Poppenhuis van Eline

Mijn vader maakte een aantal jaren geleden dit poppenhuis voor Eline. Ze wilde graag een boekwinkel met een woning boven de zaak. Opa heeft hard gewerkt en een magnifiek Amsterdams herenhuis gebouwd. Er is zelfs aan de Amsterdammertjes gedacht. Het herenhuis is 90 cm lang, 97 cm hoog en 40 cm diep.
De inrichting verloopt traag. De boekenkasten, de ladder, de leestafel, de kruk en de linnenkast zijn er al. Nu de rest nog…

Aardig detail zijn de regenpijpen. Voor de ramen is echt glas gebruikt.

Kijk mee in het huis van Eline:Deze poppenkast voor Eline is eveneens door mijn vader gemaakt.

54 gedachten over “Poppenhuis van Eline

 1. Weet je zeker dat het niet speciaal voor jou gemaakt is ?
  Hoe dan ook het blijft werkelijk schitterend, zeker als de lichtjes aan zijn.

 2. Berthi, dit is een echt juweeltje geworden, je vader kan er wat van!
  Ik wens Eline er veel speel plezier mee!
  Groet van JuulM

 3. i’m flabbergasted! fantastisch zeg! feliciteer je vader en zeg tegen eline dat ze maar boft met zo’n grootvader. je laat ons toch wel zien hoe het verder gaat met de inrichting???!!!

 4. @Jenny, Eline had het idee om alleen een boekwinkel in het klein te maken, in een soort kastje. Ze vroeg opa om een niet te groot houten kastje te maken. Opa vond een poppenhuis veel mooier dan één kamer. Zo is het begonnen.
  Als het voor mij was, had er een textiel/handwerkwinkel ingezeten!:-)
  @JuulM, mijn vader is ontzettend handig en heeft veel gemaakt voor zijn kinderen en kleinkinderen.
  Hij heeft zijn eigen huis helemaal zelf gebouwd.
  @lheurebleue, haha, de inrichting zal nog best heeeeeeeeeeeeeeel lang duren. Het poppenhuis staat al een heeeeeeeeeeele poos leeg!:-)

 5. O, wat is dit mooi. Huize Smith heeft vele verrassingen. Nu dit mooie poppenhuis van Eline. Het moet toch mogelijk zijn met zoveel handwerksters iets bij te dragen aan de inrichting van het huis van Eline op textielgebied.
  Ik heb wel eens een kreet gehoord 1:12. klopt dit?
  elma

 6. Wat een mooi poppenhuis is dit! Al die details, zo geweldig! De trap met leuning en terugwijkende “borden”, de deuren met panelen, deurknop en kozijn, de regenpijpen, de lambrizering. Ik kijk mijn ogen uit!
  Doodzonde om dit niet te vervolmaken met een inrichting die het werk van je vader eer aan doet

 7. WAUWWWW !!!!
  Wat een prachtig huis .
  Knap gemaakt grootvader Eline !!!
  Ja dat is een levenswerk zo’n huis inrichten.
  Je kan alvast dingetjes sparen Eline wanneer je nog geen tijd hebt om zelf dingen te maken.
  Er zijn leuke poppenhuisbladen met ideën en op internet is ook veel te vinden.
  Ik ga nog even kijken
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 8. Elma, ja de schaal is 1:12, maar of dit huis deze schaal heeft weet ik niet.
  MM, dat was ik hierboven !!;-)

 9. Ohhhhh, super!!!! Wat ee mooi huis is dit! En die linnenkast…echt opgerolde lakens!! Leuk een boekwinkel op de begane grond. Leuk om zelf boekjes voor te maken! Kan echt hoor!!! En is best te doen. Als ze informatie wilt, dan trekt ze maar aan de bel. Op deze site staat een boekwinkel met allemaal zelf gemaakte boekjes http://members.home.nl/r.v.tilburg/dinekepoppenhuis.htm
  Hier kun je boekjes downloaden http://members.chello.nl/~h.oudekerk01/Leeskamer/Bieb.html

 10. Wat geweldig. Ik zou willen krimpen als Alice in Wonderland om er in te kunnen wonen.
  Wat boffen jullie met zo’n vader en opa.

 11. Wat ongelovelijk mooi en zo schitterend afgewerkt met details!!!
  Smikkelend zat ik voor het beeldscherm.
  Mijn ideaal is ook nog altijd om zo’n mooi poppenhuis te krijgen en dan beetje bij beetje in te gaan richten.Wat zal ze er blij mee zijn!!!
  Geef aub mijn complimenten aan je vader. Hij is een echte kunstenaar!

 12. Prachtig en wat heerlijk om zo’n vader en opa te hebben. Mijn complimenten.

 13. Ongelooflijk knap en prachtig. Als ik dit vroeger toch eens had gehad, zo’n mooi poppenhuis.

 14. wat een prcjtig huis. nog niet ingericht, althans met meubeltjes, maar de volle linnenkast is er al wel.

 15. wat een prcjtig huis. nog niet ingericht, althans met meubeltjes, maar de volle linnenkast is er al wel.Opa mag well in het husi in een van de kamers in een gouden lijstje.

 16. Wat een prachtig huis met veel oog voor details. Je mag trots zijn op zo’n vader. Ben je niet al bezig een paar mini quiltjes voor op de bedden te maken ?

 17. Schitterend, wat een vakmanschap! Ook een compliment voor de mooie foto’s. Nu kunnen we allemaal genieten van dit prachtige poppenhuis.

 18. Wat geweldig zo’n huis. Daar zou je al je vrije tijd (en meer) in kwijt kunnen.Het is zo prachtig gemaakt, wat bijzonder als je zo’n grootvader hebt! Ik heb een man gekend die voor zo’n boekenkastje prachtige minihandgebonden boekjes maakte. En een piepklein quiltje heb ik zelf al eens gemaakt. Zo te horen zijn we allemaal weer kind als we zo’n poppenhuis zien!

 19. Schitterend!! Dit is toch de droom van iedere poppenmoeder.Was vroeger ook een poppenmoeder.Bij ons thuis hadden wij een hele grote zolder,met precies zo’n uitbouw als Eline haar poppenhuis.Achter die uitbouw was vroeger een meidenkamertje gemaakt,die werd door mij gebruikt als een poppenhuis.
  Later toen ik een jaar of 10 was,had ik met m’n zusje op die grote zolder ook nog een handwerkklasje.Het handwerken zat er al vroeg in,met dank aan m’n moeder.
  Berthi dank voor de fotos van een prachtige
  poppenhuis,die bij mij dierbare herinneringen naar boven haalde.

 20. Toen ik die linnenkast zag dacht ik ook “speciaal voor Berthi”.
  Wat is dit mooi! En die details!!! Complimenten aan je vader.

 21. Eline wat bof jij met zo’n opa. Kan ik ook een kleindochter van je opa worden. Je weet niet half hoeveel geluk jij heb met zo’n familie. Je moet er natuurlijk wel van houden. Mijn droom is dat ik ooit nog een poppenhuis zal maken. Maar dat willen wel meer mensen, dat weet ik wel zeker. Ik weet niet van wie het nog was maar die had voor de kerst 1 kamer gemaakt. Misschien moet ik daar mee beginnen.Jaren geleden heb ik in Leens bij een oudere vrouw een prachtige poppenhuis gezien die was gemaakt in een linnenkast. Je keek je ogen uit.

 22. Hilda@ Volgen mij staat er in jouw boekenkast een boek met patroontjes met borduurmotieven voor poppenhuizen. Om aan 1 kamer te beginnen is een goed idee. Tegenwoordig heb je ook containerwoningen. Je kunt er dan zo weer een laag boven opzetten.
  elma

 23. Berthi, Eline, en vader van Berthi, ik zit hier met kippevel en tranen in mijn ogen naar te kijken! We waren afgelopen zomer op vakantie in Beieren en liepen een poppenhuiswinkeltje binnen. Na een hele middag praten kwamen we weer buiten. Een poppenhuis zit al jaren in de planning en we hebben nu een naaimachientje, een kastje waar we bolletjes wol in kunnen maken en wat papier en ander zelfmaakmateriaal. Wie weet wordt het nog eens wat. Wat enig dat je (groot)vader er zo’n mooi mooi huis van gemaakt heeft! Heeeeel veel plezier met inrichten!

 24. Nog een toevoeging:
  De linnenkast kreeg Eline lang geleden van Wieke Vree, bij velen van jullie wel bekend. Zij heeft een prachtig huismuseum met veel textiel, maar ook veel folklore. Rond de sinterklaasperiode was Wieke te zien bij Man bijt Hond.
  De rolletjes linnen kocht ik eens in Markelo in het museum: Eungs Schöppe.
  http://www.eungsschoppe.nl/
  Binnenkort start de voorjaarsexpositie: ‘Gemerkt in de Hof’.
  Een tentoonstelling van oude en nieuwe letterdoeken, merklappen en andere borduurkunst uit de Hof van Twente, in een setting van museale objecten, een lust voor het oog, een uitdaging voor de kenner en een plezierige ervaring voor iedereen.

 25. Berthi, hier zou je een nieuw project van kunnen maken: Wie wil, maakt wat voor het huis. En Eline mag uiteindelijk kiezen welke handwerkjes/handenarbeidjes in het huis/ de winkel mogen komen.
  Goed idee?

 26. prachtig handwerk Berthi, heerlijk zo’n vader. Inrichten is een enorme klus, maar wel leuk als je er van houdt

 27. Helemaal te gek!!! Wat een schitterend huis, Berthi en Eline. En fantastisch als aandenken, dat dit speciaal voor jou gemaakt is, prachtig!
  Voor Donna hebben wij een huis gekocht, het is zo leuk om in te richten!

 28. Het is idee van Saskia is super. Als Eline hier ook mee instemd gaan wij er voor.
  Alles wat ze dan dubbel heeft en niet wil gebruiken kan ze dan verkopen en er dingetjes voor kopen die wij niet zelf kunnen maken.
  elma

 29. Voordat ik naar de omdraaipoppetjes ging hield ik eerst mijn adem in tijdens het bekijken van dit P*R*A*C*H*T*I*G*E poppenhuis! Ik zit hier groen uit te slaan van jaloezie (nooit afgunstig zoals ik er altijd bij schrijf ;- )
  Die boekenwinkel vind het complete einde net als alle ander schitterende details. Ik hoef nog niet eens op de link te klikken om de poppenkast te zien, die herinner ik me nog zó vaak, ook een schoonheid. Ik wacht met smart op de volgende aanvullingen van dit prachtige huis.

 30. Ooooh ik lees net over Sakia’s idee! dat zou heel bijzonder zijn, maar wel onder strikte regie lijkt me waar het kleuren en motieven betreft. Ik geloof dat ik nog ergens patroontjes voor geborduurde vloerkleden heb, ik ga toch alvast eens zoeken voor de lol en mocht het zo gaan doe ik met alle plezier mee!

 31. Lieve mensen,
  Dank je wel voor alle geweldige reacties op het poppenhuis. Alle complimenten zal ik zeker doorgeven aan mijn vader.
  Het poppenhuis is wel gemaakt, omdat Eline het gevraagd heeft aan opa, maar omdat zij er nooit mee gespeeld heeft, heeft zij niet het gevoel dat het ‘haar’ poppenhuis is. ‘Het is gewoon het poppenhuis dat opa heeft gemaakt en bij ons thuis staat’, zegt Eline.
  Saskia heeft een prachtig idee, maar… ik voel me wel erg bezwaard omdat het zoveel werk is. Als jullie het echter erg leuk vinden, dan heb ik er geen moeite mee.

 32. Beste Berthi, het is niet de bedoeling dat het voor jou veel werk gaat opleveren.
  Elma had het geweldige idee dat Eline de niet-uitverkoren dingen zou kunnen verkopen. Dat wil zeggen dat je niets hoeft terug te sturen. Je zou ook aan iedereen die iets voor het huis stuurt, kunnen vragen tegelijk via mail een foto te sturen met formaat 480 x 640, die jij dan in de blog en/of in een fotoalbum kunt (laten) zetten. Dan hoef je geen registratie bij te houden wie wat heeft gestuurd. De mailtjes vormen die registratie voor jou.
  Maak het je zo makkelijk mogelijk!
  Maar als je er tegenop ziet, moet je het echt niet doen.
  Het spijt me als ik je in een moeilijk parket heb gebracht.

 33. Eline dit is ook geen speelpoppenhuis, maar een huis voor je leven waar in de loop der jaren als je er aan toe bent steeds een onderdeeltje aan toegevoegd zal worden. Ik hoop dat in je toekomstige woning altijd een plekje zal zijn voor opa’s poppenhuis. Menigeen benijd je om zo’n bezit. En het scheelt alles wat je toegestuurd krijgt is 1:10 dus er past heel wat in een doos.
  elma

 34. @Saskia, nee, nee, je hebt me absoluut niet in een moeilijk pakket gebracht. Het is voor mij juist helemaal niet veel werk, maar voor diegene die iets voor het poppenhuis maken. Voor mij is het alleen SUPERLEUK!!!!
  Ik vind je idee ontzettend leuk om er een project van te maken, maar belast ik andere mensen daar niet mee?
  Het moet helemaal vrijblijvend zijn, en vooral leuk!!!
  En, natuurlijk maak ik er een mooie fotogalerie van. Enne, de foto’s kan ik zelf maken. Ik wil mijn steentje op die manier bijdragen!

 35. Er hoeft ook niks op papier gezet te worden of bedankt te worden. Ieder die wat kleins wil maken stuurt het op en dan is het goed.
  Je hebt er plezier aan gehad om het te maken.
  Eline slaap lekker en droom niet van het poppenhuis.
  Morgen zijn wij weer op zoek naar de twee platte zwarte petten.
  elma

 36. Wat een vakmanschap! Van zo’n mooi poppenonderkomen kan ik dromen, maar ben toch ook verliefd op mijn Deens Lisa huisje hoor!

 37. Wat een rijkdom als je dit mag bezitten en geweldig dat je vader dit allemaal kan.
  Super daar kun je heel erg veel van genieten.

 38. Berthi wat een prachtig poppenhuis. Ik ben er echt weg van. zo perfect.
  Ik heb ook twee poppenhuizen,maar dat zijn bouwpakketten en lang niet zo mooi.
  Door het hele poppenhuis gebeuren ben ik ook meer oog gaan krijgen voor handwerken. Het leuke van de poppenhuis hobby is dat er zoveel technieken kunnen worden toegepast en je steeds weer iets nieuws leert, zonder dat meteen je hele huis vol werkstukken komt. Je kan het lekker in je poppenhuis kwijt.
  Ik ben ook weg van boekjes maken. Leuk dat ik de link naar mijn site terugzie.
  Als ik kan helpen dan doe ik dat graag. Ik denk dat wat mijn naamgenoot, Saskia, voorstelt erg leuk is om te doen en voor Eline een kans is om een uniek ingericht poppenhuis te krijgen. dat verdient dit huis zeker
  groetjes,
  ziggy
  http://steekjes.blogspot.com/2009/01/chicken-scratch.html

 39. @ Saskia/Ziggy: Om verwarring te voorkomen is het handig als we niet dezelfde naam gebruiken bij het reageren. Kun je jezelf misschien Ziggy, Saskia2, *Saskia* of iets dergelijks noemen? Alvast bedankt!

 40. Goed idee, Saskia! Zo zijn er al meerdere Marian’ne ‘s, en het is handig als we iedereen uit elkaar kunnen houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *