Still Live, Pfaff Art Embroidery Challenge 2007

In 2005 was ik in Horst om met Aart en Gerrie Peters te praten over hun kantfabriek, de Zuid-Nederlandse Kantfabriek. (Handwerken zonder Grenzen 132: Voortbestaan laatste Nederlandse kantfabriek staat op de tocht) Het was de laatste draaiende kantfabriek in Nederland en op dat moment niet meer haalbaar om hem draaiende te houden. Een producerend museum zou uitkomst bieden. Anno 2008 is het dan zover, de kantfabriek is een museum geworden: Museum de Kantfabriek. Vandaag was ik er voor het eerst na het interview in 2005. Er is hard gewerkt en ze hebben er iets moois van gemaakt. Het is nog niet helemaal klaar, maar een goede indruk geeft het al. Vanaf vandaag tot en met 26 april 2009 is er de expositie Still Live, Pfaff Art Embroidery Challenge 2007 te zien. De internationale Pfaff Art Embroidery Challenge 2007 kreeg dit keer het thema ‘Stilleven’. De expositie laat de resultaten van de internationale kunstwedstrijd zien. Alle werken zijn vervaardigd met huishoudnaaimachines terwijl de borduurwerken uit de vrije hand of met borduursoftware zijn gemaakt. Ruim veertig winnende werken uit twintig verschillende landen zijn tentoongesteld.

Shadow with the Sleeping Face van Inga Likšait? won de Grand Prize. Al eerder won zij de eerste prijs bij art of the STITCH 2008/2009.

Very Still Life; there is still life, even when life is still van Cindy Hickok uit U.S.A. In het Textielmuseum van Krefeld zag ik een ander werk van haar.

When Mother’s not at Home van Tatjana Golder uit Duitsland. Tatjana: ‘When I hear the word “still-life” I think of old Dutch baroque painting in gold frames, with silverware, and magnificent fruit… In homage to masters of that time, I have embroidered a frame and the silverware by ancient technique and antique thread, and modern fast food have conserve in the modern ways… Fast times, fast food, fast techniques… Each generation leaves to descendants that it can…’

Still Lives van Jacqueline Bogg uit Engeland. ‘Fine art trained and always a passion, I took my inspiration from the works and words of Paul Cezanne …”marks, colours and tones on a canvas or sheet of paper, that is not a copy of nature, but a realisation of ones creations.”
Also a small part of Aztec spiritualism i.e. child sacrifices, which linked in a more conceptual way to “still life”, those being the small textile dolls made from tie-dyed cotton and hand stitching. The main body of machine and hand embroidery was fun and equally hard to do. Totally absorbing, both in it’s creation and application.
The base is handmade felt with layers of machine stitches over the top, creating the image and giving integrity. I would like my sculptures to be an illustration of harmony, movement and rythm. A layering of colour, form and texture. Something to contemplate in both sight and touch.’

18 gedachten over “Still Live, Pfaff Art Embroidery Challenge 2007

 1. Very still life het werk van Cindy Hickok, prachtig wat een diepte in het platte vlak.
  Wat zal de man op de bank lekkere warme voeten hebben, het hondje ligt zo lekker tegen hem aan. In gedachten voel ik nog onze hond Herta, die moest ook altijd dicht bij je zijn. Alleen pasten wij niet samen op de bank ( een grote bruine hond) Wat mooi dat op deze manier de kantfabriek/museum kan blijven bestaan.
  Elma

 2. Shadow with the Sleeping Face – erg mooi. Het is wel goed dat in de titel staat dat het een slapend gezicht is, want anders zou je je licht kunnen vergissen.

 3. Vier zeer verschillende werkstukken, maar allemaal zo mooi.
  Als het even kan, wil ik zeker een keer naar de Kantfabriek.

 4. Geweldig,wat Aart en Gerrie Peters hebben gerealiseerd.Lijkt me fantastisch.Leida

 5. Schitterede werkstukken!! Maar dat prachtige stil leven op de evenzo prachtige sofa heeft mijn voorkeur.Dacht even aan onze jongste zoon,die lag ook graag zo met onze [wijlen] hond,na een week op zee te zijn geweest.Truus

 6. Na een gezellig ochtendje weer achter mijn eigen vertrouwde computer en op een vertrouwd web-log adres . En natuurlijk is hier weer heel veel moois te bewonderen .
  Ik zag prachtig geborduurde tasjes , wat een collectie !
  Ik mag hopen dat er nu wat rustige dagen zullen aanbreken om hier en daar op m,n gemakkie rond te wandelen .
  Geen kantfabriek meer , maar gelukkig is er een mooi museum overgebleven !

 7. En nog eens beter kijken , ontdek ik pas wie er een dutje doen op de mooie canapé .
  Krijg er bijna slaap van . . .

 8. Heerlijk een tentoonstelling dichtbij.
  Een bezoek staat al gepland voor 2009.

 9. Sinds jouw artikel in HzG hield ik er al een oogje op. Stond er al een keertje voor de deur maar toen nog gesloten.
  Zondag naar ons thuis gegaan, anders waren we elkaar tegengekomen!!
  Ik ga komend weekend kijken, fijn om hier al een indruk te krijgen.

 10. Voor iedereen die van textielkunst houdt zeer de moeite waard.
  Ik heb genoten zondag en met mij veel plaatselijke bevolking die benieuwd waren naar het museum en er een mooie expositie bij kregen.
  Ik vond Inga een terechte winnaar. Heel mooi werk, vooral doordat de lijntjes niet voorgeprogrameerd strak waren, maar los uit de hand waren gemaakt door de naaimachine.
  Het werk van Cindy wint nog een zeggingskracht als je bedenkt dat het maar zo’n 25 x 13 cm is.
  Er was ook nog heel byzonder werk van …. uit Korea. Sorry, ik ben haar naam vergeten. Misschien weet iemand het en kan hier een foto plaatsen. Ik vond het zo byzonder omdat het zo eigen was.
  Een byzondere plek voor een byzondere textiel expositie.

 11. Beste allen,
  Museum De Kantfabriek is echt een aanwinst voor de textielwereld. Leuke opening van de Pfaff expositie.
  Trouwens Cindy Hickok heeft een grote solotentoonstelling in het najaar van 2009 in Engeland en Ierland op de Knitting and Stitching show (een geweldige en grote beurs voor handwerk liefhebbers op 4 locaties). Dus http://www.twistedthread.com goed in de gaten houden voor de locaties en de data. Voorzover ik weet komt er dan ook een boekje over haar werk uit.
  groetjes,
  Tilleke Schwarz

 12. Nogmaals dank je wel voor de tip Berthi. Ik ben er vanmiddag geweest. Het was zeer de moeite waard. Is natuurlijk, want we kunnen nog gaan kijken.
  Het was ook heel mooi om de machines aan het werk te zien.
  Ik zie wel dat jij ter plekke foto’s kon maken; nu hingen er briefjes: fotograferen verboden. Dus dan maar de catalogus gekocht.

 13. @Ine, vorige week hingen er nog geen briefjes met verboden te fotograferen. Misschien dat er al teveel mensen foto’s hebben gemaakt, waaronder ikzelf!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *