Mikkel, Gullspira en Pelle

Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat IKEA voor het eerst
Hella Jongerius
ontwerpen presenteerde: vier grote vazen. De vazen werden een verkoophit. Na de vazen kreeg Hella Jongerius vanuit Zweden het verzoek een bank te ontwerpen. Maar meubels ontwerpt de vormgeefster liever voor Vitra.
‘Bij een massaproducent vind ik het interessant om producten te ontwikkelen die de wereld beter maken en om craftmanship opnieuw te vieren’, vertelt Jongerius in het interview in M, het maandblad van NRC Handelsblad. Jongerius had een beter idee. ‘Ik was op de hoogte van een samenwerking tussen Unicef en IKEA. Samen hebben ze in India scholen gesticht en voor werkgelegenheid voor vrouwen gezorgd. Kinderen krijgen daardoor onderwijs en hun moeders de gelegenheid om te werken. Die vrouwen maakten voor IKEA kussens.’
Jongerius ontwierp drie quilts, waarvan sommige onderdelen met naaimachines aan elkaar zijn gestikt, maar de meeste met de hand geborduurd zijn.
De ontwikkeling vroeg twee jaar voorbereidingstijd. De wanddecoratie was bestemd voor de nieuwe PS collectie van IKEA. Om de drie jaar geeft IKEA aan zo’n twintig ontwerpers een opdracht. Een van de thema’s voor dit jaar was ‘roots of Sweden’. In het
Openluchtmuseum Skansen
zag Jongerius wandkleden die haar inspireerden.

Ze besloot op haar quilts drie archetypen uit Zweedse sprookjes te verbeelden: Mikkel (de vos), Gullspira (de geit) en Pelle (het konijn). Jongerius ging naar India. Twaalf vrouwen kregen een week lang les in de benodigde handwerktechnieken. Deze kennis gaven de vrouwen door aan een groep van circa 200 vrouwen. IKEA bouwde een groot atelier waar deze quilts gemaakt konden worden. De laatste handeling die elke naaister op verzoek van de ontwerpster verricht, is dat ze achterop het kleed haar eigen naam in Hindi borduurt.

De drie quilts van Hella Jongerius zijn al verkrijgbaar bij IKEA Amsterdam en vanaf april in de overige vestigingen.

15 gedachten over “Mikkel, Gullspira en Pelle

 1. hahaha en ik weer aan jou denken ,dat is toch leuk voor een log en zoals ik al zei “of ze heeft er al over geschreven of ze is bezig”
  ;))))) mooi gemaakt en goed doel!!

 2. en wat ook zo mooi is ,de vrouwen zijn uit hun isolement en hebben een sociaal leven…ik vond het zo geweldig en voor volgende projecten gaat ze het nog meer vanuit de mensen zelf aanpakken,…super!!

 3. @hilly, haha, ik heb je net een mail gestuurd. We kruisen elkaar!:-)
  Ik wil de quilts (wandkleden) natuurlijk in het echt zien! Ik zal toch zeker tot april moeten wachten en wie weet zijn ze dan weer binnen een week uitverkocht…

 4. dit vind ik een heel bijzonder verhaal! mooi dat de vrouwen hun eigen naam op de quilt borduren waarmee ze als individu gerespecteerd worden.

 5. hallo Berthi het is vandaag dus gebeurd, we hebben een blog over hetzelfde onderwerp geplaatst ik hoop dat je dat niet erg vindt ik zag het nu pas…
  De gedachte van Unicef en mensen die hard moeten werken voor een beter leven mag uitgedragen worden,zelfs als dat via de commercie gaat.
  we lezen blijkbaar allebei het NRC,groet Elly

 6. @Elly Huskens, ik vind het heel grappig! Ik kan alleen maar concluderen dat wij beiden dit een geslaagd initiatief vinden. Mooi toch!

 7. Van zulk nieuws word ik blij!
  Grote bedrijfen en beroemde ontwerpers die toch iets voor de samenleving willen doen.
  Iedereen blij: de vrouwen daar omdat ze werk hebben en ook nog eens boeiend werk, de kinderen die onderwijs krijgen, het bedrijf die er geld mee verdient en wij krijgen de kans om mooie quilts (met een verhaal ) te kopen.
  Alleen maar positieve energie dus ! En dat kan de wereld tegenwoordig wel gebruiken.

 8. Wat een geweldig initiatief, IKEA doet veel voor derde wereld landen en dit is weer een goed voorbeeld daarvan.
  Ik ben vorige week nog bij IKEA Delft geweest voor stofjes, maar nu MOET ik nog een keer 😉
  Groetjes
  Ines

 9. Moi dat een commercieel bedrijf als IKEA op het gebied van constructief en creatief ontwikkelingswerk een steentje bijdraagt.
  Hulde ook aan Hella Jongerius, die haar kans zag dit op de rails te zetten.
  En straks natuurlijk allemaal naar de IKEA om zo’n mooi kleed te kopen. Want dan werkt het ook op de lange termijn.

 10. ooie quilts en heel goed initiatief. Kinders op school en mamma´s zelfstandig.
  de quilts zien er vrolijk uit.

 11. Oh wat geweldig en nu is het eindelijk eens bij mij in de buurt. Hoewel ik tegenwoordig bij Ikea Haarlem winkel is Amsterdam niet veel verder, dus ik hoop ze snel te kunnen bewonderen. Vind ze prachtig en een geweldig initiatief!

 12. Geweldig initiatief en ik hoop ze hier bij de Hema in het echt te kunnen bewonderen!

 13. JaJaJa, geweldig initiatief en blablabla!! Ik word er ontzettend pissig van, dat nergen deze wandkleden van Hella Jongerius te koop zijn!!! IKEA heeft ze zelfs al niet meer op de site staan! Zijn ze uitverkocht of zijn ze nooit te koop geweest? Geweldig initiatief vindt je niet…. Beetje mislukt!!! Maar ze zijn wel mooi en ik wil ze graag hebben, maar helaas…

 14. @Annemiek, toevallig las ik laatst een berichtje van iemand die ook graag een van deze wandkleden wilde kopen. Helaas!
  En nu lees ik bovenstaande reactie van jou. Slordig van IKEA. Ik neem aan dat ze toch te koop zijn geweest, maar misschien net als met de vazen van Hella Jongerius veel te snel uitverkocht. Ik hoop voor je dat de wandkleden op korte termijn te zien en te koop zijn bij IKEA.

 15. Ik heb er een gekocht, de geit, en hij staat echt geweldig!! Graag zou ik het konijn ook kopen maar ik denk dat ik al gelukkig mag zijn dat ik er 1 heb…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *