Kantlijnen


Brugge ontleent zijn naamsbekendheid aan de kant. De stad heeft een rijke kantgeschiedenis. Vanaf de 17e eeuw ontwikkelde zich in Brugge de kant-industrie en was er lang een belangrijke bron van inkomsten. Tot 1 maart 2009 zullen overal in de stad, zowel binnen als buiten, kunstwerken, designobjecten en modeontwerpen opduiken die met kant verband houden. Ze gaan een dialoog aan met de oude gebouwen, grachten en straten, met de historische collectie kant van de musea. Kantlijnen betekent vier maanden lang actuele kunst, design en mode in de hele stad, een ambitieus project waarmee Brugge opnieuw zijn andere kant toont.

Vijf musea van het Bruggemuseum belichten elk een ander aspect van kant. Het Bruggemuseum-Gruuthuse legt de klemtoon op constructie en confronteert zijn historische collectie kant met ontwerpen van jonge mode- en productvormgevers. Het Hospitaalmuseum-Memling in Sint-Jan zullen onder andere het imposante ‘Kingdom’ van Dylan Graham en twee licht- en geluidsinstallaties te zien zijn. Het Bruggemuseum-Volkskunde schuift het ornament naar voren, toont werken die met moderne technieken als lasercut gemaakt zijn en plaatst die bij de eigen bidprentjes, die door hun fraaie knipwerk eveneens als kant ogen. Het Bruggemuseum-Belfort focust op het lijnenspel en toont draadstoelen. In het Bruggemuseum-Gezelle draait alles rond transparantie, licht en reflectie, met onder meer designlampen en tapijten. Daarnaast is er werk op diverse buitenplaatsen te zien.

Hier is het filmpje Making of Kantlijnen te bekijken. Informatief filmpje over Kantlijnen. Op 10 november werd in het Concertgebouw van Brugge de catwalk Kantlijnen gehouden. Kijk voor meer informatie op de website Kantlijnen.

Het ontwerp van deze wit leren tuniek is van Conny Groenewegen. De foto is gemaakt door Paul Bakker.

10 gedachten over “Kantlijnen

 1. Dit is de ander kant, van kant. Op de video gezien een zebrapad van kant, prachtig.
  Elma

 2. Wat heeft kant toch vele kanten!
  Kant van leer, van hekwerk, van verf, van tegels, de kruiwagen en het “Abbey road”-zebrapad. Allemaal leuk om te zien.
  Ik heb nog twee maanden om DH zover te krijgen dat we er gaan kijken…

 3. Vandaag zullen we de kantjes er niet vanaf lopen . . . . . . . . . !!!!!

 4. Ja Brugge gezellige stad,met heel wat kantwinkeltjes,en gekend over de hele wereld,jammer dat sommige winkeltjes gecommercialiseerd zijn,geef mij maar de echte oude winkeltjes.

 5. Prachtig kantwerk. Daar kan menig mens jalours op worden. Ik tenminsten wel.
  Ik ben helemaal met Katrien eens geef mij ook maar de oude winkeltjes. Lekker snuffelen in alle hoeken.

 6. Het filmpje laat prachtige objecten zien. Boeiend.Zou er zo naar toe willen. Leida

 7. wat een kunstenaars zijn klossers in ben onderde indruk. Op de diverse filmpjes zie je inderdaad deklosjes vliegen. Fijn weekend.

 8. Brugge is een prachtige stad en ik zou zeker voor deze manifestatie graag weer eens gaan kijken. Wie weet! Ik weet wel dat ik dan eerst hier even kom kijken voor een reisschema ;- ))

 9. dankjewel voor de tip!!! ik was al lang van plan een ‘kanttripje’ naar brugge te maken. dat moet ik nu echt maar eens doen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *