Pronkrol van Jettie

Dat er al pronkrollen klaar waren voordat het pronkjournaal begon, weten we. Af en toe verscheen een afbeelding op mijn blog, maar de pronkrol van Jettie heb je nog niet gezien. Het is een zeer fraaie rol die ik bij Elma thuis mocht bewonderen, net als de pronkrol van Leida.
In 2006 maakte Jettie een prachtige doos, waarvan je de deksel ziet, waar zij nu haar pronkrol in bewaart.

Een kleine selectie uit de pronkrol. Van links naar rechts, en van boven naar beneden zie je de volgende technieken: doorstopjes, filet doorstoppen, Assisi borduurwerk, kruissteekpatroon, richelieu, Holbein borduurwerk, een fleurig boeket in platsteekjes, Carrickmacross kant en smocken.
Het bovenste Holbeinrandje nam Elma over van het schilderij
Jane Seymour van Holbein.
Je kunt op bovenstaande foto klikken voor een vergroting.

De pronkrol wordt stijlvol afgesloten.

22 gedachten over “Pronkrol van Jettie

 1. Jettie, een pronkjuweel is de pronkrol van je, net als die van Leida. Ik heb zo genoten van alle mooie handwerken die ik bij Elma heb gezien.
  Als ik het goed heb begrepen van Elma, ga je nog een pronkrol maken. Je doos is groot genoeg voor nog een exemplaar.

 2. Wat een prachtig borduurwerken!
  Jettie, hier kun je met recht mee pronken!
  Als je het plaatje vergroot, zie je al de mooie details.
  (Voor de digibeten: 1. Klik op de foto, er verschijnt dan een nieuw venster. 2. Als het venster klein is, klik rechtsboven op het vierkantje naast het kruisje. Het venster wordt groot 3. rechtsonder staat “100%” en daarnaast zie je een piepklein pijltje. Door een klik op het pijltje komt er een uitklapmenuutje, waar je “400%” kunt kiezen.)

 3. Alweer zoveel mooie steekjes in allerlei kleuren en vormen .
  Het is werkelijk prachtig .
  En ja een pronkrol bewaren in een mooie doos dan is het geheel toch gewoon een juweel in een passend omhulsel .
  Ik meen dat het een Chinees gebruik is om mooie handwerken te bewaren in een eigen gemaakte bijpassende doos of etui .
  En wanneer je anderen het wil presenteren is het een hele gebeurtenis om het te voorschijn te halen . Het wordt dan een echt ritueel .
  Ik bewaarde handwerken wel opgerold om een koker en dan verder ingepakt met een tafellaken . Er was al lange tijd een plan om er ook iets moois om te maken . Of ik daar ooit nog zover mee zal komen , dat is maar de vraag .
  Jettie ik ga alles nog beter bewonderen , ik zie dat Saskia nog een uitleg geeft .Want zoeven is mij dat nog niet goed gelukt . Wat zul je nog vaak de doos mogen openen om met de inhoud te pronken .En maak er dan ook een ritueel van van dat is de inhoud dubbel waard !

 4. uit een “souvenirrol” lees ik ,is dat anders dan een “pronkrol”?

 5. Hilly@ Pronkrol is het Groningse woord voor
  Souvenir de ma Jeunesse. En er mag mee gepronkt worden.
  Hillie je lapje uit 1903 past prima in je pronkrol uit 2009.
  NIKS MOET, ALLES MAG het is jouw pronkrol.
  Elma

 6. dat was een genot om te zien , Wat een beeldige dingen , en da alles in zo een mooie doos Geweldig, dank voor de “inkijk” fijne dagen allemaal

 7. JAAAAA nóg meer !!!
  Kom maar op babe, hoe meer hoe liever !!!
  (psst dit zeg ik hier hardop hé)
  Zo jammer dat de foto’s niet vergroten kunnen.
  Want j, MM wil er graag IN kruipen.
  Kom straks verder jubelen.

 8. @MM: Lees mijn reactie bovenaan. daarin staat een instructie hoe je de tweede foto kunt uitvergroten op je scherm.

 9. O Jettie, ik weet niet wat ik het mooiste vind! Het gesmockte stuk? De richelieu? Prachtig allemaal en wat is er nog veeeeeel dat ik niet kan! Heerlijk, nog zoveel te leren en te oefenen. Ga je nu een tweede maken?

 10. Schitterend Jettie! Ik bewonder dit werk enorm en wat een mooie doos heb je er ook voor gemaakt, heerlijk om dat af en toe te bekijken en door je handen te laten gaan, een heel mooi erfstuk voor volgende generaties.

 11. Inderdaad, wat is er nog veel wat ik niet kan.
  Schitterend Jettie, met recht een meesterstuk!!

 12. Jettie wat leuk om je pronkrol op de weblog van Berthi terug te zien.Alleen mis ik jouw mooie gekloste randjes die je er tussen hebt gemaakt,die vind ik ook zo mooi.alleen rechtsonder zie ik een klein geklost randje. Maar het geheel met de doos erbij is prachtig handwerk.Truus

 13. Zo, eindelijk tijd om een reactie te plaatsen. Alle boodschappen zijn in huis, en opgeruimd, warm gegeten en de vaatwasser doet nu de rest!:-)
  @Saskia, dank je voor de uitleg over de vergroting van de tweede foto. Ik neem automatisch aan dat het voor iedereen duidelijk is, maar dat is natuurlijk niet zo.
  @Gerrie, zo’n mooie opbergdoos geeft wel veel extra’s!
  @Truus, de tussenstukjes zijn ontzettend mooi. Ik weet dat er een pronkjournaal met dit onderwerp komt.
  Maar, ik kan natuurlijk een aparte log maken over de tussenstukjes die Jettie gemaakt heeft.
  @Wilma, dank je!

 14. Bij het opruimen van het huis van de overleden moeder van een vriendin hing er aan de wand nog een schilderij ( gedrukte plaat ) met het portret van Jane Seymour, de derde vrouw van de Engelse koning Hendrik VIII, dat door de schilder Hans Holbein in 1536 geschilderd was. Ik vond het erg mooi door de duidelijkheid van de kleding en mocht het meenemen. Het hangt nu op de schoorsteen in de opkamer. Met het tekenen van patronen voor Holbeinwerk dacht ik aan dit schilderij. Met het schilderij 42 x 60 cm. in de linkerhand en met de muis in de rechterhand heb ik zo streepje voor streepje het patroon van de rand getekend, deze rand was door de schilder zo duidelijk met zijn penseel op het doek gezet zodat ik het patroon kon tekenen. Na jaren blader ik wat in oude Ariadnes ( mei 1970 ) en daar stond het patroon uitgetekend in. Ook heb ik dit patroon gezien op een oude pronkrol uit 1917. Nu is het ook al vele malen gemaakt op onze pronkrollen, ieder in zijn eigen kleur en fijnheid. De pronkrol van Jettie is 8.34 meter lang en Jettie is al met plezier aan haar tweede rol bezig.
  Elma

 15. @Elma, jammer dat je zoveel tekenwerk hebt gedaan, terwijl in een oude Ariadne het patroon al stond. Maar ja, dat weet je niet als je eraan begint. Meestal als je net klaar bent, kom je het patroon tegen.
  De tweede pronkrol van Jettie zal zeker zo mooi worden.

 16. Jettie, het is een fantastisch mooie rol in een mooie doos. Ik had het voorrecht om ze in het “echt” te zien.

 17. Jettie, prachtig werkstuk! Had niet echt goed begrepen (toen ik naast jullie op de camping in Frankrijk stond) wat een pronkrol was, maar nu weet ik het. Ik vind het wel jammer dat je zoiets in een doos opruimt. Succes met volgende werkstukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *