Old en Antiek an Diek

Vandaag neemt Bertien ons mee naar Old en Antiek an Diek in Rouveen. Eens in de vijf jaar vindt deze speciale dag plaats, en dit jaar was dat op 5 juli. Op het kerkplein en langs de Oude Rijksweg waren allerhande oude rij- en voertuigen te zien. De deelnemers droegen passende kleding. Daarnaast werden oude ambachten uitgeoefend en kon men oude streekgerechten proeven.















34 gedachten over “Old en Antiek an Diek

  1. Naar klederdrachten kijk je altijd met plezier, de foto’s van de transportfietsen zijn ook prachtig.
    Elma

  2. Mooie foto’s! Vooral die dame in mooie oude klederdracht maar mét moderne digitale camera.

  3. Kom ik net van een Folkore feestje , uit Cran Ganaria en hier weer een volksgebeuren .
    Prachtig de klederdrachten .
    Met al deze foto,s zijn we er echt even bij .
    Wat mij het eerste opvalt is het platte hoedje , weer nieuw om te zien .
    Ik heb zo het idee dat dit iets uit vroeger tijden is .
    En streekgerechten , dan komen er weer smaken naar boven en begin ik trek te krijgen .Ik denk dat ze ook wel balkenbrij en kruudmoes zullen hebben , dan smikkel ik graag met ze mee .
    Balkenbrij ziet er wat grijzig uit , van een speciaal meel gemaakt ( ik dacht gekookt ? ) en met stukjes lever er in .
    Het is dan een soort koek die je in stukken snijdt en dat in de koekepan bakken . Oh oh o het water loopt me weer uit de mond . Mijn moeder maakte het wel .
    Ze ging dan altijd naar een slager die haar de nodige spullen kon verkopen . Ik meen wat bouillon en de lever , of vleesnat zoals ze zeiden .
    Bij de boeren werd het vaak gemaakt wanneer er geslacht was . En wij hadden geen boerderij , dus werden alle ingredienten bij de slager gehaald .
    Nu weet ik nog dat ze ook lekker hoofdkaas kon maken . Net een soort zure zult , maar veel en veel lekkerder .
    Ook weer van spullen bij de slager gehaald .
    Het moest altijd wel ruim van te voren besteld worden .Ik bedenk nu dat de slager ook zelf slachtte aan huis .
    Hoofdkaas werd gemaakt van delen van een koeienkop . Zure zult ziet er ook wat grijzer uit en de hoofdkaas is meer geleiachtig van kleur , heerlijk op het brood .
    Kruudmoes is van karnemelk met gort en rozijnen , kervel en met worst en soms ook spek meegekookt .
    Op verschillende plaatsen zijn hier wel eens wat varianten in de ingredienten .
    Je eet de kruudmoes met een lekkere lik stroop er in .
    Jan in de zak , ook zo lekker . Dat kregen we niet zo vaak .Is erg zwaar , ook een grijze massa in een doek gekookt als ik het nog weet .
    Wat krijg ik een trek . . . .
    Ik was eigenlijk niet zo,n Hollands kind van boerenkool , maar deze gerechten , hhhhhmmm !!
    Nog iets lekkers , de oliebollen met oudjaar . Die noemden we pufferties .
    Er werden er heel wat gebakken . Maar wanneer m,n moeder zolang bezig was geweest en het beslag was nog niet allemaal op werd het restant in een koekepan gedaan en op heel laagvuur er een enorme dikke koek van gebakken . Langzaam gaar laten worden met een deksel op de pan , dat was dan een pofferd .
    In Raalte kun je tijdens de bottermarkt ook Kruudmoes eten . Dat is meer in de zomermaanden .
    Kruudmoes was ook echt een gerecht voor de hooi en oogsttijd . Lang op het land moeten werken en dan met z,n allen aan de kruudmoes .

  4. Gerrie@ Wat zijn we weer aan het smullen, allemaal gerechten uit onze jeugd. Toen werd er nog niet gepraat over meervoudig- of onverzadigde vetten. De lichamelijke arbeid was ook veel zwaarder.
    Mijn opa die slager was kon ook zulke lekkere balkenbrij, bloedworst en leverworst maken.
    Elma

  5. Hè Gerrie, ik mis de knieperties of nieuwjaars koeken nog!! Eenmaal aan het eten blijf je doorgaan!
    Jij bent waarschijnlijk ook weleens tijdens de herfstvakantie op de culinaire dag in de museumboerderij geweest in Staphorst!

  6. LEUK om allemaal te zien !!
    Die meisjes met hun blote nekjes
    De jochies met mooie knopen op hun jasje en de petten.
    Doordat de rokken iets korter zijn dan meestal bij andere klederdrachten doet dit zo meisjesachtig aan.
    Ken een verhaal van een schilder(?) die verrukt was van deze klederdracht vooral en de ‘blote’ nekjes schilderde.

  7. De zure zult ken ik van mijn Brabantse oma. 1 x in het jaar werd er een varkenskop gekocht + poten. Voor de zult en erwtenspep.
    De kop en poten werden buiten in een ketel gekookt.
    Dit soort gerechten ontstonden uit zuinigheid en armoede denk ik.
    Of ik het nu nog lekker zou vinden betwijfel ik !!?
    Heb nog wel eens zult van een supermarkt geproeft maar dat haalde het niet bij die van mijn oma ;-))

  8. Leuk om naar deze foto’s te kijken. Dat showen van die klederdrachten heeft toch wel iets. Bij ons op de Huizerdag kom je ook altijd wel een paar dames in Huizerse dracht tegen.

  9. /Wel een prachtig gezicht al die klederdrachten bij het mooie weer.
    Leuk om naar al die foto’s te kijken. Of dit nu nog zou kunnen denk ik niet.
    Ik zie me met dit weer al op het fietsje in de storm naar de supermarkt gaan in die kleren.

  10. Prachtig ik hou wel van kledingdrachten. Jammer dat het nog zo weinig gedragen wordt.Ik had zelf graag een gehad.
    Toen ik in Groningen kwam wonen leerde ik daar weer andere gerechten kennen. Zoals gruttenbrij en jan in de zak. Jan in de zak met gesmolten boter en kaneel is inderdaad erg lekker. Na 1 plak ben je vol. En spekdikken ken ik uit onze omgeving.Drenthe. Dat zijn kniepertjes met spek en stroop er tussen.
    Toen wij in ons ouderlijkhuis een hond kregen dat is ongeveer 40 jaar geleden was het tegen de kerstdagen. De kerstboom was natuurlijk een heerlijke uitdaging vooral de ballen in de boom. Helaas knapte er een bal en de hond kreeg een scherf in zijn oog. Bambi (zo heette de hond) moest jaren zalf in zijn oog hebben. Omdat mijn moeder rond kerst al kniepertjes begon te bakken en kreeg de hond als hij zalf in zijn oog kreeg als beloning een kniepertje. Dit hield in dat mijn moeder de hele jaar kniepertjes moest blijven bakken. Als we bezoek kregen vroegen ze of ze een hondenkoekje bij de koffie mochten.
    Sinds een paar jaar bak ik ook knieperjes rond oud en nieuw. Met een schut jenever in het beslag blijven ze langer knapperig.

  11. maar dit is zo leuk. mooie fotos, maar hier is een resept voor hoofdkaas, martine wittop-koning zegt
    1/2 varkenskop
    1/2 kalfskop
    20 gr zout
    5 gr peper
    1/2 nootmuskaat geras°
    1gr gestampte kruidnagel
    1 dl azijn
    5 dl bouillon van het ge kookte vlees.
    kook de beide koppen in ong. 5 uur gaar.haal het vlees van de botten en hak doorelkaar vermeng met kruiden ,bouillon en azijn. doe de massa in met azijn omgespoelde kom-men tot vlak onder de rand, afdekken met papier,daarop een laagje azijn, azijn aanvullen als papier droog is. bewaren in luchtige kelder.

  12. @Gerrie, als ik lees over balkenbrij, zult en bloedworst, dan ga ik gruwelen. Mijn ouders, opa en oma aten ook deze gerechten. Het zag er niet smakelijk uit, vond ik. Eerder vies!:-(

  13. Klederdrachten was,is en blijft mooi om naar te kijken.De antieke kinderwagen naast de ouderwetse is ook een heel leuk plaatje.Prachtig!!

  14. Dag basje, fijn dat je er weer bent!!!
    Als ik het recept van hoofdkaas lees, dan lopen de rillingen over mijn rug. Niets voor mij!
    Zou nog iemand dit recept maken? Net als balkenbrij, zult en bloedworst? Zult wordt nog gemaakt, weet ik. Mijn vader krijgt de ‘lekkernij’ soms voor zijn verjaardag, maar dan niet van mij!:-)

  15. Klederdrachten altijd leuk!
    En hier ook nog eens de aanleiding om over oude gerechten te babbelen.
    Hoofdkaas, bloedworst en balkenbrij koop ik regelmatig bij onze scharrelslager. Wij vinden het heerlijk!
    In balkenbrij zit o.a. boekweitmeel en rommelkruid (een mengsel wat per streek weer anders is), lees ik hier in een oud receptenboek.

  16. Haha Berthi, balkenbrij is zo lekker, dat eet je vanzelf met je ogen dicht.
    Balkenbrij en bloedworst herinner ik me van vroeger, eikels rapen voor een zakcentje en dan wat verkleumd thuiskomen en een warm gebakken plak op je brood, heerlijk.
    Dat waren echte wintergerechten.
    Ik denk dat ik eens bij mijn slager ga informeren……krijg er zin in.

  17. Bij ons werd vroeger ook snert gekookt met varkenssnuit , poten en oren waar de haren nog op zaten. Jakkes. Als ik de heren op dieet wil hebben moet ik dat op tafel zetten. Maar waar worden de fricandellen ook weer van gemaakt?

  18. Balkenbrij, bakbloedworst en bakleverworst wordt bij onze slager(s) nog volop verkocht.
    En Elza, hier rijden er nog steeds een 800 dames in klederdracht op de fiets!

  19. @Hilda, jakkes!! Maar nu je het zegt, zie ik mijn moeder boven een pan snert staan, en in de pan ligt zo’n vieze poot, inderdaad met haren, in de pan!
    En wat aten we bij de snert? Pannenkoeken!
    Pannenkoek op je bord en snert er overheen.
    En smullen maar!:-)))

  20. Haa wat zitten we hier te smullen . Een enkeling zit samen met Berthi te gruwelen .
    Kniepertjes en Kwee Semprong , de Indische versie een beetje andere samenstelling , maar allemaal Oh zo lekker .
    Vroeger hadden we een buurvrouw die een middagje bij ons kwam om mijn moeder het bakken van kniepertjes te demonstreren .
    Marie woonde met haar vader bij ons om het hoekje . Toen ons huis gebouwd werd hadden wij de grond van hen gekocht . Zo was hun grondgebied telkens wat ingekrompen .
    Marie was een echte handwerkster en ik kwam wel eens bij haar om hulp vragen .
    Prachtige spreien haakte ze en ze was altijd maar bezig . Nou en de kniepertjes waren ook heerlijk . M,n moeder had snel de kunst van het bakken te pakken . Het kon ook niet anders want haar kookkunsten waren buitengewoon goed .
    Ik zie Marie nog zo bezig in onze keuken en toen al vond ik het fijn om kookkunsten af te kijken .
    Moeder heeft de kniepertjes vaak gebakken en wij maar smullen .
    Al die andere lekkernijen van balkenbrij en zo daar heb ik mij niet mee bezig gehouden .
    Kniepertjs wel , ik hoop het nog eens te doen . . .
    Berthi kan ik je tracteren op Indische smeerpropjes ?
    Dat was een succesnummer van één van mijn schoonzussen .
    Ik maak het ook graag en wanneer je iemand vraagt of ze smeerpropjes lusten , dan vinden ze het echt vies klinken .’
    Heel gewoon een beslagje van bloem , ei en geprakte banaan .
    Kleine rondjes er van bakken , smullen !
    Nou nog even over de koeien en kalfskop , het is maar net hoe je ermee opgroeit !
    Mijn vader ging vroeger jagen met zijn jachtclub en dan aten we heel vaak wild .
    En echt mijn moeder kon het heerlijk klaar maken . De koppen van een konijn of haas gingen ook mee in de braadpan . Vader was nou niet zoals die man in de TV reklame , de man die op Zondag altijd het vlees snijdt .Maar de koppen van konijn of haas haalde hij netjes uit elkaar en gelukkig was ik maar samen met één zusje , dus de kop werd wel opgedeeld . Jammer dat er maar weinig aan zat .De tong is zo lekker en het vlees van die kopjes is erg mals . En de hersens een delicatesse !
    IS ER AL IEMAND MISSELIJK , , , , , ???????
    Tegenwoordig kun je ook nergens meer kippenmaagjes kopen , of je moet zelf een kip slachten . Kippenmaagjes zijn verrukkelijk in de soep !
    Mijn oom slachtte vaak zelf kippen .
    Oma maakte alles verder schoon en klaar voor het braden of voor de soep .
    En dan stond ik er met m,n neus boven op .Ik vond het zo mooi dat er vaak nog mais in de maag zat .
    En de kipafbranden zodat alle veren stoppels die er nog op zaten afgebrand werden . Ik ruik het nog . . . !
    Zo zit je hier in Rouwveen of Staphorst en ik sta ik weer naast Oma achter het huis onder het afdakje waar ze altijd zulke klusjes opknapte .

  21. Berthi pannenkoeken met snert . . . ???????
    Dat lijkt mij nou weer niks .
    De laatste jaren snert altijd met witte rijst . Vroeger thuis pannenkoeken met frisse sla .
    Nog iets uit vroeger dagen !!!
    Breurderties , krielaardappeltjes smoren in olie .

  22. Leuk dat jij de bekende fout maakt. Het is Rouveen, zonder w!

  23. Een ander kost was stip in de pan. Heet gemaakte reuzel met iets zout, liefs nog met kaantjes (schrijf je dat zo)erin. Daar stipte je dan een stukje brood in. Het brood siste het uit. Puur vet wat je at. En nooit misselijk ervan geworden.

  24. Vanmiddag lekker bloedworst en hoofdkaas gehaald bij de slager. Ik had ook balkenbrij willen halen, maar die was nog niet genoeg afgekoeld om aan te snijden. Morgen nog maar eens gaan. Nu weet ik dus zeker dat onze slager het allemaal zelf maakt.
    Vanavond stoofpeertjes na. Ook zo’n lekker ouderwets gerecht!

  25. Stoofpeertjes en breek-boontjes. Vooral in zorgcentra vinden de bewoners dit “Zondags-eten” Pudding als toetje.

  26. Oh, oh ik was op een verkeerde dag in Rouveen zie ik nu! Heerlijk je blogje en de reacties, even terug naar “heel klein” en ik proef “de warme broeder”, met gesmolten boter en stroop!

  27. leuk dat mensen een hele wereld herscheppen. grappig oud & nieuw verenigd te zien in de vrouw die een digitale foto neemt!

  28. @Gerrie, dat was vandaag/gisteren een magnifieke kookcursus. Dat kan ik wel gebruiken, want koken is niet mijn hobby!:-) Ik houd wel van lekker eten, vooral Indisch eten. Die Indische smeerpropjes lijken we wel wat. Ik zal eens aan mijn schoonmoeder vragen of zij ze kent.
    Ze kan heerlijk Indisch koken, alleen de laatste tijd doet ze het bijna niet meer omdat het zoveel werk. En de leeftijd speelt een rol, ze is 88.
    Pannenkoeken met snert vind ik nu ook niet zo’n ideale combinatie. Het voorbeeld kreeg ik van mijn vader.
    @Saskia, enig dat jij deze oude gerechten vandaag/gisteren kocht bij de slager. Ze bestaan dus nog steeds. Dat wordt smullen!

  29. Dit is wel de week van de organen, om te breien te eten of te doneren.
    Elma

  30. Waar en wanneer is er in Rouveen of Staphorst of omgeving nog Hoofdkaas te koop ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *