Kousenbeursjes II

Op 15 mei 2008 schreef ik een log over kousenbeursjes. Bij dit berichtje wilde ik graag twee tekeningen plaatsen uit het boekje Antieke Rariteiten van G.A. Brongers. Ik dook mijn boekenkast in en verwachtte dat ik het kleine pocketboekje zo tussen de andere boeken zou vinden. Hoe goed ik ook zocht, ik vond niets, terwijl ik ervan overtuigd was dat het toch op die bewuste plek moest liggen. Zo ontstond de log zonder die leuke afbeeldingen. Maar wat wil het geval nu; afgelopen zaterdag op de grote boekenbeurs zag ik een exemplaar van Antieke Rariteiten. Voor € 0,50 nam ik het mee. Bij deze komen dan alsnog de grappige afbeeldingen.

Bijzonder fraai is deze heer uit een spotprent op
De Vooruitgang, die omstreeks 1830 verscheen. Niet alleen draagt hij een duidelijke kousenbeurs, maar bovendien houdt hij ook nog een face-à-main in de andere hand.

Humoristisch is ook de beer met zijn beurs voorkomend in een Frans alfabetboekje uit omstreeks 1840. De Franse tekst luidt Ours en de musicerende kikvors is Pauvre.

19 gedachten over “Kousenbeursjes II

 1. Leuk, Berthi, en dat voor 0,50….gelijk die ouwe log bekeken, was weer nieuw voor mij!
  Ben gek op dit soort kennis/weetjes, kan ik erg van genieten, bedankt!

 2. ik kocht vandaag Kreatief breien van Mary philips Walker voor 2 euro in de recycleshop. Goede tekeningen van oosters verdraaid breien, ken je dat boek? Ook een rood picknicksetje in handig doorzichtig koffertje, soort Mepal, voor 2 euro, zou het onderdeel van een kerstpakket zijn geweest? Gelukjes zzijn zo leuk, nietwaar? Breng volgende week wat gelukjes voor anderen naar die shop, ze hebben bij mij uitgediend, maar te goed om weg te gooien.

 3. Wat leuk om zo’n boekje te vinden en dan ook nog voor een leuk prijsje. Prachtige prenten om naar te kijken.

 4. Heerlijk Brethi om zo’n boekje weer te vinden. Om mij heen zijn erg veel lieve mensen die weten wat ik verzamel, gisteren kwamen er nog twee oude boekjes over kunstbreien binnen wandelen. Hoe meer je krijgt, hoe meer je mist. Je wilt dan de serie compleet hebben. Pas kreeg ik een oude Ariadne uit het jaar 1947 met een artikel over de Grolse wanten. Via het gastenboek van Grolse wanten heb ik dit gemeld met als resultaat dat er een copie verzonden is aan de heren van de Sociëteit die er erg blij mee zijn. In de bibliotheek van Groenlo is nu een tentoonstelling over deze Grolse wanten.
  Elma

 5. Heerlijk voor je dat je het boekje op de boeken beurs vond.Dat hoort bij “de leuke dingen voor de mensen”!

 6. Hallo iedereen,
  Gisteren heb ik het allernieuwste borduurgaren van DMC gekocht. Secret Perfume. Borduurgaren met een geurtje. Verkrijgbaar in twaal geuren en kleuren. waaronder groene appeltjes, citroen, aardbei, roos, lavendel, lelietjes van dalen zelfs chocola en toffee.
  De geur blijft zelf na 20! wasbeurten nog aanwezig. Zijn er al meer handwerkfanaten die het hebben aangeschaft?

 7. Proficiat met je vondst Berthi! Dat is bijna voor een dubbeltje op de eerste rij 😉
  En Wil, jakkie! Naar mijn bescheiden mening hoort garen niet te ruiken en ruiken alleen aardbeien naar aardbeien!

 8. Je zult zien dat je nu snel 2 van zulke leuke boekjes hebt, want meestal vindt je nu snel je eigen boekje terug. Grappig plaatjes, vooral het onderste.

 9. Mieke ik ben het wel een beetje met je eens maar dan moet je ook geen parfum kopen want dat ruikt ook naar bloemen terwijl het geen bloemen zijn. En als je een DMC garen fanaat bent zoals ik hoort het gewoon in je collectie al is het maar voor de “heb”

 10. @ Wil: Als je iemand een kaart wil sturen die slecht ziet of blind is, dan wordt het zo gewaardeerd als de kaart lekker ruikt. Dat heb ik meerdere malen mogen ervaren. Vroeger kon je geparfumeerde kaarten kopen. Of dat nog steeds zo is, weet ik eigenlijk niet. Maar met dat geurende garen kun je nu zelf iets borduren in zo’n geval.

 11. Dat Wil een fan van DMC is weten wij, moet ze een kleurtje gebruiken, dan wil ze een nieuw strengetje. Jammer om de collectie aan te breken. Je kunt Wil geen groter plezier doen door te melden, de laatste ontbrekende kleuren van de DMC Satin zijn binnen.
  Dit wordt dus de eerste GGP (Geurende Groninger Pronkrol)
  Elma

 12. @m.annema-luinge, ik ken het boek niet, maar voor 2 euro laat je het niet liggen. Heb je al een patroon geprobeerd uit dit boek?
  Goed idee van je. Spulletjes die jij niet meer gebruikt, komen bij anderen misschien heel goed van pas!
  @elma, enig!!! Jouw bibliotheek met handwerkboeken is al zo groot en ja, uiteindelijk wil je dan toch graag zo compleet mogelijk worden met je boeken. Ik kan me dat heel goed voorstellen.
  @Mien B, ik heb op de site gekeken. Interessant! Vandaag kwam ik het filmpje van Freek weer tegen in het Fries Museum!:-)
  @wil, ik weet niet of ik garen met een geurtje wil hebben…?:-) Ik wil het eerst zien en ruiken!:-)
  @astridvanbeers, daar ben ik ook bang voor!:-) Mocht ik het boekje vinden, dan is het een leuk cadeautje.
  @Elma, heel speciaal de eerste GGP! Prachtige afkorting!!! Die houden we erin!

 13. Wat leuk dat je het boekje alsnog hebt kunnen kopen en ons trakteert op deze enige prenten. Ik weet me het logje nog goed te herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *