Kraplap

Gisteravond las ik op de achterpagina van NRC Handelsblad een leuk stukje van de hand van Hanneke van Maurik:

‘Bij binnenkomst in het vernieuwde Museum Spakenburg krijgen we een gids toegewezen, een vriendelijke dame, uiteraard in de Spakenburgse klederdracht. Ze vertelt veel over de geschiedenis van het dorp en ook over de klederdracht van vroeger en nu.
Tegenwoordig dragen nog zo’n 300 vrouwen de karakteristieke dracht, met een gehaakt mutsje en de katoenen kraplap over de schouders die beide flink in de stijfsel zitten.
“En wat doen jullie als je in een flinke regenbui terecht komt?” vraag ik. Ze kijkt me doodkalm aan en zegt: “Dan zakken we in mekaar.” ‘

Foto: Bert Verhoeff. Vanaf morgen is de expositie Trots: over Kuiven en Kraplappen te zien in de Melkweg Galerie te Amsterdam.

17 gedachten over “Kraplap

 1. Mooi he die kraplappen. Wel een leuke opmerking “dan zakken we in”.

 2. Het aantal van 300 valt me eigenlijk nog best mee. Al zal dat de komende jaren wel minder worden, vrees ik.

 3. wat leuk en de fotos va Verhoef !!!!!ik zou wel eems zo een ingezakte mevrouw willen zien, en wat een werk om dat weer stijf te krijgen.

 4. Prachtig !!
  Heel bewerkelijk lijkt mij.
  Zie ze wel met regen jasjes er over heen hoor.
  300 is meer dan ik had verwacht, toch mooi.

 5. Schitterende foto en de klederdracht is ook zo mooi, jammer dat het verdwijnt.
  Groetjes
  Ines

 6. Had niet gedacht,dat er nog zoveel in een zo’n dorp waren,die in klederdracht rondlopen.Maar ik vind het een prachtig gezicht,maar moet niet aan al dat werk denken.Toch denk ik ,dat degene die er inlopen,het met plezier doen.Maar niet teveel in de regen lopen,of een plastic cape omdoen.

 7. Ja, dacht wel dat je hier een logje aan zou wijden toen ik het gisteren las. Mooie foto, ik wil zeker naar de expositie.

 8. @martine, je kent me al goed!:-)
  Ik had graag naar de expositie willen gaan. Jammer dat het voor mij niet om de hoek is!:-)

 9. Ziet er feestelijk uit die dracht. Maar zag in het openlucht museum in Arnhem een filmpje van het aandoen van die dracht. Wat een werk!!

 10. Mooi is daar ook dat als er iemand dood gaat of bij een boedelruiming om andere redenen, dat dan de overtollige krablappen verkocht worden. Quilters zijn er dol op. Men heeft mij in het museum eens verteld dat ze blij waren met de quilters: “als we die toch niet hadden” was de verzuchting!

 11. Deze foto lijkt bijna een schilderij! Wat mooi en wat een gevoel voor humor heeft die mevrouw die je rondleidde Berthi! Dat zal een heel mooi bezoek geweest zijn.

 12. Vandaag hoorde en las ik over het boek. Overal in het land wordt er steeds minder dracht gedragen. Spakenburg is nog een van de dorpen waar het nog redelijk gedragen wordt. alleen als deze dames er niet meer zijn, dan houd het denk ik wel op. fijn dat er dan nog een boek bestaat. In de krant van vandaag stond een foto waarop je kon zien dat een van de dames met kapje op aan het zwemmen was!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *