Smocken

In deze log lees je over de smockjurkjes van onze prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane. De smockjurkjes-specialiste is Claar Crul. Al jaren ontwerpt en maakt zij deze jurkjes voor Tesselschade-Arbeid Adelt. Claar Crul laat via een reactie weten dat je bij haar terecht kunt voor patronen, strijkpunten of inplooiservice.

Misschien is het lang geleden dat je de handwerktechniek smocken hebt gedaan zodat je het nu een beetje vergeten bent. Een cursus of workshop zou uitkomst bieden. Needles4all wil bij voldoende belangstelling in het najaar van 2009 een cursus/workshop smocken toevoegen aan hun programma. Claar Crul zal de docent zijn.
Heb je belangstelling vul dan hier het formulier in.

Tijdens de workshop smockt u een ‘bishop’-jurkje (een zogenaamd Kardinaaltje) voor een baby van 6 maanden. Er wordt een witte stof gebruikt waarop met zachte pastelkleurtjes of ton sur ton met wit gesmockt kan worden. De bedoeling is dat het smockwerk tijdens de workshop af komt. De handelingen die u moet verrichten om het jurkje af te maken worden door de docent gedemonstreerd tijdens de workshop, zodat u later thuis het jurkje kan afwerken.

23 gedachten over “Smocken

 1. Wat een leuke ontwukkelingen!
  Berthi, jij bent hier de spil van vraag en aanbod op textielgebied!
  Geweldig van Claar Crul en Needles4All om in te spelen op de vraag die hier is ontstaan!!

 2. Ja idd heel leuk dat het smocken opgepakt wordt.
  Las gisteren de leuke reactie van Claar Crul en had haar link alvast mee naar ‘huis’ genomen !!
  Wie weet hoeveel jurkjes we mogen bewonderen volgend jaar !!;-))

 3. Wat leuk Berthi dat hier nog belangstelling voor is. Zou deze techniek alleen voor jurkjes en andere kleding gebruikt worden of ook voor iets anders.

 4. Berthi het is weer gelukt om alle partijen die willen smocken bij elkaar te brengen.
  Ik ben volgend jaar benieuwd naar alle resultaten. En nu maar hopen dat de jonge moedertjes het op prijs stellen dat hun kindje een mooi smockjurkje draagt. Ons koninklijk huis geeft wel een goed voorbeeld hoe je meisjes mooi aan kunt kleden. Fantastisch dat mevrouw Claar Crul deze lessen wil geven bij Needles4all. Zo gaat de techniek voor de toekomst niet verloren.
  Elma

 5. wat een fijne iedeeen allemaal. en nu maar batisten kardinaaltjes amken, Ik heb nog zoiets gemaakt voor een kleindochter voor een van haar eerst kerstfeesten , dondergroen met wit te stipjes , bobbed wit kraagje en bijpassend broekje. zal eens in de fotos duiken en zoeken.

 6. @Willy: Ik heb laatst een tas gezien met smockwerk. Misschien dat ik dat ook eens ga proberen.

 7. Smocken heb ik op de lagere school geleerd. In de zesde klas, voor mij was dat 1970, moest je met handwerkles een babyjurkje maken, waarvan het pasje was gesmockt.

 8. Ook ik heb leren smocken op de lagere school.
  ik zie het nog voor mij. Een lichtblauw babypakje met pofbroekje.
  Ik weet alleen niet of ik nog weet hoe het moet, maar men zegt dat je nooit niet verleerd.De cursus van Needles4all is voor mij geen uitkomst, vanuit Maastricht is dit te ver.

 9. Wat geweldig dat er weer gesmockt gaat worden. Heb alleen nog wel eens kleine werkstukjes gemaakt (zakjes op een blouse, babyhesje, manchtjes enz.), daaruit bleek….je verleert het niet! Heb mijn Smocklap van school nog.

 10. @Saskia, leuk hé! En Claar Crul gaat zelfs de workshop/cursus geven!
  @marian’ne m, het zou erg leuk zijn om volgend jaar heel veel mooie smockjurkjes te zien.
  @Elma, een smockjurkje is en blijft mooi!

 11. Berthi, wat leuk om dit te lezen. Ik wil voor mijn aankomend kleinkind een overgooiertje gasan smocken. We weten namelijk dat het een meisje gaat worden. En nu lees ik jou artikel over smaocken. Alleen een cursus in het najaar is me wat te laat. Maar volgens mij heb ik nog smock patronen liggen. Ik ga binnenkort eens op zoek. En anders kan ik altijd bij Claar Crul nog vragen stellen.

 12. Voor iedereen die gistermiddag heeft geprobeerd de website van Needles4all te bereiken: Helaas waren er gistermiddag van 17.00 uur tot laat in de avond problemen met de server van onze provider, en was de site onbereikbaar. Gelukkig is nu alles weer in orde. Mocht je problemen hebben ondervonden met het bereiken van de site, probeer het vandaag dan nog een keer.
  In principe is de workshop ‘Smocken’ gepland voor het najaar, maar als veel belangstellenden zich op de wachtlijst plaatsen, is het mogelijk de workshop ook al in het voorjaar te laten plaatsvinden.

 13. Als je belangstelling hebt voor een workshop smokken kun je vast kijken in het rode boek deel 2 bij de borduurtechnieken – smokken. Daar staan 10 blz. met het smokverhaal.
  Elma

 14. Beste mevrouw,
  Leuk om op deze pagina te lezen over smock werk. Mijn moeder maakt kinder smock jurkjes. ze is er zo bedreven in dat ze dat ook voor anderen maak tegen een kleine vergoeding. Kent u mensen die belangstelling heeft voor de jurkjes.
  Ik verneem graag van u.
  Groet,
  Patricia

 15. Ik heb nu 2 jurkjes gesmockt voor mijn 2 kleinkinderen en ga een tas maken.
  Ik vond het heel leuk om op de tv te zien waar die jurkjes van de princesjes gemaakt worden.
  Groetjes Chantal

 16. Hallo Berthi,
  Ik ga een smok jurkje maken voor mijn eerste kleindochtertje.
  Kun je me helpen aan kalkeerpapier met stipjes afstand 8 mm.
  Dan kan ik elke mooie stof gebruiken om te smocken.
  Of heb jij een beter idee?
  Alvast bedankt!
  H.G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *