Pronkjournaal IV

Jeanny: ‘Zoals ik al in een eerder pronkjournaal heb aangegeven, zal mijn pronkrol niet alleen uit diverse handwerktechnieken bestaan, maar ik geef er ook mijn gevoelens/ervaringen in weer.

Bij Naald & Draad in Roermond heb ik verschillende linnen geweven banden gekocht in diverse breedtes, omdat ik ze mooi vond en ze leken me handig te verwerken in mijn rol. Al bladerend door het patronenboekje Rouge van uitgever Marabout d’ficelle kwamen diverse ideeën bij mij naar boven. Op zondag 23 november toen er bij ons in Limburg best veel sneeuw is gevallen, heb ik op een rood linnen geweven bandje, uit bovenvermeld boekje enkele sneeuwkristallen geborduurd, aangevuld met enkele patroontjes die ik van een cadeautasje van de Hema haalde.

Omdat ik in mijn pronkrol ook mijn gevoelens en ervaringen laat terugkomen, hoort er zeker een (kloppend) hart in thuis; vandaar dit “harten in hart”-lapje (enkele patronen ook weer uit bovenvermeld boekje). Toen ik eenmaal een afmeting had, borduurde ik op gevoel ook patroontjes die een hart vormden.

Het “kerstlapje” is voor mij een bijzonder lapje. Omdat mijn zus Riet op 24 december al weer 5 jaar geleden is overleden, wilde ik dit op mijn wijze herdenken en vastleggen. Ik heb het de titel gegeven: Always on my mind.

Het is een geweven band (11 draden per cm) die uit twee kleuren bestaat. Aan de linkerkant heb ik telkens een rode draad uitgetrokken en weer een nieuwe draad ingeweven. De ene keer een beige draad, de andere keer een groene draad. Hierdoor ontstond voor mijn gevoel een gordijn… voor een wit raamkozijn… met op de vensterbank 4 brandende kaarsen… aan de bovenkant hangen binnen enkele kerstballen… buiten zie je voorbijgaande rendieren… in de verte een vergezicht met sneeuwtoppen, een huisje en enkele dennenboompjes. Een tafereeltje waar je zo in kunt wegdromen en herinneringen ophalen…

De motieven op de voorgrond heb ik met twee draadjes DMC mouliné geborduurd, de motieven in de verte met een enkel draadje, waardoor diepte ontstaat. Het frivolitébandje, dat het gordijn omvat, heb ik gekregen van een speciaal iemand: Bella.’

28 gedachten over “Pronkjournaal IV

 1. Jeanny, wat een lieve bandjes heb je gemaakt en het Kersttafreeltje met alle lieve gedachten erin, Super lief en moooi. Heel fijne dagen nog en dank voor het mee mogen kijken

 2. Nou ja Jeanny, wat mooi en ontroerend.
  En heel origineel, een heel ‘eigen’ inbreng in jouw rol.
  Ben ik een grote voorstander van.
  Mooi om je zus zo te memoriseren, mijn moeder heette ook Riet(Maria),
  Ik heb dat bij mijn moeder ook gedaan in een merklap en dat troost !!

 3. Dat is een heel eigen pronkrol. Het lijkt wel een dagboek.Heel mooi!

 4. Wat een leuk pronkjournaal weer, Jeanny. Mooi ook het herinneringslapje aan je zus.
  Ik heb ook van die bandjes liggen voor mijn souvenir, maar ik heb er héél andere plannetjes mee 😉
  Jeanny: fijne jaarwisseling en een goed 2009!

 5. wat jeanny maakt is altijd zo mooi! en zo bijzonder dat ze hier nu een uitleg bij geeft.
  fijne jaarwisseling iedereen!

 6. OOOOO Jeanny wat mooi en ontroerend met je verhalen erbij !!!!

 7. Dit is schitterend. Echt een “souvenir de ma vie” van jouw leven Jeanny.
  En ja die hemasterretjes had ik ook al gezien.

 8. Dit is “spekkie naar mijn bekkie”. Ik houd ervan als persoonlijke gevoelens meegenomen worden in borduurwerk. Die achterliggende betekenis maakt het werk extra bijzonder!

 9. Jeanny, je had de lapjes voor mij al eens beschreven en toch is het een verrassing om ze nu te zien. Ik vind ze enig!

 10. Wat een prachtig borduurwerk.
  Weer heel erg mooi.
  Wil bij deze ook nog laten weten dat ik het boek ontvangen heb met een leuke brief erbij. Nogmaals dank ga het met veel plezier lezen.
  Voor jouw en je familie wens ik jullie een goed, gezond en creatief 2009 toe
  Groetjes PetraM

 11. herinerringen zijn mooi koesterse als satijn want alles wat over blijft zijn herinneringen in het goede en het kwaad aan die ons diebaar zijn en er niet meer zijn ,probeer zo veel mogelijk gouden randjes te onthouden van je niet meer levendige dierbaren en je zult met een glimlach om je en in je hart aan ze terug denken
  vooor een ieder die dit leest enn heel gelukkig en gezond en ngezeggend 2009
  alle liefs en goeds van elly smith broekhuizen ui ulrum (groningen)

 12. sorry voor de typ fouten ik ben nog niet zo handig met de computer bedoeld te zeggen met een glimlachom je mond heel veel liefs en gezondheid en gekoesterdeherrineringen aan je verloren gelievden toegewenst Elly

 13. Elly wij hebben je prima begrepen en wensen jullie ook al het goede in 2009. Knap dat je reageert, terwijl je nog maar net je computer hebt.
  Onze Zuidenlijke borduurster schiet omhoog, Jeanny wat maak jij mooie borduurwerken en je kunt er je gevoelens en verwerking in kwijt, geweldig.
  Elma

 14. Prachtige Pronkrol Jeanny, mooi herinnering aan je zus !!!
  Fijne Jaarwisseling Berthi en Jeanny, En dank dat wij mee mochten kijken met je mooie werk !!!

 15. Dank allemaal voor jullie lieve reacties !!!
  Fijne jaarwisseling voor iedereen en voor 2009 véél handwerkplezier.

 16. Prachtige pronkstukken !
  Heel mooi van kleur en samenstelling .
  Zo mooi dat borduurwerken een taal spreken .
  Een topstuk vind ik echt het kerst-herinnerings borduurwerk , heel mooi de kleuren en hoe alles bij elkaar komt .
  Het zal denk ik fijn zijn geweest om er aan te werken en tevens de emoties die zeker om de hoek komen kijken . Een raam dat zag ik er dadelijk in . Jeanny je kunt nu verder dromen bij je raam en hebt een prachtig uitzicht !

 17. Berthi fijn dat je zo,n prachtige reportage laat zien in het PRONKJOURNAAL !
  Aan iedereen wil ik graag zeggen , STRAKJES VOORZICHTIG OVER DE DREMPEL !!!!!

 18. Jeanny, wat een mooie werkstukjes zijn dit en wat heb je er veel van jezelf in gelegd, hierdoor herinner ik me weer zo heel duidelijk ons gesprek in Utrecht. Wat is het toch bijzonder dat we een hobby hebben waarin we ook onze gevoelens, onze diepste emoties kwijt kunnen. Heel sterk en mooi zoals je dit hebt uitgebeeld. Ik wens jou en je dierbaren een heel mooi, gelukkig, gezond en inspirerend Nieuwjaar toe.

 19. Jeanny, wat prachtig gemaakt allemaal. Bijzonder jou herdenkings lapje. Erg leuk zo als raam met gordijn. en wat orgineel om eerst een draad er uit te halen en dan een andere kleur er weer in te weven. Op deze manier breng je ons op leuke ideen!!!

 20. Hallo berthi weet jij misschien waar ik het boekje rouge van marabout ken kopen of bestellen. ik vond de hartjes zo mooi.Alvast bedankt met vr.groet Marion

 21. Hallo Marion Lempens,
  Je kunt het boekje Rouge bestellen bij Van de Moosdijk in Someren:
  http://www.moosdijk.com/nieuw/index01.aspx?id=home
  Prijs 12,95
  63 pagina, paperback, 25 x 19 cm,
  ill. + patronen
  bestelnr : 11859502
  Boekhandel van de Moosdijk heeft een ruime sortering aan handwerkboeken. Hebben zij een boek niet op voorraad, dan zijn ze altijd bereidt om het voor je te bestellen.

 22. Beste Berthi,
  Ik ben zojuist pas op je weblog terecht gekomen; bijzondere dingen staan erop. Prachtig. Ik heb een vraag.
  Zou jij me kunnen helpen aan een borduurpatroontje van de rennende rendiertjes zoals deze staan afgebeeld op de het mooie werk van Jeanny ter herinnering van haar overleden zus in Pronkjournaal IV? Of misschien Jeanny, wanneer je dit leest. Ik zou ze graag voor mijn zoontjes borduren; een andere bestemming dan die van jou, maar de jongetjes zouden het prachtig vinden.
  Bij voorbaat dank, vriendelijke groeten,
  Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *