Een VPRO-gids met een staartje

Frouke: ‘In december maakte Berthi ons attent op de eindejaars VPRO gids, vol met borduurmotiefjes en deed er een enig iconografisch verhaal bij. Velen hebben volgens mij de gids bewaard (die normaal natuurlijk bij het oud papier gaat), velen ook alleen de omslag. Ik heb hem in z’n geheel laten liggen, had net m’n eerste biscornu gemaakt, was enthousiast over de grappige vorm ervan en de mooie manier van in elkaar zetten zoals ik van de Biscornu Class leerde, en vond op bladzijde 18 een mooi klein strooimotief, wat sneeuwkristalachtig, maar toch niet helemaal. Plaatje van ongeveer 3,5 x 3,5 cm. Eddy blies het zó groot voor me op dat ik zonder vergrootglas de kruisjes min of meer kon tellen en ik borduurde het tweemaal. Randje stiksteken eromheen en in elkaar zetten, vullen, knoopje erop, klaar!

Met enige aarzeling stuur ik er een foto van… Na mijn bezoek aan Elma, waar ik diep onder de indruk was van de werkelijk prachtige pronkrol in wording van Wil (dank je wel dat je hem speciaal kwam laten zien!), durf ik niet meer goed… zó fijn werken kan ik niet, 9- á 10-draads linnen vind ik fijn genoeg voor mij, lekker met perlégaren uit Hongarije borduren… verder kom ik (nog) niet. En dan zie je in Wil haar pronkrol hoe het óók kan! Toch, ik vind hem zelf heel mooi geworden, de vierkantjes werden op 9-draads linnen plm. 16 cm, gemeten op het rijtje stiksteekjes, dat ik op 8 draden afstand van het motiefje aanbracht. Helemaal per ongeluk vond ik nog twee hele kleine knoopjes in precies dezelfde kleur als het gebruikte garen, hoera! Het is dus een vrij groot en door de aard van het motief bewerkelijk speldenkussen geworden, leuk om te doen, dat wel!
Bij wie van de in de gids genoemde borduursters de rechten van het motief liggen weet ik niet (of misschien bij Angelique Viester/Illunatics), maar ik ben ze erg dankbaar voor een paar uren borduurplezier…’

29 gedachten over “Een VPRO-gids met een staartje

 1. @Frouke, enig dat jij van het strooimotief uit de inmiddels ‘beroemde’ VPRO gids 51/52 een biscornu hebt gemaakt. Je hebt voor een frisse heldere kleur gekozen, Hongaars borduurgaren. Mooier kan niet! Je neemt deze fraaie biscornu toch wel mee naar Hongarije? Ik ben benieuwd of de biscornu daar al net zo populair is als hier.

 2. Frouke@ vooral doorgaan op de manier hoe je bezig bent. Elke keer zie ik nog het beeld van de mooie foto’s en werkstukken die je toonde op je laptop. Kijk nooit naar de fijnheid waar een ander nog mee kan werken. Maar ben trots op je eigen werk.
  De biscornu is schitterend geworden en zal zeker meegaan naar Hongarije.
  Elma

 3. mmmmm, hij staat er toch wel mooi op dankzij onze geliefden hè Berthi? Dank aan jou en beide heren…En ja, hij gaat mee naar Hongarije, waar ze dit geval nog helemaal niet kennen volgens mij. Is interessant op zich: patchwork en quilten bv. doen veel hongaarse vrouwen tegenwoordig in navolging van het “westen”, een traditie daarin is er niet.Dus misschien gaan ze dan nu ook biscornus maken??? Je weet maar nooit…
  De kleur van het borduurgaren koos ik inderdaad met mn interieur daar in gedachten, dus we gaan kijken hoe het balletje/biscornuutje rolt! Mooie vierkante hongaarse borduurmotieven genoeg om te gebruiken voor dit doel!

 4. Prachtig!!
  En gebruik werk van andere handwerksters als inspiratie en om van te genieten. Niet als belemmering. Ieder is goed zoals zij/hij is en aan het werk is.
  Wil graag ook meer van jou zien.

 5. Nu kun je zien dat handwerken geen grenzen kent. Een Hollandse dame brengt de Biscornu naar Hongarije met Hongaarse patronen en materiaal. Wees er trots op.
  Elma

 6. Het hangt in de lucht(de Biscornu) Dinsdagmiddag kreeg ik een adres van een site van Jan Houtman om twee Biscornu’s te maken. Wij zullen nog navraag doen over deze actie.
  Dinsdagavond kwam er ook een maxi Biscornu op tafel waar op de hoeken nog kwastjes aangezet moesten worden. ( gemaakt van de restjes borduurzijde)
  Het pakket van de Biscornu was door Sinterklaas gebracht, met een prachtig gedicht. Het bleek geen speldenkussen te zijn maar een klein kussentje wat erg mooi is geworden. Aandoenlijk dat Sint ook al de weg weet te vinden naar de Handwerkboetiek.
  Elma

 7. Schitterend, en wat leuk om dit patroon te gebruiken voor een biscornu.
  Zelf ben ik ook op zoek gegaan naar de VPRO gids afgelopen kerst, maar kon hem nergens bij ons krijgen.

 8. @Frouke Ik borduur op 11 draden en ik ben een “beetje” jonger dan jou. Dus 9 a 10 draden is toch niet verkeerd. Het patroon komt zeer mooi uit. Ik hoorde dat jij je ook verlekkerd hebt bij Elma. Heerlijk is het toch als je een adresje hebt waar je lekker even kunt snoepen van alle stofjes en garen. Ga vooral zo door.

 9. Enig geworden !!!
  En nee, we moeten ons niet af laten houden door die hele ‘fijne’ handwerksters !!
  Tuurlijk kennen wij die gids(psst ik had er per ongeluk 2) 🙂
  Dit zeer oude patroon komt veel op historische merklappen voor.
  Dus je hebt geen probleem met rechten/plaatsen.

 10. kan me alleeen maar aansluiten bij ale blog-
  sters. Het is zo mooi geworden, en iets grover linnen maakt toch niets uit. het afgewerkte product mag er zijn.

 11. Enig zoals dat “balletje” gaat rollen…en wat een plezier en inspiratie het ook weer aan anderen geeft.

 12. het middenstuk ken ik als geen ander,dat is het midden van de knottendoek ,zoals ie ook in het fries museum hangt….

 13. Ik vind hem prachtig. Het plezier van het maken straalt er vanaf!
  Ik borduur nu met 7 kruisjes per cm. en je moest eens zien….
  Twéé brillen op m’n neus omdat ik ’t anders niet meer duidelijk zie.
  hahaha

 14. Ja, werkelijk prachtig, het rood steekt zo mooi af waardoor het patroon duidelijk is. Jammer dat ik die gids helemaal gemist heb.

 15. Frouke, het is een plaatje! Wat een prachtige kleur garen heb je gebruikt en het ziet er juist zo heel fijntjes uit echt niet te zien dat je op 9-draads linnen hebt gebroduurd!

 16. Ik ben het met Corrie eens.Het is niet te zien,dat je op 9-draads hebt geborduurd.Ik vind de kleur ook prachtig.Schitterend!!

 17. Ik vind ‘m prachtig. Mooie warme kleur. Een groot speldenkussen is toch ook wel handig.

 18. Er is niks mis met 9 draads zoals er ook niks mis is met 22 draads. Elke borduurster borduurt zoals die ge…. is (Ik zoek een woord dat past zoals in elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, maar ik vind er geen) Mooi werk Frouke!

 19. Over de Biscornu’s voor de Jan Houtman Stichting: in The Gift of Stitching van januari dit jaar stond een oproep en vier patroontjes van Jan Houtman. De vraag was om biscornuutjes te maken en die op te sturen naar Aerdt. Ze worden daar verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de renovatie van het dak van de hoeve. als ik het tenminste goed onthouden heb. De mijne zijn al op de post. Wie volgt?

 20. Wat ontzettend leuk en lief van jullie allemaal, die reacties…Dank jullie wel, ik vind dit enig en roep dan: leve het www.!
  maakt nl helemaal niks uit waar ik “zit”, hier in Nl of in H, contact kan altijd op deze manier en dat is leuk.
  Heb al even een blik geworpen op de genoemde sites, maar tjee…dat is zó veel, dat moet ik later eens even beter bekijken. Dat van die knottedoek maakt me natuurlijk hartstikke nieuwsgierig, want ik vind het motief echt prachtig, maar vanavond en morgen even geen tijd: moet een tekst corrigeren en redigeren en, nou ja, deadlines zijn vreselijke dingen…Ik kom er vast op terug, tot later!

 21. Mieke s, bedankt voor de informatie over de JH Biscornu’s. Dan heb ik het goed begrepen uit de Engelse tekst (niet mijn sterkste kant) Vandaag is er al aan begonnen om nog een aantal te kunnen verzenden. Een erg mooi idee om daar aan mee te werken. Helaas is het wat laat onder onze aandacht gekomen.
  Maar tot half maart hebben wij nog de tijd.
  Elma

 22. En dan te bedenken dat ik al bijna 30 jaar lid ben van de VPRO-gids en niet eens die gids heb bewaard! De volledige uitleg heb ik in een latere VPRO-gids gelezen omdat er zoveel vragen over waren. Leuk verhaal over hoe ze het heeft opgebouwd! Weet je wat ze vorig jaar met Kerst hadden? Een gids met een witte voorkant en als je die in de vriezer legde, dan werd de cover zichtbaar! Leuk hè? Tja, óók niet bewaard….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *