Flow magazine

Flow, een nieuw me-time magazine dat sinds enkele maanden opvallend en uitnodigend in de schappen van de boekwinkels ligt. Het januari-februarinummer (nummer 2) trekt absoluut de aandacht met de prachtige cover, Chinese Red Rose behang van Pip. Daarbovenop wordt de cover versterkt met een krachtige uitspraak van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900): Onze mooiste ervaringen zijn onze stilste momenten.

Je zou denken dat er al genoeg tijdschriften op de markt zijn, toch blijkt er nog een plekje vrij te zijn voor Flow. Het doet een beetje denken aan Mind, ietsje pietsje aan Happinez, maar vooral aan het doevakantieboek van vroeger. Het eerste dat me opvalt is de keuze voor verschillende soorten papier. Goed bedacht. Rustige bladzijden worden afgewisseld met drukke vrolijke kleurrijke pagina´s. Veel internet-shop-adressen. Op een van deze bladzijden zie ik een kandelaar van keramiek met meneer en mevrouw in kruissteek. Natuurlijk ga ik direct kijken. Jammer, Shop in Stijl bestaat niet meer.
Twee pagina´s zijn gereserveerd voor de februari- en maartplanner. Knip ze uit en hang ze op. Aandacht voor het dagboek dat meisjes zo graag willen bijhouden, maar vaak al gauw in een la gestopt wordt of nog erger, op de brandstapel terecht komt. Bij Saskia de Bruin kun je een cursus dagboek schrijven volgen.

Nostalgische plaatjes ontbreken niet. Kijk eens naar de grappige slofjes die het meisje aan heeft. Vergelijkbare sloffen zijn volop te koop tijdens de wintermaanden.
Ik word attent gemaakt op de expositie Lekker fris die 8 februari van start gaat in Museum Schielandshuis te Rotterdam. Een raamsticker van Rob Ryan tref je aan. Verhalen, gedichten, en een fotoproductie van Philip Gostelow, om nog maar wat te noemen.
Om kort te zijn kan ik je zeggen dat Flow een goed gevuld magazine van 140 pagina´s is, prachtige lay-out heeft en vernieuwend is.

Kleuren, ook leuk boven de zes jaar… In Japan zijn kleurboeken voor volwassenen razend populair. Het is maar dat je het weet. Kleuren blijkt goed voor onze hersens te zijn. Ik lees:´In het dagelijks leven doen we vooral een beroep op de processen in de linker hersenhelft. Die kant van je brein is bezig met taal, structuur, organiseren, cijfers. De praktische zaken. De rechter hersenhelft is grotendeels verantwoordelijk voor verbeelding, kleur en creativiteit. In ons volwassen leven wordt onze rechter hersenhelft nog maar weinig gestimuleerd: niet veel mensen zijn na de basisschool nog veel bezig met tekenen en kleuren. Als er geen beroep wordt gedaan op je creativiteit en verbeelding, raakt dat ook steeds meer op de achtergrond.´ Handwerksters hebben volgens mij geen gebrek aan creativiteit.

De kleurplaten kun je hier downladen. Grappig om Frida Kahlo hiertussen aan te treffen.

Als extraatje zit er bij elk nummer van Flow een mini-boek. Deze keer een klein bundeltje met gedichten en verhalen van Emily Dickinson. Emily schreef gedichten over de liefde, maar ook over de dood. Tijdens haar leven overlijden in haar directe omgeving meer dan dertig mensen aan tuberculose, met een gemiddelde leeftijd van vijfendertig jaar. Hier kun je een gedicht van haar lezen.

27 gedachten over “Flow magazine

 1. DD is er weg van. heeft hem gekocht, weet je waarvoor……. ?????
  Om er enveloppen van te maken. Hij ligt hier dus in tientallen pagina’s gestript .
  En er zijn al enveloppen onderweg naar haar brief-cross vriendinnen met daain leuke gedoodle-de post, zo leuk !!
  (zei een trotse mama 😉

 2. @marian’ne m, dat worden enige enveloppen. Erg leuk idee. Toch vind ik het ‘nog’ zonde om Flow uit elkaar te halen.
  Laat je enkele enveloppen op je blog zien?
  DD heeft het niet van een vreemde. Ze wordt door jou aangestoken en dan mag je heel trots zijn!

 3. Nou, hij was al versnipperd voor ik de kans kreeg. Zal de ‘restjes’ eens opzoeken !!;-))
  Misschien wil ze er een logje over maken. Ligt nu met griep en is PC moe (als het voor de mama is) ;-)))

 4. Na het lezen van dit stukje zal ik het blad beslist even in gaan kijken. Toch ben ik bang dat zo’n blad geen lange levensduur heeft.

 5. ik had hem al zien liggen maar er nog niet in gebladerd.zal ik nu zeker snel doen. ik vraag mij af of een nieuw blad in deze tijden een lang leven is beschoren …
  overigens vind ik die kleurplaten voor zesplussers eigenijk wel een goed idee – waarom zou je als volwassene niet mogen kleuren!?!?

 6. zo leuk als jij een tijdschrift beschrijft ,wordt het meteen interessant..ik had t links laten liggen met ‘pfft t zal wel wéér een nieuw tijdschrift” en nu heb ik zin om um te lezen…

 7. @marian’ne m, ja leuk, vraag haar eens of ze een logje hierover maakt. Eerst goed uitzieken! Wens haar veel beterschap.
  @Annelies, het is afwachten! De doelgroep is groot genoeg, maar of ze het kopen…
  Trouwens, ik zou te oud zijn voor het blad!:-)
  @lheurebleue, de keuze aan tijdschriften is gigantisch. Of het een lang leven gaat leiden…?
  @Hilly, jij zit dicht bij de bron!:-)

 8. Ik zal het blad eens inkijken in de winkel. Je zou de kleurplaat ook als patroon voor een stitchery kunnen gebruiken.

 9. Die uitspraak van Nietzsche kan ik volmondig beamen. Jaren geleden waren DH en ik op vakantie in Kreta. Op een plaats waar we mooi uitzicht hadden op Chania zijn we gestopt en uit de auto gestapt om eens van het uitzicht te genieten. Daar hadden we uren kunnen blijven zitten. Zó stil dat we bijna geen adem durfden te halen. Er was werkelijk niets te horen. Dat was het indrukwekkendste moment van mijn leven. Die totale stilte. Nietzsche had gelijk!

 10. @mieke s, de uitspraak van Nietsche heb ik vetgedrukt geplaatst omdat het helemaal klopt!
  Jij beschrijft dat moment zo goed dat ik het zo voor me zie. Heel mooi!!!
  @willy, inderdaad!

 11. wat een leuke blog, Ik weet niet of ik val voor zo een blad , maar het ziet er wel vrolijk uit. Er is bij mij in de buurt geen Bruna en AH heeft niet veel keuze ,,ik zal dus verder moeten zoeken.

 12. De uitspraak van Nietzsche was me in de boekhandel al opgevallen, maar het tijdschrift niet gekocht. Er ligt hier al zo veel om te lezen……..
  Zal ik Frida Kahlo gaan inkleuren???????

 13. Tussen de regenbuien door gauw even naar AH geweest. Daar zag ik Flow liggen. Ruw in gebladerd. De kleuren doen mij denken aan Oilily. Daar houd ik wel van.

 14. Ja, ik heb er vanmiddag ook even door heen gekeken. Dat paartje in kruissteek vond ik ook erg grappig. En op dezelfde bladzijde geborduurde zilveren sieraden!
  Maar nee, ik heb het blad laten liggen.
  Heb wél in de bieb in de uitverkoopkast een berenboek, een boek over appliceren en een borduur-cdrom gevonden. Die gingen dus mee naar huis.

 15. Heerlijk om eens bevestiging te krijgen. Ik kleur met tussenpozen mijn hele leven al. Ik heb zelfs van die luxe kleurpotloden gekocht in een kunstwinkel voor mij alleen. Alleen met toestemming mogen ze die van mij gebruiken. Heerlijk een eind heen kleuren, vooral mandala’s enzo. Ik heb meteen een kleurplaat gedownload, dank je wel!

 16. @Miekenoor ook ik heb mijn eigen kleurpotloden en aquarelverf in een kleindoosje van Van Gogh. Je kunt niet alleen mandala’s heerlijk er mee inkleuren maar ook stickervellen. Lekker relaxen of je kunt het mediteren noemen. Als je maar een goed gevoel er bij hebt.

 17. Zo zie je maar weer dat kleuren voor volwassenen net zo ontspannend is als voor de jeugdigen.
  Overigens heb ik ook aan mandela tekenen gedaan, jaren geleden. Was ik vergeten, maar nu miekenoor er over heeft, komt het naar boven borrelen. Enne… mandela tekenen is heel ontspannend. Je kunt ook mandela’s borduren. Kijk eens naar de hartenmandela van Jeanny:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/10/harten_van_jean.html

 18. Van de week zag ik het blad ook liggen en heb me beheerst, maar dat kwam dus omdat ik de inhoud niet zag ;- ))
  Straks meteen kopen na jouw geweldige presentatie van de inhoud Berthi!
  Wat betreft de creativiteit van ons handwerksters, besef ik de laatste tijd dat het vooral het spelen met kleur is dat ik er zo leuk aan vind *Ü*

 19. Ja Corrie, ik beheerste mij ook maar ga toch nog even kijken! Berthi, nog bedankt voor je verslag van de expositie, ik ben 30 december geweest en liep ook zo te genieten. Mooi om jouw verslag te lezen.

 20. @Corrie, in het tijdschrift Flow wordt ook veel met kleur gespeeld!:-)
  @Betty, ik heb natuurlijk jouw verslag ook gelezen. Het is mooi dat deze geweldige expositie de aandacht krijgt die het verdient.

 21. Ik heb de reclame wel gezien, maar eigenlijk gedacht van…daar is er weer een bij! Als ik jou verslag zo lees, dan moet ik hem toch maar eens inkijken als ik in de winkel ben.Niet te snel oordelen misschien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *