Lappadoe

Bij Lappadoe hangen veel lapjes aan de waslijn. Kies een lapje en laat je verrassen.

Jacqueline Lokker en Angela Mast zijn het brein achter Lappadoe. Lappadoe is samengesteld uit twee woorden die in hun gezinnen gebruikt worden. Met Lappa bedoelt de jongste van Jacqueline de doek die hij als knuffel gebruikte. Bij Angela thuis is Doe de flanellen doek waarmee haar kinderen in slaap vielen. De dames hebben een hang naar traditie en folklore. Hun ‘hofleverancier’ is de kringloop. Met al hun ‘gevonden’ spulletjes gaan ze combineren en iets moois maken. Dat kan bijvoorbeeld een tas, tafelkleed, kussen of een mooie briefkaart zijn.
Heb je zelf een dierbaar handwerk dat je niet weg wilt doen, maar vind je het zonde om het in de kast te laten liggen, stop het bij de dames in de ‘was’. Het dierbare stuk geven ze met hun ‘waskracht’ een nieuw leven.Lappadoe gebruikte voor deze briefkaarten schellenkoorden. Ze werden afgewerkt met een linnen lapje aan de achterkant. De adresregels borduurden ze erop. Om het helemaal af te maken lieten ze bij TNT Post een persoonlijke postzegel maken.

18 gedachten over “Lappadoe

 1. Wat worden er toch leuke handwerkjes bedacht met resten waar wij niet weten wat wij er mee moeten doen. Deels versleten of verschoten., maar nog jammer om zo maar weg te doen. Margriet K. heeft op deze manier al een pronkrol gemaakt met een gedeelte van haar collectie borduurwerken, vaak heeft elk lapje nog een herinnering of verhaal. De pronkrol bewaar je makkelijker dan alle losse lapjes.
  Elma

 2. Wat een leuk idee. Je moet er maar opkomen. Toch maar even in mijn koffertjes kijken wat daar nog in zit. Ik vind de kaarten die geborduurd werden en vooral naar soldaten werden verstuurd ook zo mooi. Regelmatig worden ze in de programma’s op de engelse tv getoond/geveild.
  Tegenwoordig wordt alles gemail.Ook wij mailen de komende vier maanden met onze oudste zoon. Hij is namelijk gisteren vertrokken naar Polen. Waar de reis verder na toe gaat met de boot is nog onbekent.
  Onze jongste zoon doet vandaag vormsel. Wij vieren het in het klein. Alleen in ons gezin. Dominique houdt niet van die poespas. Misschien nog even naar de orchideeenhoeve of met zijn vrienden naar het zwembad. Daar heeft hij wel zin in. duidelijk dus een puber.
  Hoe gaat het verder met de verbouwing?
  iedereen een prettige zondag gewenst.

 3. Heel leuk en verrassend om te bekijken. Ben je mooi een tijdje zoet mee…..

 4. Heel toevallig heb ik vandaag een dierbaar borduurwerk op mijn web-log staan. Ik maakte het heel wat jaartjes geleden.
  Hoewel ik het heel leuk vind wat deze dames doen, mogen ze mijn lap niet hebben.

 5. Wat een ontzettend leuk idee, ik vind zo’n kaart geweldig om aan een goeie vriend- of vriendin te sturen.
  Groetjes
  Ines

 6. Het was een leuke week: eerst vrijdag naar Leeuwarden, waar ik als niet-quilter,volop genoot van al het moois en kriebels voelde om er alsnog aan te beginnen, maar voorlopig besloot verstandig te zijn….misschien een heel klein miniquiltje van oude stukjes hongaars handgeweven linnen? Ik zie het al op mn netvlies, dus….? Zaterdag een hartverwarmende, leerzame en heel leuke ontvangst bij Elma (dank dank nogmaals!)die, wijs als zij is, me adviseerde niet aan een eigen pronkrol te beginnen, maar mijn idee om er eentje te gaan maken van verzamelde stukjes hongaarse textiel helemaal steunde! Ik vertelde dat ik restjes gehandwerkte textiel al wel verwerk tot kussenhoezen en dergelijke (het is een ideale manier om bv. iets leuks te doen met mooie maar uiterst onbruikbare overhanddoeken die bij bosjes te vinden zijn in H.) Toen bij de kinderen en kleinkinders langs, waar tot mijn vreugde onze Gwen van 7 vroeg of oma haar wil gaan leren breien…enig! Lang op gewacht. Dat gaat dus gauw gebeuren, een das wil ze maken en hij moet lichtblauw.
  ’s Nachts na Dalziel en Pascoe deze leuke log van Berthi en vanmorgen Elma’s reactie eronder. Het kon niet op.
  Allemaal puzzelstukje of liever patchworkstukjes die in elkaar pasten. Zo gaat dat soms toch? Kortom ik geniet van Berthi’s log, waar van alles uit voortvloeit…inspirerend en verrijkend voor iemand als ik, die wonderlijk genoeg veel vriendinnen en kennissen heeft, onder wie er echter nauwelijks zijn die haar passies delen!
  Prettige zondag allemaal!

 7. Enige ide├źn en heerlijk inspirerend om daar te kijken.
  eehm, vind je ’t erg als ik zelf wat maak met mijn (oude)handwerkjes !!?;-)))

 8. Dat was een inspirerend bezoekje aan Lappadoe, maar net als al eerder werd geuit, krijg je eerder het idee om Zelf aan de slag te gaan dan iets te kopen. Ik hoop dat Lappadoe ook buiten onze handwerkblogs veel bekendheid krijgt want ze maken werkelijk prachtige dingen.
  Ik verwacht zomaar ze binnenkort in een tijdschrift aan te treffen.

 9. Wat een goed idee om deze borduurwerkjes hier voor te gebruiken.
  Wat gezellig dat Frouke er ook was vrijdag in het Fries Museum, ik was er ook met dochter en ook erg genoten van al het moois.
  Groetjes en een gezellige zondag.

 10. dit is leuk en zeker inspirerend !!!!!! ook weer veel hartjes gezien ! ga zeker vaker binnenkijken!

 11. Ik deel de passie van deze dames. Ook ik kan genieten van een mooie combinatie van stof, lint en knopen. Alleen zijn er al een paar bedrijfjes die tassen maken van borduurwerken van de rommelmarkt. Ik gebruik materiaal dat op mij afkomt. Ik ga niet vaak op zoek, want dan zou mijn voorraadkast echt te klein worden.

 12. Super dat al die oude handwerkjes hergebruikt worden.
  Maar slecht voor de klandizie om het op jouw site te zetten.( LOL )
  We krijgen allemaal nieuwe ideeen.

 13. Wat een leuke site Berthi, zowel de inhoud als de vormgeving! Ik wil de dames wel mijn borduurwerken per testament vermaken maar er zelf in gaan knippen….nee hoor, ook als ze gewoon in de kast liggen niet!

 14. de foto is erg leuk !
  zo staan jullie er toch herkenbaar op
  groeten Norbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *