Jozef en Maria

Het is bijna Kerstmis. Het huis moet in kerstsfeer komen. Om me heen zie ik mensen sjouwen met een kerstboom, groot en klein. De verlichte arrensleeën in de tuinen doen het weer goed en men kiest dit jaar voor de gezelligheid binnenshuis en niet buiten de deur.

Leida is al helemaal in kerststemming. Zij heeft haar prachtige wandkleed van Jozef en Maria een mooi plekje in huis gegeven.

Leida: ‘Dit Jozef en Maria wandkleed met een afmeting van 76 x 58 cm, maakte ik naar aanleiding van een afbeelding op een kalender van mond- en voetschilders. Eerst heb ik de afbeelding meerdere keren vergroot. Daarna alle figuren uitgeknipt en op een witte ondergrond gelegd en geregen. Vervolgens de delen een voor een uitgeknipt, gerangschikt en met de hand vastgenaaid. Alles in overleg en met ideeën van Elma en mijzelf. Zelf wilde ik alle mozaïekstukjes een voor een knippen en naaien, maar omdat ik graag glansstoffen wilde gebruiken zou dat teveel gaan rafelen. Dus stelde Elma voor de mozaïeklijntjes te gaan borduren in de kettingsteek. De stoffen komen ook uit ons beider voorraad. Ik had bijvoorbeeld geen goede stof voor de lucht, maar Elma had een lap dat bedoeld was voor een rok, wat precies geschikt was, waarin ook nog het rood zat voor Jozef zijn gewaad. Tja, en die rok, dat werd hem toch niet meer, dus…? Ook de tegelvloer en de lammetjes komen uit haar voorraad. De staf, de sluier, de cape en de omslagdoek zijn enigszins 3D, want dat is allemaal losjes geplooid. Zo hebben we, met mijn idee, waarop zij dan prompt inspeelt, een mooi stukje werk geleverd, toch?’

26 gedachten over “Jozef en Maria

 1. Zaterdag mocht ik dit prachtige wandkleed van Leida bewonderen bij Elma en op de foto zetten. ’s Avonds werd het wandkleed snel teruggebracht naar Leida waar het hoort.
  Leida, je hebt samen met Elma een mooi werkstuk gemaakt. Complimenten!

 2. Wat ziet dit er schitterend uit zeg!!!
  En wat zal het een werk geweest zijn.
  Echt heel mooi.
  Groeten Marja

 3. Heel mooi werk Leida en Elma !!! Prachtig !!! Hier heb je altijd wat aan..
  Komt ieder jaar terug. Ieder jaar weer genieten. Nou samen een maken voor Elma ???

 4. Zo mooi! Vooral de plooien in de kleding en de omslagdoek va het babytje zijn zo realistisch. Een waar kunststuk! Leida, van mij een tien met een griffel!

 5. Leida het ziet er prachtig uit. Ik wilde eigenlijk precies hetzelfde zeggen als Saskia. De plooien in de doek van de baby en in de hoofddoek van Maria maken het extra mooi.

 6. Leida !! een mooi stukje ???
  Een K*U*N*S*T*W*E*R*K*, prachtig !!!
  Zo mooi van kleur en de verwerking van stof en steken.
  En de stenen zo echt.
  Ik wilde dat ook zeggen van de hoofddoek,
  ligt die er los bovenop.
  Mooie samenwerking Leida en Elma !!;-)

 7. wat moet ik daar nu no aan toevoegen Volkomen eens met de andere dames

 8. ‘k Vind het een heel mooi werkstuk, waarin je duidelijk de boodschap van kerst afleest.
  Ontroerend mooi, om telkens opnieuw en heel lang naar te kijken. Mijn complimenten Elma en Leida.

 9. Hij is heel mooi geworden Leida. Hier zou je nu ook weer een foto voor een kerstkaart van kunnen maken.

 10. Leida na je mooie pronkrol,verras je ons al weer met zo’n mooi pronkstuk.Prachtig,zit zowat met m’n neus op het scherm.Door de sluier van Maria,de omslagdoek van het kindje Jezus en de staf van Jozef maakt het geheel 3D.Het idee van Willy is ook mijn idee.Berthi bedankt voor het laten zien,t’is weer genieten.

 11. wat een mooi stuk en wat leuk dat het verhaal van de totstandkoming erbij verteld wordt… genieten.
  groetjes

 12. Vanmiddag zag ik bij Urbi @ Orbi een pastoor met een enorme collectie kerststallen van vertederend klein tot groter en uitgebreider .
  Dat laat ons het echte kerstgebeuren zien .
  ER was een levende stal vanuit Friesland . Omdat deze uitzending nogal op een moeilijk tijdstip wordt uitgezonden , wanneer velen in hun kookpotje staan te roeren , zullen er niet zoveel mensen gekeken hebben denk ik .
  En als ze ook nog bij een kerstmarkt kijken wat er voor prullaria gekocht wordt . Een mevrouw met een gouden engeltje in haar hand , vond toch die engel voor 2.25 Euro veel te duur .
  Toen dacht ik even aan deze mooie Kerst-Quilt van Leida , die ik al in de zeer late uurtjes had bewonderd . Zo laat maak ik mij niet zo druk meer met een berichtje , dat is wat te moeilijk .
  Maar een prachtige quilt als deze eigenlijk ook net zo mooi als een kertsstalletje .
  Elk jaar kun je er weer opnieuw van genieten . Het is een prachtig werkstuk
  De laatste jaren voel ik er helemaal niet meer voor om ergens naar een kerstverkoop te gaan of een tuincentrum met allerlei toestanden .
  Zal ik eens verklappen dat mijn kaarten van vorig jaar nog niet zolang geleden van een glazen wand , afscheiding tussen de hal en huiskamer zijn opgeruimd . En de eersten van dit jaar zijn alweer aangebracht . Verder hebben kleine Quilt-Kerst-ornamentjes het hele jaar in de kamer gehangen .
  Vroeger gingen we bij een buurman naar de Kerstkribbe kijken . Protestanten hadden geen Kerstkribbe .
  En wat waren de mensen blij wanneer we kwamen . Ze woonden in een klein huisje samen met hun pleegzoon .
  Ik zie het allemaal weer voor me .
  De kerststal klaar maken en deze quilt samen stellen , alles bedenken en schikken en dan zo,n mooi resultaat .
  Fijn om het hier te mogen bewonderen .
  Zie je nu wel ik hoef gewoon niet naar een Kerstmarkt te gaan . . . !!!!!!

 13. Wat een prachtig kerstquiltje en Gerrie beschrijft precies waarom je niets anders nodig hebt met Kerstmis als je al zoiets moois als dit hebt.

 14. Mijn complimenten Leida. Het is schitterend. En dat te bedenken dat je zo iets moois kunt maken van gebruikte stof. Ik zit altijd te kijken of ik stof kan herkennen.

 15. Prachtig wandkleed, ik ben er weg van. Komt ook omdat ik kerststallen spaar. Heb je er nu ook nog iets tussen gedaan of ligt het zo
  op de ondergrond. Wat een idee van Elma om het te borduren. Hoe groot is het geworden?
  Vriendelijke groet en goede kerstdagen

 16. @Gerrie, ik kijk heel weinig tv. De tijd ontbreekt vaak!
  Om eerlijk te zeggen kom ik niet snel op een kerstmarkt. Hoogstens wil ik een keer door het tuincentrum lopen en dan heb ik het gezien. Ook dit kost allemaal veel tijd. Die tijd kan ik beter besteden door bijvoorbeeld een reisje naar het noorden te maken om dit prachtige wandkleed te bewonderen.

 17. @Edith van Kalsbeek, ik ben vergeten om het wandkleed op te meten. Misschien dat Leida nog antwoord zal geven.

 18. Dames,
  Bedankt voor alle complimenten.
  Zelf kijk ik ook nog steeds met plezier naar dit kleed. Heb er heel veel,maar ook plezierig werk aan gehad. De staf,de sluier,de cape en de omslagdoek zijn inderdaad enigzins 3D,want dat is allemaal losjes geplooid.Het kleed is 76 bij 58 groot. Handwerken blijft gewoon fijn.
  Leida

 19. Geweldig, de VPRO gids met borduurwerk op de voorpagina. Mijn complimenten voor ontwerp en uitvoering van deze merklap.En dat nauwelijks een dag nadat de gids bij mij in de bus viel! Bedankt voor jouw interpretatie Berthi.
  Nel Tip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *