Gebreide organen

De achterpagina van NRC Handelsblad ligt voor me en ik zie dat deze voor een groot gedeelte gevuld wordt met foto’s van gebreide organen. ‘Het lijkt wel trendy om organen in een handwerktechniek uit te voeren’, is mijn eerste reactie. In deze log zie je een geborduurd hart, en op de expositie Rond Frida is het bloedende hart van Frida te zien.

Men neme: twee breipennen en een knot wol. Men breie: een spijsverteringskanaal, een hart, geslachtsdelen, of hersenen. Een rage. Zo meldt de kop van het artikel: Gebreide organen.
Mijn belangstelling is gewekt en lees het artikel van Jan Maarten Deurvorst.
Enkele fragmenten uit het verhaal wil ik graag met je delen:

Een kunstwerk ontstaat bij de Amsterdamse Jimini Hignett meestal door een ingeving. ‘Opeens dacht ik: brei een skelet. Ik zei meteen: doei. Maar dit idee bleef hangen. Ik werd er gek van. Tot ik het ging breien.’ Hignett die eerder een bord macaroni met tomatensaus breide, heeft voor dit skelet een speciale techniek ontwikkeld. ‘Ik heb dubbele draden opgezet van wol én van koperdraad uit de ijzerwinkel op de hoek. Anders zou het skelet zo slap als een vaatdoek zijn geworden. Ik heb mijn handen compleet aan gort gebeid.’ Aan de andere kant van de oceaan is de 25-jarige biologiestudente Matie Trewe uit Oregan bezig met een spijsverteringskanaal, compleet met blinde darm, een felgroene galblaas, een tong, en een roze anus. Dit breiwerk komt voort uit een Knitalong (een soort brei-in) op internetsites waarbij verwoedde breisters ideeën en patronen verwisselen.

… De vrouwen (mannen breien blijkbaar nog steeds niet) is het te doen om de uitdaging. Neem nu de Amerikaanse universitair docente Karen Norberg die een brein, het meest complexe orgaan, breide. ‘De grap is dat je met een oude omaatjestechniek iets heel ingewikkelds doet.’

… Karen Norberg heeft de studies medicijnen, psychiatrie en kunst gedaan. In haar breiwerk is dat duidelijk te zien. De kleine en grote hersenen, de verschillende kwabben, het verlengde merg en de hersenstam zijn allemaal aanwezig. De wetenschappers die haar brein op internet zien, zijn vooral onder de indruk van de ritssluiting die het corpus callosum, de schakel tussen linker- en rechterhelft verbeeldt. Norberg: ‘Ook in het echt kunnen deze delen los van elkaar functioneren.’

… Er is nog een gebreid brein. Dat van Sarah Illenberger. De Berlijnse kunstenares breide ook een hart, met een prachtige rode kransslagader, en darmen. Deze organen zijn te zien in het Museum für Angewandte Kunst in Keulen.

… Hignetts skeletten verwijzen naar het westerse ideaalbeeld van vrouwen. ‘Hun lichaam gaat hard richting skelet.’ Haar nieuwste werk maakt ze naar aanleiding van de film Beperkt houdbaar van de Nederlandse documentairemaakster Sunny Bergman…

22 gedachten over “Gebreide organen

 1. natuurlijk heel knap allemaal. en dat mensen zich creatief uitdrukken is prachtig. mooi ook dat ze dit al breiende doen. maar eerlijk gezegd vind ik het wel een beetje overbodig. kunst moet natuurlijk niet nuttig zijn, maar zelf vind ik het wel prettig als wat ik brei ook ergens voor kan dienen. maar misschien dient het wel om mensen aan het denken te zetten …

 2. Wat een warm hart, was het eerste wat ik dacht toen ik de foto’s bekeek.
  Vind het wel leuk dat ze zich laten uitdagen.

 3. Als je dan toch wat wil breien, zie ik liever de gekleurde das die oma Jopie voor Paul de Leeuw gaat breien met heel veel kleurtjes.
  Elma

 4. Oh wat een inventief gebrei! Schitterend!
  Waarom zou brei- of haakwerk altijd nuttig moeten zijn? Borduurwerk is dat toch ook vaak niet! Ik houd wel van dit soort handwerk met een “twist”.
  Dank voor je log en de linkjes, Berthi!

 5. Ik vind het razend knap en vind dat iedereen op haar/zijn wijze creatief moet kunnen zijn.
  Maar wat ik al eerder zei, het is niet mijn ding, om onaangename(bloederige) creaties te maken.
  Voorheen was ik zelf ook erg van het moet nuttig/bruikbaar zijn.
  Maar tegenwoordig maak ik veel ‘dingetjes’ gewoon voor het leuk !!
  Maar dan meestal alleen ‘lieve’ dingen en beslist geen bloederige.
  Deze kunst is grensverleggend en misschien wel een beetje als chockerend bedoeld.
  Wel opvallend dat de handwerktechnieken daar veel voor gebruikt worden.
  En de kunstenaars daar ook genoegen in hebben net als wij !!;-))

 6. Dit is toch wel heel mooi gedaan. Zeker de hersenen zien er toch wel levensecht uit. Ik vind het toch wel wat hebben. Alleen, wat doe je ermee ? Hang je zo’n skelet ergens aan een ongebruikte muur ?

 7. Het lijkt me ook een leerproces voor de maakster. Je moet toch het een en ander weten voor je aan de slag kunt. Hoeveel ribben en wervels, verhoudingen van verschillende lengtes/diktes en voor die hersens welke hersengebieden zitten waar, enzovoort. Heel interessant lijkt me dat voortraject. En dan nog uitvogelen hoe je dat in breisteekjes kunt vangen.
  Rembrandt heeft verschillende schilderijen gemaakt van anatomische lessen met bloederige details. Ook hij heeft dat voortraject gedaan, maar zijn bevindingen in verfstreken gevangen. Boeiend toch!

 8. @Saskia, een muts zonder bikinilijn om het zo maar te zeggen …dus niet iets om op je kop te zetten met koud weer..
  De laatste zin in Berthi’s log is er een subtiele verwijzing naar ,maar dan moet je die docu kennen….

 9. Van mijn eigen gebreide reuze handen en voeten griezelen mensen soms al of schieten in de lach……..maar als je dit maakt?????
  Ik vind het helemaal geweldig, kan er naar blijven kijken, dank je wel!

 10. Mijn binnenkant zal ik niet proberen in haak of enig anderzins steken uit te beelden .
  Ik vind dit wel heel knap gedaan !
  En ga je hiermee je woonomgeving aankleden ?
  Misschien een aardige attentie voor een huisartsen praktijk !
  Wat zijn er een mogelijkheden om al je inspiraties in steken om te zetten .
  Wat Berthi telkens op haar pad vindt . . . . !
  Het is voortdurend verrassingsvol en geeft ons telkens veel stof tot praten !

 11. @Marijna, wat knap om zo’n klein fietsje te breien.
  @Ine, ik vind het geweldig dat mensen het een uitdaging vinden om iets te breien dat niet zo voor de hand ligt.
  Het geeft verrassende resultaten, die ik erg kan waarderen.
  @Hilly, je had toch niet gedacht dat ik die foto zou plaatsen?:-)
  @Marian’ne m, de skeletten geven een verwijzing naar het ideaalbeeld van de westerse wereld, maar is dat beeld wel zo ideaal? Ik zie het als een waarschuwing, dat zij deze sketten breit.
  Het verhaal/betekenis is erg belangrijk achter het gebreide object.
  @Saskia, ik ben het helemaal met je eens.
  Op de website van Hignett zie je dat zij eerst tekeningen heeft gemaakt voordat ze met de breipennen aan de slag ging.
  Knap werk!
  @Gerrie, inderdaad, een huisartenspraktijk, of ziekenhuis misschien?

 12. Dit vind ik toch echt wel erg leuk, alleen al vanwege de originaliteit. Steeds zéér verrassend wat er nu weer bedacht zal worden, en uitgevoerd natuurlijk! Ik vind het razend knap om al die vormen zo levensecht te krijgen.

 13. Ik heb de krant nu pas uit en zag het truiontwerp voor de arts in ‘beperkt houdbaar’. 🙂 🙂 Wat een creativiteit! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *