Driekoningen

Speciaal voor Elma zijn deze drie koningen geborduurd door een lieve dame uit haar dorp.De Drie Koningen

Een gedicht van Bertus Aafjes


Van mirre, van wierook, van klinkklaar goud

stonden hun mantels bol.

Maar de wind was tegen, de sneeuw was koud

en de wereld was daarvan vol.


En achter hen slonk hun koninkrijk

en voor hen zwol de nacht,

en een ster, die eerbiedig gehoorzaamd werd,

was het overschot van hun macht.


Toen, plotseling, waaide de sneeuwvlaag om

en sneeuwde terug naar de hemel;

en de ster, die nu op een afdak glom,

wenkte hen af van de hemel.


Daar lag inderhaast wat stro,

– een trog als wankele troon,

maar ach, want het ontroerde zo –

iets lieflijks: Gods Zoon.


En dit was dus des werelds heer?

En dit was zijn paleis?

Zij deden voorzichtig hun kronen neer

en baden het Kyrie Eleis.

31 gedachten over “Driekoningen

 1. Even een correctie, Elma heeft deze drie koningen niet geborduurd. Uit een nalatenschap had ik een aantal borduurpakketten. Een lieve dame uit het dorp wilde erg graag voor mij die borduurwerken borduren. Dat zijn er in de loop der jaren heel wat geworden. Vanmorgen kreeg ik een rouwkaart: Op 94 jarige leeftijd is ze overleden.
  Sinds ze in het verzorgingshuis woont heb ik haar erg weinig bezocht, waar ik nu wel spijt van heb.
  Door het toeval vandaag haar borduurwerk te tonen wil ik haar hier mee eren en bedanken.
  Elma

 2. toen mijn kinderen nog klein waren vierden we altijd driekoningen met een boon of iets anders verstopt in een taart of cake. wie het stuk met de boon had was koning en kreeg een kroon …
  wat aardig overigens om op de sterfdag van die oude dame haar mooie handwerk te tonen!

 3. @lheurebleue , wat jij vertelt werd bij Thijmen in groep 1 en groep 2 gedaan. Altijd heel spannend!

 4. Lieve Elma, je hoeft je hier toch niet schuldig voor te voelen. Denk eens in, hoeveel plezier ze zal hebben gehad om dit te borduren ???
  En denk je niet dat ze nu over je schouders meekijkt naar dit artikel?

 5. Drie koningen wordt in elke klas van de lagere school van onze kinderen gevierd op 6 januari. Zo leuk. Wie de boon vond in het brood of de cake was voor die dag de koning en mocht met juf of meester meebepalen wat er die dag ging gedaan zou worden. Een hele eer!
  Bijzonder verhaal van die lieve borduurmevrouw.

 6. Elma je hoeft echt geen schuld gevoel te hebben,ze heeft denk ik veel handwerk plezier aan jou borduurpaketten gehad en jij met je druk bestaan kun je niet alles nakomen wat je graag wilt, weet ik wel dit mag geen excuus zijn, maar iemand die jou kent moet dat weten, denk ook wel dat haar dochter die bij jou in dorp woont daar ook wel begrip voor heeft.Bep nog pretige week toe.Jannie D

 7. Prachtig borduurwerk.
  Wat een werk zit daar in, en wat meerderen hier zeggen deze dame zal er met plezier aan hebben gewerkt.
  En wat een leeftijd heeft zij bereikt.
  Mooi om haar te memoriseren op 3 koningen met een 3 koningen borduurwerk.

 8. Bij mij werd ook zo drie koningen gevierd en later ook bij de kinderen op de lagere school. Het is jammer dat dit nu niet meer gedaan wordt bij de kleinkinderen op school en dat is dan weer een traditie die aan het verdwijnen is.
  Ik sluit mij aan bij mijn voorgangers, je schuldig voelen is totaal niet nodig!
  Groetjes
  Ines

 9. In Frankrijk kun je overal volop drie koningentaarten krijgen. Er wordt dan een kroontje bij de taart geleverd. Diegene die de boon in de taart heeft krijgt de kroon op.
  Toen ik heel jong was heeft mijn moeder dat ook eens gedaan met een boterkoek die ze had gebakken.
  Mooi borduurwerk en het geeft een mooie herinnering.

 10. niet schuldig voelen Elma, Deze situaties komen in de kringen waar veel “ouderen”wonen regelmatig voor. En het borduren is natuurlijk voor deze vrouw niet alleeen een inspanning geweest, maar ook ontspanning en de zekerheid dat ze toch nog veel betekend heeft voor anderen.

 11. Elma,ben het met Jeanny en Jannie eens,Als echte borduurster was ze vast blij met jouw onafgemaakte borduurwerken.Als je lekker bezig bent met je handwerkje,gaat de tijd zo maar voorbij,zonder nagedacht te hebben,dat ze geen bezoek heeft gehad.Dus je hebt haar vast heel veel fijne handwerkuurtjes bezorgt.De driekoningen kwamen nu goed van pas,om haar te eren en de dag van een passend borduurwerk te voorzien.Truus

 12. 2009 het jaar van de tradities. De Drie Koningen kende ik als: “de drie wijzen uit het oosten.” uit het bijbels verhaal. Dat er ook een driekoningentraditie was wist ik niet. Dat heb ik opgezocht in het boek ONZE VOLKSKUNST van Dr. Tjaard de Haan. Het wordt waarschijnlijk op de RK scholen gevierd, wij kennen deze traditie niet.
  Elma

 13. Ook ik ken De Drie Koningen viering niet. Lees allemaal nieuwe dingen, leuk. Weet wel dat sommigen na driekoningen de kerstboom pas het huis uit doen.
  Mooi borduurwerk trouwens. En Elma voel je niet schuldig.

 14. Elma, iedere keer als jij dit borduurwerk in je hand hebt denk je aan de maakster. Dus ze wordt nooit vergeten. Dat is toch ook heel mooi!
  Ik ken de traditie vamn de verstopte boon uit de leesboekjes op school. ( inderdaad katholieke boekjes) maar zelf nooit aan meegedaan.

 15. ook een mooie ‘driekoningen’; ik heb er nog een in WIP-vorm liggen…
  lief, zo’n borduurster voor anderen!

 16. Wat fijn, Elma, dat die mevrouw voor jou die borduurwerken kon maken. Mijn tante, die zelf geen plaats meer had om nog iets op te hangen, was heel blij als ze eens voor iemand anders mocht borduren. Zo kon ze doen wat ze heel graag deed en een ander was er blij mee.
  Toen mijn kinderen klein waren bakte ik ook elk jaar een koningenkoek. Wie de boon (hazelnoot) had, mocht beslissen wat er werd gegeten. Meestal frietjes en knakworst!

 17. Ontzettend leuk om te lezen dat er nog zoveel traditie bestaat bij 6 januari en dat in het jaar van de tradities.
  Ik kom uit een katholiek gezin en vroeger bleef de kerstboom en kerststal tot en met 6 januari staan. De drie koningen werden op deze dag erbij gezet.

 18. Ik kan me nog herinneren dat we met driekoningen langs de deuren gingen met een groepje kinderen. En dan zongen we (met een Brabantse tongval natuurlijk):
  “Drie koningen, drie koningen,
  geef mij ene nieuwe hoed
  m’nen ouwe is versleten
  ons moeder mag ’t nie weten
  geef me ’n appel of een peer
  kom ik ’t hele jaar nie meer”
  En dan kregen we allemaal een snoepje.
  Vergelijkbaar met Halloween dus.

 19. @Saskia, leuk dat jij dat nog gedaan hebt. Ik kan me niet herinneren dat dit in Brabant werd gedaan. Althans niet in het dorp waar ik woonde.

 20. Dag Elma, je kunt toch niet alles doen?
  Je hebt een druk leven en doet al zoveel.
  Het overkomt iedereen om te denken: had ik maar, was ik maar. Maar het wandkleed is mooi! Leuk het initiatief voor die lange pronkrol. groetjes, Edith

 21. Vorig jaar in Kevelaer kwamen we nog kinderen tegen die als drie koningen langs de winkels liepen. Ik laat de kerstboom en kerststal ook nog altijd staan tot na 6 januari.
  En wat betreft dat de maakster is overleden van jouw drie koningen. Een klein beetje blijf ze zo toch bij je . Het gebeurd ons allemaal we willen zoveel mogelijk contact blijven houden. Maar helaas loopt het door omstandigheden vaak anders.

 22. Wat een mooi borduurwerkje en het doet me denken aan het ouderwetse geboortekaartje van mijn man Jan, ook met zo’n mooi koepeltje erboven en dezelfde kleuren ongeveer.

 23. Wat geweldig dat die tradities toch niet helemaal vergeten zijn.
  Wij vierden hier in het verpleeghuis Het Driekoningen feest met een dienst. Aan het einde schreef de Pastor de datum op de deurpost en de voorletters van de Koningen ertussen in CMB dit heeft ook nog een andere betekenis dan melchior Balthasar en Caspar…maar dat kon ik even niet verstaan iets in het Latijn…het zal wel een zegen spreuk zijn want het moet heel het jaar op de deurpost blijven staan zodat iedereen die er door heen stapt gezegend is.
  Ik had dat al eens in oostenrijk gezien en nu is de betekenis ook helemaal duidelijk. Dus gaan jullie op Wintersport dan kom je het misschien ook nog wel tegen.

 24. Allen heel erg bedankt voor jullie lieve reacties. Ik heb er veel aan gehad.
  Met Jeanny had ik al overlegd om alle borduurwerken een plaatsje te geven in mijn leskamer.
  Wij hebben wel een groot huis, maar niet overal wordt gestookt en daar kunnen ingelijste borduurwerken niet goed tegen. Als het hangt zal ik een foto maken, de meeste schilderijen zijn door deze mevrouw geborduurd.
  Elma

 25. Berthi, bij ons bleef het kerststalletje staan tot Maria Lichtmis (2 februari). De kerstboom zou tot 6 januari moeten blijven staan maar mijn moeder had op 2 januari genoeg van het ding dus dan ging die!
  De boon in de pannenkoeken ken ik ook van driekoningen. Bij ons kreeg de winnaar geen kroon maar mocht hij kiezen wat we de volgende dag wilden eten. Volgens mij zijn er in Duitsland regio’s waar sterrenzangers langs de deuren gaan om te collecteren voor een goed doel. Die zijn verkleed als de 3 koningen en dragen een ster op een stok bij zich.

 26. @Lies Huizer, leuk om te horen. Ik kende het niet.
  @Elma, een prachtig plan!!!
  @Mieke S, toe maar, tot 2 februari! Dit is waarschijnlijk een echte Limburgse traditie!?

 27. Of dat echt Limburgs is weet ik niet Berthi. Ik moet erbij zeggen dat het stalletje erg klein was, van houtsnijwerk, niet zo’n sta in de weg. Misschien bleef het zo lang staan ter compensatie van de veel te vroeg opgeruimde kerstboom? 😉
  Maar er waren meer gezinnen die tot 2-2 het stalletje lieten staan. En dan was 3-2 de Blasius zegen. Ken je die nog?

 28. Lieve Elma
  Wat jij wel niet hebt betekent voor mijn moeder,ik als dochter weet dat je altijd voor haar klaar stond.Ze mocht al die borduurpakketten voor je afmaken en dat was voor haar een feest.
  Voel je nooit schuldig, je hebt genoeg voor haar gedaan.
  En dan nog dit borduurwerk op die dag te plaatsen ontroert me.
  Lieve Elma je hebt haar jaren in ons dorp een gouden randje gegeven.
  Lieve groet Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *