Illustraties in de krant

Het valt me de laatste tijd op dat de kranten meer aandacht besteden aan illustraties. Er is variatie in de afbeeldingen te vinden en daar houd ik wel van. Plus… het fleurt de krant op. Ik heb enkele illustraties van de afgelopen dagen verzameld. Bovenstaande prent zag ik in Dagblad De Limburger en is van de hand van Saskia van der Linden.

Een illustratie van Lobke van Aar in NRC Next. Deze afbeelding hoort bij het artikel Yes, gratis! Oh nee, toch niet. Regels moeten valse voorlichting bij webwinkel voorkomen.

Ank Swinkels zorgde voor bovenstaande illustratie in NRC Next bij het artikel Vrouw zijn is ook een verdienste. Hoe een te beperkte opvatting van ‘merites’ de emancipatie van vrouwen belemmert.

Deze afbeelding van Ruben L. Oppenheimer kwam ik tegen in Dagblad De Limburger bij het artikel Baas in eigen beurs.

Waldemar Post (72) is een bekende illustrator die je regelmatig tegenkomt in de Volkskrant en HP/De Tijd. Op de tentoonstelling Waldemar Post, de laatste illustrator in het Persmuseum zijn ruim vijftig prenten, vrijwel allemaal portretten, te zien tot en met 8 maart 2009. Waldemar Post stond niet alleen bekend om zijn prenten, maar ook om de schroeivlekken die zijn prenten nogal eens vertonen. Hij werkt vaak zo dicht tegen de deadline aan, dat hem eigenlijk de tijd ontbreekt om de inkt te laten drogen. Zelfs een föhn gaat niet snel genoeg. Alleen door een brandende aansteker onder het papier heen en weer te bewegen, kan hij nog net op tijd een droge illustratie bij de krant leveren.

Deze tekening draait om de AKO Literatuurprijs. Arnon Grunberg maakte A.F.Th. van der Heijden uit voor rotte vis. Het antwoord van A.F.Th. van der Heijden was – ook – bepaald niet mis. De tekening spreekt boekdelen. De prent werd afgebeeld in HP/De Tijd in 2007.
Bekijk hier de webexpositie.

5 gedachten over “Illustraties in de krant

 1. Ja leuk, er is vaak veel van af te lezen.
  Vooral de laatste is een knap getekent door de gelijkenis.
  Hihi met een aansteker, brrr.
  In ons gezin werken we voor krant/folders en post.
  Ik vind het energie verslinders voor mens en millieu !!
  Hoeveel wordt er ongelezen weggegooid.
  Wie knipt er nog een plaatje uit de krant !!?;-)

 2. Prachtig vak, illustrator: proberen de essentie van woorden te vangen in een beeld.
  De onderste twee zijn meer spotprenten, illustraties met een kwinkslag.
  Berthi, je hebt mooie voorbeelden voor ons uitgeknipt!

 3. Net even rustig de tijd genomen om deze log goed te bekijken ( ik heb nu vakantie )
  Tekeningen zeggen vaak meer dan een lang verhaal. Ook is het verrassend als je de link’s bekijkt wat een verrassende mooie website’s je tegenkomt. Er zijn ware kunstwerken bij, met verrassende vondsten.
  Elma

 4. Ik ben steeds weer verbaasd hoe u aan al die onderwerpen komt. Hier een tip als u om een nieuw item verlegen zit. In het AMC in Amsterdam waar ik werk, is een tentoonsteliing van gebreide insekten van Saskia E.M. van Dijk. http://www.semvandijk.nl/insekten/collectie01.html
  Ze zijn i het AMC bij collegezaal 5 te bewonderen.
  groeten Christien

 5. @marian’ne m, zodra de pc intensief gebruikt zou worden, zou er echt veel minder papier verspild worden. En wat is ervan terecht gekomen? Ik heb soms de indruk dat we meer papier zijn gaan verbruiken. Denk eens aan alles wat uitgeprint wordt, dat is gigantisch veel.
  En dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid gratis kranten die zijn toegenomen. We verslinden papier. Gelukkig wordt het oud papier bij ons opgehaald.
  Ik heb de plaatjes uit de krant geknipt en gefotografeerd!:-)
  @Saskia, … de volgende keer ga ik knippen en plakken!:-) Van het uitgeknipte materiaal een nieuwe collage maken!:-)
  @Elma, heerlijk dat je vakantie hebt. Ga genieten en neem de tijd voor jezelf.
  Vandaag de dag komen we mooie, aardige, geinige, verrassende, inspirerende sites tegen. Soms wel eens té veel.
  @Christien Sleeboom, WAUW, wat een geweldige gebreide insekten. Jammer dat ik niet om de hoek woon, want anders kwam ik beslist naar deze kunstwerkjes kijken. In één woord SCHITTEREND!!!
  Als er nog eens een prachtige expositie is, wil je me dan een mail sturen via het mailformulier? Nu kan ik er geen log meer van maken omdat de link hier al staat.
  Maar… heel veel dank voor deze link, want het zijn echt heel mooie kunstwerkjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *