Handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid


Van zaterdag 7 tot en met zondag 22 februari 2009 organiseert de handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid haar 10e handwerktentoonstelling in het Zilvermuseum Sterckshof te Deurne bij Antwerpen.
Werken in allerlei borduur- en kanttechnieken van de leden zijn onder meer geïnspireerd door ’10’ en ‘feest’.
Het speciale thema van de tentoonstelling is ‘Borduuronderwijs in de scholen’. Helaas is dit vak verdwenen uit het leerprogramma, maar het was zeer levendig tot in de tweede helft van de vorige eeuw. Schattige merklapjes in rood op kaaslinnen en fijne stoplappen werden gemaakt door leerlingen in het lager onderwijs. Gedurende meerdere schooljaren vervaardigden meisjes op internaat meterslange pronklappen. De borduur- en naaitechnieken evolueren van eenvoudige zoompjes tot ingewikkelde kanten tussenzetsels. Op de huishoudscholen en de speciale beroepsopleidingen werden albums samengesteld met de borduuroefeningen op gekleurde kartonnetjes. Van al deze werken uit vervlogen jaren toont ’t Vingerhoedskruid mooie voorbeelden uit privé verzamelingen en musea.
De tentoonstelling is in het Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160 te Deurne bij Antwerpen; alle dagen van 10 tot 17 uur.

11 gedachten over “Handwerkvereniging ’t Vingerhoedskruid

 1. Wat een mooie tentoonstelling !!
  Wa zijn er toch veel technieken te leren, en wat zou ik die graag willen leren.
  Maar ja niet alles zal makkelijk gaan. We hebben wel een heerlijk aanbod en mogen zelf lekker kiezen.

 2. Wat mij betreft mogen al die technieken weer op scholen terugkomen, al was het alleen maar om kinderen weer eens wat rust bij te brengen, het is toch ook doodzonde dat het beroep van handwerklerares bijna uitgestorven is.
  Groetjes
  Ines

 3. en nu voel ik me eigenlijk ook wel naar deurne getrokken Ga eens in “conclave” met mijn chauffeur, chaufeusse, Misschien kan ik ze zo gek krijgen me daarheen te brengen,

 4. Wat zal dat een prachtige verzameling zijn! Ik heb nog net het staartje van maken van de lapjes meegemaakt in de vijftiger jaren.

 5. @marian’ne m, heerlijk om die vrijheid te hebben!
  @ines, wie weet komt de handwerkles in een vernieuwde versie nog eens op de scholen.
  @marcella, leuk, leuk!!!
  Je hebt het geheimpje uit de school geklapt!:-)
  @Saskia, met afbeelding ziet de aankondiging er mooier uit!

 6. Al deze zaken die voorbij komen op deze web-side,betreffende “nuttige en aangename” handwerken, worden uitvoerig besproken en met foto’s verluchtigt in ons nieuwe boek.
  Zo worden alle handwerken die in het verleden moesten worden gemaakt op de lagere
  scholen en internaten,in boekvorm vastgelegd.
  Hennie

 7. Hennie Stevan ((zwaaii))
  Je maakt het heel spannend voor ons(mij).
  Kijk erg uit naar jullie boek.
  Ben er van overtuigd dat het weer prachtig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *