Nagypalli Pince Galéria

Hartje winter is het, tijd om na te denken over de vakantiebestemming voor de zomer. Althans, zo denkt men op de vakantiebeurs die morgen van start gaat. Reizen naar de meest exotische plaatsen worden er gepresenteerd, die niet aan mij besteed zijn. Ik zoek het graag dicht bij huis! Jij ook? Misschien blijf jij in ons mooie land, of maak je een stedentrip, of valt je keuze op een Europees land? Mocht je in Hongarije belanden, dan is het de moeite waard om een kleine omweg te maken voor Nagypalli Pince Galéria in Nagypall. Nagypall ligt in de buurt van de grote stad Pécs.

Frouke Schouwstra en Eddy Smid wonen een periode van het jaar in Nagypall en openen elk jaar op 1 mei hun nieuwe tentoonstelling. Het thema van vorig jaar was beelden. Binnenkort zal bekend zijn wat de expositie voor 2009 gaat worden.

Boven op de kast ligt de verzameling wikkeldoeken. Een wikkeldoek is een wollen draagdoek voor baby’s uit Zuid-Hongarije. De eerste keer dat Frouke een wikkeldoek zag, was in een prachtig uitgevoerd fotoboek over de Ungarndeutsche Trachten. Haar belangstelling was gewekt en zonder dat ze echt op zoek was naar een wikkeldoek, kwam ze haar eerste exemplaar tegen op een rommelmarkt. Een schitterend exemplaar uit Véménd, met een klein monogram erop geborduurd. Inmiddels heeft Frouke een omvangrijke verzameling. Voor Handwerken zonder Grenzen, nummer 140, schreef Frouke een artikel over de Zuid-Hongaarse wikkeldoeken. Een fragment uit dit artikel: ‘… De foto’s (uit Ungarndeutsche Trachten) sprongen er uit vanwege de manier waarop het kind strak ingewikkeld tegen de overgrootmoeder aanzat. Er was niet goed op te zien of de doek ook nog eens achter haar rug langs liep, de structuur van de doek leek me vrij stug en dik, onmiskenbaar wol, kortom ik werd nieuwsgierig en besloot in het Hongaarse dorp waar ik een deel van het jaar verblijf navraag te doen naar dit fenomeen. Iedereen had er wel iets over te vertellen: “Ja, ze waren van wol. Nee, ze waren niet allemaal op dezelfde manier gestreept. Hier in Nagypall waren ze heel mooi van kleur. Je kunt aan een baby zien uit welk dorp hij komt aan het streepmotief en de kleuren van de doek. Jammer, nee die van onze familie is er niet meer, de motten, weet je. Ja, ik wil wel eens hier en daar voor je vragen. Kijk, zó werden ze omgedaan: eerst het kind in het uiteinde wikkelen en dan over je schouder achter je rug langs, onder je andere arm door, nog een keer om het kindje heen en hup: de punt in je rok onder de billetjes”…’

22 gedachten over “Nagypalli Pince Galéria

 1. Een prachtig verhaal en een kast met mooie spullen,die je iedereen wel wil laten zien.Dat kan met een gerust hart,want hij is ook nog eens heel erg netjes,

 2. OO heerlijke kijk foto’s
  (wil eigenlijk alles UIT/VAN die kast halen 😉
  Wat zou daar aan de binnenkant van de deur zitten.
  Wat een mooie spulletjes stuk voor stuk.
  Heb vroeger op hun site gekeken nav het artikel, maar was ze kwijt geraakt.
  Leuk weer te kunnen kijken.
  Zulke mooie foto verslagen, van hun kunst maar ook van de bewoners.

 3. at een prachtige kast met linnengoed. De doeken zijn schitterend , maar wat me ook opviel is het geborduurde beddengoed, doet me denken aan de open bedsteden op Marken en de lakens uit Friesland,

 4. Dank je voor het compliment…en..vanaf 1 mei welkom om de hele kast leeg te halen en te bekijken! In de huidige economische situatie helemaal niet zo’n gek idee om maar eens naar Hongarije te gaan met vakantie. Voor o.a. textielliefhebsters valt daar heel veel te zien en te beleven en dat niet alleen bij ons. Ik hoop jullie voorlopig via Berthi op de hoogte te mogen houden. Overweeg een eigen weblog, maar ik vind de drempel best hoog!En die van Berthi is zó mooi…dat maakt mijn drempel nog hoger.Let wel, dit is een complimenteus bedoeld grapje!

 5. Nou moet ik toch echt lachen…terwijl ik mn eerste reactie schreef komen er weet ik hoeveel bij. Dat dankjewel was dus bedoeld voor de eerste die reageerde. Wat betreft de binnenkant van de deur: daar zaten allemaal oude ansichtkaartjes, bidprentjes en andere superzoete dingetjes opgeplakt. De kast namen we over bij de koop van het huis.Hebben we natuurlijk laten zitten!
  Over het beddegoed:dit gekleurde spul is typisch voor de Schwaben in Hongarije: ingeweven strepen en dan extra nog opgeborduurde randen..schitterend! Heel interessant om te zien hoe de Schwaben die in hun dracht heel sober waren, donkere stoffen gebruikten ze vooral, hun huishoudtextiel niet bont genoeg konden maken en dat geldt ook voor hun meubels (zie het bed)De opstapeling is een kleine imitatie van het pronkbed en dat is inderdaad helemaal verwant aan die in onze oude culturen. Een dergeljk bed van hongaren zou alleen witte textiel laten zien, overigens ook voorzien van prachtige witwerkranden…O, Berthi, sorry, maar door jouw aandacht komen allerlei dingen bij me boven. Er valt zo veel te vertellen.
  De uitnodiging geldt dus voor alle andere reageersters ook!

 6. Frouke, praat lekker met ons mee. Wij genieten van alle verhalen. Berthi heeft een heel groot HART, daar passen heel lezers en meedenkers in.
  Elma

 7. Ja, dat weet ik, van dat hart bedoel ik…
  trouwens Elma, jouw bijdragen zijn ook om niet te versmaden! Als ik het goed gelezen heb ben jij een van de weinige medenoorderlingen op deze bladzijden. Zal eens zoeken of ik ergens je privémailadres kan vinden (volgens mij kwam ik het ooit ergens tegen) en dan wil ik je n paar dingen vragen…niet hier, dat zou te veel gevraagd zijn en te veel ruimte vergen!Maar dank voor je stimulerende woorden alvast.

 8. De wikkeldoeken kan ik zo vanaf de foto niet zo goed zien maar ze hebben wel wat weg van de Peruaanse draagdoeken. Het zijn zo te zien kleurige doeken.
  Het beddegoed is prachtig.
  Wie weet kan ik alles nog eens in het echt bekijken. Deze zomer gaan we nog weer een keer naar Zweden en daar is ook veel moois te zien maar helaas mag je niet overal foto’s maken. Afgelopen jaar hebben we een tentoonstelling bezocht over de geschiedenis bruids- en bruiloftskleding.

 9. De wikkeldoeken ken ik uit de HzG. Wat heeft Frouke er veel boven op die kast liggen!!
  Frouke heeft ook een verzameling “volendammertjes”. Typische hollandse patroontjes maar elders geborduurd. Staat ook in HzG. Dat wordt dus even zoeken.

 10. Frouke, kijk in pronkjournaal II, daar kun je mijn mailadres vinden.
  Elma

 11. Frouke wat fijn dat we een kijkje mogen nemen in en op je linnenkast.
  Prachtig dat beddegoed ……

 12. Wat die volendammertjes betreft…HZG 129, febr. mrt. 2005 Inmiddels zijn er dat ook meer dan 40! Is een hele geschiedenis, kun je daar lezen en ze zijn allemaal van hongaarse makelij.Ik ben ermee bezig om met die verzameling iets te gaan doen, over publiceren of zo…kost even tijd.
  Over de Peruaanse doeken: die zijn veel soepeler en dunner. Het is juist zo bevreemdend dat die Hongaarse zo dik en zwaar zijn en dan ook nog eens dubbel geslagen gebruikt werden..Je moet er niet aan denken!Maar lekker warm was het wel!
  En Elma, bedankt, dat scheelt zoeken! Ik laat van me horen…

 13. Nou Yvonne, als dat was in het kader van een vakantie? Ik geef je graag tips!

 14. leuk een verhaal over deze streek. wij hebben vrienden in pecs. toen wij hen – al weer vele jaren geleden – bezochten, werden we ook ontvangen door hun oude ouders. de moeder toonde mij trots haar vele schitterende handwerken. jammer genoeg had ik geen camera bij …

 15. @Frouke, ik kom er nu pas aan toe om al je interessante toevoegingen te lezen. Zoals je weet wordt er in huis hard gesloopt en weer gebouwd. Overdag heb ik geen tijd om achter de pc te kruipen.
  Zometeen ga ik het vervolg van deze log plaatsen.
  Het artikel over de Volendammertjes vond ik zeer boeiend. Ik kijk uit naar een publicatie over dit onderwerp.
  @lheurebleue, misschien met fototoestel weer naar Hongarije!?:-)
  @yvonnep, Hongarije voor jullie??? Dat is leuk, en ook een keer totaal iets anders!
  @marian’ne m, hoe is je dag verlopen tot nu toe? Heel feestelijk?

 16. Frouke, leuk dat je reageerd. Ging er van uit dat je ‘ver’ weg was !!;-))
  Heerlijk lijkt me dat om die kast leeg te halen. Alles door je handen laten gaan, voelen én zien dat mooie handwerk.
  Helaas moet ik het aan een andere over laten 🙂
  Het artikel van de volendammertjes was ook al zo leuk. Zou énig zijn wanneer daar meer van te zien zou zijn. En patroontjes zijn helemaal welkom.
  Een eigen blog is een goed idee.
  Dan bereik je zoveel mensen die interesse hebben in het handwerk of jullie kunst.
  Aan Berthi haar frequentie en inzet kunnen wij niet tippen maar dan is er nog genoeg te melden hoor.
  En het valt best mee een blog ‘bestieren’.
  1 waarschuwing, het is verslavend !!;-)
  Bedankt voor de toevoegingen, en k-web-bel hier maar lekker mee !!

 17. Berthi, het échte feest wordt zaterdag gehouden.
  Maar er waren al heel veel feestelijk heden vandaag, per mail, post!:-) en op mijn blog, heerlijk !!!

 18. Wat een prachtig artikel Berthi en heel mooie foto’s.
  Frouke het wordt beslist tijd voor een weblog, je bubbelt helemaal over van de verhalen, het lijkt me gewéldig om van jou meer te zien en te lezen. Wát een collectie!

 19. Hallo ,
  Ik ken Frouke van de Hongaarse les en mijn man en ik waren ook eens in Nagypall. Frouke heeft fantastische dingen gerestaureerd en prachtig om te zien.
  Groetjes,
  Roelien Moesker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *