Expositie Quilts – Kunst met een Q II

We gaan verder met de expositie Quilts – Kunst met een Q.

Hendrika Beukema plakt rond 1830 een schriftje vol met lapjes. Ze krijgt die lapjes waarschijnlijk van een rondreizende lappenkoopman. Het schriftje is zorgvuldig bewaard in de familie. De oma van de huidige eigenares maakt van de losgeraakte lapjes een kleedje. Haar man, de bekende schilder Jan Voerman, maakt op schilderslinnen een collage van lapjes in een bekend patchworkmotief: de ruimtelijke blokjes. Grafisch ontwerpster Pien Rotterdam verwerkt de verhalen van de vrouwen die het schriftje in bezit hebben gehad, in een boekje van handgeschept papier. De collage van lapjes op schilderslinnen is 25 x 20 cm, 1950-1960.

Kunstfactor had voor de gevorderde quilters de cursus Quilten Speciaal opgezet. Uitgangspunt was meer lagen met elkaar verbinden. Onder begeleiding van beeldende kunstenaars en professionele vormgevers werden de grenzen van het quilten opgezocht. Er werd gewerkt met alle mogelijke flexibele materialen. Voor deze tentoonstelling was een opdracht uitgeschreven onder oud-deelnemers van deze cursus, het maken van een draagbaar ruimtelijk object, een kraagstuk. Geïnspireerd door historische sieraden en kraagvormen is het thema ontstaan.
Op de foto zie je het ontwerp van Annemarie Dubbeldam, ‘Oud naar Nieuw’, katoen, textielverf, discharge pasta, garen, tappas prikkers, ijzerdraad, Hardinxveld Giessendam, 2008.

Het was Mies Boissevain die vlak na de oorlog op het idee kwam om een ‘lappenrok’ te maken. De lappendas die zij in 1943 in de cel kreeg zal zeker haar inspiratie zijn geweest. Alle vrouwen luisterden naar de verhalen van Mies over elk lapje waaraan een herinnering vastzat. Het onderling contact en de sfeer verbeterden. De Nationale Feestrok moest het geloof in eenheid symboliseren. De rok was bedoeld om jaarlijks op 5 mei te dragen en door te geven in de familie. Het mooist bewaarde exemplaar is die van Mevrouw de Jong-Brouwer, ofwel Jantje III.

In de speciale uitgave van Handwerken zonder Grenzen over 60 jaar bevrijding schreef ik een artikel over de Nationale Feestrok. Ik wist van het bestaan van de prachtige rok van Jantje III. Helaas was deze rok toen niet te zien in het Verzetsmuseum Friesland. Ik was daarom erg verheugd om deze fraaie rok nu wel aan te treffen op deze quilttentoonstelling. Ik heb Jantje III persoonlijk gekend, zij was een bijzondere vrouw.

De Nationale Feestrok van Jantje de Jong-Brouwer heeft registratienummer 234, is van katoen, wol, zijde, fluweel en kunstzijde. Sneek, 1946-1980.

Corrie schreef een mooie log over haar ontmoeting met An Keuning-Tichelaar. Het huis van An en haar man was tijdens en na de oorlog een toevluchtsoord voor kinderen uit het westen van het land, onderduikers, Russische vluchtelingen en vele anderen. Door intensief gebruik, moest vanuit hygiënisch oogpunt beddengoed en ander textiel worden vernietigd. De quilts uit hulpgoederentransporten waren dan zeer welkom. An bewaart een aantal hiervan.

Op de foto zie je ‘Dutchman’s Puzzle’, 212 x 155 cm, 1945-1948 en ‘Bars and Tumblers’, 228 x 178 cm, 1945-1948.

De oudste doorgestikte dekens zijn van zijde. De rode doorgestikte deken is van kunstzijde, 1930-1950. Nummer 4: Doorgestikte deken met Jugendstilpatroon, 207 x 166 cm, Nederland, 1900-1925. Nummer 5: Janke van Duinen-Kooistra, patchwork deken van willekeurig gevormde lapjes, 200 x 145 cm, Friesland, 1950-1953. Nummer 6: deken van handbeschilderde sits, 333 x 18 cm, India/Friesland, 1725-1750. Nummer 7: Patchwork sprei van handgeweven katoen, 240 x 220, Pondicherry, India, ca. 1995.

Deze drie boeken mochten mee naar huis: Geschiedenis van de Nederlandse quilt, An Moonen, Quilts, een publicatie over de collectie quilts en patchwork van het Fries Museum en De verbindende kracht van quilts, An Keuning-Tichelaar en Lynn Kaplanian-Buller.

Wat ik de afgelopen twee dagen heb laten zien is slechts een zeer klein fragment van de expositie. Zo zijn er verder twee bijzondere ‘cartoon’ quilts van Pam RuBert uit Amerika te zien, Elfsteden-Quilts, patchwork van de Miao en art quilts.

22 gedachten over “Expositie Quilts – Kunst met een Q II

 1. Fijn dat de quilts waar Corrie het in haar logje over had er ook zijn. Ik was destijds niet in de gelegenheid om naar die tentoonstelling te gaan en had begrepen dat ze ook in Leeuwarden zouden komen. Maar ik had ze nog nergens in een logje gezien dus begon er een beetje aan te twijfelen.
  Bedankt voor je verslag.

 2. Prachtig verslag Berthi, dank je wel! Ik hoop binnenkort te gaan en hoop dat het niet té druk is…
  Prachtige foto’s heb je gemaakt, heel duidelijk!

 3. @Balsemien, afgelopen zaterdag was het druk in het Fries Museum. Misschien is het beter om op een doordeweekse dag te gaan.
  Van de andere kant is het goed dat de expositie veel bezoekers trekt, want dan kunnen er in de toekomst meer van deze magnifieke exposities georganiseerd worden.
  @Willy, deze quilts vormen een onderdeel van het geheel. Er zullen dus zeker niet zoveel exemplaren te zien zijn als op de expositie waar Corrie is geweest. Maar beslist de moeite waard om een indruk te krijgen.

 4. wat leuk is dat toch: er is niks nieuws onder de zon en dat bedoel ik absoluut niet negatief, maar de mens schijnt overal ter wereld toch vaak op dezelfde gedachten te komen en dat boeit me enorm! Ik kom erop door de ruimtelijke patchworkblokjes in dit weer prachtige verhaal van jou Berthi (en van Corrie- ik komwel laat in bed zo….-). Wij hebben in Hongarije in één kamer een vloer met dergelijke ruimtelijke tegels die nu 100 jaar oud zijn. In zwart/rood/grijs. Tzt zal ik er eens een foto van sturen. Iets later dan deze tegels was er Vasarely, een Hongaarse kunstenaar die in Frankrijk woonde en op-artachtige weefsels/wandtapijten maakte, óók met o.a dit ruimtelijke blokjes-effect. Nu is er in Pécs een museum van zijn werk: fascinerend en zó modern aandoend! Ik zei al: Hongarije is een reisje waard voor textielliefhebsters….

 5. O ja, de Elfstedentocht-werken!! Erg bijzonder en wat een talent!!Door je blog Berthi schiet me weer vanalles te binnen van de expositie, deze week maar weer even heen.

 6. Wie nog meer wil lezen over de nationale feestrokken. In HZG 130 apr-mei 2005 staat een artikel met heel veel geschiedkundige informatie. Geschreven door onze Berthi.
  Het is vandaag weer een kleurrijk geheel met erg veel informatie.
  Elma

 7. fijn verslag en mooie foto´s .Wat wil ik nog meer op deze ochtend? een beetje quilten, en dan kom ik da dag wel weer door.

 8. Ja, wat Annelies zegt heb ik ook, het raakt iedere keer. Was een mooi artikel/blad.
  Prachtige verslag van een schitterende uitgebreide tentoonstelling.
  Met de verslagen van anderen erbij heb ik al een redelijk kompleet beeld, alsof ik er ook even was !!;-))

 9. @Frouke, door jouw mooie verhalen zit ik al bijna in de auto om een reisje Hongarije te ondernemen!:-)
  @Tijm, zeker doen! Jij hoeft slechts een paar straten door te fietsen om bij het museum te komen!
  @basje, een fijne quiltdag! Krijgen we het resultaat later te zien?
  @Annelies, deze rokken vertellen een geschiedenis en ze moeten onder de aandacht blijven.
  @marian’ne m, het speciale nummer was ook heel bijzonder om te maken!
  Heerlijk toch dat er blogs zijn zodat je een goede indruk krijgt van deze bijzondere tentoonstelling!

 10. Een heel mooi verslag en prachtige foto’s!!!! Het is inderdaad nog maar een deel van wat er allemaal te zien valt. Ik ben al twee keer geweest en ontdekte de tweede keer weer andere dingen en eigenlijk wil ik nog wel een keertje. Je zou toch denken dat iedereen dit moet zien en na jouw verslag gaan er vast een heleboel mensen kijken!

 11. Fijn om weer even digitaal door de tentoonstelling te lopen. Ja ik krijg ook zin om nog eens…
  Maar er is nog zoveel meer moois te zien. Dus het wordt toch kiezen.

 12. Mooi verslag met je foto’s Berthi .Het is net of ik weer de tentoonstelling bezoek.
  Heel bijzonder vond ik ook in de verbindingstunnel de rollen stof in verloop van kleuren: een vondst !
  Ja ook deze boeken mochten met mij mee!

 13. @MarianneP, dat zou heel mooi zijn! De expositie verdient het om goed bezocht te worden.
  @ine, een luxe probleem!:-)
  @martine, fijn om te horen!
  @Mien B, ja super, wat een prachtig kleurenpalet!

 14. Leuk Berthi om bij jou ook een rondgang van de tentoonstelling te kunnen zien. Grappig is dat op mijn log die kraag ook staat! Ik vond hem echt iets speciaals hebben. En wat jij ook al zegt, er is nog veel meer moois te zien, dit is nog maar een fractie van wat er hangt! Ik denk er nog over o nog een keer te gaan. Maar ik woon ook een beetje dichterbij dan jij. Jij hebt er een flinke rit voor over moeten hebben. Maar…het is de moeite dubbel en dwars waard!!!!

 15. ik ben er met DH ook geweest en toen was het heerlijk rustig en heb ik met volle teugen genoten. Manlief ook trouwens. Echt van alles wat, traditioneel, experimenteel, mooi opgehangen, vooral die van Ted Storm draaiend en wel. Heerlijk om je verslag er nog een sop na te lezen!

 16. Berthi, wat bijzonder dat de quilts van An hier ook vertegenwoordigt zijn, zo’n verrassing om de rode geknoopte quilt te zien en daarna zag ik mijn naam staan met je verwijzing naar mijn logje over de expositie waar ik deze quilts heb mogen bewonderen.
  Dit is een bijzondere expositie waar je bent geweest met een enorme diversiteit. Prachtige foto’s heb je ook weer geplaatst!

 17. Het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging nam deze week haar derde feestrok in ontvangst. Mevrouw Elkerbout schonk de rok van haar moeder. Naast drie feestrokken en het sjaaltje dat als inspiratie diende van de feestrok, heeft het IIAV het persoonsarchief van mevrouw Boissevain – Van Lennep. De registratie van de rokken vond toentertijd plaats in het IAV, één van de voorlopers van het IIAV. Foto’s van de feestrok zijn te zien op op deze fotowebsite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *