Zonder grenzen… geloof in Hongarije

Zonder grenzen… geloof in Hongarije is de titel van de 8e tentoonstelling in Nagypalli Pince Galéria. Frouke en Eddy hebben zich verdiept in het verschijnsel geloof en de zichtbare uitingen daarvan in kunst, volkskunst en (fraaie) kitsch.

Rijk is dan de oogst aan foto’s en (volks) kunstvoorwerpen, maar ook aan traditionele gebruiksartikelen uit het dagelijks leven in de vorm van huisaltaartjes, met religieuze motieven geborduurd huishoudtextiel, kerstgroepen, heiligenbeelden. Rijk is ook de variatie in geloven: van rooms-katholiek, tot protestants, van joods tot boeddhistisch, van sjamanistisch tot mohammedaans, van orthodox tot modern, van voor-christelijk tot hedendaags.

Een waarlijk grenzeloos onderwerp. De mens heeft van nature aanleg voor religiositeit, behoefte aan verklaringen voor het onverklaarbare, behoefte aan samenzijn met gelijkgestemden, en tevens een neiging tot verbeelden. Dankzij zijn creativiteit zijn er dus door de eeuwen heen de meest uiteenlopende uitingen ontstaan, godshuizen, beelden, schilderijen, fresco’s, religieuze of rituele voorwerpen in onder andere hout, steen, brons, textiel, gebruikt om te eren, te versieren, maar ook om de boodschap over te brengen, te onthouden, ervan te leren.

Vanuit dit idee zijn we op onderzoek gegaan en daarbij hebben we ons maar één grens gesteld, een geografische: Hongarije was ons onderzoeksterrein.

Grenzeloos is het thema, maar de verzameling zal zeker niet volledig zijn. Wij hopen met de bezoekers in gesprek te komen en van hen te leren, kennis op te doen over oude gebruiken, rituelen en voorwerpen, en mooie verhalen te horen.

We zijn heel gelukkig nu al de positieve reacties van een groot aantal kunstenaars te kunnen melden. Ádám Zsolt, Adorjáni Endre, Bakó László, Bércesné Erzsébet en Hajnalka, Beréti István, Chemez Árpád, Chemez Farkas , Derksen Gyöngyi, Englert Antal, Freund János, Horváth Zoltán, Kiss Zsuzsanna, Kosztics László, Mezei Ottó, Nagy Gábor, Tüskés Tünde, en instellingen zoals het Etnografisch Museum in Pécs, het Rácz Aladár (Roma)Centrum in Pécs, het Stromuseum in Zengõvárkony en de vereniging van volkskunstenaars uit Nagypall, zijn bereid mee te denken en hun werk of werk uit hun collectie ten toon te stellen. Ook minder bekend werk van Frey Gyuri (†) zal deel uitmaken van de expositie. Van een aantal deelnemers was al eerder iets te zien in de galerie, maar zij komen nu met volledig nieuw werk.

De expositie is te zien van 1 mei – 1 september 2009.

Eerste foto: Een Maria met kind, in hout en beschilderd. Van Kosztics László, een Roma-kunstenaar.(Roma is de naam die zigeuners voor zichzelf gebruiken, zigeuner voelen ze als “scheldnaam”, Rom= mens!)

Tweede foto: Een engel op een kussensloop, door mij geborduurd op antiek linnen naar een motief van een volledig versleten oude overhanddoek.

Derde foto: Meer dan afschuwelijk geborduurde paarse engeltjes…

Vierde foto: Een foto van de galerie van buiten.

9 gedachten over “Zonder grenzen… geloof in Hongarije

 1. Szia Berthi! Geweldig! Jij plaatst dit verhaal om 22.19 en wie ziet het om 22.21? Ik…ik was gewoon bezig er voor vanavond een punt achter te zetten, computer uit enzo… en dan kijk ik als laatste altijd even bij jou. Nu dus wel extra leuk! Dank je wel en welterusten voor straks!

 2. Ik wilde net een reactie gaan plaatsen en zie dat je me voor bent!:-)
  Ik vind het geweldig wat jullie allemaal doen in Hongarije. Prachtige exposities,veel onderzoek in Hongarije (veel op het gebied van textiel)en waar jullie iedereen van mee laten genieten. Daar hou ik zo van. Delen met elkaar!
  Mocht ik toch onverwachts (je weet het tenslotte maar nooit) in Hongarije komen, dan kom ik beslist bij jullie op bezoek.

 3. Isten hozott, oftewel welkom! op z’n Hongaars, en dat geldt ook voor de andere trouwe blog-van-berthi-bezoeksters hoor…

 4. ziet er heel interrassant uit, maar ben heel blij met deze blog, want naar Hongarije zie ik me niet meer gaan. Het rrodwerk op de sloop doet ook denken aan Karinthie en Tirol

 5. Dat zal een prachtige tentoonstelling zijn.
  Ik denk dat een land als Hongarije nog een rijke(re)geloofsuiting heeft. Wat zich dus ook uit in de vorm van kunst en textiel etc.
  Mooi om de verschillende dingen zo te zien, knap gedaan het redwork. En ik moet lachen om je opmerking over de paarse engelen.
  Een heerlijke plek daar.
  Veel succes.

 6. Ja , hemels slapen op zo’n engeltje.
  Afschuwelijk, alleen de kleur paars of???
  Zo lijken het toch wel leuke engeltjes…maar ja die kleur hè.

 7. nee..ook de borduurtechniek: in elkaar grijpende steken, ik weet even niet hoe dat heet, zo op de foto valt het wel mee, maar toen ik ze op de markt vond kreeg ik echt de slappe lach, kocht ze met vreugde (voor nog geen €) en moet nog elke keer grinniken als ik ze zie..engeltjes horen bloot en voor mijn part lekker door de zon gebruind, maar páárs???

 8. @frouke, juist omdat deze engeltjes zo anders zijn dan alle andere engeltjes hebben ze toch wel iets. Daarom koos ik ook deze foto uit!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *