Trots: over Kuiven en Kraplappen

In Opzij – januarinummer 2009 – kom ik een fotoreportage tegen over de laatste Spakenburgse dames die nog in dracht zijn. Het is een vooraankondiging van de expositie Trots: over Kuiven en Kraplappen die van 5 februari tot en met 1 maart 2009 te zien én te horen is in de Melkweg Galerie te Amsterdam. Fotograaf Bert Verhoeff bracht Spakenburgse dames in beeld die anno 2008 nog klederdracht dragen. Gelijktijdig met de expositie verschijnt het fotoboek Kuiven en Kraplappen met cd bij Mets & Schilt uitgevers.

Bert Verhoeff en Hannes Wallrafen laten zien en horen hoe tradities opgaan in nieuwe verbanden. De vrouwen dragen letterlijk hun cultuur met zich mee. Op het oog hetzelfde. Onderling zijn de verschillen van belang. Hun van oorsprong gesloten gemeenschap is in korte tijd sterk veranderd. Invloeden van buitenaf nemen plaatselijke gebruiken meer en meer over.

De vrouwen hechten zichtbaar aan hun tradities. Dat staat een eigentijds leven niet in de weg. Op het aanrecht staat een Senseo, ze bankieren via internet en hebben een mobieltje op zak. De vrouwen bestieren succesvolle ondernemingen, bekleden bestuursfuncties, hebben soms kleinkinderen van een allochtone afkomst en bezoeken een plaatselijke, vrouwelijke tandarts die uit Iran afkomstig is.

Tradities zijn hier direct zichtbaar, waardoor de spanningen tussen heden en verleden, tussen traditie en vernieuwing optimaal tot uiting komen. Dat levert weerbarstige beelden op: een veranderende maatschappij, in verhevigde vorm. Schijnbaar onverenigbare zaken gaan hier ‘gewoon’ samen. Omdat de jongere generatie dit niet meer oppakt en zich in niets meer onderscheidt van de rest van Nederland, verdwijnt definitief een verschijnsel dat decennia lang in vele regio’s in Nederland te zien was. Het project heeft dus ook grote historische betekenis.

18 gedachten over “Trots: over Kuiven en Kraplappen

 1. zo te zien hebben de dames ergveel plezier en lol in demonsteren van hun kleding
  het zou jammer zijn als het helemaal weg zou zijn een klederdracht heeft toch iets aparts

 2. Dat zal een mooie tentoonstelling zijn.
  En ook nog eens boek en cd (wat zal daar op staan, het dialect of vissersliedjes).
  Ik woon dicht bij Spakenburg en kom(kwam) regelmatig deze dames tegen op de markt of in de Hema !!;-)
  Ik herinner mij een foto uit de jaren 70 in één van mijn klederdracht boeken waar een dame in klederdracht een oranje helm draagt en op haar ‘puchie’ stapt !!;-)).

 3. @marian’ne m, in Opzij staat een enige foto van Trijntje Korlaar op de Solex!
  Voor mij is het al weer een aantal jaren geleden dat ik in Spakenburg was. Een mooie plaats!
  Ik hoop dat Hannes Wallrafen ons meer gaat vertellen over de foto’s.
  Op de eerste foto staan de dames in de lift die hen naar de kantine brengt van voetbalvereniging IJsselmeervogels.
  Op de tweede foto zie je de dames op weg naar het Utrechts Statenjacht waar zij gastvrouw zijn tijdens de Visserijdagen in Spakenburg. De derde foto spreekt voor zich.

 4. Wat een prachtige foto,s van deze dames in dracht. Jammer dat het verdwijnt.
  Elma

 5. Prachtige foto’s zijn het op de website. Respect voor deze dames die fier hun dracht dragen en ook met de tijd mee gaan.

 6. De tulband in de oven en u even ontspannen met “Berthi”, wat een leuke foto´s en de wind in de rokken. Jammer dat ook dit langzaam maar zeker verdwijnt. maar dank zij fotoboeken kunnen we ervan blijven genieten,

 7. Het is en blijft prachtig.De foto’s blijven,maar om ze straks nog in het echt te zien ,gaat jammer genoeg verdwijnen.De jeugd vind het mischien wel mooi,maar heeft de tijd er niet voor.Als ik aan onze kinderen denk,hoe jachtig leven ze leiden.

 8. Jammer dat dit over een tijdje voorgoed verleden tjd zal zijn, maar ja, ik zou het ook niet aantrekken voor de traditie.

 9. Wat ontzettend leuk die versmelting van de traditie met het nieuwe. En inderdaad, wat een pret hebben die dames.

 10. Als je met zoveel moderne media werkt en tóch de traditionele kleding blijft dragen, kan dat niet anders dan een bewuste keuze zijn en een duidelijk teken van onafhankelijkheid en tja, dan heb je maar spierwitte benen, wat maakt het uit (^_^)Kan ik zéér waarderen. Prachtige foto’s!

 11. leuk log ,mooie site van bert verhoeff (plus erg mooi gordijntje in beeld) ik hou erg van de combinatie rood ruitje en bloemen, mooie hollandse foto’s…mmmmmm

 12. al zie ik het nog vaak, het blijft genieten, de Spakenburgse dracht. k ben benieuwd naar de jongste draagster (dus niet alleen voor ‘de show’)

 13. wat een mooie foto’s! ik kom af & toe wel eens in spakenburg. ik vind het elke keer weer geweldig die klederdrachten te zien tegen de achtergrond van de oude haven.

 14. vind alle klederdrachten prachtig om te zien.er straalt een stukje rust uit ,die wij in deze jachtige tijd missen.ga zo door met het dragen ervan en maak de jongere generatie ook warm voor.ook al is het maar voor het presenteren van je mooie dorp en pr voor het buitenland.geniet met volle teugen als ik in spakenburg ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *