Breikoningin

Over een kleine week begint de 64e editie van de Huishoudbeurs. Niet dat ik met deze beurs iets heb, maar bij het doorbladeren van oude nummers van het weekblad De Spiegel kwam ik een alleraardigste advertentie tegen. In nummer 11 – 12 december 1953 staat een laatste oproep om mee te doen aan de breiwedstrijd. Begin februari (1954) wordt op de Huishoudbeurs de Breikoningin bekendgemaakt. Behalve deze titel krijgt zij een 18-karaats gouden brei-ster en een bedrag van 250 gulden. Uit elf provincies worden nog eens elf brei-prinsesjes bekendgemaakt. Zij worden onderscheiden met de zilveren brei-ster en een beloning van 25 gulden.

Op 8 februari 1954 krijgt de Breikoningin de gouden brei-ster opgespeld door Cees Pruis. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar het brei-ontwerp van de Breikoningin. En wie is deze Breikoningin? Wie kan hier meer over vertellen?

De foto komt uit het Nationaal Archief, Beeldbank. Er zijn nog
twee foto’s
gemaakt van de Breikoningin.

25 gedachten over “Breikoningin

 1. Wat is dit weer leuk!
  Ik hoop dat de toenmalige brei-koningin en de brei-prinsesjes zich hier gaan melden!
  Maar vooral vind ik de spreuk om te zoenen:
  “Het liefst wordt gevrijd een meisje dat breit!”. Wat zal Piet dan blij zijn dat ik sinds kort de breipennen weer ter hand heb genomen! LOL

 2. Wat zou dat leuk zijn, dat deze brei-ster herkend wordt. Wij willen er graag meer van weten. Of de gouden ster er ook nog is? En wat het breiwerkje was dat bekroond is.
  Elma

 3. Leuk, dit lijkt op adres onbekend.
  Was wel een heel bedrag voor die tijd om te winnen.
  Heerlijk die oude tijdschriften.

 4. Kees Pruis kwam mij ook al zo bekend voor.
  Hij heeft zilveren draden tussen het goud gezongen. Een geliefd nummer van mijn opa onder de afwas.

 5. Wat een grappig kijkje terug in de tijd! Kan me ook herinneren dat er breiwedstrijden door ons plaatselijke wolwinkeltje werden uitgeschreven en dat en een ware competitie ontstond in het dorp!

 6. Wat fantastich dat je dit in je archief hebt gevonden !!
  @ die Saskia……..

 7. Heel leuk.Nostalgie is altijd leuk,vooral als het met onze hobby te maken heeft.Zou het ook erg leuk vinden,als de breisters zich melden.

 8. Verkering hebben en breien, gaat vaak niet goed samen. De breinaalden zitten vaak in de weg. Dat was voordat ik met de rondbreinaalden ging breien.
  elma

 9. En wat breit het meisje?… een sok!
  Maar als ik goed lees gaat het over de hoeveelheid wol die ze na 11 september ’53 verwerkt heeft. Dus dat zijn vast heel veel sokken geweest ;-))

 10. De andere foto’s van de prijsuitreiking heb ik nog eens goed bekeken. Heeft Cees Pruis een breimachine in de hand, zou ze die ook hebben gekregen? Een oude Knittax?
  elma

 11. wat een kostelijke blog, Berthi! Ben gelijk even gaan zoeken en kwam op het instituut voor beeld en geluid, http://portal.beeldengeluid.nl/ uit. Niks te vinden helaas , zelfs niet op exacte datum, maar me toch kostelijk geamuseerd: klik maar eens op archieven en dan is alleen al de serie plaatjes bovenaan fantastisch om te zien! Geven een beeldig beeld van ons dames door de decennia heen. Tjongejonge wat is er veel veranderd en tjongejonge wat klinkt zo’n opmerking oud!
  Geeft niks, echt heel leuk om te kijken en sowieso is dat Instituut in het echt een bezoek meer dan waard…Ik was er nu 2x maar je kunt er altijd terugkomen om weer verder te snorren in het verleden.
  Maar goed , ook ik ben barstens nieuwsgierig naar de indentiteit van de breikoningin van toen….

 12. Een geinige log Berthi, maar ik ben hééél blij dat deze tijd voorbij is.

 13. Berthi, ik heb pas een sokkenpatroon gezien op deze site met omgeslagen boorden.Maar ik kan hem niet meer terug vinden . Is hij er af gehaald of zit ik verkeerd
  Vriendelijke groeten Henny van IJperen

 14. @ Elma volgens mij is het inderdaad een oude knittax. Ik heb er nog een paar oude staan. Als er nog een liefhebber is die mag zich melden bij mij.
  @Annita van mij mogen ze het ook weer in ere herstellen. Breien doe ik wel maar ik zal nooit bij de eerste tien eindigen.

 15. Hahaha: ik ging even googlen en weet je wat die gekke zoekmachine typte: Bedoelde u BIERkoningin, nee, dat bedoelde ik dus niet!

 16. @elma, volgens mij is het inderdaad een breimachine.
  @frouke, ik had ook gekeken op beeld en geluid en vond niets dat met deze Breikoningin had te maken.
  @Balsemien, mij overkwam hetzelfde!:-)

 17. in de advertentie staat: brei een stukje van 10 cm. Misschien ging het helemaal niet om het ontwerp maar alleen om de gelijkmatigheid! Mijn moeder beoordeelde vroeger een breister ook altijd op de gelijkmatigheid van breien.

 18. @astrid, verhip ja, je kunt wel eens gelijk hebben. Op de lagere school leerde mijn moeder zo regelmatig mogelijk breien. Net als jouw moeder kijkt mijn moeder altijd of een breiwerk mooi regelmatig is en dat de gebreide trui, vest of wat dan ook, heel netjes in elkaar is ‘gezet’. Mijn moeder praat altijd over in elkaar ‘gezet’ en niet genaaid!

 19. Zo kun je het ook lezen ja, terwijl ik dacht van elke bol wol die je had verwerkt een stukje van 10 cm. En dan kom je op het aantal bollen na 11 september gebruikt.

 20. Een mooie slogan voor een breikoningin van de jaren 50, ik weet niet of die nu nog van toepassing is, maar het is en blijft tof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *