Weekend

Gisteren was het geen boodschappendag voor mij. Nee, samen met Jeanny had ik een mooie gezellige dag bij Elma in het hoge noorden van het land. We hebben prachtige handwerken en foto’s gezien, veel gepraat over handwerktechnieken, lekker gegeten en niet te vergeten een fantastische rondleiding door de ‘pastorie’ gekregen. Op bovenstaande foto zie je de schitterende pronkrol van Leida. Deze was speciaal door Elma voor ons opgehangen. De pronkrol hangt over een dunne houten rol zodat je elke dag de lap een stukje naar beneden kunt trekken om zo telkens een andere handwerktechniek op de voorgrond te krijgen.

Een detail uit de pronkrol van Leida. Deze prachtige pauw is opgebouwd uit platsteekjes. Het is een patroon uit een oude Ariadne. Zowel het borduurwerk als de kleurencombinatie is zeer fraai!

Vandaag nam ik snel de weekendeditie van de Volkskrant door. Mijn oog viel direct op de illustratie van Tammo Schuringa. Tammo heeft gekozen voor een oud borduurwerk. Met wol is er gewerkt in halve kruissteek op stramien. Je ziet dat het borduurwerk op een slechte manier ingelijst is geweest De plakresten zitten nog aan de zijkanten.
In deze log schrijf ik over de illustraties in de krant die me de laatste tijd opvallen. En zo snel kom ik dan alweer een afbeelding tegen die helemaal in ons straatje past.

Dan was er vanochtend nog tijd om naar de lezing van Marion Bloem in Grand Café Gallery te gaan, georganiseerd door Stichting Literair Café Helden. Els Denessen zorgde voor de muzikale omlijsting. Zij zong prachtige Keltische ballades en begeleidde zichzelf op de harp.

Marion Bloem werd geboren op 24 augustus 1952 in Arnhem als kind van Indische ouders, die in december 1950 naar Nederland waren gekomen. In haar lezing kwam Indië ruimschoots aan bod. Manlief herkende de ‘negatieve’ verhalen vanuit zijn eigen familie niet die door Marion Bloem werden verteld. Marion Bloem heeft 22 boeken geschreven, waaruit zij prachtig kon voorlezen, en diverse films gemaakt. Ver van familie draait in verschillende filmtheaters.

20 gedachten over “Weekend

 1. Wat een prachtige collectie kerstkaarten. Elk jaar in december bedenk ik me dat ik dat ook had moeten doen, om het vervolgens na de Kerst weer te vergeten.
  Die pauw herkende ik overigens. Mijn moeder was jarenlang geabonneerd op de Ariadne, en samen hebben we die bladen miljoenen keren doorgelezen. Mooi is die geworden!
  Groetjes,
  Tanja

 2. KREUNNNN,
  JIJ hebt dat mooie handwerk héél dichtbij mogen bekijken !!!
  Prachtig de pauw.
  Herken hem ook.
  Wat een grappig nostalgisch borduurtje.
  Wie nam de moeite voor zo’n onderwerp !!
  Of is het gefotoshopt !!?
  Weer wel bestede dagen !!;-))

 3. wat een mooie pauw!!ik zag de volkskrant ook en moest nog aan je denken ,helemaal leuk om t dan in je log te zien.
  fijn om ook boeken in je log te zien;))))))),we werken momenteel 3 pallets(!!) per dag naar binnen voor openingstijd….vandaag voor het eerst niet ,dus lekker pas om 11 beginnen en even logjes lezen…..fijne werkweek allemaal en kom maar met je boekenverlanglijstjes ,we hebben alles!!!hahhaahahha

 4. hoi berthi
  ik hoop dat jullie en top dag gehad hebben bij Elma ik weet zeker dat Elma heeft genoten . Ik ben nog lang niet zo ver met mijn pronkrol.
  hoop in januari hier flink mee aan de slag te gaan.
  Groet Elly

 5. Een welbesteed weekend. Dat was toch een heel eindje rijden voor jullie vanuit Limburg.
  Ik denk ook dat het borduurtje bewerkt is. Maar wel leuk om te zien.
  En ik heb juist ontdekt dat ik nog nooit iets heb gelezen van Marion Bloem, daar moet dus iets aan gedaan worden!

 6. Pronkrollen, altijd mooi en interessant! Een dagje met Jeanny en Elma, dat moet toch wel genieten zijn geweest, Berthi!
  Die geborduurde illustratie is weer briljant!
  Beetje vreemd vind ik het wel, om een lezing over Indië te combineren met Keltische muziek.

 7. @marian’ne m, volgens mij is alleen de tekst op dit borduurwerk met photoshop gedaan.
  De tekst bestaat uit kleine bolletjes, het borduurwerk is gemaakt met halve kruissteekjes.
  @hilly, zo te lezen is het poepjesdruk bij jullie. Er worden veel boeken cadeau gedaan!:-) Net als handwerken, is lezen ook helemaal in! Nou ja, het was altijd al in, alleen krijgen de nieuwe boeken naar mijn idee de laatste jaren steeds meer aandacht. Zowel in de tijdschriften als de kranten en op de tv.
  En er komen ook heel veel nieuwe boeken uit. Het is maar goed dat de boeken gekocht worden. Het zou jammer zijn als er een rem op nieuwe uitgaven zou komen.
  Werk ze deze week!
  @Elly, het was voor ons drietjes een zéér geslaagde dag!!!
  @ine, we zijn met de trein gegaan en het liep op rolletjes!:-)
  @Saskia, het was geen lezing over Indië, maar een lezing over het werk van Marion Bloem, alleen wilde het publiek lang stil blijven staan bij dit onderwerp.
  Manlief wilde graag naar deze lezing vanwege haar Indische achtergrond.

 8. Prachtig de geborduurde pauw. Wat een mooie manier om de rol zo op te hangen.
  Marion Bloem maakt ook mooie schilderijen.

 9. Berthi wat een mooi weekend heb je gehad, met zoveel bijzondere dingen om te zien en te horen. Prachtig het borduurwerk en ook heel mooi om dat zo tentoon te stellen op de rol, het ziet er zelfs heel strak en modern uit, heel stijlvol.
  Erg leuk om die krantenartikelen bij te houden en soms leest jan ook iets voor uit de krant op dat gebied.
  GElukkig maar dat je man een positievere indruk heeft van zijn jeugd en achtergrond.
  Opvallend dat mensen zo’n verschillende herinnering en indruk kunnen hebben van toch overeenkomende achtergronden. Zelfs binnen één gezin denken de gezinsleden soms totaal verschillend over dezelfde jeugd. Zo zien we maar dat ieder mens uniek is, een totaal eigen wezen kan en mag zijn.

 10. Wat zal het GENIETEN zijn geweest voor jou en Jeanny daar bij Elma.
  Heel mooi om een pronkrol zo te laten zien.
  Zaterdag was ik met een patchworkvriendin met de trein naar Leeuwarden om de tentoonstelling “Quilts Kunst met een Q” in het Fries Museum te gaan bekijken.Als je kunt ga het zien. De tentoonstelling is nog t/m 29 maart. http://www.friesmuseum.nl

 11. Zo beleeft een ieder vaak van die mooie dagen !
  Berthi , je hebt genoten en je ogen zagen weer veel moois . Gelukkig dat je voor ONS meekijkt .
  De pauw was voor mij ook onmiddelijk een bekend beeld , mooie kleuren echt op z,n PAUWS !
  Het oude boduurtje in de krant gevonden .
  En nog een lezing van Marion Bloem , je had een prachtig weekend .
  Heb je nu wel voldoende tijd om er nog met volle teugen van na te genieten ?
  Dat nagenieten vind ik altijd gewoon dubbel fijn . Bewaar het goed in je geheugen , kun je op je oude dag in de schommelstoel alles weer eens naar boven halen .
  Bij één van mijn Opa,s was nog een oude waterput achter het huis .
  En ik vond het maar wat leuk om ook eens een emmertje water naar boven te halen .
  En nu in mijn luie stoel lijkt het soms ook net of ik weer aan het waterputten ben .
  Maar nu heb ik vaak emmertjes vol met gebeurtenissen uit lang vervlogen tijden .
  Over Marion BLoem en haar man Ivan Wolffers en het gezin van hun zoon Kaja staat een uitgebreide foto reportage in MARGRIET 50
  ( 5-12 Dec.)
  Die zal waarschijnlijk niet meer in de winkel liggen , hier thuis zal ik dit nummer nog wel bewaren mocht je belangstelling hebben .

 12. Heb de pauw ook van dichtbij mogen zien.Een schitterend stukje handwerk van Leida.Platsteek borduren heb ik erg veel moeite mee.Het moet bij mij telbaar zijn,dan kan ik nagaan of het klopt.Maar Leida heeft hiermee een prachtige pronrol gemaakt met heel veel verschillende technieken.De manier van laten zien is goed bedacht.

 13. Ook voor mij was het ook een feestdag. Jeanny had het Berthi voorgesteld. Zullen wij een dag naar Elma, ze heeft deze maand geen les. In alle vroegte is Jeanny vertrokken, iets later kwam Berthi in de trein zodat ze samen verder konden reizen. Ton heeft de dames van de trein gehaald, zodat Elma voor de warme hap kon zorgen. Binnenkomend viel hun oog meteen op de hangende pronkrol van Leida. De rol van Leida hangt dubbel en is 6 meter, Bij een hoogte van 3.30 m. kon de rol hier in de gang hangen. Om de rol op deze manier te hangen was een idee van Sara. haar kamer is niet zo hoog zodat er bij haar een kistje onder staat waar een gedeelte in ligt. De pauw lag al jaren omgevouwen bij de stapel Ariadnes met werkjes die Leida nog wilde maken. Dit was haar kans, de pauw komt in de pronkrol. Met een echte pauwenveer de kleuren uitgezocht en dat werden meteen de basiskleuren waar Leida haar hele rol mee heeft gewerkt. Helaas zie je op een foto niet de schittering van alle lovertjes en kraaltjes die er op gewerkt zijn. De overgang tussen twee werkjes werd door Leida gemaakt met allemaal oude kantjes die overal vandaan kwamen en nu een schitterend geheel geven. De kantjes worden op een stukje stof genaaid van de ondergrond en zo tussen de verschillende technieken genaaid. Dit was meteen een test of het systeem werkte en je de rol elke dag een stukje verder kon trekken. Het lukt en de rol hangt nu te pronken in het huis van Leida.

 14. Dan was je wel erg uit de buurt deze dag! Maar wat een mooie pronkrol hangt daar zeg!En de pauw ziet er prachtig uit. Wat zullen jullie genoten hebben.

 15. oh dear!! i can see i’m going to have trouble reading here! 🙂 i came over from feeling stitchy and have to say thr embroidery i see here is quite stunning!! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *