De allerlaatste harten…

Gisteren is het mooie Harten-project afgesloten. Ik kan je zeggen dat ik het afgelopen jaar genoten heb van de diversiteit aan harten die er gemaakt zijn en waarvan ik de foto’s als verrassing in mijn mailbox vond. Als klap op de vuurpijl was daar nog die prachtige expositie in de Witte Dame. En dan eindelijk, bijna een jaar na de harten-meeting, staan de hartenfoto’s in de fotogalerie.

In mijn postvak kreeg ik niet alleen harten van textiel. Met z’n allen waren we zo in de ban van het hart dat we ineens overal harten tegenkwamen. Zo zag Annemieke een schitterend boomhart. Wijni liet ons kennismaken met de hartetaal. En deze kaart van Ine zegt alles!

Als je nu denkt dat ik je alle harten heb laten zien, dan heb je het mis. Ik heb er nog enkele in petto. Laat ik beginnen met Het Blauwe Hart van Delft waarvan Elly mij onderstaande foto stuurde.

Het Blauwe Hart is te vinden op de Oude Langendijk in Delft, op de keerlus naast de Nieuwe Kerk. Het is een werk van Marcel Smink. Het Blauwe Hart bestaat uit een stalen geraamte dat is bekleed met hardglas, waarop blauw antiekglas is bevestigd. Het kunstwerk wordt van binnenuit verlicht. Marcel Smink heeft het kunstwerk speciaal voor deze plek gemaakt. De kleur verwijst uiteraard naar het Delfts blauw. Met de vorm haakt de kunstenaar in op de locatie in de binnenstad: het hart van de stad, waar toerisme en historie samenkomen. Het is bovendien een warm en kloppend onthaal voor bezoekers.

Een van de reisgenoten van Elly fotografeerde dit schitterende boomhart in Marokko.

Als laatste wil ik dan nog een vrolijk hartenbankje laten zien dat ik vorig jaar in augustus tegenkwam in Enschede.

Deze bank is in opdracht gemaakt door Guusje Beverdam en een van haar bekendste werken. Deze bank is te vinden voor de Twentse Schouwburg. Dit prachtige voorbeeld van toegepaste kunst als straatmeubilair, is dan ook een gezichtsbepalend onderdeel geworden van de stad Enschede. Ook in de schouwburg van Hengelo staat een bank van de kunstenaar. Hier, hier en hier kun je enkele kunstwerken bekijken van Guusje Beverdam.

12 gedachten over “De allerlaatste harten…

 1. Wat een schittrend blauw hart, precies mijn kleur. Je moet er maar oog voor hebben om een dergelijk boomhart in Marrokko tegen te komen. Het bankje in Enschede zal erg vrolijk staan het straatbeeld. Wij kunnen er nog steeds een hartig woordje over meespreken.
  Elma

 2. wat leuk om de foto’s terug te zien en ook leuk om nog eens terug te kijken naar het hartenproject. Ik hoop dat er ergens weer een plannetje in je hoofd zit te groeien voor een nieuw project. Ik heb in ieder geval genoten van alle harten,groeten Elly

 3. Wat een universeel symbool toch, dat hart. Het zal moeilijk worden om het succes van dit hartenproject te evenaren. Al geloof ik wel dat er bij een volgende project nóg meer deelnemers zullen meedoen. Zoals ik dus.

 4. Dat blauwe hart…..zucht…maar ook het hart in de boom en het bankje…prachtig
  Groetjes
  Ines

 5. Berthi dit is een hartelijke felicitatie waard, alle harten in de Galerie en het succesvolle project afgesloten. Het was en blijft echt gewéldig! Het was een eer om mee te doen en een groot plezier om samen met zoveel vrouwen aan dit mooie project mee te doen.
  Wat een prachtige foto’s van harten en vooral het blauwe hart steelt de show. Wat een waagstuk om met antiek glas dit zomaar in een stad te zetten, er wordt zo vaak iets vernield. Ik hoop dat het nog heel lang mag blijven gloeien in het donker en glanzen in het licht.

 6. @Saskia, ik vraag me inderdaad af of het mogelijk is om maar enigszins een beetje in de buurt te komen van het succes van het hartenproject. Een nieuw project moet in ieder geval totaal iets anders worden. Wie weet ontstaat er een idee naar aanleiding van mijn boekje. In ieder geval hebben we tijd om te brainstormen.

 7. Hebben jullie gezien dat ik het bankje wat in Hengelo staat verplaats heb naar Enschede. Foutje, inmiddels is het teruggeplaats.
  Elma

 8. Ik geniet natuurlijk regelmatig van dit fleurige bankje. Het was me nooit opgevallen dat het past in je hartenproject.

 9. Ik kom uit Enschede (woon er al jaren niet meer) en ben leerkracht basisonderwijs. Graag wil ik dit lieve bankje gebruiken om de volgende spellingregel te verduidelijken. De ‘nk’ daar komt geen ‘g’ tussen, anders kunnen ze niet kussen. Zou ik de originele (groot formaat) foto toegemaild kunnen krijgen hiervoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *