Great American Aran Afghan I

Mieke S: ‘Het zal ongeveer oktober 2008 geweest zijn toen ik op het prikbord van de brei.startpagina de mededeling zag staan: “Kent iemand deze? Jammer genoeg in het Engels.” Er stond een site bij vermeld. Dan word ik nieuwsgierig en ga kijken. Wat ik toen zag overtrof mijn stoutste verwachtingen. Een prachtige deken in blokken gebreid in Iers breiwerk. Het bleek te gaan om een deken die was gemaakt naar aanleiding van een wedstrijd uitgeschreven door Knitter’s Magazine. De winnende blokken zijn aan elkaar genaaid en de patronen in boekvorm uitgegeven.

Ik kende Betsy (van de vraag op het prikbord) van eerdere internetcontacten. Dus heb ik haar direct gemaild in de zin van: “je geeft mij het patroon en ik geef jou de vertaling.” Ze bleek het boek ook nog niet te hebben. Dat hebben we toen allebei aangeschaft en door het vele breien van ook Engelstalige patronen had ze eigenlijk geen vertaling meer nodig!

Garen gekocht en toen zijn we aan de slag gegaan; eerst de vijf makkelijkste patronen. Daarbij zouden we eigenlijk al direct vastlopen: het boek geeft 1 herhaling van 1 kabel (bijvoorbeeld 28 toeren), daarna 1 herhaling van de volgende kabel (bijvoorbeeld 16 toeren). Doordat je dan steeds van de ene kabeltekening naar de andere zou moeten switchen, raak je hopeloos in de war doordat de patronen niet de gelijke hoogte hebben. Betsy kwam met de oplossing: zet de patronen in Excel. Zij kon dat al, ik heb het moeten leren en mensen… dat is leuk om te doen hoor. Daardoor kregen we van iedere lap een patroon waar de eerste tot en met de laatste steek overzichtelijk geplaatst zijn. En toen hoefden we alleen nog maar te breien. De afspraak was 1 blok per week maar dat halen we niet! We gaan veel sneller! Op het moment dat ik dit schrijf is het 22 december. We zijn op 14 november gestart en we hebben 10 blokken af. Dat is de helft. Dat bewijst maar eens hoe leuk het is!

Op ravelry is een groep bezig geweest met deze deken. Soms halen we daar nog nuttige informatie vandaan.

Ik voeg ter illustratie een foto bij van een blok dat ik gebreid heb. De hele deken is te bewonderen op Knitter’s Magazine.
We zitten eigenlijk nog met één ding: hoe krijgen we de blokken netjes aan elkaar? Er staan wel tips in het boek maar of we daar zo gelukkig mee zijn? Maar… komt tijd, komt raad. Voorlopig blijven we nog met plezier blokken breien en daarna… De eerste ideeën voor een kanten stola komen al bovenborrelen. Samen breien stimuleert en dan maakt het niet zoveel uit of we tegenover elkaar zitten of met een scherm ertussen!’

36 gedachten over “Great American Aran Afghan I

 1. @Mieke, jij bent een bezige snelle bij. Je bent niet alleen met een pronkrol bezig, maar ook nog eens met deze prachtige deken. Volgens mij geen gemakkelijke klus, maar deze deken zal zeker veel voldoening geven als ik zie hoe schitterend hij wordt.
  Knap dat jij het patroon in Excel kan zetten.
  Als de deken klaar is willen wij natuurlijk heel graag het mooie eindresultaat zien!

 2. Mieke S, Super dat je hier ook mee bezig bent. Het in elkaar zetten is vaak ook erg moeilijk om het netjes te krijgen. Heb je al wel gedacht om het in elkaar te haken.
  Daar heb ik in het verleden wel goede resultaten mee bereikt.
  Elma

 3. Mieke, ik vind die deken prachtig. Dat is wel voor de gevorderde breisters. Annita van Zij maakt het, is de deken ook aan het breien, daar heb ik de blokken al bewonderd.

 4. I love this afghan and it’s very high on the ‘want to knit’ list 🙂
  Happy New Year too 🙂
  Blessings
  Tannia

 5. Ja wat is het prachtig hé!
  Ik wil er ook graag aan beginnen, maar ben nu nog bezig met de blokken van de Wolhemeldeken. Hiervoor krijgen we elke woensdag een patroon, via de Yahoo groep. Ook erg leuk om te doen.

 6. Mieke PRACHTIG blok !!!
  Heerlijk om te doen lijkt mij !!
  De deken ook en als ik een Nederlands patroon had deed ik zeker mee.

 7. Elma, ik heb er inderdaad aan gedacht om de blokken aan elkeer te haken maar ik weet eigenlijk niet goed hoe! Heb je tips?
  Tijm, ik ben ook begonnen aan de groninger meebreideken maar die heb ik uit teleurstelling weer uitgehaald. Ik geniet van erg moeilijke klussen op breigebied en die kwam ik daar niet tegen. Van het garen brei ik nu kleine blokjes (16 cm) en daarin komen makkelijke patroontjes naar mijn mening beter tot hun recht. Ieder zo het zijne!

 8. het ziet er erg mooi uit het begint inderdaad alweer te kriebelen maar eerst wat dingen afmaken verder wens ik jullie nog het allerbeste voor 2009 en dat we maar veel tijd mogen hebben voor onze handwerkprojecten groet Elly S

 9. Het is erg leuk om samen met Mieke aan deze deken te werken, hoewel het soms lastig is dat we een paar honderd kilometer bij elkaar vandaan wonen. We hebben veel contact per email en naast het breien is het ook erg leuk werk om de patronen in excel te zetten en deze met elkaar uit te wisselen. Alleen was ik waarschijnlijk niet aan dit project begonnen, maar samen is het geweldig leuk om te doen en het gaat ook razendsnel. Groeten, Betsy

 10. hij is prachtig.
  toevallig was ik ook op dit patroon gestuiterd rond sinterklaas.
  ik heb het mezelf kado gedaan.
  het is echt iets om alleen mee in een kamertje te gaan zitten.
  want je moet er echt je hoofd bij houden.
  veel succes met het breien van deze deken.

 11. Hallo wat een prachtig breiwerk.toen ik het las dacht ik meteen,zou het wat zijn om de blokken aan elkaar te breien.Om te beginnen met de tweede blok,als je de laatste naald breid,die dan gelijk met een kant van de eerste blok meebreien en aan de achterkant afhechten..Je kunt de methode van Elma en deze beiden even uitproberen en zien wat het mooiste is.Want dat het mooi word,dat staat vast.Veel breiplezier en succes.

 12. dit is de deken die ik ook heel graag wil gaan breien.
  het boek moet nog besteld worden en dat kan geloof ik alleen in amerika of kan ik het ook ergens in nederland bestellen. het ziet er zo mooi uit.
  ze geven zelfs 2 boeken uit volgens mij.
  groetjes marjan

 13. Wat een prachtige deken in de maak en wat heerlijk om zo met z’n tweetjes te overleggen en samen te doen. Mooi project Mieke en Betsy! Ik hoop dat jullie de totale deken ook nog eens mogen laten zien.

 14. Antwoord op de naamloze reactie:
  Aan elkaar breien kan niet! De blokken hebben namelijk niet evenveel steken en/of evenveel toeren. Dat zou te gemakkelijk zijn 😉
  Ook de naalddiktes variëren, van 3,75 tot 5.
  Dat maakt het allemaal interessanter!

 15. Dit wordt steeds mooier. Breien achter de computer in excel met de webcam aan. Met de jeukende naalden van Wilma. Dames hebben wij alle werkjes uit het breimandje af om aan dit karwij te beginnen?
  Elma

 16. Laat ik nou vanmiddag een iers breiboek met 25 patronen tegenkomen bij de boekhandel. En ja, het zit nu in mijn handwerkmand!!
  En dan te bedenken dat ik alleen maar enkele verjaardagskaarten nodig had ;-))
  Het is een uitgave van marie-claire.
  En veel kabeltjes en nopjes en zo, en zo te zien duidelijke uitleg.

 17. Een erg mooie deken wordt dit! Door de Gr.meebreideken heb ik net geleerd kabels te breien, wat is dat spannend om te doen. Veel succes allebei, ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat.

 18. Wat een schoonheid van een deken en wat hebben de dames er véél voor over gehad om eraan te beginnen.

 19. @Quilty, leuk dat je de link naar het filmpje van Brent geeft. Het blijft mooi om het te zien. Brent heeft een schitterende deken voor zijn moeder gemaakt. Een ontzettend lief gebaar van Brent.
  @Willy, dit is ook echt een deken voor Annita om te maken.
  @Tannia, jij ook een prachtig creatief nieuw jaar!
  @Tijm, een mooi project om op je lijstje te plaatsen!
  @Jeanny, een mooie nieuwe uitdaging!
  @Betsy, jullie stimuleren elkaar door samen dit project te doen. Erg leuk!
  @marian’ne m, ik heb het bewonderd!!! Mieke is een bezige bij!
  @ine, niet op zoek, maar toch onverwachts een mooi handwerkboek tegenkomen! Altijd leuk!

 20. Is er iemand die me kan vertellen hoe ik kruissteekpatronen kan maken/overnemen/opslaan in excel? Of waar ik kan vinden hoe ik dat moet doen? Bij voorbaat dank!

 21. Frouke, ik zou voor kruissteekpatronen een programma als PatternMaker of Easy Cross gebruiken en niet Excel. Ik heb je privé uitgebreider gemaild!

 22. Hoi,
  Ook ik reageerde op de betreffende prik pagina. Ik heb het boek vorige week besteld via bol.com. Nu maar geduld hebben, want er is een levertijd. Maar ik heb er zo’n zin in om deze te maken.
  groeten,
  dian

 23. @Dian, en nu maar hopen dat de levertijd niet te lang is! Het is echt weer om gezellig binnen bij de kachel te breien met een lekkere kop thee/koffie erbij.

 24. Schitterende deken; en dit blok;
  Zou er zo aan willen beginnen; maar helaas zijn er geen patronen in het nederlands.
  Of weten jullie iemand die de patronen in het nederlands heeft omgezet; dan zou ik graag met haar in kontakt willen komen.
  sukses met deze deken en ik ben benieuwd naar ieders resultaat. Misschien de foto’s via deze blog.

 25. hallo allemaal van berthi,s blog
  Een tip voor het aan elkaar krijgen van de blokken,haken. Als ze tenminste allemaal dezelfde aantal naalden hebben. Ik heb ook een deken gamaakt van banen en die aan elkaar gehaakt,en als je de steken dan goed volgt hou je geen verschil.Maar nu nog een vraag,zou ik de patronen kunnen kopen van een van jullie? Ik spin erg veel en als maar truien,handschoenen etc is ook saai.Ikhou van uitdaging en zou ook zo graag de mondnacht willen doen,maar op yahoo kom ik tot de rand en het middenstuk kan ik daar niet vinden.Zelf zit ik in Ede bij de SNB,maar daar houd men van niet te moeilijk.
  Groeten Ria van Beek Ede

 26. De blokken hebben allemaal verschillende afmetingen, aantal naalden en steken en naalddikte varieert per blok, dat maakt het dus iets lastiger dan normaal.
  De patronen die Mieke en ik gemaakt hebben zijn niet te koop, dit hebben we zo met elkaar afgesproken. Maar….als je het engelstalige boekje koopt zul je merken dat het best wel mee valt om de patronen te breien. Wellicht ben je zelf of iemand in je omgeving handig met Excel en maak je de patronen zelf. Overigens is dit niet noodzakelijk, wij vonden dit gemakkelijker.
  Je kunt ook gewoon de tekst volgen, dan heb je verder geen patroon nodig.

 27. Ria van Beek: Ben je lid van de yahoo group Knitting in Japan? Deze groep is van Carla Meissen. In de files van deze groep vind je precies hoe je de Mondnacht moet maken met heel duidelijke foto’s.

 28. Berthi, geinspireerd door jou weblog ben ik mee gaan doen met de groninger meebreideken, want het boekje american afghan was moeilijk te bestellen. Maar tot mijn grote verassing kreeg ik gisteren van mijn lief het boekje, hij had mij er overgehoorde en het opgespoord. Nu wil ik jou en anderen vragen welk garen gebruiken jullie. Er is natuurlijk al ervaring mee en misschien kunnen ik en anderen er in delen.
  groetjes Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *