Gedichtendag 2009

Het zal je zeker niet ontgaan zijn dat het vandaag Gedichtendag is. Krant, radio en tv besteden volop aandacht aan deze 10e Gedichtendag. Deze dag heeft een extra feestelijk tintje vanwege de bekendmaking van de nieuwe Dichter des Vaderlands. Deze eer gaat voor de komende vier jaar naar Ramsey Nasr.

Vanmorgen heb ik al veel mooie gedichten gelezen op diverse blogs. Mijn keuze valt op een mooi kort gedichtje van
Hans en Monique Hagen bij een illustratie van Dick Bruna.

Het werk van Dick Bruna is permanent te zien in het Dick Brunahuis dat tegenover het Centraal Museum in Utrecht ligt. Ik ging er een kijkje nemen nadat ik deze expositie had bezocht.

Nijntje zag het levenslicht in 1955 en inmiddels is Nijntje een wereldberoemd konijntje geworden. De boeken zijn in meer dan veertig talen vertaald en miljoenen exemplaren zijn er verkocht. In elk gezin zal minimaal één Nijntje boek in de boekenkast staan. De eenvoud en de kleuren stralen veel kracht uit. De verhaaltjes zijn kort en spreken de kleintjes aan.

Kleur, heel veel kleur! De bekende Dick Bruna kleuren waar je vrolijk van wordt.

22 gedachten over “Gedichtendag 2009

 1. De eenvoud van het gedicht sluit prachtig aan bij de illustratie.
  Wij hebben nog heel veel Nijntje boeken in huis. Ik kan ze nog steeds niet wegdoen.

 2. Een mooi kort duidelijk gedichtje van Hans en Monique, passend bij een eenvoudige prent van Dick Bruna.
  Ik ken Nijntje zelf niet uit mijn jeugd maar voor mijn kinderen was het toch de eerste kennismaking met een boek.

 3. @Annelies, het is zonde om ze weg te doen. Bij mij liggen de Nijntje boeken keurig in een doos opgeborgen. Zelfs twee gesigneerde exemplaren; eentje voor Matthijs en eentje voor Eline.
  @Willy, voor mij geldt hetzelfde! Ik leerde Nijntje pas goed kennen toen mijn kinderen eraan toe waren.
  @Antje, graag gedaan! Zelf vind ik Nijntje ook zo leuk!:-)

 4. Nijntje is zo leuk, nu is Elsa bijna aan de beurt om hiermee kennis te maken.
  Vandaag zulke mooie en leuke gedichtjes gehoord op de radio.

 5. Ik heb twee boekjes van Dick Bruna uit mijn eigen kleutertijd, dus al zo’n 50 jaar oud. “Fien en Pien” in het bekende blokformaat en “Nijntje” in een A5-formaat. Ik vind ze nog steeds heel leuk!

 6. Liefff
  Ik vermijdt gedichten ivm overvloedige emotionele uitingen van mijn kant !!
  Zelfs deze ‘raakt’ mij !!

 7. Nu ik dit allemaal zit te lezen en de links bekeken heb, gaan mijn gedachten ineens naar Gerrie met haar prachtige verhalen. Ben je ziek, of computerproblemen. Als je dit wel kunt lezen, maar niet kunt antwoorden wens ik je het allerbeste en we hopen snel weer wat van te te lezen.
  elma
  P.S Ton brengt net de post met HZG nr.151, dus vanmorgen lekker lezen, dan moet de keuken schoonmaken maar even wachten.

 8. @elma, ik hoop dat Gerrie computerproblemen heeft en dat ze niet ziek is. Het is inmiddels alweer een week geleden dat ik haar een e-mail heb gestuurd. Daar heb ik geen reactie op gekregen.
  Ik zal een dezer dagen het opnieuw proberen.
  Een lekker kopje koffie, een stukje pure chocolade, HzG 151, en het zonnetje dat heerlijk naar binnen schijnt! Geniet van deze mooie vrijdagochtend!

 9. Ook ik mis Gerrie !!!!
  ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
  Oo ik moet iemand naar de readshop sturen
  Eeehm… lijstje maken !
  1 x HzG
  1 x Anna
  eehhm …???

 10. Inderdaad heeft iedereen wel een paar boekjes van Dick Bruna in huis. Ook bij ons stonden er jaren 4 boekjes in de kast.
  Totdat ik wist, dat er een kleinkind zou komen. Op elke rommelmarkt keek ik uit naar die vrolijke boekjes. Leuk om later samen te bekijken en voor te lezen.
  Inmiddels is het een beetje uit de hand gelopen en zijn het er 75. Tot nu toe heeft Dick Bruna 119 van die kleurige vierkante boekjes getekend en geschreven, dus ik blijf zoeken.
  Laatst zijn we met onze kleinzoon naar het huis van dick bruna geweest. De kleine vond het prachtig, maar oma ook.

 11. kinderen en klein. zijn groot geworden met Nijntje, Heb ze ook her en er in andere talen verzonden. Zels in efriet

 12. Nijntje leerde ik ook pas kennen door mijn zoon. Zelf ben ik groot geworden met de sprookjes van Moeder de Gans. En ook de “Olijke Tweeling” heb ik veel gelezen.
  Zondag dacht ik nog, wat is Gerrie toch stil. Hoop dat het gewoon een onwillige computer is.

 13. Voor de kinderen heel wat Dick Bruna boekjes voor mogen lezen en nog een keer en nog een keer …….zodat ze al gauw de versjes van buiten kenden .Ik moest het niet wagen om een stukje over te slaan.
  *HzG in de bus met o.a.een artikel over de jas van Jozef !!!

 14. Swiss noir 72%, voor de liefhebbers welbekend. Dit werd deze week meegebracht door een lieve cursist, die bij het boodschappen doen aan Elma dacht. Ons standpunt is: 1 blokje per dag is goed voor het hart en daar proberen wij ons aan te houden.
  Al een gedeelte van HZG gelezen, maar nog lang niet uit. Laten wij met elkaar proberen dit blad te laten voort bestaan.
  Neem de twijfel weg en wordt weer abbonnee, ook als een eerbetoon aan de oprichters de fam. Beukers. Margreet en team heel veel succes.
  Elma

 15. @Mien B, o, die prachtige dromenjas! We kunnen er niet genoeg van krijgen.
  Op de quilttentoonstelling in het Fries Museum kan je Freek mét dromenjas regelmatig zien en horen op de dvd!
  @elma, 72%… dat is krachtige chocolade!:-)

 16. Wat een lief gedichtje Berthi, ik kende het niet!
  Jaren geleden ben ik ook in het Dick Brunahuis geweest, maar niet verder dan de eerste binnendeur, waren ze net aan het inrichten. Ik ben dol op de plaatjes en verhaaltjes en onze kinderen kende het boekje “De Appel” uit hun hoofd. Nu hebben we met onze kleinzoon hetzelfde bereikt, ook hij kent het verhaalte uit zijn hoofd en vraagt steeds opnieuw om samen op te zeggen, dat doe ik graag en het verveelt nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *