Het heerlijk avondje komt eraan


Het heerlijk avondje komt eraan, nog maar één nachtje slapen. Iedereen is er klaar voor. Of toch niet? Het zijn altijd dezelfde mensen die op het laatste moment lopen te stressen, ook bij mij in het gezin. Nog snel dat ene cadeautje kopen, surprise maken, of dat lastige gedicht voor elkaar zien te krijgen. Heb je, net als ik, moeite met het dichten, dan zijn er gelukkig voldoende sites die je de helpende hand bieden. Zoals: Pieterfeller, Gedichtenplein, Sinterklaasgedichten, Sinterklaas gedichtenboek, Rijmhulp, Rijmwoorden, Vijftwaalf en 10001 gedichten.

Op mijn cadeautjesjacht kwam ik het boek Schaken voor huisvrouwen tegen. Alleen al om de titel laat je dit boek liggen. In een interview bij Cappuccino vertelt Karel van der Weide dat deze titel niet zomaar uit de lucht is komen vallen. ‘Er zit een commercieel aspect achter die titel omdat je niet direct schaken en huisvrouwen in één zin verwacht. Aan de andere kant dekt het de lading ook wel. Het is een beetje het schaakspel voor de huisvrouw verklaart, het schaakspel voor de gewone man verklaart en het boek dat ik geschreven heb gaat heel veel over schaken en ook heel veel over vrouwen.’

26 gedachten over “Het heerlijk avondje komt eraan

 1. Heerlijk Berthi, dat je zo kunt genieten van de voorbereidingen van Sinterklaasavond. Spelen jullie weer het Sinterklaasspel?
  Nu een vraag voor Thijmen, de schaakwedstrijden die wij kunnen volgen als jij mee speelt daar zien wij ook wel dames zitten, (b.v. ene Eva) kunnen die wel een beetje schaken of vind je het een echte mannensport?
  Elma

 2. De dame op de boekomslag lijkt me een “desperate houswife”, niet bepaald het type huisvrouw waar ik me mee identificeer.
  Even twee (peper-)noten voor Karel van der Weide:
  1. niet alle vrouwen zijn huisvrouwen
  2. niet alle huisvrouwen vallen onder de categorie “niet logisch kunnen denken”.

 3. Wat een drukte nu al. Ik heb om negen uur boodschappen gedaan en echt niets gemerkt van een kredietcrisis.
  Als ik zo’n boekcover zie komt er een lichte woede in me op. En dat terwijl ik het boek nog niet eens ingekeken heb.
  Bij ons in de familie kunnen veel vrouwen schaken.

 4. Lekker de Sinterklaastijd.
  Heb zojuist het laatste gedicht af.
  En nu nog wachten tot vanavond.
  Wel gek van dat schaken bij ons in de familie kunnen ook alle vrouwen schaken.

 5. @Annelies, ik had hetzelfde bij het zien van de cover van dit boek en de titel. Zo’n boek laat je dus liggen!
  @Elma, vanavond een log over het Sinterklaasspel!
  Op de toernooien waar Thijmen speelt doen meisjes mee, ze zijn wel in de minderheid. Vaak hoor ik dat de meisjes meer gericht zijn op de gezelligheid. Gezellig met vriendinnetjes een hele dag bij elkaar.
  Jongens zijn meer op competitie gericht. Manlief vertelde een verhaal over een groepje jonge schakers toen ze in Tsjechië waren. Jongens zijn altijd bereid om een wedstijd te spelen in wat voor vorm dan ook. Een paar jongens waren na het schaken altijd tegen een blikje aan het schoppen, wie kwam het verste. En vergeet de voetbalpartijtjes niet. Dat doen de jonge schakers ook. Of de kaartspelletjes.

 6. Dames, mag ik u succes wensen met de last-minute aankopen, alsmede een heerlijk avondje. Graag help ik misverstanden uit de wereld en plaats enkele kanttekeningen bij de reacties:
  -Schaken voor huisvrouwen is geen leer/studieboek; het beschrijft eerder het leven van een schaker.
  -De ietwat negatieve connotatie van het begrip ‘huisvrouw’ (m.i. een eerzaam beroep) kan mij onmogelijk aangerekend worden.
  -Wat betreft de cover ging mijn preferentie naar een model van vlees en bloed. Ondanks verregaande onderhandelingen met Miss Overijssel werd dit helaas niet gerealiseerd.
  Welgemeende groeten, KvdW

 7. @Karel vdW: Ook een foto van Miss Overijssel had mij niet kunnen verleiden dit boek te willen lezen.
  Jammer voor u dat de verkeerd gekozen titel en cover een misschien best leesbaar boek potentiële kopers zo op het verkeerde been zet.

 8. KvdW Wat leuk dat je reageert, het woord huisvrouw heeft vele kanten. Wij willen dat alles in ons huis op rolletjes loopt maar niet de titel hebben van huisvrouw. We moeten maar eens een nieuw woord bedenken voor de Vrouw des Huizes.
  De cover van het boek is wel grappig, maar lijkt mij niet zo’n prettige houding om te schaken.
  Blijf vooral dagelijks deze site bezoeken, geeft inspiratie voor een nieuw boek.
  Elma

 9. KvdW Wat leuk dat je reageert, het woord huisvrouw heeft vele kanten. Wij willen dat alles in ons huis op rolletjes loopt maar niet de titel hebben van huisvrouw. We moeten maar eens een nieuw woord bedenken voor de Vrouw des Huizes.
  De cover van het boek is wel grappig, maar lijkt mij niet zo’n prettige houding om te schaken.
  Blijf vooral dagelijks deze site bezoeken, geeft inspiratie voor een nieuw boek.
  Elma

 10. nu heb ik van schrik al twee x de reactie geplaats, weer zo’n huisvrouw.
  Elma

 11. AAA ‘jongens’, niet zo zwart/wit !!;-)
  Welke ‘vrouw’ hier had deze dagen een schaakboek willen kopen voor zichzelf.
  Welke vrouw wil een verhaal lezen over schakers !!?
  Ik denk dat dit een ‘mannenboek’ is !!?

 12. Dag Karel,
  Om in sporttermen te spreken, vind ik het sportief dat je hier een reactie plaatst. Alhoewel je officieel gestopt bent met schaken, komen we elkaar misschien nog eens tegen op een schaaktoernooi zodat we het dan gezellig over je boek kunnen hebben!
  Miss Overijssel als cover? Verkeerde keuze!
  Weet je wat ik doe? Ik ga op verschillende schaaktoernooien bij zowel mannen als vrouwen polsen hoe zij over deze titel denken. Het zou toch jammer zijn als er alleen gesproken wordt over de titel van dit boek, en de inhoud helemaal niet aan bod komt!?

 13. @elma, nog een toevoeging op mijn vorige reactie.
  Thijmen speelt voor de Combinatie (Asten) mee in de jeugdclubcompetitie. In dat team zitten twee goede schaaksters die serieus bezig zijn met schaken. Dus, niet alleen voor de gezelligheid.

 14. Beste dames, gaan jullie een keer een boek schrijven: ‘het huishouden voor schakers”?
  Dat lijkt me nu een leuke, subtiele reactie 😉
  Ik kan het boek “schaken voor huisvrouwen”u aanraden, Het is een boek, niet alleen over schaken, maar over de worstelingen, passies, geluk en ongeluk, keuzes in een mensenleven..
  ach.. schakers… net mensen ..

 15. Iemand reageerde met de vraag wie dit boek nu zou willen kopen, eerlijk is eerlijk, dit boek komt voor mij op het goede moment. Laatst ontdekte ik via de moeder van een van zijn beste vrienden dat onze zoon (7) kan schaken. Dat heeft hij niet van zijn ouders geleerd, ik zou zelf de stukken nog niet eens op het bord kunnen zetten. Bekomen van de verrassing van een schakende zoon, viel het me op dat hij zelf een schaakspelletje op internet had gevonden waar hij heel regelmatig gezellig tegen ging schaken. Een schaakclub is al ontdekt en natuurlijk maken we hem lid want het heeft zijn interesse maar toch lijkt mij zo’n boek handig om ook thuis eens een potje met hem te kunnen schaken.

 16. Maaike, wat een verrassing dat Gerben al kan schaken en het is heel belangrijk dat je meeleeft en denkt met de hobby’s van je kind, dus ook maar leren schaken.
  In een ver veleden kregen onze kinderen pony’s en ook rijles. Om ook te weten hoe je met deze dieren om moest gaan ben ik zelf ook naar rijles gegaan. Wel een aangepaste manege met een tillift. Het was niet zo’n succes, als de instucteur draf riep, lag ik er naast want ik begreep (d)eraf.
  Ook bleef ik spierpijn houden, toen ben ik maar gaan kantklossen.
  Elma

 17. @Maaike, geweldig dat Gerben interesse heeft in schaken. Ik ben benieuwd van welke club hij lid wordt.
  Thijmen is per toeval terecht gekomen bij het schaken. Zijn vriendje nam hem jaren geleden mee om te kijken hoe het eraan toe ging bij de schaakclub. Thijmen is er gebleven en zijn vriendje is gestopt.
  Ik wist niet eens dat er in onze woonplaats een schaakclub was!:-) Daarna ben ik een aantal jaren als vrijwilligster bij de schaakclub betrokken geweest en ook een jaar als vrijwilligster bij de organisitie van NK Jeugdschaak. Zo heb ik een goed? beeld van de schaakwereld gekregen.
  Als Thijmen een schaaktoernooi heeft ga ik nog vaak mee.
  Gisteren is het team van De Combinatie (waar Thijmen ook speelt) uit Asten gepromoveerd naar de meesterklasse A.
  Ze komen nu terecht in een klasse waar de beste teams van Nederland spelen, een prachtige uitdaging voor ze.
  Maaike, ik weet bijna zeker dat jij je gaat verdiepen in de schaakwereld als Gerben echt interesse heeft, en… ik zie je ook al als vrijwilligster bij een schaakclub. Het lijkt me erg leuk om elkaar eens tegen te komen op een schaaktoernooi. Ik kijk er nu al naar uit!

 18. @Renzo, enne… hoe is de signeersessie verlopen in Amsterdam? Ik ben zeer benieuwd hoe de belangstelling was?

 19. Berthi, jij hebt zo gelijk! Wij hadden dus niet eens een schaakspel in huis, sinterklaasavond eentje meegekregen van karton en plastic stukken uit zo’n 50 spellendoos. De dag erna kwam ik een prachtig houten exemplaar tegen die ik niet heb laten liggen. Vooralsnog is Ron de klos met het schaken dus ik heb even de tijd om me er in te verdiepen in het boek van deze log. En vrijwilligerswerk, ongetwijfeld!
  Elma, dit wist ik dus helemaal niet! Wat leuk dat je dat hebt gedaan!

 20. @ Berthi, eerlijk is eerlijk, Renzo heeft het signeren met 14-7 gewonnen. Wel mocht ik nog enkele handtekeningen zetten in exemplaren van SvH die eerder verkocht waren. Benieuwd naar de uitkomst van je onderzoek inzake de gewraakte titel!

 21. @Karel van der Weide, net als bij een schaakpartij wordt dat revanche nemen!?:-)
  Ik laat de uitslag weten, maar je zult zelf toch al min of meer weten hoe in het algemeen over de titel Schaken voor Huisvrouwen wordt gedacht!?

 22. de titel is goed, dat blijkt steeds weer, want ze valt op – …. verder kun je nooit een titel bedenken die bij iedereen in de smaak valt, een andere titel roept weer weerstand op bij anderen. Maar weerstand is dus niet fout… heerlijk/. Groeten! R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *