Schaatsweekend

Even dacht ik beland te zijn in Zandvoort aan Zee, maar nee, we stonden echt in de file in Venlo aan het Zwart Water. Auto’s twee rijen dik geparkeerd, tel daarbij op de rijdende auto’s in twee richtingen. Vier rijen dik, hadden we de fiets maar genomen. Maar goed, dat is achteraf gepraat.
De schaatsers hadden het gunstige schaatsweer voor het afgelopen weekend goed in hun oren geknoopt. Het zag ‘zwart’ van de schaatsers op het Zwart Water. Koek en zopie ontbraken niet, de zon straalde, gratis schaatsles voor de nieuwelingen op het ijs en als klap op de vuurpijl zorgde Fanfaar trotwaar voor een muzikale omlijsting.

Alle ingrediënten voor een oerhollandse schaatsdag op natuurijs waren aanwezig. Mij zag je niet op de schaatsen, ik was een toeschouwer met het fototoestel in de hand. Startklaar om enkele tafereeltjes van de ijspret vast te leggen. Je weet tenslotte niet hoe lang we moeten wachten op het eerstvolgende schaatsfeestje op natuurijs!

22 gedachten over “Schaatsweekend

 1. Mooie plaatjes en wat veel sneeuw. Hier in het hoge noorden weinig vorst gehad en al helemaal geen sneeuw. Je kon hier eigenlijk alleen schaatsen op de ijsbanen en daar vind ik niets aan. Helaas geen of te weinig ijs om een toertocht te maken. Maar de winter is nog niet voorbij, dus wie weet. Bij 30 graden gaat de mens massaal naar het strand en bij min 30 (nou ja) massaal het ijs op. Raar volkje zijn we toch.

 2. @Margriet, sommige mensen hadden een dikke deken meegenomen om op te zitten aan de kant! Net zoals je in de zomer een handdoek meeneemt naar het strand om op te liggen! Anderen hadden hun slee meegenomen om daar hun tas en schoenen/laarzen op neer te zetten.
  Op het ijs lag veel sneeuw. In het midden op het Zwart Water was een grote baan sneeuwvrij gemaakt. Er is hier circa 12 cm sneeuw gevallen. Vandaag is de dooi begonnen, maar… ik hoorde dat aan het einde van deze week weer gaat vriezen. Wie weet… misschien toch nog een klein kansje voor een Elfstedentocht!

 3. Berthi, ongewoon voor jou om meerdere foto’s in je log te zetten. Maar het zijn dan ook allemaal wel heel leuke plaatjes, die de sfeer goed weergeven.
  Ja, hopen op een nieuwe vriesperiode. Maar eerst moeten we de “pratsj” van de dooiende sneeuw wegwerken.

 4. Gezellie daar zeg !!!
  En wat een pak sneeuw, hier geen vlokje gezien, ja alleen een paar gehaakte 😉
  Gisteren ook even van de sfeer geproefd, alleen kijken naar kinderen en kleindochter(4), zo gezellig.
  Ik was zó gek op schaatsen maar durf het echt niet meer.

 5. Dat ziet er gezellig uit! Echt een oud Hollands plaatje dat we al jaren gemist hebben. Het is dat ik niet meer kan, maar ik kreeg ook ineens de schaats kriebel!

 6. Schaatsen roept altijd herinneringen op. Op het ijs was ik altijd van de partij. Ik was een jaar of 17 en wilde graag kunstschaatsen. Bijna alles uitverkocht. Alleen de dure, een paar kunstschaatsen van het merk Hudora, mijn moeder was boos ze kosten 50 gulden. Erg veel plezier heb ik er van gehad. In het jaar 1966 ben ik in Groningen komen wonen. De eerste winter was er ijs. Trainigsbroek met daaronder de pyamabroek, drie truien en op pad naar de ijsbaan. “Mot je eens kieken” riepen een paar jongens Sjoukje Dijkstra. Hier kenden ze toen nog geen kunstschaatsen met witte hoge schoenen. Hier werd geschaats op Noren voor de lange afstand op de kanalen.
  De ster op het ijs ben ik nooit geweest, ik viel meer de ster in het ijs. Een paar jaar niet geschaats, totdat je de kinderen leerde schaatsen. Dat ging goed totdat ze een jaar of 12 waren en ik door het ijs zakte. Druipend ben ik afgedropen en mij er maar niet meer vertoond. Nagelachen door de jeugd.
  Elma

 7. Ik vond het ook heel leuk al die schaatsers, maar zelf ging ik er ook niet op, ik val al zonder, laat staan met……maar mooi gezicht is het!
  Groetjes
  Ines

 8. Hier is na de regen van vannacht het hele mooie winterse landschap weg. Het is nu grijs en motregent.
  Echt genieten nog deze mooi schaatsplaatjes.

 9. Prachtige foto’s. Een echt hollandse tafereeltje. Ik moest het weekend werken maar voor het gebouw liggen twee grote vijvers.Door de jeugd werd daar dankbaar gebruik van gemaakt. De bewoners hebben er van genoten wat een leven in de brouwerij.
  @ Jammer Elma dat je niet meer schaatst. Anders hadden we samen nog een pirouette kunnen maken. Ik durf geen schaatsen meer onder te binden. Als je valt, val je nu ook goed.
  Over schaatsongelukken gesproken . Mijn kinderen zijn helemaal bedorven door een schaatsongeluk. Het was eigelijk niet het schaatsongeluk maar mr. Bean.
  De schoonzoon van Elma vraagt haar man om met hem te gaan schaatsen. En je raad het al. Manlief komt te vallen. Hij moet verplicht rust houden met zijn been. De verveling slaat al snel toe maar een collega brengt uitkomst. Videobanden van mr. Bean. Wanneer ik bij Elma kwam met de kinderen werd er op verzoek een video bekeken.De grootste zoon kroop naast Ton de kleinste zoon mocht op zijn schoot zitten. Daar werd wat afgelachen met hun drieen. Al gauw werden alle schetsjes na gespeeld. Ook Elma deed hier aan mee. Zwaaiend met haar theedoen boven haar hoofd werd na gedaan hoe mr.Bean zijn sla in zijn sokken droogde. Heel lang heb ik nog moeten aanhoren “Dat doet mr. Bean ook”.

 10. Wat een gezelligheid allemaal!DH en DD’s zijn afgelopen zaterdag ook aan het schaatsen geweest,in de Biesbosch,ze brachten prachtige foto’s mee…

 11. Dat die schaatsplaatjes zulke mooie verhalen opleverd vind ik geweldig.
  Schaatsen is aan mij niet besteed,in mijn jeugd had je niet zulke prachtige ijsbanen als tegenwoordig.Het moest eerst zo hard vrieze, dat het Reitdiep dicht lag,daar gingen heel veel winters aan voorbij tot je kon schaatsen.Tot die ene winter het Reitdiep lag dicht en waar was Truus om toch eens te leren schaatsen.Ze lag ,net als het halve dorp,op bed met geelzucht,4 weken lang.
  Het was echt balen,had ooit van een oudere nicht ook kunstschaatsen gekregen en op bed had ik ze al even gepast.Ze pasten precies,maar toch heb ik er nooit op geschaatst,het jaar erop was er weer geen ijs.Dus ik heb het nooit geleerd,maar van de winterplaatjes kan ik wel genieten.Truus

 12. Truus ik ben een aantal jaren geleden nog een keer met een dorpsgenoot van Feerwerd naar Zoutkamp over het Reitdiep geschaatst. Oostenwind in de rug en daar gingen we, achteraf doodeng er waren veel schotsen en hier en daar ook nog wakken. We moesten steeds aan de kant schaatsen. Bij Electra kluunen, maar het was wel de moeite waard.
  Hierna heb ik nog niet weer geschaatst. Het verhaal van Elma leek erg op mijn verhaal, vooral dat van die kunstschaatsen, een paar maten te groot gekocht en dan kom je vanuit de stad weer in een dorp te wonen en dan val je inderdaad op. Moet nu stoppen want ik moet naar Elma.
  Trouwens Berthi, gisteravond zag ik in een flits bij de Jakhalzen iets over borduren. Heb gisteravond naar uitzendig gemist gezocht maar het stond er nog niet op, misschien nu wel. Borduren is in !!

 13. photos are just great, they bring back memories , from way back, i`ts funny to think that here in Queensland Australia it is now 34o ik had vergeten hoe koud het kan zijn in holland

 14. Enige schaatsverhalen! Ik meen dat ik maar één keer op de schaatsen heb gestaan. Ik vond het koud en viel te vaak! Daarna gaf ik snel op!
  @Ankie King, jij een hete zomer, wij een koude winter!:-)

 15. Leuk Berthi, ik heb de zondag doorgebracht in de Weerribben in NW-overijssel. Prachtig ook daar. En… ik heb ook niet op de schaatsen gestaan, maar foto’s gemaakt. Ik durf niet meer, bang dat ik val. En toch knaagt het gevoel dat ik eigenlijk… Misschien eerst eens rustig op een kunstijsbaan een paar lessen nemen. Leuke plaatjes!

 16. @Balsemien, genieten van andere schaatsers vind ik eigenlijk veel leuker dan zelf op de schaatsen staan.

 17. Wat een mooie foto’s Berthi! Hier is alles alweer weg en wat had ik er ook nog graag iets langer van genoten, maar de winter is nog lang niet voorbij, wie weet wat er nog komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *