Sokkenpatroon II

Eva breit graag en veel sokken, voor zichzelf, maar ook voor anderen. Sommigen hebben een voet met een iets afwijkende vorm en dan breit zij de sokken op deze manier die zij hier graag met anderen wil delen:

‘In de reactie bij deze log haakte ik in op de teenmindering die je op verschillende manieren kunt maken. Hier sprak ik over een linker- en een rechtersok breien. Niet alle voeten zijn gelijk en soms zit het dan toch prettiger als je de minderingen aanpast aan de voet.
Neem een stuk papier en zet daar je blote voet op en trek die om. Daar zie je dan precies hoe jouw voet eruit ziet.

Ter hoogte van waar je vindt dat de minderingen moeten beginnen, trek je een horizontale streep over de tekening. Meet de afstand vanaf deze streep naar boven toe. Dit aantal cm zet je af met twee spelden op de reeds gebreide sok en tel hoeveel toeren dat zijn. Doe het niet te krap, een of twee extra toeren mag best.
Rijg eerst de steken op een draad of een rondbreinaald en trek dan de sok aan. Als de sok goed zit, zet dan je voet op de tekening en kijk of je al zover bent dat de minderingen kunnen beginnen.

Je weet nu dat je voor het minderinggedeelte X toeren tot je beschikking hebt.
Nu ga je even uitrekenen op papier hoe je de minderingen zult verdelen.
Alle minderingen worden gemaakt voor de laatste steek op naald 1 en 3 en na de eerste steek op naald 2 en 4. In naald 1 en 3 door de 3e en 2e steek voor het einde van de naald samen te breien. In naald 2 en 4 door de 2e steek af te halen en de 3e te breien en dan de afgehaalde steek over te halen.
Brei 1 minderingstoer. Vervolgens 3 toeren zonder mindering. Dan weer een minderingstoer. Hoe je nu verder gaat kan ik niet aangeven, want dat is geheel afhankelijk van de vorm van je voet. Meestal is het zo dat er nu twee tussentoeren zonder mindering zijn, dan enkele malen met een tussentoer en tenslotte geen tussentoeren tot op het eind. Denk eraan, dat het aan de andere kant van de voet heel anders kan worden, maar wel in elke toer minderen aan het einde.
Je kunt zien op de foto dat er voor deze rechtersok aan de rechterkant veel vaker geminderd is dan aan de linkerkant.

Hoeveel toeren je breidt tussen de minderingen moet je dus zelf uitrekenen. En soms zul je aan de ene kant minderen maar niet aan de andere kant.

Reken dit van tevoren uit op papier zodat je tenslotte goed uitkomt. Je weet hoeveel toeren je tot je beschikking hebt, zet deze cijfers onder elkaar op papier, van beneden naar boven. Bij toer 1 schrijf je het aantal steken op min 4. Zo ga je verder, zowel links als rechts. Eindig met 8 steken waar je met een dikke naald door de steken heen rijgt, aantrekt en afhecht.

Is het nu zo dat je andere voet er anders uitziet, dan herhaal je deze procedure met tekenen en uitrekenen. Het allerbelangrijkste is wel dat je per toer goed noteert wat je doet want bij de andere sok weet je dit niet meer en leest het dan in spiegelbeeld als die gelijk aan de eerste sok gebreid wordt.

Kom je er helemaal niet uit, dan mag je mijn e-mailadres aan Berthi vragen.’

39 gedachten over “Sokkenpatroon II

 1. @Eva wat help je ons goed op weg naar de perfecte aangepaste teen. Vanavond als ik mijn sokken uittrek zal ik eens kijken tot welk teentype ik behoor.
  elma

 2. Mijn dochter heeft deze vorm van voet. Ik heb net een eerste sok voor haar gebreid en volgens de normale manier geminderd. We hadden het er toen over dat de mindering eigenlijk anders zou moeten, dus op de manier zoals Eva laat zien.
  De sok zit trouwens wel goed dus ik laat het maar zo.

 3. voor mijn kind met dit tenenrobleem maakte ik een ronde teen, dus brgin met een minderen verdeeld, aaltal sten delen door 6 en dan elke 5deen 6de steek saen , ronde breien en dan elke 5de en 4de en dan krijg je een mooie ronde teen die altijd goed zit, Ik deed dat zelfs zonder hielen erin voor de kleinkinderen, die leerden zo dat sokken aantreknne heel gemakkelijk is, totdat ze later ook leerden dat er hielen en tenen waren.

 4. Ik moet eerst leren hoe ik een hiel brei, mijn 1e sok ligt al een jaar in de breimand, maar ik zal het heus nog wel eens leren.
  Groetjes
  Ines

 5. Ines, ik wilde je mailen maar ik vind geen e-mailadres. Je mag mij mailen over die hiel. Vraag Berthi maar naar mijn e-mailadres. groeten, Eva

 6. Eva handige tips !!
  Lastig wanneer je voeten ‘anders’ zijn.
  Ik moet ook weer eens aan de sokken brei !1
  Mar ja “andere” zaken roepen(harder) mij !!;-
  ))

 7. Jaren geleden heb ik wel honderd babysokjes gebreid. Deze sokjes gingen allemaal naar een weeshuis in Polen. Ik breide ze dan wel met een kleine hiel. Een poos geleden moest ik waken voor VTZ toen had ik kom laat ik eens weer babysokjes op de pen zetten. Om eerlijk te bekennen moest ik eerst opzoeken hoe de kleine hiel werd gebreid. Ondertussen heb ik alweer meerdere paren in de kast liggen. Voor de heren thuis begin ik niet meer maatje 47+ is me net even te veel van het goede. Wanneer je voeten heb waar de grote teen het grootst is lijkt me het wel lekkerder zitten om ze zo te breien. De kleur vind ik ook mooi.

 8. Nog een tip voor de sokkenbreiers, als het boord klaar is. Begin gelijk aan de tweede sok en brei ook dat boord. Brei dan de twee hakken meteen achter elkaar. Er liggen wel meer eenlingsokken een jaar in het mandje. Dan weet je niet meer hoe de eerste gebreid is. Het briefje waar het opstond is dan meestal verdwenen.
  Vandaag heb ik ook een paar uur rustig zitten breien. In de hal van het ziekenhuis, aan mijn trui die ook al een jaar onderweg is. Die moet eerst klaar voordat ik mooie gekleurde sokken mag breien met de kleuren wol van de ontwerper Kaffe Fasset. Het zal dan wel met een mooie aangepaste teen worden volgens de methode van Eva.
  Ton is vandaag aan zijn hand geopereerd,
  hij had een “Keltische Klauw”
  Het was een dagopname en voor mij niet de moeite om naar huis te gaan ( rustig zitten breien ) De operatie is voorspoedig verlopen en om 3 uur mocht hij al naar huis.
  elma

 9. @elma, goed om te horen dat de operatie prima is verlopen! En jij bent weer een heel eind opgeschoten met je trui. Ik zou hem snel afmaken want de wol met de kleuren van Kaffe Fassett zijn erg verleidelijk!:-)

 10. Wat een knap stukje werk, ik moet dit eens gaan proberen.
  Heb ook een beetje gekke voetjes.

 11. @Elma van harte beterschap met Ton. Hopelijk loopt de genezing voorspoedig en kan hij snel weer rommelen in de kas en in de tuin. Heb je nog iets nieuws onder de zon. Zaterdag komt de prive postman naar ons van uit Leens.

 12. Heb net een sok af van Kaffe Fassett wol, maar nu de 2e nog. Gek is dat altijd, dat je vol goede moed aan nieuwe sokken begint en dat je eigenlijk weer een nieuw wolletje wilt (er liggen nog vele knotten te wachten).
  Heb bij Elma op de Duitse manier leren breien op 4(5) pennen. Er zijn ook breisters die op een rondbreinaald 2 sokken tegelijk breien. Hoe dat moet ga ik volgende week aan Elma vragen.

 13. @Margriet, ik heb nog nooit met een rondbreinaald gewerkt. Laat staan twee sokken tegelijk breien. Die het wel doen, vinden het geweldig. Elma kan je zeker op weg helpen.

 14. @Margriet, het komt door de verleiding van alle mooie kleurtjes. De techniek van twee sokken gelijk te breien zal ik je leren.
  Dan los je meteen het probleem op om aan de tweede sok te beginnen. Fijn dat het gelukt is om het begin met je muts te maken. Het valt ook niet mee om na 50 jaar anders te gaan breien, maar je zult er geen spijt van krijgen dat je deze techniek nog bent gaan
  leren.
  Elma

 15. @Hilda, er zijn 10 nieuwe boekjes van Zweigart binnen gekomen, de patronen en technieken zijn niet geschikt voor jouw werk. De nieuwe cataloges van DMC is onderweg, daar staat misschien iets in.
  Elma

 16. @marianne’m . Ik heb bij Annita om het hoekje gekeken. Ik denk dat ik eerst maar bij mijn vier pennen blijf.
  @Elma ik wacht op DMC.

 17. Hilda, ik doe het haar ook (nog)niet na !!;-)
  Wel brei ik met 4 kleine bamboe pennen en dat bevalt heel goed.
  Die vallen er niet zo snel uit.

 18. Even bij Annita gekeken, wat heeft ze het mooi voor elkaar. Ik ben meteen verliefd geworden op Victoria, maar eerst de trui afbreien.
  elma

 19. Sokken heb ik nog nooit gebreid, maar ik snap meteen dat dit logje een heleboel sokkenbreisters uit de nood zal helpen. Gek genoeg heb ik er nooit bij nagedacht dat zoiets een probleem kan zijn, maar wat een oplossing als je dat probleem hebt. Geweldig EVA!!

 20. Nu ik in dit weblog een verwijzing las naar nieuwe hoofdredactie voor HzG ben ik nog meer geïntrigeerd: Margreet Beemsterboer was al eens hoofdredacteur van dat blad. Zonder opgaaf van redenen toen vervangen door Yvonne Koop (althans zo kwam dat op mij als lezer over) en nu wordt wederom zonder opgaaf van redenen Yvonne Koop weer vervangen door Margreet B. Enfin – hopelijk komt het het blad ten goede.

 21. Vanmorgen tijdens de les werd druk gesproken over de teen van EVA. Menig sokkenbreister heeft aandachtig de tenen van haar man, vriend of van zichzelf bekeken en ook gemerkt dat er een stuk ongebruikte sok in de schoen zit.
  Het patroon is aan moeders, oma’s en tantes doorgegeven. EVA’s teen zal erg veel gebruikt worden. Bedankt Eva.
  elma

 22. @elma, de ’teen van Eva’ zal veel in de praktijk gebracht worden zoals ik van je hoor! Heel mooi!

 23. Leuk, zo’n teen zit ook bij de Binnenstebuitensok die Annemiek Bosma voor de Yahoo Sokkengroep (al meer dan 500 leden!!!) heeft ontworpen. En het zit heerlijk!

 24. hallo mensen,wij hebben ook nog een sokkenbreimachine van m,n schoonmoeder.
  Ze heeft heel veel sokken gemaakt,maar nu wil ze hem wel kwijt.Wie heeft er wat voor over?

 25. M,
  Kan ik van U een patroon krijgen van sokken breien met 5 naalden.
  Ik ben het overal al aan het zoeken.
  Dank, bij voorbaat
  Groeten Mevr. M. Angenent

 26. Mevr. M.Angenent ik lees U vraag en wil graag een antwoord geven. Als u sokken op 4 naalden zet is de verdeling bv. 72 st. 1 naald met 36 steken en twee naalden met 18 steken. Met 5 naalden zet u 4 x 18 steken op en met de 5e naald breit u. Hopende dat het zo duidelijk is.
  Elma

 27. Wat een heerlijke blog is dit toch, vandaag wat wolletjes bekeken en in breiboekjes staan neuzen. En 2 sjaals gehaald bij de kringloopwinkel vanuit mijn recycling-passie. (Had al een tijd in mn hoofd dat te proberen en was erg blij hier tips te lezen. Het uitgehaalde garen aan de waslijn hangen ging me niet zo goed af, maar om een fles wikkelen, natmaken en op de verwarming laten drogen ging supergoed en was erg simpel). Ik heb een HEULEboel plannetjes: pannenlappen met japans sashiko patronen, een knuffel-vos, baby-slofjes, sleutelhangers van plastictassen en zelfs een bikini(?!?!) Oh ja, en haken wil ik ook leren. Ik ben helemaal een blij ei en vermaak me denk ik prima de komende wintermaanden. 🙂
  Maar goed, eerst afmaken waar ik al mee begonnen ben, heh. Anders blijft dat liggen natuurlijk… Ik ben bezig met mijn 2e sok van mijn allereerste paar, joepie! Sok 1 wordt al met veel plezier gedragen, ik kon me niet inhouden. Ik heb het patroon van Berthi gebruikt, waarvoor veel dank!! Ik kon t nergens vinden tot ik hier kwam.
  En ben erg blij met het resultaat! Volgens mijn moeder brei ik aardig strak, maarrrr ze passen super en zitten heerlijk! En mooi dat ik ze vind! Trots natuurlijk. En blij met 1 warme voet. 😉
  Bij de kleine hiel wordt het een beetje ’te druk’ en ribbelt de stof wat, maar ik denk dat ik gewoon wat steken minder moet opnemen van de grote hiel. Dat ga ik proberen met sok 2.
  Voor sok 2 ga ik ook de teen van Eva uitproberen. Alleen brei ik met 4 naalden en niet met 5. Waarover mijn vraag.
  Ik neem aan dat ik dat simpel aanpas door een tour te minderen volgens Berthi’s sok? (2 minderen op de grote en 1 op de 2 kleine naalden). Maar hoe ga je dan aan de ene kant meer minderen dan aan de andere kant?? (mijn brei-inzicht is jong en dus nog niet zo ontwikkeld…;))
  Alvast super bedankt!

 28. Oh… wat een verhaal…
  Mijn grootste hobby is kletsen/ schrijven, dat mag duidelijk zijn. 😛
  :X

 29. Hallo ik heb het patroon van de sok maar er staan geen maten bij. En dan weet ik niet zo goed hoelang de voet moet zijn mijn man heeft maat 43 moet ik dan 52 steken op zetten en ik moet goed lezen hoe de kleine hak moet. Maar ik probeer het gewoon.
  Gr Marian

 30. heb je ook een patroon van kniekousen voor een kind van een jaar.
  b.v.hartelijk dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *