Klederdrachtstofjes

Van links naar rechts: Zwolle – Haarlem – Marken

Jaren geleden kocht ik bij Van den Acker verschillende klederdrachtstofjes. Of deze textielfabriek nog steeds deze stofjes produceert, weet ik niet.
De fraaie stofjes liggen bij mij zolang in een zuurvrije doos opgeborgen totdat ik een goede bestemming heb gevonden.

Van links naar rechts: Groningen – Steenwijk – Hengelo

Leida maakte met resten klederdrachtstofjes uit de lappenmand van de familie van haar schoondochter deze mooie Spakenburgse quilts.

30 gedachten over “Klederdrachtstofjes

 1. De weverij heet Johan v.d. Acker (dus niet Anker). Het is een oud familiebedrijf dat gevestigd is in Gemert. Ze hebben altijd veel ruitjes en streepjes geweven, ook veel voor de klederdrachten zoals de bekende strepen voor Marken en Volendam. Tegenwoordig maken ze ook prachtige interieurstoffen o.a. voor Scandinavie.
  Voor Het Komplete Handwerken hebben ze een blauw/witte ruitjeslap geweven met allemaal verschillende ruitjes en strepen die in het pakket zat voor de ruit- en streepveranderingen. Voor Handwerken zonder Grenzen is er een speciale ruitstof geweven die gemaakt is aan de hand van een ruitstof van Java, waarop een speciaal soort batik werd gemaakt (behoorde bij 5/1982). Ook de zwart/wit lapjes die ooit in een pakket bij Handwerken zonder Grenzen zaten zijn daar geweven. Het bekende Beiersbond (voor doorstopwerk) wordt ook bij v.d. Acker geweven, evenals de Ackeron. Voor deze twee borduurstoffen heb ik een patronenfolder voor ze gemaakt.
  Ze hebben in hun privéarchief ook nog stalenboeken met héél veel prachtige ruitjes die ze in het verleden maakten.
  Zoals je zult begrijpen, heb ik veel contact met ze gehad en vond het leuk om hier even te reageren

 2. wat maak je ons weer lekker met al die mooie lapjes ik moet toch ook een keer wat met mijn lapjes gaan doen
  groet elly s

 3. Mooie lapjes, ik moet ook nodig achter leuke lapjes aan.
  Je kan niet altijd borduren.
  Maar een zuurvrije doos hoe kom je daar aan.

 4. @Henriette wat aan een mooie aanvulling.
  Je wordt gelijk weer zo hebberig als je deze lapjes ziet. In hinderlopen zag ik vorig jaar ook van die mooie lapjes.

 5. MMM stoffies, laat mij daar maar in rollen.
  PRACHTIG de quilts van Leida, ik vind ze zó leuk.
  Heb ik deze al eens gezien in het Quiltblad (?), daar stonden ook zulke mooie in.
  OOOO ja, die stofjes heb ik ook nog liggen van het “Komplete handwerken”.

 6. mooi! maar hoe mooier de stofjes hoe huiveriger je bent om er iets mee te doen. die stofjes van Kompleet Handwerken moet ik ook nog ergens hebben liggen.

 7. Wat heeft Berthi ons weer mooie stofjes en quilts laten zien. Leida heeft er erg veel plezier in als ze op deze manier gebruikt textiel weer in een quilt kan verwerken.
  Ook ik heb een herinnering aan de weverij in Gemert
  Jaren geleden is er op de televisie een documentaire geweest van de weverij Johan van den Acker waar ik geboeid naar heb zitten kijken. Een paar weken later loop ik op de vakbeurs en zie een heer lopen die een praatje gaat maken bij een stoffengroothandel. Het gezicht kwam mij zo bekend voor, voordat hij verder wilde lopen sprak ik hem aan. Ik heb U op de tv. gezien in de weverij van den Acker in Gemert. Dat kan kloppen ik ben Felix van den Acker. Wij hebben een erg leuk gesprek gehad en ik heb de bewondering uitgesproken over de stoffen die geweven worden en nog steeds gebruikt. Bij het afscheid nemen hebben wij onze visitekaartjes uitgewisseld. Het kaartje van de heer Felix P.M. van den Acker uit Gemert prijkt nog steeds in mijn visitekaartjesalbum als herinnering aan een erge leuke ontmoeting.
  De handwerkstof Ackeron wordt hier nog erg veel gebruikt voor tafelkleden.
  Elly heeft donderdagmorgen nog het begin gemaakt met een tafelkleed gewerkt op Ackeron. Dit kleed was bestemd voor een dame die erg graag nog wat wil handwerken. Breien lukt niet meer met haar armen en Elly helpt haar nu met borduren.
  elma

 8. Ik wist niet dat de verschillende ruitjes plaatsgebonden waren. Het lijkt zo een beetje op de Schotse ruiten die elk bij een clan horen.
  Ow, wat zouden we allemaal graag in dat privéarchief van Van den Acker willen kijken en al die mooie oude ruitjesstoffen aaien!

 9. Mijn avond is weer helemaal goed…..hoezo ?? eindelijk weer eens een stukje van Mevr. Beukers gelezen….fantastisch fijn dat ze reageert want zoveel kennis van het onderwerp kan je niet voor jezelf houden en dat hebben ze in het verleden wel bewezen !!

 10. Mooie quiltjes laat je zien.En de lap van het complete handwerken heb ik ook nog. Die wordt bijna antiek.

 11. Mooie quiltjes, heerlijk om met zulke mooie (oude)lapjes te kunnen werken. Den Haan en Wagemakers verkoopt ook nog mooie replica ruitjes, prachtig in combinatie met sitsen of bovenstaande rouwlapjes.

 12. Wat interessant om weer over dat blauw geruite, gestreepte stofje te lezen (uit het HzG pakket)! Ik heb het namelijk nog steeds. Stom toeval (toeval?) had ik het vorige week nog in mijn handen op zolder! Er stonden toen veel patroontjes in de HzG wat je daarvan kon maken, ook het batikken met de kleur rood.
  Wat een mooie klederdrachtstofjes zijn dat toch die je laat zien Berthi!

 13. @Henriette Beukers, dank je wel voor je reactie. Ik heb een tikfout gemaakt en ga die er meteen uithalen.
  Ook ik heb een goede herinnering aan dit bedrijf. Jaren geleden had ik een ontzettend gezellige en leuke middag bij ze in Gemert.

 14. Het is altijd een genot om jou blog te lezen Berthi, ik steek er altijd zoveel van op!
  Groetjes
  Ines

 15. @ Berthi. Ik mis Gerrie nog steeds. Een poos geleden was hier ook al op gereageerd maar we horen nog steeds niets van haar? Moeten we ons zorgen maken?
  Ik zit ongeduldig te wachten tot mijn “postbode” komt hij brengt een pakje van Elma mee. Is hij duur? Wel nee, een kop koffie en een warme plek betaald veel.

 16. @Hilda, ik heb weer een e-mail naar Gerie gestuurd. De mail kwam niet terug, maar er komt helaas tot nu toe geen antwoord van Gerrie.
  Afgelopen week heb ik me suf zitten denken wat er aan de hand kan zijn. Ziek? Computerproblemen? Zou dat het zijn, dan moeten mijn mails toch terug komen?
  Ik weet het niet. Ik hoop dat ze snel iets van zich laaat horen! Al is het maar een kort berichtje zodat we weten dat alles goed gaat met haar.

 17. Berthi wat mooi dat je deze stofjes even uit de doos hebt gehaald voor ons. Leuk dat elke streek z’n eigen ruitjes heeft.
  De quits van Leida zijn prachtig. De link ga ik straks ook nog even rustig bekijken.

 18. Mooi quilts Leida!
  Die stofjes….daar zitten er tussen waar heel mooi op gesmokt kan worden. Voor in de pronkrol…

 19. mooie stoffen en mooie quilts, Werden deze stoffen gebruikt voor kleding of beddengoed,
  Fijn weekend

 20. Ben ook een ongerust over Gerrie, dacht vannacht nog aan haar.
  Niets voor haar om zo lang te zwijgen.
  We hopen het beste !!

 21. Het is weer even genieten van Leida haar mooie Quilts.Dan de mooie stofjes met de namen van herkomst,ook ik heb dat nooit geweten.Via Berthi weer wat geleerd.ook heb ik 2 kratjes met stofjes staan,waar ik ooit eens wat van wil maken.Als m’n pronkrol af is heb ik mij zelf nu beloofd en Elma niet weer wat andere leuke ideeen heeft.Dus maar even afwachten.

 22. Truus, met de lapjes kun je prima blokken van patchwork maken in diverse technieken. Je kunt ze dan weer in een pronkrol(boek) verwerken. Er zijn er al 5 mee bezig.
  elma

 23. Ik ben pas nog naar de personeelswinkel van de Van den Acker geweest,zie mijn log een paar weken geleden,ze hebben prachtige stofjes,ruitjes en streepjes en het is moeilijk kiezen daar!En dit alles voor slechts 7 euro de meter,extra breed….

 24. Zoooo wat zijn dat een mooie stoffen! En hierbiven lees ik dat ze nog te koop zijn.
  Mooi Leida die quilts in rustige donkere en lichte kleuren, daar hou ik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *