Frida Kahlo

Het is 7 augustus 2006. Samen met Thijmen en manlief vertrek ik naar Hengelo voor een schaaktoernooi. Ons logeeradres is voor een week het Eden Star Hotel. Donderdagmiddag 10 augustus is de vrije middag voor de schakers. Manlief en Thijmen gaan traditiegetrouw naar de bioscoop; naar de film The Island. Ik breng mijn tijd door met enkele uurtjes winkelen, en om circa vier uur zit ik op onze hotelkamer. Ik pak een kopje thee en ga wat zappen. Pardoes, val ik midden in een documentaire over Frida Kahlo. Ik leg de afstandsbediening weg en raak geïnteresseerd in het werk en het leven van Frida Kahlo. Na de uitzending kan ik niet anders zeggen dan: Wat een vrouw, wat een leven!
Deze bewuste donderdagmiddag zal ik niet snel vergeten, en daarbij Frida Kahlo ook niet.

Op 8 juli 2008 waren wij in Rotterdam. Nadat Thijmen en zijn schaakvriend veilig en wel in de Thalys zaten, brachten we een bezoek aan boekhandel Donner. Manlief zocht zijn verjaardagscadeautjes uit, maar… ik vond ook een boek: Frida; Een biografie van Frida Kahlo, geschreven door Hayden Herrera. Ik liet het boek inpakken en gisteren was er dé aanleiding om het uit te pakken. Wat wil nu het geval? In filmtheater de Nieuwe Scene werd gisteravond een Frida-avond georganiseerd. Na vertoning van de documentaire ‘Rond Frida’ van Ulli Fürst en de film Frida, volgde een korte lezing over haar werk. De film Frida had ik nog niet eerder gezien. Nu kreeg ik de kans, en reserveerde een kaartje voor deze avond. En dat er veel belangstelling is voor Frida Kahlo, bewees de uitverkochte zaal. Er werden zelfs extra stoelen in de filmzaal geplaatst.

Deze filmavond was een onderdeel van een groot project rond de excentrieke Frida Kahlo in mijn woonplaats. Zo was er een kunstlunch. Voor de lunch werd het leven van Frida besproken en erna het werk van deze Mexicaanse kunstenares. In het VVV-kantoor is een altaartje opgericht voor Frida Kahlo. Het oprichten van een altaartje ter verering van de doden, is in Mexico een traditie op 2 november, de Dia de Los Muertos (dag der Doden). Een traditie, die wortelt in oude Azteekse gebruiken en waarmee de Mexicanen de dood op de korrel nemen. Kinderen krijgen suikergoed met hun naam erop en kistjes waaruit skeletjes komen. Volwassenen drijven in hekelgedichtjes de spot met politici en bekende Mexicanen. In elk huis wordt een altaar geplaatst met daarop foto’s van overledenen. Verder zijn kaarsen, het traditionele brood pan de muertos, wierook en een kruis vaste elementen, evenals lievelingsgerechten van de overledene. Tot het einde van deze maand blijft het altaartje staan, net als de expositie Rond Frida in Domani. Ruim 40 kunstwerken zijn tentoongesteld, gemaakt door 22 kunstenaars. De documentaire ‘Rond Frida’, die ik gisteravond zag, vertelt over het totstandkoming van de kunstwerken. Vorige week woensdag was ik op de tentoonstelling en maakte enkele foto’s.

Twee werken van Gerrie Laudy. Het eerste textielwerk kreeg de titel Bloedend hart en het tweede Wild.

Marjan Wijnhoven maakte een werk van gisp en olieverf met de titel Frida I.

35 gedachten over “Frida Kahlo

 1. Berthi, een mooi log over een bewonderenswaardige vrouw, die niet bepaald een makkelijk leven had. Maar dat kun je ook wel zien aan het thema in haar schilderijen. GEniet van het boek!

 2. Diep ontroerd door dit verhaal van de vrouw van de schilder, maar je kunt ook zeggen “de schilderes en haar man” Het boek zul je lezen met een traan, wat verdrietig allemaal.
  Elma

 3. Berthi wat een leuke verrassing om hier Frida Kahlo te zien. Waarschijnlijk heb ik naar dezelfde documentaire (Close up van de AVRO) gekeken. Ik wilde meteen alles over haar weten en heb een boek gekocht ook de film “Frida”. De dvd is nu bij de Intertoys voor 4,95.
  Veel leesplezier.
  Fantastisch textielwerk.

 4. Goedemorgen !!!;-)))
  Eerst dacht ik WIE, maar nu ik haar gezicht zie denk ik “O JA”!!
  (ben niet zo goed in namen)
  We hebben het idd afgelopen jaar over haar gehad.
  En ik heb een prachtige documantaire gezien over hun turbulente leven en mooie ‘eigen’ kunst.

 5. Haha, Frida heeft me even door het hoofd gespeeld, maar ik wist niet dat haar man ook beroemd was. Dus ik was aan het zoeken naar bv. vrouw van Goethe, Beethoven of zoiets.
  Ik heb de film gezien, dramatisch!!
  Een sterke vrouw toch, ondanks alles wat haar overkwam.
  Veel plezier met je kado Berthi!!!

 6. Wat een dramatisch, pijnlijk leven heeft ze gehad! Maar toch ook vol passie en kleur.
  Ik snap dat je door haar verhaal bent gegrepen, Berthi!

 7. Mooi bijzonder blogje over Frida, Berthi. Fascinerende sterke vrouw. Boek stond al op mijn verlanglijstje!

 8. Ik ken Frida niet, ben ook niet zo geïnteresseerd in KUNST. Maar ik heb op de duitse tv. eens een reportage gezien over de Dia de los Muertes in de serie “Länder, Menschen, Abenteuer” en die was bloedstollend ontroerend. Momenteel wordt op radio 2 vaak de gelijknamige plaat van – ik meen – Jan Rot gedraaid. Mooi

 9. Wat een leven heeft zij geleidt.
  Eerst zo’n bizar ongeluk.
  Ik was geraakt door hun levensverhaal en haar kracht/moed om door te gaan als vrouw in die tijd.
  Haar kunst was authentiek, haar gevoel lag daar in.
  Het bizarre daarin vind ik niet mooi, maar kan het in haar geval wel begrijpen.
  Zelf zou ik nooit iets decadents kunnen maken. Heb nooit het gevoel om mijn emotie zó te uiten.
  Wat ook deze moderne kunstenaars hebben gemaakt.
  Voor mij een beetje “namaak” kunst in de sfeer van Frida. (maar dat wes de opdracht neem ik aan).
  Mij kan het niet bekoren, maar ik heb wel respect en bewondering voor het maken ervan.
  En ik zie bij Gerrie Laudy op haar site veel mooiere kunst !!

 10. Nou mama, ik denk een boek 2 jaar ingepakt laten liggen zelfs een record voor jou is! Misschien moet ik voor Sinterklaas gewoon een aantal dozen inpakken en voor jou een paar jaar laten liggen. Kun je er fijn naar kijken 😉

 11. Berthi je kent mijn liefde voor oud textiel, op die manier hebben wij elkaar ook ontmoet. Ik heb heel veel van dit oude textiel gebruikt voor mijn Fridakleed dat je op de tentoonstelling en op mijn weblog ziet. Mijn vriendin Klaproos heeft over de expositie Rondom Frida een mooie reportage gemaakt http://klaproos.web-log.nl/klaproos/2008/11/1711-frida-kahl.html
  Ik vind het heel leuk dat jij hier aandacht aan schenkt.
  @ Marian’ne; de kunstenaars hadden geen opdracht. Ze hebben werken gemaakt geïnspireerd op het leven en werk van Frida.

 12. Dat zou ik nooit kunnen om een boek zooolang in de verpakking te laten .
  Moe thuiskomen en snel een kopje thee maken en dan met de aankoop je in een luie stoel neervleien .
  Zalige momenten .
  Maar goed we doen niet allemaal hetzelfde , zo is er variatie en hebben we elkaar nog eens iets te vertellen .
  Het lezen kan dus nu beginnen en je bent wellcht al wat pagina,s verder .
  De kunst hier getoond vind ik heel bijzonder . Het bloedend hart is heel creatief uitgebeeld en ja je moet er maar opkomen om het zo te doen .
  Het zijn natuurlijk groeiprocessen .
  De kleuren zijn prachtig zo mooi warm .
  Het open gespleten gipsen lijf zal ik het maar noemen , waar doet mij dat nu weer aan denken ????
  Toen vlak na de oorlog mijn rechterbeen gegipst werd , steeds weer voor enkele maanden .
  Daarna terug naar het ziekenhuis en werd alles open geknipt . Om er na de róntgenfoto,s weer een dergelijk jasje omheen te modelleren tot een volgend onderzoek . Dat duurde zo wat jaren en het openknippen was soms niet zo leuk .
  Toen een aardige non hiermee bezig was zeer zorgzaam , ging het volgens een andere non veel te traag , zij zou het klusje weleens even klaren .
  Nou het ging razend snel met een enorme kniptang . Zo hier en daar was mijn benenvelletje wel wat geraakt , helaas .
  Nou tot op heden zit er nog steeds een velletje op , het is dus toch goed gekomen .
  Sorry Berthi dat ik je weer even meesleepte helemaal naar dat kleine ziekenhuis van heel lang geleden .
  En echt waar bij het zien van het opengeknipte gipslijf kwam dit weer naar boven .

 13. Nog een berichtje over het nieuwste boek van HAN MOONEN .
  OP DE QUILTDAG IN HET FRIES MUSEUM OP
  ZATERDAG 13 DECEMBER 2008 om 11.30 uur is
  de presentatie van haar nieuwste boek !!!

 14. Martine, leuk dat je hebt gereageerd !!;-)
  Ja, dat bedoelde ik, dat jullie werk zouden maken geïnspireed op haar leven/werk.
  Ik heb even gekeken bij jullie !
  Prachtig werk van jouw hand !!

 15. eindelijk kan ik dan een keer reageren want ik heb tijden via mijn mobieltje naar jouw super pagina gekeken of informatie van Elma gekregen (hoor ook bij de Elmaclub. ikben blij dat ik je eindelijk een keer een COMPLIMENT met hoofdletters kan geven voor jouw fantastiche pagina. groet Elly

 16. @Martine, ik heb je mooie Fridakleed zien hangen. De foto die ik maakte was niet goed genoeg om hier te plaatsen. De andere foto’s die je hierboven ziet, zijn wel scherp, maar de kleuren zijn niet helemaal zoals ze moeten zijn. Mijn fototoestel haalt het niet bij zo weinig licht.
  De foto’s die ik zag bij klaproos zijn stukken beter. Zij zal een betere lens hebben dan ik.
  Voor de toekomst staat een betere camera met lens op het lijstje! Iets om naar uit te kijken.
  @Gerrie, wij vinden het helemaal niet erg als jij je gedachten hier neerschrijft. Wij genieten altijd van je verhalen.
  Het is niet leuk als je zo lang met een gipsen been te maken krijgt.
  Jammer, ik kan 13 december niet. Ik heb voor zowel die zaterdag als die zondag een afspraak staan.
  @marian’ne m, heel goed dat je Eline op de vingers tikt!:-))) Ze moet mijn logs wel goed lezen!:-)))
  Was ze een beetje té haastig? Ik zal het haar morgenavond vragen zodra ze thuis is!:-)

 17. @ellysmithbroekhuizen, hartstikke leuk dat je met ons mee komt praten. Ik heb mijn weblog nog nooit op een mobieltje gezien. Lijkt me wel apart.
  Dank je voor je compliment en jullie boffen toch maar met jullie Elma!
  Mooie achternaam!

 18. Oh Berthi wat ben je toch een bijzonder mens, toen ik las over je boek dat je als cadeau voor jezelf laat inpakken begreep ik het helemaal, want dat doe ik ook weleens om thuiis gekomen met groot plezier het papier los te wikkelen van mijn eigen cadeautje, maar zó lang laten liggen! Dat las ik pas daarna en dat vind ik toch wel getuigen van een enorme zelfbeheersing. Erg leuk zo’n gewoonte, dat maakt een mens uniek vind ik.
  Nu heb ik genoten van je prachtige log over Kahlo en de andere prachtige kunstwerken, ik word altijd zo blij van al het nieuwe dat steeds weer geschapen wordt door kunstenaars.
  Maar ik heb ook veel lol gehad om de reacties en vooral van die van Eline ;- )))

 19. Volgende week wil ik naar de tentoonstelling in Venlo gaan kijken .
  De documentaire over Frida Kahlo vond ook ik heel boeiend.
  Die (nieuwe) camera dan wel niet TE lang ingepakt laten liggen …….

 20. @Mien B, ik dacht wel dat jij haar zou kennen!:-)
  Het duurt nog wel een hele poos voordat er een nieuwe camera is!:-)

 21. Wat weet jij toch altijd weer aparte dingen tegen te komen. Ik weet ook wel dat er wat toeval bij komt, maar ook deze keer weer een zeer apart en mooi verhaal. Fijn dat jij daar dan zo mooi over kan verhalen.

 22. wat een heerljk log ,al jaren fan van haar ,de kracht van die vrouw ondanks de vele teleurstellingen…het ongeluk ,zo tragisch ,haar werken zo mooi …
  haar kaarten die ik ooit had ingelijst in de serre zijn al helemaal verkleurd.
  goeie uitgever lympus ,prachtige bieken!!
  ik heb verschillende uitgaven van Taschen, genoten van de film , de kleuren , de muziek en vooral ook het spel van Salma Hayek , mooie vrouw..
  mooi ook qua klederdracht, sieraden en de omgang met Trotsky (?) toch????
  de kunst van diego is ook prachtig ,terwijl ik dat verder een lomp varken vond (hoe die in de film werd neergezet dan natuurlijk)

 23. @Hilly, Ik dacht wel dat jij Frida Kahlo zou bewonderen!
  Dank je voor alle interessante links.
  De boeken die je noemt ga ik opschrijven in mijn schriftje.
  Je hoeft niet te gaan hoor, je mag best heel lang rond blijven hangen op mijn blog en ons verrassen met boeiende links!:-)))

 24. @Berthi: Bedankt voor de tip over het boek van Hayden Herrera! Zoals je in mijn andere berichtje kan lezen (reactie op Frida Kahlo in Brussel) kwam ik dolenthousiast terug uit Berlijn. Toen ik nog het een en ander op wilde zoeken op internet kwam ik op deze pagina van jouw weblog terecht. Het boek is nieuw niet meer leverbaar maar heb het inmiddels toch nog op de kop kunnen tikken.

 25. @Ingrid, ik heb net je enthousiaste reactie gelezen en ben blij voor je dat je de biografie van Frida alsnog op de kop hebt kunnen tikken. Heel veel leesplezier.
  De documentaire/biografie over Frida Kahlo is op DVD te koop. Een aanrader.

 26. @Berthi, welke DVD bedoel jij nu? De film ‘Frida’ (die gebaseerd is op het boek) of ‘Viva la vida’? ‘Viva la vida’ ken ik nog niet. Of is er nog een andere documentaire in omloop?
  Overigens moet ik het boek van mezelf bewaren tot na mijn vakantie….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *