Reddingsactie voor kwetsbare gordijnen

Monnikenwerk met naald en draad, luidt de kop van het artikel dat Lies mij toestuurde. Je begrijpt dat deze titel mij direct aan het lezen zet, want hier wil ik meer van weten.

De eigenaar van Kasteel de Merckenburg, ook bekend onder de naam Kasteel Heukelum, heeft het geluk dat zes vrijwilligers, onder leiding van Josien Verdegaal, zich richten op de restauratie van de acht gordijnen in de Blauwe Zaal. De staat van sommige exemplaren is ronduit slecht. Josien: ‘Het zijn geweven gordijnen van zijde en wol. De stof is verouderd en gedeeltelijk verteerd door het licht. Onderschat ook de invloed van stof en vuil niet, die zich aan het textiel hechten. Na verloop van tijd zijn die niet meer te verwijderen.’ Natuurlijk had de eigenaar van het kasteel voor vervanging van de gordijnen kunnen kiezen. Dat is niet gebeurd. De eigenaar wil het kasteel in authentieke staat bewaren.

Na bijna anderhalf jaar zwoegen zijn twee van de acht gordijnen klaar. Gemiddeld gaat er 200 uren in een gordijn zitten. De voornaamste zorg is dat de gordijnen niet meer aan hun eigen gewicht hangen. Dit gebeurt door een nieuwe moltonvoering aan te brengen. De gordijnen worden opgehangen aan die voering, zodat er geen druk meer op de versleten stof wordt uitgeoefend. Dankzij deze aanpak kunnen de oude gordijnen weer tientallen jaren mee. Voorwaarde is wel dat er zo min mogelijk licht bij komt.

Wil je het volledige artikel uit het Reformatorisch Dagblad lezen, kijk dan hier.

Foto’s: Hans Roest

24 gedachten over “Reddingsactie voor kwetsbare gordijnen

 1. Wat een interesant artikel en dat dankzij de inzet van deze dames de gordijnen behouden kunnen worden.
  Morgen is het in huize Smith Beatrixvlaaiendag. Niet alleen onze koningin viert haar verjaardag, ook Matthijs is dan jarig. Bij afwezig en griep staat Matthijs altijd klaar om ons het dagelijkse logje te geven. Ook zijn aandeel in de hartenfotogalerie is niet gering. Van harte gefeliciteerd en een heel fijne dag toegewenst.
  elma

 2. Nou Matthijs ik had vandaag een jarige dochter (41) ik denk dat jij heel wat jonger bent geworden….Van Harte Gefeliciteerd en een hele gezellige dag.
  Wij hebben ooit eens een verjaardag gevierd in een kaal huis (eerst wilden we het zomaar voorbij laten gaan vanwege de verbouwing) maar toen zei iedereen..niet doen en toch wel vieren. Het was een groot succes want iedereen gooide de pindaschillen zo op de grond en later de bezem erdoor heen en klaar was het. Ideetje ??/ groetjes en veel plezier !!!!

 3. Berthi de foto’s zijn veel mooier als in de krant. Jammer he dat het kasteel niet voor publiek open is.
  Ja dan kunnen die dames natuurlijk niet aan hun werk blijven als iedereen komt.
  Maar jij bent niet iedereen …dus wie weet krijg je wel een uitnodiging na zo’n publikatie op je web-log. groetjes L.

 4. @elma, tjonge, tjonge zeg, wat een geheugen heb jij!!! Petje af!
  Dank je voor de felicitaties! Ik geef ze door!
  Weet je wat nu zo leuk is? Afgelopen zondag was ik toch naar de expositie van The house of Viktor & Rolf in het Centraal Museum… en in het restaurant waar ik een heerlijk kopje cappuccino dronk, stond een mandje met monsters van de eau de toilette voor de heren, Antidote, en voor de dames Flowerbomb. Matthijs probeerde het geurtje Antidote meteen uit en dat beviel zo goed, dat hij Antidote voor zijn verjaardag krijgt. Waar een expositie al niet goed voor is!:-)
  Helaas is in ons stadje geen Viktor & Rolf te koop. Het zal dus een internetbestelling worden!

 5. @Lies Huizer, GEFELICITEERD met de jarige dochter; kan nog net!:-) Matthijs wordt morgen 24! Ietsje jonger dan je dochter!:-)
  Wij zitten nu ook midden in de rommel. Eerst dachten we om de verjaardagen, van alle drie tegelijk ( Thijmen 1 december, Matthijs 31 januari en Eline 20 februari) pas in maart vieren. Nee, het wordt toch maar zondag!
  Het lijkt me bijzonder interessant om de dames aan het werk te zien. Met mijn neus er bovenop!

 6. Wat mooi dat die vrijwilligsters dit liefdewerk willen doen, want dat ís het in mijn ogen. Of ikzelf zover zou willen gaan voor gordijnen die het misschien toch mettertijd moeten opgeven, weet ik nog niet. Petje af voor deze mensen!

 7. dat ziet inderdaad uit naar een stevige restauratie. Minniken werk maar toch goed te weten dat er nog VRIJWULLGERS zijn ,ook voor dit soort wrk, wan t dat zal toch niet iedereen maar zo kunnen doen. Fijne verjardag-dag met vlaai.

 8. Gefeliciteerd met je zoon Berthi en wat moet dat inderdaad een monnikkenwerk zijn, mooi dat de gordijnen daardoor weer jaren mee gaan.
  Groetjes
  Ines

 9. Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Matthijs !
  Wat een interessant artikel om te lezen. Het lijkt me heerlijk aan zo’n grote klus te werken.

 10. Antidote-wat tegengif betekent-is als een toverdrank, aldus de ontwerpers, die het negatieve omzet in het positieve en die blijdschap oproept, verwondering, liefde en succes.
  Dit doet het luchtje wat Matthijs voor zijn verjaardag krijgt. Het is te koop bij de Bijenkorf in Amsterdam, Rotterdam en den Haag. En dit alles is te danken aan het treinkaartje van de Trekpleister wat nog gebruikt kon worden om naar de tentoonstelling van V & R te gaan.
  Mocht het bij de Bijenkorf niet lukken, de Trekpleister heeft ook wel mannenluchtjes.
  elma

 11. Matthijs van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Wat goed dat er geld en tijd is/wordt gegeven om oud textiel te conditioneren, zodat het niet verloren gaat. Hulde aan de dames die het doen!

 12. Gefeliciteer met de verkaardag van Matthijs en wat een klus.
  Maar lijkt me wel dankbaar werk waar je nog lang iedereen van kan gaan genieten.

 13. Gefeliciteerd met Matthijs (hij ook gefeliciteerd natuurlijk). En wat een werk die gordijnen, maar zo mooi dat het gebeurt.

 14. wat een moeilijke klus zeg! zo fragiel om met oude stof te werken en ervoor te zorgen dat je alles stijlgetrouw restaureert …

 15. Matthijs gefeliciteerd met je verjaardag,dus er word vandaag ook een beetje voor jouw gevlagd,net als een beetje voor mij.
  Nu over de materie van vandaag,dat wou ik ook wel graag eens zien,hoe dat precies in zijn werk gaat.Ook zal het een klus zijn om de juiste kleuren er bij te vinden.Ik neem mijn petje er voor af.Maar als het klaar is,zullen ze trots zijn op het resultaat

 16. 31-1-1945, even gekeken bij de foto’s van de merklapjes van de pronkrollen. Dat is de datum dan Truus geboren is. Dus viert zij vandaag ook haar verjaardag. Truus van harte gefeliciteerd en dat er nog maar vele meters geborduurd kunnen worden. Er liggen voor dinsdag al weer een aantal stoppen klaar.
  elma

 17. @Truus, jij ook van harte gefeliciteerd, en dat er nog vele mooie verjaardagen mogen volgen! Enne… natuurlijk nog vele prachtige handwerkjaren! Met de hulp van Elma gaat dat zeker lukken!

 18. Iedereen bedankt voor alle felicitaties. Truus ook van harte gefeliciteerd. Ik hoop dat je dag net zo leuk als die van mij was.
  @elma Ik had me al verheugd op de beatrixvlaai (mijn lievelingsvlaai). Helaas hebben we vlaai gehaald bij een andere bakker. Gelukkig mocht ik nog wel het avondeten bepalen.

 19. @ Matthijs nog gefeliciteerd met je verjaardag. Pas op met je geurtjes voordat je weet heb je een zwerm vrouwen achter je aan.
  @ Truus ook nog proficiat. Waar een merklap goed voor is.
  Petje af voor de vrijwilligers je moet toch wel veel geduld hebben.

 20. Bedankt voor de vele felicitatie’s.Ben gisteren niet meer achter de p.c.geweest.Druk met bezoek.Nu is alles weer gewoon,de bloemen in een vaas gezet, de stoelen weer op z,n plek en de vaat aan de kant.Nu kan er weer geborduurd worden,de 2 stopjes zijn klaar,dus Elma op naar de volgende,alhoewel het wel een pieterpeuterig werkje is.Nu hou ik daar wel van.Maar je moet niemand om je heen hebben,die je kan afleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *