In Dalarna geniet Riemke van de natuur, de rust, het mooie handwerk en handwerkmaterialen die zij ziet in de handwerkwinkels.

Het afgelopen jaar zag Riemke tijdens haar verblijf in Zweden een fraaie gebreide ketting die qua kleur precies bij haar linnen pak paste. Ze kocht de ketting en thuisgekomen werden de breipennen van het stof ontdaan en ging Riemke aan de slag. De productie is hoog, er zijn al diverse kettingen gebreid in frisse kleuren en heeft Riemke verschillende soorten materialen gebruikt, zoals: katoen, linnen en zijde. Je kunt eindeloos variëren. Het zijden slangetje breit Riemke met 13 steken op naalden
2 – 2,5. Eén naald recht, één naald averecht. Je moet het niet strijken. Het gaat vanzelf krullen. Het windsel om ze bij elkaar te binden vraagt ’n flinke lengte: ruim één meter, heel strak aantrekken.

Riemke breit het liefste met Jaipur Silk Fino.Riemke gebruikte voor deze ketting katoenen garen.
Voor deze ketting is linnen garen gebruikt.
Deze ketting is gebreid met zijde.

42 gedachten over “Ketting van Riemke

 1. LEUK Riemke !!
  Wat een heerlijke kleurtjes en mooie materialen.
  En waarschijnlijk een leuk werkje gezien de produktie !!;-)

 2. mooie garens en zo dus bij iedere outfit een snoer. Leuk gevonden.

 3. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en je kunt er vele soorten materiaal in kwijt.
  Ook is het erg leuk met wat pluizig garen.
  Een heerlijk breiwerkje en is zo klaar.
  elma

 4. Geweldig idee! Halssieraden helemaal in jouw eigen kleur.
  Elma, het zal heel apart worden als je pluizig garen gebruikt.
  Eindeloze mogelijkheden met kraaltjes en kleurtjes, materialen en steekjes.

 5. Riemke@ ik heb een plaatje gezien van een “Halsbuttel” een groot aantal geknoopte (gebreide) kettingen om de hals gewonden. De Ländliche Trachten aus dem Raum Bad Windsheim ( Mittelfränkische Volksdrachten uit het Stadsarchiv Ansbach) Deze werden gemaakt met een Strickgabel. Ook kun je deze kettingen heel goed punniken. Ook nog lekker warm.
  elma

 6. dit zijn hele leuke gebreide kettingen ! dankje Riemke voor de leuke foto’s ! en iedereen natuurlijk een goed weekend !

 7. mooi! altijd leuk om onverwachte toepassingen van een techniek te zien! een lekker werkje om overal mee naartoe te nemen.

 8. Wat een mooi idee! Ik zag bij de ahndwerkwinkel ook glansgarens liggen die daarvoor speciaal gemaakt zijn, met patronen erbij. Maar ik vind juist de eenvoud van deze garens en vooral van de linnen garens prachtig!
  Wat heerlijk om zo’n logeeradres te hebben in dat prachtige land!

 9. Riemke is niet de jongste onder ons. Zij is haar hele leven al creatief bezig. Schilderen, keramiek, fotografie, handwerken, om maar een voorbeelden te noemen.
  Riemke heeft geen computer, maar kan dit verhaaltje a.s. zondag bij haar zoon lezen.
  Riemke heeft een paar gebreide kettingen van haar naar mij gestuurd zodat ik ze op de foto kon zetten. Maandag gaan ze weer terug naar de plaats waar ze horen.
  Persoonlijk vind ik de zijden ketting het mooiste en het prettigste aanvoelen. Daarna de linnen en als laatste de katoenen ketting. Katoen voelt een beetje stug aan.

 10. @elma, punniken is ook een mooi alternatief. Zo zie je maar dat je eindeloos kunt blijven variëren!

 11. In plaats van punniken kun je ook breien op 2 naalden zonder knop. Zet bv. 5 steken op, brei recht, draai het werk NIET om maar schuif door naar de andere punt en brei weer recht. De eerste steek goed aantrekken. Dit steeds herhalen. Je krijgt een koord als bij punniken maar het gaat veel sneller!

 12. @mieke s, dank je wel voor deze grandioze tip. In een mum van tijd heb je een koord klaar.
  Heb jij op deze manier al eens een koord gebreid?

 13. @Elma: Bedoel je met Strickgabel een guimpevork? Ik kan me indenken dat je met guimpewerk ook hele leuke halssieraden met franjeachtige versiersels kunt maken!

 14. Ik heb op de manier van Mieke S het koord aan mijn bolsa gebreid.
  Ideaal en heel snel.
  Wel wordt het wat platter dan gepunnikt koord maar het gaat stukken sneller.

 15. Ik liet m’n dochter zojuist het mooie poppenhuis zien en toen zei ze, laat eens zien. Ze bedoelde deze gebreide kettingen. Die hebben we vorig jaar in Zweden gezien. Zij dacht toen ook eerst dat het gepunnikt was.

 16. Saskia@ Strickgabel of in het engels Lucet is geen guimpevork. Ga maar eens naar Google en dan kun je er heel veel over vinden. http://www.trachtenforschung.de daar heb ik de strickgabel besteld in het platic, uit Amerika had ik al een houten.
  elma

 17. @marian’ne m, dank je voor de link naar de foto. Het koord is duidelijk te zien. Het is een mooie variant op de wijze zoals Riemke breit.
  @willy, was deze gebreide ketting vorig jaar een rage in Zweden?

 18. De Strickgabel is helemaal nieuw voor mij. Als ik het goed begrijp, is het een soort punniken met slechts twee “spijkers”.

 19. Wanneer je nu je vleesvorkjes mist, moet je even bij stil staan wie bij jou over de vloer komt en ook de website van Berthi bezoekt. De hals kettingen zijn niet echt mijn ding maar de techniek vind ik zeer geslaagd.

 20. Berthi, ik heb zo nog nooit zelf een koord gebreid, wil dat wel eens doen, maar zo te zien hebben anderen wél de ervaring!
  Volgens mij heb je de strickgabel gezien in de boeken Milionen von stichen habe ich gemacht (of iets dergelijks), die even geleden bij Marcella in de log stonden. Daar ken ik hem tenminste van!

 21. @mieke s, dan zal het bij Marcella geweest zijn. Ik zie en lees zoveel, dat ik soms niet meer weet waar ik het vandaan haal!:-)

 22. Speurneus Mieke S. De strickgabel heb ik inderdaad gevonden op de site waar ze deze boeken verkopen “Millionen von Stichen hab ich wohl gemacht..” drie delen in een cassette, zeker de moeite waard om te bezitten.
  elma

 23. Ik heb al verschillende koorden op deze manier gebreid en het is zoals Mieke S al eerder vertelde: ze zijn snel klaar en zien er uit alsof ze zijn gepunnik.

 24. @Marijke B, deze manier van koorden breien vergeet ik nu niet meer, en ga dit zeker toepassen.

 25. Wat een grappige manier van punniken. Ik heb het eerst geprobeerd met de vleesvork (jahaa!), maar vind het toch makkelijker met de lussen rond de wijs- en middelvinger van mijn linkerhand. Dan wordt het een soort van vingerhaken met twee steken. Lekker snel en je kunt naar mijn idee de draad makkelijker aantrekken voor een regelmatig koordje.

 26. Hej Berthi, jammer dat de kleuren van de kettingen zeer onecht overkomen. Ik heb de kettingen van Riemke gezien en zelf de materialen v oor haar gevonden in Boränge en Stockholm. Als men wil punniken, dan moet men dat zeker doen, maar het resultaat lijkt beslist niet op het breien. De teleurstelling zal groot zijn. Wat een leuke website!! Johanna

 27. @Johanna van Mullekom, leuk om een reactie van je te lezen. De kleuren van de eerste twee kettingen benaderen aardig de werkelijkheid, dacht ik!:-) De kleuren van de onderste ketting niet. Manlief heeft van alles geprobeerd om die kleuren goed te krijgen, maar op de een of andere manier lukte het niet.
  Ik hoop vaker van je te lezen op mijn weblog!

 28. Leuk deze kettingen. Trouwens, als ik zo’n koord brei (ik heb dit geleerd bij een “breicafé-bijeenkomst” van Stitch ’n Bitch in Roermond – daar noemden ze zo’n koord I-cord) brei ik niet met vijf, maar met vier steken, en dan krijg je echt wel een ronder koord. Overigens lijkt mij ook een leuk idee: een combinatie van gepunnikte korden en gebreide koorden, al dan niet met kraaltjes versierd. Of met streepjes erin. Ik ga er binnenkort ook mee aan de slag!

 29. Leuk deze kettingen. Trouwens, als ik zo’n koord brei (ik heb dit geleerd bij een “breicafé-bijeenkomst” van Stitch ’n Bitch in Roermond – daar noemden ze zo’n koord I-cord) brei ik niet met vijf, maar met vier steken, en dan krijg je echt wel een ronder koord. Overigens lijkt mij ook een leuk idee: een combinatie van gepunnikte korden en gebreide koorden, al dan niet met kraaltjes versierd. Of met streepjes erin. Ik ga er binnenkort ook mee aan de slag!

 30. enig die kettingen,ikbegryp alleen nietdat doorschuiven van de 5 steken naar de andere
  punt van de naald,dan komt de draad toch
  aan de verkeerde kant te zitten.
  kan iemand my dat uitleggen??
  BEDANKT HANNIE.

 31. Hoi Riemke,
  een vriendin had een ketting gekregen van vijf gebreide strengen Volgens mij zijn sommige van katoen en andere van wol. Er zijn vier kleuren groen gebruikt en 1 streng van stukken groen en ertussen gemengd (dat op 1 bol te koop is). Heel erg mooi. De strengen waren aan elkaar gebreid (in het middengedeelte geminderd). Op een tuniek of effen lange jurk mooi om lang te laten hangen en anders dubbel om de nek.
  Wat ik me afvraag is of je de eerste steek gewoon moet afhalen of moet breien?
  Groetjes, Emke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *