Handwerkcafé

In de week van 11 tot en met 15 november 2008 organiseert het Fruitteeltmuseum aan de Biezelingseweg 10 in Kapelle een week van het opgemerkt fruit. Tijdens deze week zijn diverse merklappen waarin fruit is verwerkt tentoongesteld en vinden workshops plaats voor zowel volwassenen als voor kinderen vanaf 8 jaar. De workshop voor kinderen vindt plaats op woensdagmiddag 12 november van 14.00 tot 16.00 uur. De workshop voor volwassenen vindt plaats op vrijdagmiddag 14 november van 14.00 tot 16.30 uur.
Kosten: € 10,00 p.p. inclusief consumptie, handwerkset en entree.
Voor deelname en inschrijving workshops, per telefoon 0113–344904 of per e-mail: info@fruitteeltmuseum.nl

Tijdens de workshops zal een toelichting gegeven worden over de symboliek, geschiedenis en cultuur van de merklap. Ook de rol van fruit wordt uitgelicht aan de hand van voorbeelden van merklappen waarop fruitmotieven zijn verwerkt. Kinderen kunnen hun eigen merklap samenstellen en de volwassenen kunnen voortborduren op een boekenlegger. De deelnemers aan de workshop krijgen de merklap of handwerkset met motieven mee om thuis verder aan de slag te gaan.

Nog meer nieuws. Lilian van Tantes zolder heeft het initiatief genomen voor een Handwerkcafé in Waddinxveen. De bedoeling is dat vrouwen komen handwerken, elkaar ontmoeten, elkaars werk bekijken en inspiratie op doen. Er wordt geen cursus gegeven. Iedereen is welkom en je kunt met je eigen handwerk komen en gaan wanneer je wilt. Er zijn geen kosten aan verbonden, alleen zijn de consumpties voor eigen rekening. Je kunt je aanmelden bij het secretariaat van de Brede School, telefoon 0182-631932 of e-mail bredeschoolnoord@stww.nl
Aanstaande donderdagmiddag start het Handwerkcafé. De volgende data zijn: 11 december 2008 en 8 januari 2009. In principe elke tweede donderdag van de maand, van 13.15 tot 15.15 uur.

In het Fruitteeltmuseum wordt iedere eerste woensdag van de maand een handwerkcafé georganiseerd van 13.30 tot 16.30 uur in het museumcafé.

De druivenrand op de foto komt van een merklap uit 1855. Ik zal hem binnenkort op mijn blog laten zien.

22 gedachten over “Handwerkcafé

 1. Van K. van Heyst en E. Krijger heb ik de volgende boekjes: Naaien Knippen en Versieren, 1952, 100 pagina’s, en De Nuttige Handwerken, 1951, 144 pagina’s. Misschien is iemand geïnteresseerd? Je mag een mail sturen naar Berthi via het Mailformulier.

 2. Ben je zaterdag in Leeuwarden bij de opening van de quiltexpositie in het Fries museum?? Kaffe Fasset komt ook.

 3. Ja Elma, kroegloper krijgt zo een heel gezellige betekenis.
  Leuk idee, wie weet stimuleert het wel tot meer handwerken.

 4. Proost zal ik zeggen we nemen nog een steekje. Moet kunnen zolang ons promille niet boven de 25 meter uit komt.
  @ Elma was het cafe om de hoek niet te koop bij jou?
  Helaas zijn Kapelle en Wanddinxveen te ver.

 5. Leuk al die kroegen waar iedereen straks zit te handwerken.
  Bij ons is wel een breicafe maar een handwerkcafe helaas nog niet.
  Jammer, Kapelle en Waddinxveen een beetje ver uit de buurt. Maar super voor iedereen die daar wel dicht bij woont.

 6. Inmiddels heeft ‘De nuttige Handwerken’ al een nieuwe eigenaar. Blijft over ‘Naaien Knippen en Versieren’.

 7. Dank je wel Berthi, voor het plaatsen van de informatie over het handwerkcafe. Aanmelden is niet nodig, dat was missertje van de stichting Vonk. Het adres van het buurtcentrum de Boog is: Huygenslaan 2 in Waddinxveen. 5 minuten lopen vanaf station Noord.
  Ik ben vreselijk benieuwd hoeveel mensen er komen, morgen!

 8. @Tijm, ik had graag naar Leeuwarden willen komen, maar ik sta a.s. zaterdag in Ede op de Landelijke Weefdag.
  Ik zal zeker een andere dag naar Leeuwarden komen, want de expositie wil ik absoluut zien.
  Het wordt vast een heel bijzondere mooie dag.
  Ik wens jou bij deze een heel fijne dag. Maak je foto’s die je op je blog gaat plaatsen?

 9. Elma heeft al een handwerk-pastorie.Is de pastorie geestelijk niet een beetje te veraf van het cafe of juist heel dichtbij?In beide gevallen voel je je in andere sferen.Van mij mag het,alles wat met handwerken te maken heeft,vind ik leuk.

 10. Ja een borduurcafe lijkt mij ook wel wat. Het cafe tegenover Elma ligt inderdaad naast of tegenover de kerk en was gistermiddag nog te koop. Heb je in een cafe wel goed licht om te borduren ? of is een mijnlamp op je hoofd misschien een idee ?
  En Leeuwarden, daar ga ik ook nog naar toe, ik dacht dat de tentoonstelling al open was, maar dat is dus morgen. We hebben nog even de tijd, de tentoonstelling duurt tot 29 maart 2009.

 11. Zie ik net die bewuste kerk en Elma haar huis op de regionale tv langskomen. Leuk he ?
  Het cafe was niet te zien.

 12. De handwerkpastorie van Elma, inderdaad tegenover het café en naast de kerk. Een kerk en pastorie met een grote historische geschiedenis.
  In 1834 vond een scheuring plaats in de Hervormde Kerk.
  De afscheiding begon toen de predikant Hendrik de Cock zich 10 oktober 1834 te Ulrum zich met bijna de voltallige gemeente losmaakte uit het volgens hen bedorven kerkverband van de Nederlands Hervormde kerk.
  Ds. de Cock heeft zelfs gevangen gezeten in de pastorie bewaakt door de soldaten van koning Willem 3, die volgens mevrouw de Cock erg ruw omgingen met de meubels.
  De pastorie, inmiddels een Rijksmonument op cultuur historische gronden heeft nu de functie van handwerkhuis. Door de ruimte kan ik zoveel bewaren en opslaan. Samen met mijn Ton die het onderhoud doet, hopen wij nog erg lang in dit huis te kunnen wonen en werken.
  Elma

 13. @Margriet, in een café kan je altijd goed licht aanbrengen!:-) Toch lijkt me de parochie van Elma veel mooier en gezelliger. Als ik mijn boekje klaar heb, moet ik misschien toch eens een aantal dagen reserveren voor het hoge noorden. Het is al zo lang geleden dat ik daar was.
  @Elma, jij woont in een bijzonder pand, op een bijzonder plekje van Nederland!
  Ik hoop dat jij samen met je lieve man nog jaren mag genieten van dit fraaie handwerkhuis!

 14. Berthi, ik heb dit mogen ervaren, samen met Luc en weet je… het was geweldig !!!
  Groetjes, Jeanny

 15. Wat een leuke initiatieven, voor mij een beetje ver weg, maar gelukkig heb ik mijn eigen SnBgroep hier in Enschede.

 16. @Jeanny, ja, ik weet het!!! Zo’n handwerkhuis als die van Elma kom je bijna nergens anders tegen!
  @annita, mooi dat er zoveel SnB-groepen in Nederland zijn.
  Het handwerkcafé is volgens mij ontstaan naar een idee van de SnB-groepen. Verschil: SnB houdt zich vooral bezig met breien en in een handwerkcafé komen alle handwerktechnieken aan bod.

 17. wat een gek idee: daar heb ik in een voorbije periode zowat naast gewoond… Jammer dat het toen niet was. Wel heb ik in Waddinxveen nog een aantal lessen kantklossen gehad: dat is toch ook nog wel bijzonder.
  groetjes,

 18. Wat goed dat je het hele verhaal van de mantel hebt achterhaald. Ik heb het met interesse gelezen. Bedankt Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *