Pronkjournaal III

Mieke vertelt over de ajourlap die in haar pronkrol komt: ‘Iedere eerste dag van de zomervakantie gaan mijn man en ik naar Van de Moosdijk in Someren. Voorzover ik weet, de boekhandel met de grootste collectie hobbyboeken. Daar maak ik een stapel met boeken die ik graag zou willen hebben en ga dan schiften totdat bruin het kan trekken! Een van de boeken die ik de laatste keer meenam was
Les Jours Brodés van Jacqueline Clech en Mick Fouriscot. Uitgegeven door Didier Carpentier. Een prachtig boek met allemaal verschillende ajourrandjes en –randen. Zomaar een stuk van een bladzijde uit het boek heb ik gescand zodat te zien is hoe het eruit ziet.

Het boek was perfect geschikt als inspiratie voor een ajourlapje voor mijn pronkrol, maar hoe kies je nou de randjes en in welke volgorde? Ik kan niet zomaar beginnen, ik heb een duidelijke leidraad nodig. Daarom heeft mijn man alle pagina’s gescand (lief hè) en de zwart-wit fotootjes uitgeknipt. Dat leverde 70 strookjes met randjes op en hier ben ik mee gaan spelen totdat ik een mooi geheel had.

De breedte van de lap werd bepaald door de pronkrol. De lengte deed er eigenlijk niet zoveel toe. Als ik er maar mee kon leven.
In Nijkerk heb ik bij De Handwerk Boetiek stof gekocht. Annemiek had nog een rest heel los geweven 12 draads linnen. Geborduurd is met DMC fils à broder 35, 30 en 25. Zoals zoveel dingen ziet het er tamelijk ingewikkeld uit maar het borduren viel erg mee. Voor zover mogelijk en nodig heb ik in een ring gewerkt want met dat losse linnen is de kans op in elkaar trekken best groot. Ik heb dat ook niet helemaal kunnen voorkomen.

Voor iemand zoals ik, die wel kan borduren maar niet echt kan ontwerpen, was het een leuke manier om een “eigen” stuk te maken!’23 gedachten over “Pronkjournaal III

 1. Dit is mooi. En ja zoiets wil ik ook nog eens….ooit…
  Lijkt me echt een uitdaging.
  Wel een slim idee, Mieke om zo je randjes te sorteren op bruikbaarheid.
  Heb je voor dit werk altijd losgeweven stof nodig? Of kan het ook met gewoon linnen?

 2. Mieke, wat een pachtige compositie in je lap.
  Zo knap gemaakt en zo mooi om te zien.
  Heerlijk gevoel om ‘eigen’werk te maken hé !!
  Hoe breed maken je/jullie de rol !?
  Staat er dit boek ook de werbeschrijving of alleen voorbeelden.
  En zo ja, is dat dan te begrijpen wanneer je de Franse taal niet zo machtig bent !?
  Ine, ik ook ooit 😉

 3. Berthi, ik kwam eigenlijk hier om het vorige uitgebreide logje te lezen maar viel met mijn neus hier heerlijk in de boter !!;-))

 4. @marian’ne m, prachtig hè deze ajourlap, en volgens Mieke ook nog eens niet zo moeilijk!
  Ik neem aan dat Mieke jullie vragen zal beantwoorden.

 5. Wauw wat mooi!!!! Je zou dit meteen ook willen maken. Wat een goed idee om het ontwerp zo aan te pakken, dat ga ik onthouden (aantekenboekje). Je kunt er trots op zijn.

 6. Wat een prachtig pronkjournaal is dit weer, smullen! Bedankt voor de duidelijke toelichting. Het resutaat is: SCHITTEREND!!!!

 7. Wat mooi Mieke, ontwerp je helemaal zelf je pronkrol of heb je net als ik les ?
  En inderdaad de uitleg in het Frans, lijkt me erg moeilijk.
  Veel succes verder met je pronkrol, laat maar eens wat meer zien.
  Margriet

 8. Wat een prachtige randen , fijn gewerkt .
  Dit zijn toch heel mooie technieken .
  Elke dag worden we hier verwend met zoveel schoons en mogen we vernemen dat er velen zijn die zich bezig houden met handwerken en het doorgeven aan de jongere garde .

 9. Mieke een prachtige ajourlap,zelf heb ik het in 2 kleuren gemaakt,maar deze witte vind ik toch ook heel mooi.De stoeierij met de opbouw vind ik ook wel uniek,een beetje werk,maar daar krijg je wat mooi,s voor terug.Zelf heb ik een brede rand in het midden gemaakt,daarna aan iedere kant de zelfde kleinere randje.Berthi weer een mooie pronjournaal,bedankt!!Truus

 10. Margriet@ Nog even geduld, 13 jan. sta jij op de lijst voor open naaien. Dit boek wordt hier ook gebruikt.
  Elma

 11. Dank je Elma, ik meende ook al dat ik 13 jan. weer bij je zou komen, maar ik heb nog steeds geen agenda voor 2009.
  Ben nu nog druk met lint opnaaien, daar kun je ook heel wat eigen fantasie en creativiteit in kwijt, hetgeen soms niet meevalt. Iets namaken is heel wat gemakkelijker, maar het wordt wel heel mooi.
  Vanmiddag nog even wat lint bijkopen (jouw winkeltje is gesloten, helaas….)
  Dank Berthi om even langs deze weg met Elma te corresponderen.
  Margriet

 12. Allemaal hartelijk dank voor jullie lovende woorden. Daar wordt een mens blij van.
  Ine: volgens mij kun je het ook op gewoon linnen hoor, het hoeft niet persé losgeweven te zijn. Ik wilde dat omdat ik het goed vond passen bij de ajourtechniek.
  Marian’ne m: ik maak mijn pronkrol ongeveer 30 cm breed. Dit borduurwerk is 24 cm breed, maar in de rol komt er dus nog een rand stof omheen.
  lheurebleue: ja hoor mijn man is een schat. Hij heeft zich ook heel goed aan kunnen passen 😉 aan een vrouw die als een van haar grootste ondeugden “ongeduld” heeft. dat mag ook wel na 38 jaar!
  Margriet: nee hoor, dit is het eerste stuk dat ik zelf ontworpen heb, verder zoek ik in boeken, krijg patronen van de anderen in onze groep. Ik denk dat wij in Sittard anders werken als jullie in Groningen. Er is bij ons geen les en ieder is met zijn eigen ding bezig. We wisselen wel tips en ideeën uit en we kletsen heel wat af 😉 En iedereen heeft als eerste een klein merklapje gemaakt.
  De uitleg in het frans valt eigenlijk wel mee. Met een woordenboek kom je een eind en de foto’s met uitleg zijn heel duidelijk. Ik moet er wel bij zeggen dat er na 41 jaar toch best wel wat van mijn MMS-frans is blijven hangen.

 13. wat een prachtige lap voor je souvenir Mieke! Ik geniet ook van je beschrijving hoe je te werk bent gegaan. Daar ben ik nou veel te ongeduldig voor,ik begin gewoon en zie wel waar ’t schip strandt 😉 een mooi souvenir-journaal!, dank je wel

 14. dit is genieten op en top , wat een mooie randen en zo dordacht gesorteerd,(of mag ik dta niet zo noemen?), ik geniet ervan

 15. Wat een prachtig werkstuk Mieke en helemaal mooi in de sfeer van deze dagen, rood-wit. Ongelofelijk dat dit geborduurd is!

 16. Prachtige open randen die Jettie heeft gemaakt.Hulde daarvoor.In Kiep en Bazar staat een volledige rol met opengewerkte
  randen afgebeeld.Deze rol heeft dienst ge-daan als bestelboek.De uitgezochte rand
  werd tegen betaling in opdracht gemaakt.Hennie.

 17. Gorgeous! I am aiming to try some of this work during 2009! I hope it turns out this beautifully!
  Happy New Year!
  Tannia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *