Pronkjournaal II

Jeanny vanuit het zuiden:

Sinds enkele maanden kom ik met vier vriendinnen: Mieke, Nelly, Riet en Tilly (verder ook ‘pronkrollers’ genaamd) eenmaal per maand bijeen om samen te borduren en uiteindelijk ieder voor zich een pronkrol te maken. Hoe lang de rol per persoon wordt en in welk tijdsbestek, is niet belangrijk, het gaat erom met iets leuks bezig te zijn. Het zijn steeds kleine lapjes en je kunt zelf je patronen, technieken en dergelijke kiezen.
In eerste instantie was ik ‘eigenwijs’ bezig; ik werkte mijn lapjes stuk voor stuk af met een mooi dubbel zoompje (als ik iets af heb, MOET dat ook klaar zijn).
Het heeft dan ook zo moeten zijn, dat ik tijdens mijn vakantie in de provincie Groningen Elma ben tegengekomen. Hierover is reeds enige tijd geleden een log verschenen. Sindsdien ben ik om en zie in alles wat ik tegenkom wel iets voor mijn pronkrol. Als ik naar mijzelf kijk, dan zie ik iemand die houdt van merklappen, alfabetjes, stoplapjes, schoolmerklapjes, open zoompjes, rood, randjes, Hardanger, diverse soorten witwerk als Schwälmer, Marker wit- en sneewerk, ajour, de verschillende technieken van Hedebo. In mijn rol zul je deze onderwerpen/technieken de nodige keren tegenkomen. Wees niet verwonderd als er bijvoorbeeld vijf stoplapjes in voorkomen.
Wat ik al kan verklappen is, dat mijn rol wordt gemaakt van een prachtige bordeaux rode stof (10 m), die ik bij Elma heb gekocht. Deze beslissing maakt het mij gemakkelijk om kleuren te combineren. Ik heb al een heel voorraadje stofjes, randjes, bandjes wat ik kan bewerken. En als ik dat nu bijeen leg is dit mooi…!!!
Het mag duidelijk zijn, dat mijn (eerste) pronkrol van 10 m snel gaat groeien. Gezien het feit, dat ik niet veel ruimte meer heb om iets op te hangen in ons huis, kan ik wel nog ruimte vinden om enkele pronkrollen op te bergen…
De foto bovenaan deze log is van een stoplapje wat ieder van ons heeft gemaakt voor zijn eigen pronkrol. Hierbij is goed te zien, hoe verschillend één patroon kan worden door ‘eigen’ kleuren te gebruiken.

Elma vanuit het noorden:

Nog een leuk idee, als het merklapje geborduurd is op de aftelbare stof. Trek één draad uit de stof en rijg een nieuwe draad in de kleur waar je mee hebt geborduurd door het weefsel. Herhaal dit nog eenmaal.

Het maken van de ondergrond:

Gebruik 10 m Venezia voeringstof op halve breedte, is 70 cm, en stik deze lap dubbel. Dit gaat het beste als je deze 10 m eerst met twee personen dubbelvouwt en gaat spelden, om er zeker van te zijn dat je aan het eind geen stukje overhoud. Stik één korte kant en keer de tunnel om. Leg de lap op de strijkplank en zorg dat de naad in het midden komt. Strijk de lap (denk om de juiste temperatuur). Stik nu 2 tot 3 cm van de kant met de grootste steeklengte een stiksel, dit wordt de vouwlijn. Nu ligt de ondergrond klaar en rol de lap op een stuk karton. Het eerste lapje kan worden ingenaaid. Zorg dat de afstand onder en boven gelijk is. Rijg dit lapje, nadat de ondergrond op het stiksel is omgevouwen met naaigaren in de kleur van de stof vast. (Wit rijggaren geeft vaak pluisjes na het verwijderen.) In het volgende journaal zullen de mogelijkheden van de tussenstukjes uitgelegd geworden.

Boven: Stik de stof dubbel.
Midden: Naai uiteinde en keer de tunnel.
Onder: Maak een stiksel 2 tot 3 cm van de kant, met de grootste steek. Dit wordt de vouwlijn.

Elma geeft antwoord op de vragen van het eerste pronkjournaal:

Het materiaal dat wij gebruiken zijn alle handwerkstoffen, want diverse technieken vragen om speciale stoffen. Ons advies is, kijk bij je voorraad handwerkstofjes. Alles kan gebruikt worden, en vaak heeft dat ene lapje weer een herinnering aan een plaats of een moment. Ook gekregen van een oude tante hoor je vaak, gebruik het. Van het aantal deelnemers ben ik de tel kwijt. Wel weet ik dat er al 300 m voeringstof in bewerking is, en diverse dames de kleur nog moeten uitzoeken. Ieder koopt 10 m voeringstof en gebruikt daar een gedeelte stof van voor de tussenstukjes. Jettie heeft haar rol helemaal klaar, en de pronkrol is 8.34 m geworden. Ze heeft er een grote doos voor gemaakt. De doos is zo ruim dat er nog een tweede rol inpast, waar ze inmiddels aan begonnen is. De technieken zijn vrij. In een groepje wordt vaak afgesproken wat wij gaan maken. Alle rollen blijven apart en in ieders eigen bezit, waar ze naar hartenlust mee kunnen pronken. De pronkrol kan niet alleen in een kistje of een doos, de rol kan ook aan een roede hangen om zo elke dag een stukje verder te kunnen trekken.

Instituut voor Handwerken verkoopt alle stoffen, borduurgarens en kraaltjes die nodig zijn om de pronkrol te maken. Geen webwinkel, maar per e-mail kun je mij bereiken: elma.hoog@planet.nl

28 gedachten over “Pronkjournaal II

 1. GEWELDIG !!
  Het eerste deel van HET journaal !!
  Ik zit te smullen
  Dames bedankt voor de “inkijk” en de zeer leerzame informatie !!!
  Ik ga het nog een keer lezen
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 2. Het klinkt als een verrukkelijke taart die er gebakken zal worden met de heerlijkste laagjes en vullingen ! ! !
  Het borduurwater loopt mij nu al uit de mond . . . . . .
  Prachtige beschrijving !
  Ik wens jullie heel veel succes met dit bakproces .
  En heel fijn dat we alles mogen volgen !

 3. Elma en Jeanny ik wens vanaf deze kant jullie vele kilometers borduurmotieven toe.
  Hier worden de mensen weer blij van.

 4. Jeanny geweldig!! Deze stoplapjes zijn prachtig van kleur.Wat ik erg mooi vind is het buitenste randje,dat maakt het lapje helemaal af.Met jouw duidelijke beschrijving kunnen er veel meer mensen een pronkrol gaan maken.Misschien ook van Oost naar West? Het is helemaal mijn ding,als ik niet kan slapen,denk ik aan m’n lapjes waar ik mee bezig ben,hoe en waarmee ik het nog mooier kan maken

 5. Ben ik Nóg een keer (na de vele stille keren) !!;-)).
  DAMES, prachtige stop lapjes, zo lief ook met het romantische randje.
  Zo leuk de verschillen te zien met ieder een ‘eigen’ inbreng.
  Begrijp ik het goed dat jullie elk lapje eerst afwerken en dan op de rol plaatsen !!?

 6. Marian’ne, dat is niet de bedoeling. In mijn tekst kun je lezen, dat ik daar in het begin fout mee zat. (als ik iets af heb, MOET het ook afgewerkt zijn) Vanaf nu maak ik lapjes, die ik niet meer rondom afwerk, hooguit de zijkanten.

 7. Ik wil graag benadrukken dat het belangrijk is de stof van de rol waar de lapjes op genaaid worden zo snel mogelijk te kiezen. Ik heb nu zo’n 10 lapjes af. Nellie uit onze groep had nog resten stof over waar ik één lap van gekocht heb voor de achtergrond. Die past uitstekend bij alle lapjes die ik tot nu toe gemaakt heb behalve 1. Dikke pech!! Opnieuw maken of weglaten dus. Had ik de stof maar eerder gehad….

 8. ik vind jullie stoplapjes erg mooi mag er van mij zelf nog niet aan beginnen eerst andere lapjes af maken en een begin maken met in naaien Elly

 9. Vanmiddag meteen het rijgidee van Elma uitgevoerd, past precies bij het rode schoolmerklapje waar ik mee bezig ben. Het spreekt voor zich maar toch ging ik er een keer de fout mee in, bij het verwijderen van een draad, goed kijken of je nog steeds de goede draad weghaalt als je op fijn linnen werkt. Gelukkig kunnen fouten altijd hersteld worden.

 10. Fijn dat er zoveel goede tips doorgegeven worden. Iedereen kan aan de slag, en maakt (bijna) geen fouten meer.

 11. och dit zijn de échte handwerksterren ,ook die rand met hulst/besjes eromheen gemaakt allemaal in verschillende tinten ,wat leuk om de verscheidenheid te zien van allen.

 12. Ik ben er nu toch even voor gaan zitten om deze log goed te lezen. De mooie stoplapjes uit het zuiden vind ik prachtig. En leuk om van Jaenny te horen wat ze het liefst doet. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeur van borduren.
  Dan kom ik bij Elma (in het noorden)terecht, zij legt uit over het stuk voering stof dat op een bepaalde manier gestikt moet worden. Als ik het goed begrijp wordt dit de ondergrond waarop de geborduurde lapjes komen te zitten! Klopt dit of begrijp ik het niet helemaal? Als ik lees dat er al iemand een rol af heeft en aan een tweede is begonnen, dan neem ik daar m’n petje voor af. Elma, heb je ook foto’s van de rollen die bij jou gemaakt worden?

 13. Marijna, wij zullen in de volgende pronkjournalen geregeld foto’s laten zien, passend bij het onderwerp.
  Om al vast wat te zien kun je in het pronkjournaal 1 onderaan de links bekijken en zie je al div. stukjes van de rol.
  Je hebt het goed begrepen de voeringstof is de ondergrond waar alle lapjes op genaaid worden.
  Elma

 14. Marijna, 4 oktober 2007 kun je al een aantal foto’s zien van gedeelten van pronkrollen.
  Elma

 15. Marijna, Hedebo is een verzamelnaam voor Deens handwerk. Hedebo is in 6 verschillende technieken onder te verdelen. Ik heb een lap gemaakt waar volgens mij alle zes technieken zijn gebruikt. Kijk eens op http://www.handwerkpagina.nl onder “kreaties” nummer 2007/08.
  In mijn pronkrol zullen alle zes technieken gaan voorkomen. Iedere techniek krijgt zijn eigen lapje.
  Jeanny.

 16. Dank je wel Berthi. Nu begrijp ik wat zij bedoelde met die lap naaien. Jeanny heb ik bezocht in haar gastenboek.

 17. Ja als je Elma hebt als handwerkjuf, wordt je volgens mij nooit uitgeborduurd,geklost of gebreid of iets anders en overal heeft ze een oplossing voor, een voorbeeld van mij is dat ik een handanger tafelkleed heb gemaakt en met de zoom een fout had gemaakt ik nam het weer mee naar Elma en vroeg haar hoe ik hier mee aan moest,ze zei laat hem hier maar even liggen zal ik deze week wel even bekijken,de volgende keer dat ik weer op handwerkles kwam zei ze tegen mij aan je tafelkleed is niks meer aan te doen,nou zei ik dan stik er een zoom in met de naaimachine toen gaf ze mij mijn tafelkleed weer en er zat een keurige zoom in, dat had zij gedaan vandaar was er niks meer aan te doenwant hij was klaar.(Ja ze zit ook nog vol humor) Elma hiervoor nog eens bedankt.Jannie D.

 18. @Jannie D, Elma is niet alleen een goede handwerkjuf, maar ze verwent jullie ook nog eens!:-)
  Bij zo’n handwerkjuf wil je nooit meer weg!

 19. Nu wat over het verwennen, verwennen kun je verdienen. Als je hier jaren trouw op les komt en alles wil proberen en dan een foutje maakt, wil ik je graag helpen. Het Hardanger kleed van Jannie zou ik opnieuw met de zoom beginnen. Het was Pinksteren en ik was alleen thuis. Ton was onderweg met een vracht garnalen. De chauffeurs uit Zoutkamp waren allemaal vrij om vlaggetjesdag te vieren. Dan wordt de garnalenkonigin binnen gehaald op de fraai opgeverfde garnalenkotters ( Berthi wij kunnen niet om de garnalen heen ) Het ging zo lekker met de zoom dat voor dat ik het wist het kleed klaar was. En er was niks meer aan te doen.
  Elma

 20. O,wat vind ik dat mooi een pronkrol>>>>>
  Ik ga echt eens kijken wat ik nog aan oude handwerkjes heb liggen
  Hoe beginnen jullie ?Zijn er bepaalde patronen of technieken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *