Claudy Jongstra

Claudy Jongstra wilde het drukke Amsterdam achter zich laten, en kwam op haar zoektocht naar een rustige omgeving terecht in Friesland. Haar nieuwe stek werd een ruim oud huis met een werkplaats en buiten een kudde schapen. Van hun wol maakt Claudy Jongstra vilten creaties die in binnen- en buitenland bekend zijn.

‘Ooit ben ik begonnen met tien of twintig Drentse heideschapen, maar nu zijn het er tweehonderd. Wat er zo bijzonder aan is? Ze zijn gewoon erg mooi. Ze zijn klein, hebben en enorme dot wol en blijken ijzersterk, in weer en wind staan ze buiten. Mijn beste vriendin komt uit een herdersfamilie en hoedt ze. In het begin hield ik ze voor de wol, maar die paar vachten heb je zo verbruikt, dus haal ik ook wol bij collega’s. Het liefste wel van Drentse heideschapen, vanwege de lange, sluike haarsoort. Er lopen er maar duizend van rond in Nederland, dus het is heel zeldzaam materiaal. Ik gebruik ook wel merino, of wol van Wensleydales, een Engels ras met heel fijne krulletjes. Gecombineerd met andere materialen zoals alpaca, zijde, cashmere en laatst zelfs yakhaar. Dat is de sik van een buffel uit Tibet, maar daar is niet eenvoudig aan te komen. Gelukkig heb ik pas nog een paar Tibetanen zover gekregen de bergen in te gaan om de sikken van de beesten te knippen’, vertelt Claudy in een interview in Elle Wonen.

Op de foto zie je Claudy staand, verder haar vriendin Claudia en hun zonen Eabel en Jesk.

De werkplaats is vlakbij het huis. Claudy: ‘We vilten met zijn vijven, deels met de hand, deels machinaal. Het is echt een ambacht. Ik zou heel graag viltles willen geven in Tibet, de mensen zijn het daar verleerd. Dat is toch bizar, het vilten komt oorspronkelijk daarvandaan.’

‘Hier hangt de wol voor het vilten te drogen. Meteen na het scheren selecteren we de vachten op kwaliteit en “archiveren” ze. Dat luistert heel nauw, want er zijn honderden recepten die we precies moeten kunnen reproduceren. Dan trekken we de wol uit elkaar en leggen we patronen. Daarna wordt de wol vervilt, gespoeld en gedroogd.’

‘Sinds kort gebruiken we voor het kleuren van de vilt natuurlijke verf. Dat is heel arbeidsintensief, de kleur komt pas na heel veel lagen tot stand. Maar natuurlijke tinten vloeken nooit bij elkaar, dat is echt fantastisch.’

Bron: Esta

Het werk van Claudy Jongstra wordt door velen bewonderd. Zij heeft al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen, en sinds 25 november is haar prijzenkast aangevuld met de De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 2008. De prijs bedroeg
€ 50.000. Onlangs was er een expositie van Claudy Jongstra en Marc Mulders in De Pont.

17 gedachten over “Claudy Jongstra

  1. Leuk dit logje. Ik bewonder haar enorm. Ze kan zulke mooie dingen maken. Volgens mij heeft ze jassen gemaakt(gevilt) voor in de film In de ban van de ring!Dat heb ik in die tijd ergens gelezen. Ze woont trouwens niet onaardig zo!

  2. Mooi stukje. Ik zal het tijdschrijft opzoeken. Ook ik ben blij met Claudy, omdat zij bij groter publiek en kunstminnend nederland het ambacht van vilten op de kaart heeft gezet.

  3. Dit vind ik nog eens vilten! Daar is mijn Suzy Q tasje helemaal niets bij. Groots werk waar ik grootse bewondering voor heb.

  4. Dus als je in de bergen van Tibet een buffel zonder sik tegenkomt is deze in Friesland gevilt, knap werk Claudy.
    Elma

  5. De kleuren zijn inderdaad heel mooi. Heb haar link bekeken, ze maakt mooi werk.

  6. Ja prachtig, nog niet zo lang geleden was ze in Kunststof van de NPS, daarna was ze nog een keer op tv ivm de prijs die ze gekregen heeft. Zij heeft de kleding gemaakt voor de film Star wars.

  7. Vreemde opmerking, Elza!! Jij maakt een wat denigrerende opmerking, jammer!! Waarom zou dat niet in Friesland kunnen, is men daar minder dan elder in ons land??

  8. @Bertien: Misschien bedoelde Elza het juist positief: niet in de US, niet in China of waar dan ook in de wereld, maar in “ons eigen” Friesland!

  9. Vorige week zag ik Claudy nog in een NPS-journaal vanwege die prijs. Toen dacht ik nog: leuk onderwerp voor de blog van Berthi!

  10. Geweldig wat Claudy maakt en ook de manier waarop ze over haar materiaal praat!
    Ben één en al bewondering. Het is een super boegbeeld voor de textielkunst, want dat wil er nog wel eens minder goed afkomen in de pers!

  11. wat fantastisch toch dat mensen zich met hart en ziel aan oude technieken wijden. en bizar dat een nederlandse aan tibetanen onderricht zou moeten geven over vilten …

  12. En alweer iets totaal nieuws voor mij op jouw weblog Berthi, een onuitputtelijke bron! Wat komt er enorm veel kijken bij dit ambacht en ik vind het ook kunst. Ik kijk regelmatig bij Yvette’s weblog en zie daar ook de prachtigste kleuren voorbij komen.
    Maar al die soorten schapen en wol, nooit een idee van gehad.
    Wensleydaleschapen ken ik trouwens wél, van de gewéldige animatiefilm van Aardman Animations: “A close shave” waarin een kudde schapen voorkomt en ook de hoofdrol vervult, die volgens mij uit Wensleydale komt. Krijg gelijk zin om die weer eens te zien…

  13. Hallo Claudy, even een bedankje voor je heerlijke kunstwerken van wol: er zijn er twee bij mij om de hoek in het Lloyd Hotel
    Amsterdam: 1 in warm geel en 1 met rode koolkleur.
    Zeker een reden om daar vaak te gaan eten want we vleien ons met het lekkers voor ons diep in je tapijten.
    Ik zag dat je een herdershond had aangeschaft.
    Doet ie het goed bij de schapen? Zelf heb ik
    een Portugese Waterhond (oom van Bo Obama)
    de haren van de vacht lijken op die van schapen en vilten soms vanzelf. De plukken die hij soms verliest bewaar ik voor vulling
    maar vraag me af of daar ook een kleed van te maken is.
    Geef je ook een cursus in Nederland?
    graag je bericht!
    vriendelijke groet
    Irene Beuker
    amsterdam

  14. IK HEB PAS EEN PAAR DAGEN GELEDEN OVER JULLIE GEHOORD EN GEZIEN BIJ KUNSTUUR. PRACHTIG WERK EN WERKWIJZE. ALS JULLIE WORKSHOPS GEVEN , ZOU IK GRAAG WILLEN MEEDOEN. VIND VILT EEN MOOI MATERIAAL EN ZEKER OP DEZE MANIER GEBRUIKT. IK VIND DE DRENTHSE SCHAPJES OOK DE MOOISTE , OM HUN BOUW EN ZACHT , GLIMMEND WOL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *