ChrysanthemumBeiersch borduursel, kaarsjes, groen,

Een glimlach in de bovenhoek,

En dan nog ergens een groote bloem,

Een pijnappel, een mooie doek,

En middenin, of aan de rand,

Een goudgele chrysanth…


Bron: Het Leven, kerstnummer, zaterdag 23 december 1939.

12 gedachten over “Chrysanthemum

 1. Een chrysanth zou ik niet zo gauw in verband met Kerst zien. Het is nu meer een allerheiligen-bloem. Maar misschien was het in die vooroorlogse jaren wel een van de weinige bloemen die rond de Kerst verkrijgbaar was.
  Wat leuk dat je weer zo’n nostalgisch plaatje in kersttooi hebt gevonden!

 2. dit nieuwsgierig aagje kon het niet laten om even te kijken of je nog tijd vrij gemaakt had voor een “logje” en ja …..Beloond !!! hier hebben we het erg rustig gehouden en af en toe een steekje geborduurd. Al 10x kerst gevierd in de huizen…dus nu kan het wel weer even. groetjes van Lies

 3. @Saskia, om eerlijk te zeggen houd ik niet zo van de chrysanth, maar bij dit plaatje doet de bloem het goed!
  Tegenwoordig is er het hele jaar door zoveel keus aan bloemen. Dat geldt ook voor de groente en fruit. Het aanbod is gigantisch.
  @Lies Huizer, heerlijk om een rustige kerst te hebben.
  Wij hadden vandaag ‘kliekjesdag’!:-) Het eten dat gisteren over was, kwam vandaag weer op tafel!:-) Een eenvoudige maaltijd, maar lekker!

 4. Ik houd ook niet zo van chrysanth ; maar de foto is erg mooi !
  Fijn weekeinde , creatieve groet Ingrid.

 5. Ik zie een grappige creatieve achtergrond, alhoewel ik niet van clowntjes houd én niet van chrysanten is het een mooi nostalgisch plaatje.
  Vraag mij af is het een échte chrysant, zó groot.
  DD ging pas op haar werk als therapeut met de bejaarden bloemschikken. Ze waren weg van de chrysanten die zij meebracht.
  Een degelijke bloem die lang staat en vroeger zeer werd gewaardeerd.

 6. Wat een grappig plaatje, het geappliceerde mannetje en de reuze chrysant. Nu zit er vaak een plastic zakje om de bloem als ze zo groot zijn. Jaren geleden kreeg ik een dergelijk boeket, maakte heel voorzichtig de zakjes los en alle bloemblaadjes vielen er af. Dat ik zo moest lachen werd niet gewaardeerd. De bloemen weer snel in het papier en terug naar de winkel. Ingeruild voor een cyclaam, die de volgende dag ook helemaal slap hing. Bloemen zijn in dit huis niet gelukkig.
  Elma

 7. Dit najaar stond er nog zo´n knaap van een bloem hier in huis, als eenling met wat groen was het een fraai stukje. De zakjes worden er al omheen gedaan als de bloem een flinke knop is, Dit i.v.m. later vervoer en ter voorkoming van beschadiging, Als de blaadjes regenen bij het uitpakken is het een oud product.

 8. Prachtig die chrysant, ik hou er wel van en vooral van de geur, zo heerlijk kruidig. Erg mooi zulke oude plaatjes en ik zit maar naar het speldenkussentje ?? te kijken.

 9. De chrysanth vind ik echt een bloem van vroeger, hoewel je tegenwoordig wel geverfde soorten ziet. De geur is uniek!
  Leuk dat je gisteren kliekjesdag had, wij hebben dat vandaag! Fijne dag…

 10. @yvonnep, vroeger hadden wij op de kersttafel ook zo’n lief klein kaarsje staan, in een rood houdertje in de vorm van een ster.
  @Balsemien, heerlijk zo’n kliekjesdag, echt Hollands!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *